Puola vaatii Ukrainaa tilille joukkomurhista

Anonyymi

Puola vaatii Ukrainaa tunnustamaan toisen maailmansodan aikaiset sotarikokset
Puolan presidentti Andrzej Duda vaatii Ukrainaa tunnustamaan toisen maailmansodan aikana tapahtuneen 100 000 puolalaisen siviilin joukkomurhan, josta ukrainalaiset nationalistit olivat vastuussa. Duda kutsuu tapahtunutta "häpeälliseksi totuudeksi".

Dudan lausunnot osuvat päivälle, jona tulee kuluneeksi 79 vuotta vuonna 1943 Natsi-Saksan miehittämän Puolan Volhyniassa tapahtuneista puolalaisten joukkomurhista.

Lausunto osoittaa, miten monimutkaiset suhteet Venäjän hyökkäyssodan vuoksi lähentyneillä Ukrainalla ja Puolalla on. Puola on ollut Ukrainan näkyvimpiä tukijoita sodassa ja ottanut vastaan valtavasti ukrainalaisia pakolaisia.

Nykyisestä tilanteesta huolimatta Dudan mukaan on välttämätöntä, että Ukraina tunnustaa joukkomurhat. Hän sanoi ymmärtävänsä, että joukkomurhiin syyllistyneet nationalistit voivat näyttäytyä Ukrainassa myös sankareina, koska he taistelivat neuvostomiehittäjiä vastaan. Kyse ei Dudan mukaan ole kostosta, vaan totuuden tavoittelusta.

Ukraina ei ole vielä reagoinut Puolan presidentin vaatimuksiin.

32

528

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Näinpä. Myös Balkanilla tapahtui kaikenlaista, josta ei vieläkään mielellään puhuta. Pahoja osasivat olla muutkin kuin saksalaiset, vaikka he olivat ehkä tehokkaimpia.

      Toisen maailmansodan aikaiset teurastuksen muistetaan, aiempia, kuten ensimmäisen maailmansodan aikana tapahtuneita ei niinkään. Syynä on sekin, että toisen maailmansodan aika on paremmin dokumentoitua, ja jotenkin se mielletään jo nykyaikaan. jolloin ei olisi pitänyt enää tehdä tuollaisia asioita. Vielä Venäjän sisällisodassa oli tavallista ampua ihmisiä huvikseen tai haudata heitä elävältä. Koemme, että toisen maailmansodan aikaan niin ei olisi enää pitänyt tapahtua, mutta tekniikan edistymisen johdosta sitä paikoitellen tapahtui jopa enemmän, lukumäärissä mitattuna.

      • Anonyymi

        Puolahan se yhtä lailla Ukrainalle velkaa on kuin Venäjä. Punaleirejä ei ole hyssytelty pitkiin aikoihin, mutta valikoivasti ukrainalaisia, jotka kuolivat "väärien tyyppien" vankileireillä (kuten Puolan), ei muistetakaan niin herkästi. Hekin ansaitsevat tulla muistetuiksi.

        Yhdyn, että "Toisen maailmansodan aikaiset teurastuksen muistetaan, aiempia, kuten ensimmäisen maailmansodan aikana tapahtuneita ei niinkään. Syynä on sekin, että toisen maailmansodan aika on paremmin dokumentoitua, ja jotenkin se mielletään jo nykyaikaan."

        Puolan roolin huomioinnissa Ukrainan lankeamisessa bolsevikeille ei ole mitään stalinistista, vaikka jotkut einsteinit niin näköjään luulevat.

        Puolan tekopyhään "me pelastimme Euroopan" -sankarilegendaan tekee oimo lommon jo se vaiettu tosiasia, että UKRAINA OLISI PYSTYNYT PUOLUSTAMAAN ITSEÄÄN BOLSEVIKKI-INVAASIOLTA ILMAN PUOLAN HÄIRINTÄÄ.

        "Tunnetun sotienvälisen ajan puolalaistiedottajan mukaan Puola-Ukrainan sota pääasiallinen syy miksei Ukrainan valtion muodostaminen onnistunut Kiovassa vuoden 1918 möyhäiseltä jälkipuolelta vuoden 1919 varhaiselle alkupuolelle. Sinä kriittisenä ajanjaksona suuret, kurilliset ja kommunistivaikutteille immuunit galizialaisvoimat olisivat painaneet vallan tasapainon ukrainalaisvaltion eduksi. Sen sijaan kaikki resurssit keskittyivät Galizian kotimaan puolustukseen. Kun länsi-Ukrainan voimat siirtyivät vuoden 1919 kesällä jouduttuaan alakynteen puolalaisia vastaan, venäläiset joukot olivat kasvaneet merkittävästi eikä galizialaisten panos ollut enää ratkaiseva."

        [104] Peter J. Potichnyj (1980). Poland and Ukraine, Past and Present. Hamilton: Canadian Institute of Ukrainian Studies, McMaster University. s. 21–22

        https://en.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War#Legacy

        Luulisi pikavilkaisunkin kertovan, ettei koko Canadian Institute of Ukrainian Studiesin julkaisemistossa ole mitään stalinisti-myönteistä. mutta yllättyisitte miten näinkään helposti tarkistettavaa juttua joutuu selittämään foorumisankareille

        "Puola-Ukrainan Sodan jälkeen, vuosina 1920-1921, Puolan hallitus sijoitti yli satatuhatta ihmistä [97] leireihin (joita on usein luonnehdittu eristysleireiksi [98], joskus jopa keskitysleireiksi [99] ). Monesti vangeilta evättiin ruoka ja lääkintähoito. Jotkut kuolivat nälkään tai tauteihin tai tappoivat itsensä. Uhreihin kuului Ukrainan sotilaiden ja upseereiden lisäksi Ukrainan aatetta tukeneita pappeja, lakimiehiä ja lääkäreitä. [100] Näillä leireillä on arvioitu saaneen surmansa 20 000 taudeista [101] tai ylipäätään 30 000 ihmistä. [98]

        [97] Myroslav Shkandrij. (2015) Ukrainian Nationalism: Politics, Ideology, and Literature, 1929-1956. New Haven: Yale University Press s. 19

        [98] Christopher Mick. (2016). Lemberg, Lwow, and Lviv 1914-1947: Violence and Ethnicity in a Contested City Purdue University Press s. 210

        [99] http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages\C\O\Concentrationcamps.htm Ukrainan Internet-Ensyklopedia; Alunperin julkaistu Ukrainan Ensyklopediassa, vol. 1 (1984). University of Toronto Press

        [100] Sama kuin viittaus 97, mutta spesifimmin lainattu, mukaanlukien seuraava: "Eristettyjen joukossa oli myös Ukrainan itsenäisyyttä tukeneita juutalaisia ja muita kansallisuuksia. Juutalaisia ilmaantui silminnäkijöiksi kuvailemaan murhaamista ja kaltoinkohtelua."

        [101] Jochen Böhler. (2019). Civil War in Central Europe, 1918-1921: The Reconstruction of Poland. Oxford University Press, s. 81 "100,000 ukrainalaista sittemmin eristettiin lopulta voittoisan Puolan armeijan leireihin. Viidesosa (vangeista) menehtyi tarttuviin tauteihin."

        https://en.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War#Aftermath

        Antakaa upota: Puola edesauttoi Ukrainan lankeamista Bolsevikkien kouriin ja SITTEN PUOLA ITSEKIN TAPATTI UKRAINAN TAISTELIJOITA PUOLAN OMILLA VANKILEIREILLÄ. Tämän jälkeen kehdataan Puolassa ladella sankaritarinaa kuinka "Puola pelasti Euroopan".

        Lisää Puolan petoksesta Ukrainaa kohtaan voi lukea Michael Palijin teoksesta "
        The Ukrainian-Polish Defensive Alliance, 1919–1921: An aspect of the ukrainian revolution" (Canadian Institute of Ukrainian Studies).

        Huom. etenkin synopsiksen kohta, jossa sanotaan: "Kirjan tekijä esittää Ukrainan perspektiivin Puolan petoksesta Ukrainaa kohtaan oman asemansa turvaamiseksi Venäjän suhteen."

        https://www.ciuspress.com/product/the-ukrainian-polish-defensive-alliance-1919-1921/?v=796834e7a283

        Vai pitäisikö ruveta puolustelemaan kommunistivaltioidenkin, kuten Kuuban, Kambodzan tai pohjois-Korean toimia "oman aseman turvaamiseksi"? Vai onko se oikeutettua, kun ideologia on kansallismielinen?

        Yleisemmin Ukrainan konfliktista sekä Puolan että bolsevismin kanssa kertoo Vasyl Kuchabskyn teos "Western Ukraine in Conflict with Poland and Bolshevism, 1918-1920", myös Canadian Institute of Ukrainian Studies julkaisijana.


      • Anonyymi

        Ironiaahan irtoaa siitä, että Neuvostoliitto tulikin hiljentäneeksi myös Puolan vankileireillä kuolleiden Ukrainan puolesta taistelleiden muistoa JA myöhemmin suurimman osan Neuvostoliitto-VASTAISEN Stepan Banderan massamurhaamisesta Volhyniassa.

        Puola-Ukrainan sodassa ja Puolan vankileireillä "Ukrainan puolesta taistelleista sotilaista tehtiin kansanlauluja ja heidän haudoilleen Länsi-Ukrainassa tehtiin vuosittaisia pyhiinvaellusmatkoja pitkälle neuvostoaikoihin, vaikka neuvostovirkavalta vainosi kaatuneita Ukrainan joukkoja muistelevia."

        [105] William Jay Risch. (2011). The Ukrainian West: Culture and the Fate of Empire in Soviet Lviv. Cambridge, MA: Harvard University Press. s. 169–170

        (ks. "Polish-Ukrainian War"; "Legacy")


      • Anonyymi

        Mitä tulee Stepan Banderan murhailujen peittelyyn, Andrii Portnov kirjoittaa Open Democracy -sivustolla:

        ""Sosialistisen Puolan elokuvissa ja kirjoissa esiintyi laajalti aiheena Ukrainan Kapinallisarmeijan (UPA:n) rikokset puolalaisia vastaan, mutta näissä viestintävälinetuotoksissa keskityttiin pikemminkin [toisen maailman]sodan jälkeisen Puolan kuin neuvosto-Ukrainan alueisiin. Volhynia [eli suuri osa Neuvostoliitto-vastaisen Stepan Banderan joukkojen massamurhailusta] hyssyteltiin tyystin unholaan. UPA:n neuvosto-vastaiset aktiviteetit sekä Puolan Kotiarmeijan (AK:n) historia itse Ukrainan alueella jäivät täysin vaille huomiota, uhriluvuista oltiin vaiti ja neuvosto-partisaanien osuutta puolalaissiviilien suojelussa liioiteltiin."

        [10] Grzegorz Motyka, W kręgu “Łun w Bieszczadach” (Varsova, 2009)

        Portnov kertoo kuinka Neuvostoliiton sodanjälkeinen narratiivi painotti Ukrainan roolia fasisminvastaisessa taistelussa. Neuvostoliiton koulukirjoissa tuskin mainittiin koko Banderan joukkojen tekemää Volhynian puolalaisväestön massamurhaa.

        https://www.opendemocracy.net/en/odr/clash-of-victimhood-1943-volhynian-massacre-in-polish-and-ukrainian-culture/

        Portnov mainitsee myös Kresyn Oikeudenmukaiset, ukrainalais-variantin tunnetummille Kansakuntien Oikeudenmukaisille. Jälkimmäinen viittaa Israelin valtion yleistä termiä juutalaisia pelastaneille ei-juutalaisille. "Kresyn Oikeudenmukaiset" (Righteous of the Kresy) taas viittaa ukrainalaisiin, jotka pelastivat puolalaisia Ukrainan Kansallismielisten Järjestön (OUN) ja Ukrainan Kapinallisarmeijan tuhoamispolitiikalta.

        [11] Puolan Kansallismuiston Instituutti (IPN) on julkaissut ukrainaksi, puolaksi JA englanniksi Romuald Niedzielkon editoiman kirjan "The Book of the Righteous of the Eastern Borderlands, 1939–1945" (Varsova, 2016). ( https://collections.ushmm.org/search/catalog/bib279974 )

        Romuald Niedzielkon kirja löytyy pdf-muodossa Volhyniassa murhattujen muistosivulta:

        https://volhyniamassacre.eu/zw2/the-ukrainian-righteous/181,The-Ukrainian-Righteous.html

        Milloin viimeksi Suomen mediassa on ollut MITÄÄN MAININTAA Kresyn Oikeamielisistä? Jos joku on löytänyt tämmöistä, niin rohkeasti tietoa jakamaan.


      • Anonyymi

        Puolalaisten ja ukrainalaisten väliset verilöylyt ovat oma lukunsa Toisesta Maailmansodasta ja niistä Stepan Banderan joukkojen tekemä puolalaisten ja juutalaisten siviilien kansanmurha Volhyniassa ja Itä-Galiziassa olikin "vain" murto-osa. Tietenkin sekä Natsi-Saksa että Neuvostoliitto lietsoivat näitä omiin tarkoitusperiinsä ja saksalaiset ennen kaikkea tykkäsivät hyödyntää puolalaisina JA ukrainalaisina esiintyviä provokaattoreita.

        Asiasta on kirjoittanut Matthew Babiak. ( Julkaistu myös Euromaidan Press -sivustolla: https://euromaidanpress.com/2014/06/29/ethnic-cleansing-or-ethnic-cleansings-the-polish-ukrainian-civil-war-in-galicia-volhynia/ )

        Jo niin "aikaisin" toisen maailmansodan aikaan kuin vuonna 1941 puolalaiset rinnastivat sodan Saksan kanssa sotaan ukrainalaisten kanssa Galizia-Volhyniasta, joka piti saada pikaisesti " aseellisen miehityksen" alaiseksi. ( Timothy Snyder; ""To resolve the Ukrainian problem once and for all": The ethnic cleansing of Ukrainians in Poland, 1943 - 1947", s. 95; Journal of Cold War Studies 1999, s. 86 - 120 )

        Kholmin ukrainalaisväestön massamurhaaminen oli alkanut jo 1942 ennen "virallista" ukrainalaisten puolelta puhjennutta vastaavaa. Silloinkin kun puolalaiselta maanpaossa olevalta hallitukselta ei tullut suoria käskyjä, tämä ei estänyt kostotoimissa ukrainalaisten murhaamista erittelemättä pelkältä näkemältä. Kuullessaan Volhynian uusista murhista Galizian puolalaiset kävivät aseisiin paikallisia ukrainalaisia vastaan kuin nämä olisivat olleet kollektiivisesti syypäitä muiden tekosiin. ( Snyder;" Memory of sovereignty and sovereignty over memory: Poland, Lithuania and Ukraine 1939 - 1999", s. 44; kirjassa "Memory and power in post-war Europe: Studies in the presence of the past", ed. Jan-Werner Müller, Cambridge University Press 2002, s. 39 - 58 )

        Vaikka puolalaispartisaanien komentaja luutnantti Kazimierz Babinski määräsi helmikuussa 1944 "vain lapset" säästettäviksi, kuukausi myöhemmin puolalaispartisaanit murhasivat Kholmissa 1 500, 70 % naisia ja lapsia. ( Marek Jasiak; ”Overcoming Ukrainian resistance: The deportation of Ukrainians in Poland in 1947”, s. 174; kirjassa “Redrawing nations: Ethnic cleansing in East-Central Europe, 1944 – 1948”, ed. Philipp Ther & Ana Siljak, Rowman & Littlefield 2001, s. 173 – 194 )

        Myöhäisvuodesta 1945 vuoden 1946 puolelle Puolan armeijan modus operandi oli hyökätä UPA:n yksiköiden kimppuun. Tämä "oikeuttaisi" vastaavan ukrainalaissetlementtejä kohtaan. Ukrainalaisten vastaiskut olisivat lisäperustelu puolalaisten ”kostotoimenpiteille”. Syklisyys ilmensi konfliktin perusluonteeltaan molemminpuoleiseksi. Ukrainalaisia vastaan puolalaiset tarttuivat aseisiin peräti niin moninaisina kokoonpanoina kuin saksalaisina poliiseina, NKVD:n pataljoonina, neuvostopartisaaneina, itsepuolustusyksiköinä ja Kotiarmeijan jäseninä. ( Snyder; ”Reconstruction of nations”, Yale University Press 2003, s. 194, 177 )

        Per Anders Rudlingin mukaan Puolassa on sanottu menehtyneen 11 000 ukrainalaista, ylittäen siellä myös kuolleiden 7 000 puolalaisen luvun. (Rudling; ”Historical representation of the wartime accounts of the activities of the OUN-UPA (Organization of Ukrainian Nationalists – Ukrainian Insurgent Army)”, s. 171; East European Jewish affairs 36, nro. 2, 2006, s. 163 – 189 )

        David Marples on arvioinut ukrainalaisten kuolemat tältä etnisen puhdistuksen ajanjaksolta Ukrainassa on niinkin lukuisiksi kuin 30 000. ( Marples; ”Heroes and villains: Creating national history in contemporary Ukraine”, Central European University Press 2007, s. 222 -223 )

        Matthew Babiak (jota ei myöskään voi epäillä Venäjä-sympatioista) toteaa kirjoitelmansa ("Ethnic cleansing or ethnic cleansings?: The Polish-Ukrainian civil war in Galicia-Vohynia" (näin kirjoitettu), s. 13 - 14 ) lopulla:

        "Kostavana osapuolena esitetyt puolalaisvoimat todellisuudessa ovat yhtä paljon syyllisiä aggressioon taistelussa oikeudesta sodanjälkeiseen Galiziaan ja Volhyniaan kuin ukrainalaisten vastaavat. Itärintaman sydämessä tapahtuneet sekä natsien että Neuvostoliiton harjoittamat kansanmurhaamiset ja etninen puhdistus tihkuivat paikallistasolle, jatkuen kauan sodan jälkeen. Mikä alkoi kahden valtion pyrkimyksinä kaivertaa itselleen ikiomat legitiimit kansallisvaltionsa, uhkana menettää mitä heillä kerran oli, päättyi lopulta tulokseen, jossa kumpikaan ei saanut haluamaansa".

        ( https://www.academia.edu/7462558/Ethnic_Cleansing_or_Ethnic_Cleansings_The_Polish-Ukrainian_civil_war_in_Galicia-_Vohynia )

        Volhynian kontekstista ovat väitelleet myös mm. historioitsija David Marples ja akateemikko Taras Kuzio. ( https://www.youtube.com/watch?v=Xhzf2vkr910 )


      • Anonyymi

        Mitäs SINULLA on väitteidesi tueksi? Pullollinen tyhjää ilmaako?


    • Anonyymi

      Näinköhän näillä nyt sentään olisi häpyä tässä tilanteessa alkaa kiristää toista hyväksymään omat valheensa. Lähde lienee Mv-lehti. Jos näinon, niin voi olla merkki Ukrainan joutumisesta kv hylätyksi. Puola ei koskaan myönnä omia tekojaan, mutta käyttää keppihevosena voittajien ropakantaa. Venäjä rakentaa tunnetusti myös sille ja on viime aikoina vouhkannut myös tästä Ukrainan ja Puolan kiistelystä

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattaa sinunkin lukea muutakin,kuin sitä MV- lehteä, onko se niin vaikeaa uskoa, että sadan tuhannen ihmisen joukkomurha saattaa vaatia tunnustamista?

        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008939592.html

        Pätee yhtä lailla, oli se pahantekijä kuka vain. Tästäkin pitää ihmisiä muistuttaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattaa sinunkin lukea muutakin,kuin sitä MV- lehteä, onko se niin vaikeaa uskoa, että sadan tuhannen ihmisen joukkomurha saattaa vaatia tunnustamista?

        https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008939592.html

        Väitteet tuollaisista verilöylyistä ovat valhetta. Puola sen sijaan murhasi ja rääkkäsi ukrainalaisia 30 vuotta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Väitteet tuollaisista verilöylyistä ovat valhetta. Puola sen sijaan murhasi ja rääkkäsi ukrainalaisia 30 vuotta

        Kertoisitko mistä voimme lukea lisää siitä kuinka "Puola - murhasi ja rääkkäsi ukrainalaisia 30 vuotta".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kertoisitko mistä voimme lukea lisää siitä kuinka "Puola - murhasi ja rääkkäsi ukrainalaisia 30 vuotta".

        Esim. Schultze-Rhonhoffin tai Stefan Scheilin erittäin pätevistä teoksista. Puola on uskomattioman röyhkeä. Ehkä yleisestikin slaavilaista tyyliä valehdella hamaat suustaan kaikesta ja yrittää ottaa osaa sotapropagandasta voittajien pussista ja samalla on omamenneissyys mustin kaikista Euroopan maista


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esim. Schultze-Rhonhoffin tai Stefan Scheilin erittäin pätevistä teoksista. Puola on uskomattioman röyhkeä. Ehkä yleisestikin slaavilaista tyyliä valehdella hamaat suustaan kaikesta ja yrittää ottaa osaa sotapropagandasta voittajien pussista ja samalla on omamenneissyys mustin kaikista Euroopan maista

        Saisiko vielä tarkemmin MISTÄ teoksista?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saisiko vielä tarkemmin MISTÄ teoksista?

        Oletko jokin puolalaispatriootti? Puola murhasi valtavasti ukrainalaisia ainakin jo ennen sotaa. Tynnyrissäkö olet kasvanut? Puolalle annettiin alistettavaksi enemmän vähemmistöjä kuin siellä oli asukkaita puolalaisia. Niitä kaikkia joukkokarkotettiin, tapettiin ja sorrettiin ja puolalaistettiin heti laajasti. Puola hyökkäsi joka naapurinsa kimppuun ja ryösti tai yritti ryöstää alueita.

        Joka ukrainalaiskodissa oli ainakin yksi pidätetty ja kidutettu perheenjäsen. Miljoonat olivat paenneet ulkomaille tai karkotettu pakolla

        Tämä on aivan ykeissivistystä. Puola haaveiki imperiumista Mustalta mereltä Itämerelle ja jopa Eestiä. Lännestä ainakin Berliiniin saaakka


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saisiko vielä tarkemmin MISTÄ teoksista?

        Joo ei ihme, että Puola sitten murhasi massoittain ukrainalaisia ja tuttuun tapaansa nyt murhaaja onkin Ukraina!

        Vastaavasti Puola murhasi miljoonia saksalaisia sodan jälklkeen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko jokin puolalaispatriootti? Puola murhasi valtavasti ukrainalaisia ainakin jo ennen sotaa. Tynnyrissäkö olet kasvanut? Puolalle annettiin alistettavaksi enemmän vähemmistöjä kuin siellä oli asukkaita puolalaisia. Niitä kaikkia joukkokarkotettiin, tapettiin ja sorrettiin ja puolalaistettiin heti laajasti. Puola hyökkäsi joka naapurinsa kimppuun ja ryösti tai yritti ryöstää alueita.

        Joka ukrainalaiskodissa oli ainakin yksi pidätetty ja kidutettu perheenjäsen. Miljoonat olivat paenneet ulkomaille tai karkotettu pakolla

        Tämä on aivan ykeissivistystä. Puola haaveiki imperiumista Mustalta mereltä Itämerelle ja jopa Eestiä. Lännestä ainakin Berliiniin saaakka

        Mitä? Eikö koko Puolan historia olekaan "mutqu meidän maamiehet ei totaalisesti murhaillu juutalaisia" ja "kommunistit, ei natsit, tappo meidät katynin metikössä"!

        Eikö Puola olekaan yksi suuri kollektiivinen ikuinen marttyyri?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä? Eikö koko Puolan historia olekaan "mutqu meidän maamiehet ei totaalisesti murhaillu juutalaisia" ja "kommunistit, ei natsit, tappo meidät katynin metikössä"!

        Eikö Puola olekaan yksi suuri kollektiivinen ikuinen marttyyri?

        Puolassahan myös väärennetään historiaa, mm puolalaisten esittäminen natsien yhteistoimintamiehinä ja kertominen puolalaisten osallistumisesta holokaustiin on nykyisin Puolassa laitonta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolassahan myös väärennetään historiaa, mm puolalaisten esittäminen natsien yhteistoimintamiehinä ja kertominen puolalaisten osallistumisesta holokaustiin on nykyisin Puolassa laitonta.

        Sitäkin puolustellaan ja selitellään, jos ei tyystin pimitetä, että Puolan johto itse kiristi Liettuaa. Tämä mainitsematta Tsekkoslovakian jakamiseen, itsessään imperialistinen teko, jonka kritiikkiä yritetään hiljentää "polonofobia"-syytöksillä. Tekopyhästi saattavat samaiset "polonofobiaa" rääkyvät kritisoida (enemmän tai vähemmän aiheellisesti), kun toiset samalla tavalla jakelevat "russofobia"-syytöksiä tai "ukraina-foobikko"-vastaavia. Erityisen tekopyhä esimerkki on puolalaisten tappamien ukrainalaisten yksipuolistaminen "kostotoimenpiteiksi" - ja yllätys yllätys, mustamaalaaminen "polonofobiaksi" - ja samaan hengenvetoon ukrainalaisten tappamien puolalaisten korostaminen maailmanluokan marttyyreiksi. Jos joku tekee samaa mutta käänteisesti ja moittii "ukrainofobiasta", se onkin vain todiste "polonofobiasta".

        Bonuspisteitä tekopyhyydestä, jos puolalaisten, ukrainalaisten TAI molempien murhailuja yritetään hiljennellä vedoten Neuvostoliittoon. Ironista kyllä Neuvostoliitto aktiivisesti hiljensi muidenkin osapuolten massamurhaamisia, joten puolalaisten ja ukrainalaisten verilöylyistä on pystytty alkaa puhua verrattain äskettäin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Näin ollen Neuvostoliittoon vetoaminen ei kumoa kenenkään muun syyllisyyttä. Mutta tämä on liikaa joidenkin vinoumalle.


    • Anonyymi

      Tiedustelutietojen mukaan Puola on jo varautumassa Ukrainan jakoon Ukrainen sodan päätteeksi. Puola vaatii itselleen 2. maailmansodassa menettämiään alueita nykyisessä Länsi-Ukrainassa.

      • Anonyymi

        Mistäs sinä olet saanut tietää nämä "tiedostelutiedot"?

        T. Common-Sense-Is-Not-Common


    • Anonyymi

      Puolan presidentti Andrzej Duda vaati Ukrainaa tunnustamaan ”häpeällisen totuuden” siitä, kuinka ukrainalaisnationalistit surmasivat yli 100 000 puolalaista toisen maailmansodan aikana.

      "Puolan presidentti vaatii Ukrainaa tunnustamaan toisen maailmansodan aikaiset puolalaisten etniset puhdistukset"
      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008939592.html

      • Anonyymi

        Jo on otsaa. Puolalaisten itse tulisi myöntää erinäiset murhansa ja rikoksensa ja niitä on hirveän pitkä lista. Mutta voittajien natsikorteilla edelleen mennään. Kyllä etoo


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jo on otsaa. Puolalaisten itse tulisi myöntää erinäiset murhansa ja rikoksensa ja niitä on hirveän pitkä lista. Mutta voittajien natsikorteilla edelleen mennään. Kyllä etoo

        Eipä puolalaisten pahantekoset niitä natsien rikoksia ihmisyyttä vastaan hävitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä puolalaisten pahantekoset niitä natsien rikoksia ihmisyyttä vastaan hävitä.

        Puolan pahat teot ovat totta, Natsien vain voittajien sepitettä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolan pahat teot ovat totta, Natsien vain voittajien sepitettä

        Natsien rikokset ovat todennettu historiafakta. Puolalaisten aloittama ukrainalaisten massamurhailu vaan on "pienemmässä mittakaavassa" ja vähemmän tunnettu.


    • Anonyymi

      Onko väitteelle mitään lähdettä??

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MILLE väitteelle? Kyllähän aloituksen väittämästä annettiin lähdettä Helsingin Sanomista.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17492643/puola-vaatii-ukrainaa-tilille-joukkomurhista#comment-115319245

        Puolankin omista pahantekosista on ketjun alussa annettu tarkkaa lähdetietoa.

        Kyllä tuossa ilmenee, että natseja puolusteleva koulupudokas ei omia ininöitään osaa tukea järkevillä lähteytyksillä tippaakaan.

        Hesari valehtelee tunnetusti kauhealla tavalla historiasta. Etenkin natseista ja maailmansodasta. Kuten YLE panettelevat myös itäeurooppalaisia saksalaisen vallan alla toimineita poliiseja ym


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hesari valehtelee tunnetusti kauhealla tavalla historiasta. Etenkin natseista ja maailmansodasta. Kuten YLE panettelevat myös itäeurooppalaisia saksalaisen vallan alla toimineita poliiseja ym

        Eli sinun mukaasi Hesari valehtelee myös kertoessaan Stalinin terrorista ja Neuvostoliiton hirveyksistä. Hyvinhän sinä tarkkispoika osaat ottaa asioista selvää. Kutsuillakin ihmiset katselevat sinua niin kieroon, kun selität noita sinun Morellin kuurien inspiroimia juttujasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli sinun mukaasi Hesari valehtelee myös kertoessaan Stalinin terrorista ja Neuvostoliiton hirveyksistä. Hyvinhän sinä tarkkispoika osaat ottaa asioista selvää. Kutsuillakin ihmiset katselevat sinua niin kieroon, kun selität noita sinun Morellin kuurien inspiroimia juttujasi.

        Hesari väärentää kyllä Stalinin terroria ja N-liiton hirveyksiä todellisuutta laimeammiksi

        Puolalaiset todellakin sortivat kaamealla tavalla valkovenäläisiä ja ukrainalaisia valloitusmaillaan sotien välillä. Kun sitten Puolan armeija hajosi, ukrainalaiset ja valkovenäläiset talonpojat ammuskelivat ja lynkkasivat hajalle lyötyjen puolalaisjoukkojen harhailijoita ja pieniä ryhmiä. Näin sai myös surmansa moni Puolan saksalainen, joka soti armeijan riveissä. Toisaalta Katynissä murhattiin myös saksalaisvähemmistöön kuuluneita upseereja Stalinin määräyksestä.

        Selvitysten mukaan Puolan armeijaan kutsuttuja saksalaisvähemmistön edustajia (mutta puolalaisia kansallisuudeltaan) murhattiin enemmän omien joukkojen toimesta kuin mitä joutui Wehrmachtin uhriksi. Puolalaiset olivat kiihotetut saksalaisvihaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hesari väärentää kyllä Stalinin terroria ja N-liiton hirveyksiä todellisuutta laimeammiksi

        Puolalaiset todellakin sortivat kaamealla tavalla valkovenäläisiä ja ukrainalaisia valloitusmaillaan sotien välillä. Kun sitten Puolan armeija hajosi, ukrainalaiset ja valkovenäläiset talonpojat ammuskelivat ja lynkkasivat hajalle lyötyjen puolalaisjoukkojen harhailijoita ja pieniä ryhmiä. Näin sai myös surmansa moni Puolan saksalainen, joka soti armeijan riveissä. Toisaalta Katynissä murhattiin myös saksalaisvähemmistöön kuuluneita upseereja Stalinin määräyksestä.

        Selvitysten mukaan Puolan armeijaan kutsuttuja saksalaisvähemmistön edustajia (mutta puolalaisia kansallisuudeltaan) murhattiin enemmän omien joukkojen toimesta kuin mitä joutui Wehrmachtin uhriksi. Puolalaiset olivat kiihotetut saksalaisvihaan

        Siinä nähtiinkin jälleen koulupudokkaan ajatuskiemuroissa:

        Puolalaisten murhaaminen on väärin vain, kun sitä tekee Stalin, mutta OK, kun sitä tekevät ukrainalaiset.


    • Anonyymi

      En oikeastaan ottanut kantaa, muta onhan ukrainalaisilla ollut syynsä toimilleen. Puola oli ollut aggressori ja tehnyt kauheita ja massiivisia rikoksia. Stalinilla ei ollut mitään syytä ja oli vastaava aggressori ja rikollinen

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      1992
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1897
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1875
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      19
      1587
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1380
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1320
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1301
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe