Miksi USA aloitti Lend- Lease- ohjelman?

Anonyymi

Suurin syy Lend-Lease- avulle oli se, että USA itse ei ollut valmis sotaan vuosina 1940-1941.
Toisin sanoen USA aseisti liittolaisiaan samalla kun itse valmistautui sotaan.

Vuoden 1940 presidentinvaalikampanjassa Roosevelt lupasi pitää Amerikan poissa sodasta. Hän sanoi: "Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon sen uudestaan ​​ja uudestaan ​​ja uudestaan ​​ja uudestaan; teidän poikianne ei lähetetä mihinkään ulkomaiseen sotaan." Siitä huolimatta FDR halusi tukea Britanniaa ja uskoi, että Yhdysvaltojen pitäisi toimia "suurena demokratian arsenaalina". Churchill pyysi: "Anna meille työkalut, niin teemme työn loppuun."

Heinäkuussa 1940, kun Britannia oli menettänyt 11 hävittäjäalusta Saksan laivastolle 10 päivän aikana, vasta valittu Britannian pääministeri Winston Churchill pyysi apua presidentti Rooseveltilta. Roosevelt vastasi vaihtamalla 50 hävittäjäalusta 99 vuoden vuokrasopimuksiin brittiläisissä tukikohdissa Karibialla ja Newfoundlandissa. Tämän seurauksena syntyi suuri ulkopoliittinen keskustelu siitä, pitäisikö Yhdysvaltojen auttaa Iso-Britanniaa vai säilyttää tiukka puolueettomuus.

Tammikuussa 1941 kampanjalupauksensa ja pääministerin aseiden pyytämisen jälkeen Roosevelt ehdotti kongressille uutta sotilasavustuslakia. FDR:n ehdottama suunnitelma oli "lainata-vuokrata tai muuten luovuttaa aseita" ja muita tarvikkeita, joita tarvitsee mikä tahansa maa, jonka turvallisuus oli elintärkeää Yhdysvaltojen puolustukselle.

Lakiehdotuksen tueksi sotaministeri Henry L. Stimson sanoi senaatin ulkosuhteiden komitealle lainavuokraa koskevan keskustelun aikana: "Ostamme... emme lainaa. Ostamme omaa turvaamme valmistautuessamme. Viivästymisemme takia Viimeisen kuuden vuoden aikana, kun Saksa valmistautui, olemme valmistautumattomina ja aseettomia ja kohtaamme perusteellisesti valmistautuneen ja aseistetun mahdollisen vihollisen."

Kaksi kuukautta kestäneen keskustelun jälkeen kongressi hyväksyi Lend-Lease Act -lain, joka vastasi Ison-Britannian syvään toimitustarpeeseen ja antoi Yhdysvaltojen valmistautua sotaan säilyttäen samalla virallisesti puolueettomuuden.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Britit pärjäsivät ainoastaan jenkkien massiivisen tuen ansiosta esim. Kenraali Montgomeryn kahdeksas armeija, joka voitti Rommelin Afrika Korpsin El Alameinissa, käytti amerikkalaisia ​​lentokoneita, tankkeja, aseita ja muita varusteita.

      • Anonyymi

        Rommel taas ei pärjännyt edes kahden suurvallan, Italian ja Saksan, yhteisellä tuella. Hän jätti Alameiniin pääosan molempien Välimeren sotanäyttämöllä olevasta operatiivisesta kalustosta ;)

        ///MeAgaln


    • Anonyymi

      Pieni peruutus topicin ajasta, mutta samassa rähinässä.
      Saksa sai kauppassopimustensa mukaisesti mittavia määriä viljaa, rautaa ja muita tuotteita Neuvostoliitosta keväästä 1940 lähtien, ja näin se kykeni kiertämään Britannian merisaartoa.
      Tavaraa kertyi Saksan raja-asemille ruuhkaksi asti koska Reichsbahn ei kyennyt kuljettamaan sitä enempää sisämaahan.
      Onko keskustelijoilla vinkata hyvää historiateosta englanniksi tai suomeksi Saksan ja Neuvostoliiton miehityksestä ja yhteistyöstä syyskuussa 1939 valtaamassaan Puolassa?

    • Anonyymi

      USA: n asettumisen liittoutuneiden puolelle jo ennen varsinaisten sodanjulistuksien voimaantulemista osoittaa myös hyvin Islannin miehitys:

      Presidentti Roosevelt ilmoitti 7. heinäkuuta 1941 Yhdysvaltain kongressille, että Yhdysvallat oli laskenut maihin joukkoja Islantiin estääkseen Saksan joukkoja ottamasta hallintaansa maan tärkeitä laiva- ja lentoliikenneväyliä.

      Norjan sotilaallisen tilanteen heikentyessä Iso-Britannian Admiraliteetti tuli siihen tulokseen, että Iso-Britannia ei enää tule toimeen ilman tukikohtia Islannissa. 6.toukokuuta Winston Churchill esitti asian sotakabinetille . Churchill väitti, että jos Islannin hallituksen kanssa yritetään jatkaa neuvotteluja, saksalaiset voisivat oppia niistä ja toimia ensin. Varmempi ja tehokkaampi ratkaisu oli laskea joukot maihin ilman ennakkoilmoitusta ja esittää Islannin hallitukselle fait accompli.
      Vuosi hyökkäyksen jälkeen vielä virallisesti neutraalista Yhdysvalloista sijoitettiin joukkoja Islannin hallituksen kanssa tehdyllä sopimuksella, mikä vapautti suurimman osan brittiläisistä maajoukoista.

      Toisaalta mitään luotettavia dokumentteja Saksan suunnitelluista aikeista Islannin valloittamiseksi ei ole löytynyt.

      • Anonyymi

        Korjataan vähän:
        "Norjan sotilaallisen tilanteen heikentyessä Iso-Britannian Admiraliteetti tuli siihen tulokseen, että Iso-Britannia ei enää tule toimeen ilman tukikohtia Islannissa. 6.toukokuuta"
        Vuosi oli siis 1940


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Korjataan vähän:
        "Norjan sotilaallisen tilanteen heikentyessä Iso-Britannian Admiraliteetti tuli siihen tulokseen, että Iso-Britannia ei enää tule toimeen ilman tukikohtia Islannissa. 6.toukokuuta"
        Vuosi oli siis 1940

        Jatketaan vielä sen verran, että brittien päätös tapahtui noin kuukausi Tanskan miehityksen jälkeen. Islantihan kuului Tanskalle tuolloin. Vuotta myöhemmin miehitys siirtyi briteiltä USA:lle, joilla oli enemmän resursseja ja paremmat mahdollisuudet huoltoon.

        Tämä taustoista.

        Hakukoneisto


    • Anonyymi

      USA piti aseavulla itsekkäästi yllä sota N-liiton ja Saksan välllä. Näin sota ei päässyt loppumaan ennen aikojaan. Sama tllanne toistuu nyt Venäjän ja Ukrainan välilä, USA pitää sotaa yllä massiivisella aseavulla Ukrainalle. Aseapu on USAn keino pitää yllä Euroopan sotia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      62
      5992
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3774
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      232
      2076
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1830
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1269
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1000
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      929
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      878
    Aihe