Hammassillat vai osaproteesit

Moi!

Mitä suosittelette, kun jouduttiin poistamaan kaksi hammasta lisää ja aiempien osaproteesien tilanne hammaslääkäri ehdotti nyt hammassiltojen tekemistä.

Osaproteesit tehtiin kun ensimmäisten yksittäisten poistojen jälkeen jouduttiin poistamaan kerralla viisi hammasta, ja tosiaan aiemmin puuttui jo kaksi. Osaproteesit ovat sellaiset akryyliset muoviproteesit, ja nyt niiden tilalle olisi tarkoitus tehdä joko sellaiset metalliset pysyvään käyttöön paremmin sopivat osaproteesit, tai sitten kiinteät hammassillat.

Puuttuvat hampaat ovat ylhäältä hampaat 12, 14, 15 ja 25 ja 26, ja alhaalta hampaat 34, 36, 45 ja 46. Sillat tulisi siis ylös hampaasta 11 hampaaseen 16 ja hampaasta 23 hampaaseen 27, ja alas hampaasta 33 hampaaseen 37 ja hampaasta 43 hampaaseen 47. Osa sillan tukihampaista on myös jo juurihoidettuja ja osa kruunutettuja, ja osa kannattisi muutenkin kruunuttaa ja kruunutetaan vaikka laitettisiin vaan uudet osaproteesit, mutta 5 hammasta on ihan ok, osa tosin paikattuja kyllä. Ja nyt vähän hirvittää se että ihan ok hampaita aletaan hiomaan tapeiksi.

Mitä mieltä olette?
Millaisia kokemuksia on silloista tai osaproteeseista?
Mitä suosittelette?

5

904

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kerrot, Osaproteesit ovat sellaiset akryyliset muoviproteesit, ja nyt niiden tilalle olisi tarkoitus tehdä joko sellaiset metalliset pysyvään käyttöön paremmin sopivat osaproteesit.
      Mitä tarkoittaa pysyvään käyttöön paremmin sopivat osaproteesit. Ovatko ne kiinteät vai irrotettavat pesun tai yön ajaksi.
      Minulta puuttuu 16. Siinä on ollut yli 10 v silta kahden viereisen varassa. Nyt 14 on vielä kunnossa mutta 16 on alkanut oikutella, juuressa on koko ajan tulehdusta, eikä tokene omalla puhdistuksella ja hl:n juuren puhdistuksella.
      Vuosi sitten poistettiin 12 voimakkaan tulehduksen takia.
      On myös 35 ja 36 implantit jotka ovat yhdellä ruuvilla. Eilen hl irrotti kruunut ja puhdisti alta. Siellä oli mätää ja tunsin nenässäni hajun. Ei siis ole auttanut huolellinen omahoito, harjat ja langat, joita tunnollisesti käytän, mutta ovat kuitenkin olleet 10 v, joten en tiedä milloin ovat alkaneet implantin alta salaa tulehtua.
      Alahampaat olivat pienet ja rumat, ne on hiottu piikeiksi ja laitettu posliinikuoret sementillä 10 v sitten. Ei ole ollut ongelmia, edelleen kauniit.
      Minulta ei saada kolmessa kohdassa muhivaa tulehdusta ja pari syvää ientaskua taltutetuksi, siksi siirtyy koko ajan. Nyt hl neuvottelee proteetikon kanssa ja uusi aika on jo varattu. Tätä parantelemista on kestänyt vuosi ja on ollut tilapäinen yhden hampaan (12) osaproteesi, jolla ei voi syödä.
      On vielä vaihtoehto että kokoproteesi on paras, vältetään piilossa olevien tulehdusten aiheuttamat vaarat muulle elimistölle. Olen toistaiseksi täysin terve, mutta ikää jo on.
      Epäilisin laittaa sillan tukihampaiksi valmiiksi ei-terveitä hampaita, ne joutuvat kovalle rasitukselle, mutta varmasti hl tietää paremmin. Sekin pitää ottaa huomioon että jos on rahanahne, niin laittaa kalliit korjaukset ja poistaa niitä sitten jos eivät toimi. Toivon että näin ei ole. Minua on jonkin verran rahastettu huonojen hampaiden takia. Nyt luotan tähän hl:iin täysin. Jos sinulla on terve suu, ei tulehduksia, ei itsepäisiä ientaskuja eikä parodontiittiä, niin voivat kestääkin - ne juurihoidetut ja mahdollisesti kuoritetut hampaat.
      Olen kiinnostunut tietämään miten sinulla meni, itseäni vaivaa tämä ongelmani aika paljon.

    • Anonyymi

      Suosittelen siltoja jos rahat riittää.

    • Anonyymi

      Vaikea sanoa näkemättä, mutta kuulostaa aika hurjilta siltaratkaisuilta. Nuo helposti rasittavat tukihampaita reilusti, kun korvataan useita (ja erityisesti vierekkäitä) hampaita. Siinä kun 1 tukihammas menetetään, lähtee koko rakennelma pois :( Miten olisi pari implanttia, jos rahatilanne ei ole esteenä? Muutoin herkästi kyllä osaproteesin uusiminen

    • Moi!

      Siis nykyiset osaproteesit ovat sellaiset akryylimuoviset, missä on metallikoukkuja tukihampaisiin kiinnityksen vuoksi, ja ovat siis täysin irroitettavat ja yöksi aina suusta pois otettavat.

      Ja samoin vaihtoehtona suunnitellut uudet osaproteesit ovat myös täysin irroitettavat, ja yöksi aina suusta pois otettavat, mutta metallirunkoiset niin sanotut rankaproteesit mitkä tulee myös metallikoukuilla omiin hampaisiin kiinni.

      Hammaslääkärin mukaan nämä akryylimuoviset ovat enemmän väliaikainen ratkaisu kuin pitkän päälle, vaikka nämäkin minulla on jo useamman vuoden olleet. Ja nuo rankaproteesit ovat sitten tukevammat ja omille hampaille vähän parempi vaihtoehto, vaikka kuulemma kaikki osaproteesit rasittavatkin omia hampita kovasti. Ja kuulemma helposti aiheuttavat lisää hampaiden menetyksiä, kuten minullekin kahden kohdalla jo kävi, vaikka en nyt ihan varma ole johtuiko se näistä osaproteeseista kokonaan.

      Implantit ovat liian kalliit, mutta edullisimpiin siltoihin saan rahat ehkä jotenkin riittämään. Ne ovat siis jotain metalliseosta ja vai etualueella etupuoli valkoinen, eli ei mitkään kovin hienot leveästi hymyillessä ja suuta aukoessa. Rankaproteesit ovat halvemmat, mutta myös ne näkyvät aika hyvin kun ihan näkyviin tulisi (kuten nyt jo on) ihan kunnon reilut metallikoukut. Eli kumpikaan ei ole kovin esteettinen ratkaisu, mutta muuhun ei nyt ole tällä kertaa varaa.

      Silloissa pelottaa juuri tuo, että jos joku tukihammas alkaa oireilla ja sitten jo menetetäänkin koko silta. Rasituksen tasaamiseksi hammaslääkäri on suunnitellut että ne tehtäisiin niin että missä mahdollista niin kahden hampaan aukon toisella puolen vähintään olisi kaksi tukihammasta, mutta se tietysti vielä lisää riskiä menettämiseen. Kuulemma pahimmillaan jos on tärkeä tukihammas niin voidaan tosiaan menettää koko silta ja ainoa vaihtoehto korvata voi olla osaproteesi.

      Varmasti sillat olisivat kuitenkin suussa paljon mukavammat, kun osaproteesien alle menee ruokaa ja aina syömisen jälkeen pitää huuhtoa yms. Ja näissä nykyisissä on vielä muovinen kitalakiosa, joka kai olisi rankaproteesissa sitten vähän ehkä pienempi sentään.

      Vaikea ja iso päätös!

    • Anonyymi

      Minä 17.05.2022 07:42 jatkan.
      Tämä yhden (12) hampaan yhden hampaan osaproteesi on joko väärin tehty tai muuten hankala. En pysty sillä syömään kuin muussia ja jäätelöä. Otan sen pois vaikka istuisin millaisessa porukkapöydässä. Jos joku näkee, totean että mulla pikku ongelma mutta älkää antako sen haitata enkä sen kummemmin selitä. Eli se on pelkästään ulkonäön takia laitettu, ettei puhuessa näy aukkoa. Siksi ihmettelinkin mitä ruokaa pystyisit syömään noin monella yöksi pois-otettavilla irtoproteeseilla. Luulisi että aina jostakin painaa jokin rauta kun alkaa purra vaikka vain pehmyttä leipää puhumattakaan lihasta ja väleihin menee paakkuja ja muruja.
      Entä jos ottaisitkin vain ulkonäön takia. Järjestäisit ruoka-aikasi omaan tai läheisten seuraan. Minä en ole pitkään aikaan syönyt kovin kovia ruoka-aineita, ei implanteillakaan kannata kauheasti purra. Paikkauksiakin on, ei nekään kestä samaa kuin terve hammas. Iensairauteni takia päädyn luultavasti samaan ongelmaan kuin sinä, eli en voi laittaa implantteja tulehduksen takia vaikka saisin tarvittavat rahat säästetyksi. Toivon ettei entisiäkin implantteja pidä irrottaa jos suutani ei saada terveemmäksi. Siksi olen kiinnostunut siitä miten saat ongelmasi hoidetuksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe