sanat eivät enää riittäneet, kun sähköautoilijat ryhtyivät jakamaan latausvuoroja.

Anonyymi

4

86

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hih!

  • Anonyymi

   Ja mikähän tässä oli sanomana?

  • Anonyymi

   Kyllä mukavaa ajella bensalla vaikka vähän maksaisikin enemmän, tankkaa 2 minuutisa eikä juuri koskaan tarvi jonotella :)

   Uutinen on hyvä esimerkki sähköautojen suurimmasta ongelmasta eli hitaasta latauksesta. Käytännössä joka huoltiksella pitäisi olla toista sataa suurteholatauspaikkaa jotta ongelmilta vältyttäisiin. Taitaa vetyinfran rakentaminenkin tulla halvemmaksi.

   • Anonyymi

    Vedyn tankkausasemat maksavat sellaiset 4 miljoonaa euroa kappale ja yhdellä tankkauspisteellä (joita on 2-4 per asema) pystyy tyypillisesti tankkaamaan vain 2 autoa tunnissa. 3 min tankkaus ja sitten pumputellaan 20-30 min painetta ylös seuraavaa tankkaajaa varten. Jenkeissä ollut hirmuiset ruuhkat tankkausasemilla, kun 90 asemaa ei ole riittänyt palvelemaan 12 000 autoa. 130 autoa/asema on liikaa!

    Vrt. Suomessa on 16 000 metaanikäyttöistä autoa ja n. 70 tankkausasemaa. Noin 230 autoa/asema.

    Hlöautoja 2,7 miljoonaa/1800 bensa-asemaa. Lähes 1700 autoa/asema. Eikä meillä silti ole hirmuisia ruuhkia bensa-asemilla, koska keskimäärin bensakäyttöinen auto pitää tankata 2 viikon välein ja tankkaus on nopea. Metaani/vety vaatii lyhyemmän toimintamatkan vuoksi tankkauksen kerran viikossa. Vety kompastuu tankkauksen hitauden lisäksi asemien pieniin polttoainevarastoihin - usein myydään eioota.

    Lisäksi vedyn loputtua vetypommiauton matka jakuu hinausauton lavalla. Metaanikäyttöisen auton matka jatkuu kaasun loputtua bensalla. Vetypommiauton hinnalla saa 1,5 täyssähköautoa, 2 metaanikäyttöistä autoa tai 3 karvalakkimallin bensakäyttöistä autoa.

    Jos kaikki autot haluttaisiin vaihtaa vetypommiautoiksi, 4 M€/kpl asemia tarvittaisiin 10 000, koska modernitkin asemat riittävät ruokkimaan vain pari sataa autoa. Siis autoa, ei tankkausta päivässä.

    Bensa-asemalla tankkaa teoriassa 1000 autoa vuorokaudessa. Tosin se edellyttäisi, että asemalle jonotetaan 24/7. Todellisuudessa asemat toimivat noin 1/8 osalla maksimikapasiteetistaan ja hyvä niin - ruuhkaa on harvoin.

    10 000 vetypommiaseman rakentamisesta hintalappua 40 miljardia. Sen päälle vedyn tuotantolaitosten ja jakeluketjujen rakentaminen ja sen päälle pitäisi maksaa koko ajan tukea ja/tai subventoida vedyn hintaa.

    Vetypommiautoilua on harjoteltu Kaliforniassa jo 15 vuotta. Asemien rakentamiseen myönnettiin julkista tukea taannoin ja rahahanojen sulkeuduttua ei ainoatakaan uutta asemaa ole avattu. Lisäksi nykyisille asemille on täytynyt kaataa lisää tukirahaa, jotta ne on saatu pidettyä auki. Tähän mennessä julkista tukirahaa poltettu 230 miljoonaa + yksityisten sijoitukset (tappiot) päälle.

    Huonomminkin voisi mennä. EU+Norja yhteishankkeissa rakennettu 450 miljoonan euron budjetilla 90 tankkausasemaa ja vetyautoja on nyt koko Euroopassa noin tuhat ja niistäkin valtaosa pakettiautoista tehtyjä muunnoksia.

    Just tällaista tuhlausta Suomeenkin kaivataan!

    Vrt. tänne rakennetut metaanin tankkausasemat 0,5 M€/kpl ja autokanta 16 000 (sis. raskas kalusto). Kaikki tämä on saatu aikaan parin vetyaseman hinnalla. "Hitusen" parempi kustannustehokkuus.

    Vrt. vetyauotojen tankkaus on niin hidas (paineen pumputteluineen), että sähköautojen suurteholatausasema pystyy palvelemaan ihan yhtä monta autoa päivässä (2 autoa/tunti/latauspiste). Mutta pikalatausasema on halvempi kuin vetypommiasema. Parempi kustannustehokkuus tässäkin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia miksi soitit torstaina Stefanil ja pyysit käymään kun muka olet ahdistunut.?

   Oliko asia suunniteltu, kun pyysi käymään ja varmasti tiesi et miten Stefan asiaan suhtautuu.Oliko myös Seiskan toimittaja pyydetty tarkoituksella pai
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   3231
  2. Stepuli itkee facessa

   Haluaisin pyytää julkisesti karseaa käytöstäni anteeksi lähimmiltä, naapureilta ja etenkin Sofialta! Ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää käyttä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   157
   2954
  3. Martina oli sarjassaan tänään 32.

   Mutta eikö pyöräily ja uinti ole vahvempia hänellä kuin juoksu? Aikaa on vielä harjoitella ennen Frankfurtin kisoja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   232
   2077
  4. Sofia oli ainoastaan rahan takia suhteessa Stefanin ja Nikon kanssa.

   Järkyttävää miten Sofia on käyttänyt hyväksi näitä molempia miehiä ja rahat loppu niin vain haukkumiset tullut kiitokseksi heille.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   312
   1802
  5. Suomi teki typeryyttään Venäjästä nyt konkreettisesti vihollisen, jota se ei aiemmin ollut.

   Venäjä ei ole uhannut Suomen turvallisuutta, eikä Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti ole signaloinut minkäänlaista uhkaa Suomelle. Se "uhka" luotii
   Maailman menoa
   707
   1717
  6. Voi kun menisi nyt Stefan katsoo tyttären uutta ponia, viettäisi aikaa hänen kanssa.

   Aika parantaa kaiken ja meillä kaikilla on elämässä vastoinkäymisiä ja yli kyllä pääsee ainakin ajan kanssa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   1520
  7. Minä menetän sinut kokonaan

   Siksi olen paniikissa, sekaisin ja surullinen. Taitaa olla jonkinasteinen stressitila päällä. Toivottavasti sinulla on kaikki hyvin.
   Ikävä
   67
   1308
  8. Uskomatonta miten "kassatyttö Sannasta" tuli hetkessä kuoleman kauppias.

   Demarit on kautta historian olleet "takinkääntäjien"mestariluokkaa kokoomuksen hihassa kiinni. Sannan arviointikyky petti täysin Naton suhteen, Brysse
   Maailman menoa
   371
   1195
  9. Sofia juoksi huvikseen puolimaratonin 10min nopeammin kuin Martina

   Siinä se nyt sitten nähtiin... Hahhaaa... Sofia ei ole kulkenut missään "harjoitusleireillä" ja heitti kylmiltään 10 minsaa nopeamman ajan puolimarato
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   1092
  10. Onpas Martina valinnut sopivan laulun

   Storyssa kun Isben poni tulee, " älä vie lapsuuttani pois." Äiti se lähtee mieluummin panopuuksi hotelliin, kuin viettäisi senkin ajan lastensa kanssa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   116
   1052
  Aihe