Perinnöksi saadut kameravehkeet, tekeekö mitään?

Anonyymi

Sain perinnöksi kuolleelta sukulaiseltani yllättäen kamera-välineitä:

Canon EOS 1000D kamera
Canon EOS 1300D kamera
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-f/5.6 IS II (macro 0.25m) objektiivi
Canon EF 70-210mm ultrasonic 1:3.5-4.5 objektiivi
Sigma DC 17-70mm 1:2.8-4.5 objektiivi
Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX objektiivi
Canon ef-s 24mm f/2.8 STM objektiivi
Canon EF 50mm f/1.8 STM objektiivi

Lisäksi useita suotimia Hoya Circular PL ja Hoya UV, pari laukkua ja jotain muuta pienempää tavaraa, latureita ja akkuja.

En ymmärrä valokuvauksesta mitään, tekeekö noilla mitään?

Kamerat ainakin näytti olevan aika vanhoja, tuo 1300D uudempi. Alkoi nyt kiinnostaa valokuvaus ja yritän tutustua noihin välineisiin.

Lähinnä ajattelen noita objektiiveja, miksi niitä tarvitaan noin monta ja onko nuo kaikki edes tarpeellisia? Toinen kamerakin ilmeisesti ylimääräinen vai onko tapana, että toisessa kamerassa on toinen objektiivi vakituisesti niin ei tarvitse vaihtaa?
(tähän asti olen kuvannut vain kännykällä, joten aika erilaista noiden kanssa)

8

356

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Eihän nuo huippua ole, mutta varsin käyttökelpoisia laitteita.
   Objekteissa riippuu vähän miten ja mitä kuvaa. Vähemmälläkin pärjäisi, mutta jos on ilmaiseksi saatu niin kannattaa kokeilla mistä tykkää. Yleensä tietyt putket jää kiinni enemmän kuin toiset. Ehkä tuo Canon EF-S 18-55mm kitti-putki on vähän turhan oloinen kun on kuitenkin tuo Sigman 17-70mm zoomi, joka on parempi tuollaiseksi yleisputkeksi.

  • Anonyymi

   No itse en omistaisi aikaa noille valokuvausmielessä mutta onhan ne tietysti jonkinlaisia keräilykohteita. Jatka vaan kännykällä niin pysyt nykyajassa.

   • Anonyymi

    Kännykkä on perin vajavainen kamerana. Kyllähän noilla alkuun pääsee. Tuo cannonin 50mm on hyvä potrettikuvaukseen. Siitä vaan opettelemaan valokuvausta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kännykkä on perin vajavainen kamerana. Kyllähän noilla alkuun pääsee. Tuo cannonin 50mm on hyvä potrettikuvaukseen. Siitä vaan opettelemaan valokuvausta.

    Ammattilaiset kuvaavat muotokuvia 75-80mm putkella. 50mm pyöristää vartalon mittasuhteita.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ammattilaiset kuvaavat muotokuvia 75-80mm putkella. 50mm pyöristää vartalon mittasuhteita.

    Nuo kamerat ovat APS-C kennolla varustettuja. Tuo 50mm on sellaisella hyvä potretti kuvaukseen. Ammattilaiset käyttävät kinokoon kennoisia kameroita. Tällöin tarvitaan isompi polttovälinen opiska.


  • Eihän noi mitään ammattikamaa ole, mutta kyllä niillä alkuun pääsee, jos kiinnostaa. Kumpikin on Canonin alinta market-sarjaa, joka on n. 400-500 € objektiivin kanssa uutena. EOS 1000D on tosi vanha vuodelta 2008 eikä edes tue videokuvausta ollenkaan. Se periaatteessa hyödytön paketissa, kun on uudempi. EOS 1300D on varsin uusi, vuodelta 2016. Siinä on uusia piirteitä, kuten WiFi, jolla kuvat saa suoraan kännykkään.

   Ammattilaisilla on usein tapana käyttää kahta runkoa, koska se on nopeampaa ja vikatilanteessa on aina kamera käytettävissä. Normaalikuvaajalla harvoin tähän on tarvetta. Tässä ilmeisesti on vain kyse siitä, että henkilö on hankkinut uuden paremman rungon.

   Objektiiveja on eri tarkoituksiin. Ensimmäinen on ns. kittilinssi, joka tulee rungon mukana. Ei mikään paras objektiivi, mutta tuossa ainakin on kuvanvakain. Tuo Sigman 17-70 mm menee samalle alueelle. Se on valovoimaisempi, ja kai tarkempi, mutta kuvanvakain ilmeisesti puuttuu. 70-210 mm on Telezoom, jolla voi kuvata hieman kauempaa ilman, että kohde tulee liian pieneksi. Tuo tietääkseni ei ole hääppöinen. EF-S 55-250 mm on tietääkseni parempi ja siinä on myös vakain.

   Tuossa on kaksi 50 mm objektiivia, ne käyvät mm. muotokuvaukseen. Canon on valovoimaisempi, mutta Sigma on makro eli käy pienten kohteiden kuvaamiseen. EF-S 24 mm pannukakku, kun haluaa kameran mahdollisimman pieneksi. Se on lievä laajakulma yleiskuvaukseen. Nuo 24 mm ja 50 mm yhdessä kattaa suunnilleen saman alueen kuin nuo zoomit, joten ne ovat pitkälle vaihtoehtoisia.

   Siis lyhyesti polttoväli määrittää kuvakulman. Tuossa kamerassa n. 30 mm is ns. normaaliobjektiivi. Lyhyemmät ovat laaajakulmia ja pidemmän s. teleobjektiiveja. Normaalia kännykkäkameran kuvakulmaa vastaa n. 18 mm. S e toinen luku, kuten f/2.8 kertoo valovoiman, mitä pienempi kuku, sitä enemmän valoa päästää läpi suurimmalla aukolla. f/1.8 päästää valoa kaksi aukkoa eli n. nelinkertaisesti enemmän kuin f/3.5. Canonin objektiivisissa EF tarkoittaa, että se käy kaikkiin runkoihin. EF-S ei käy ns. täyskenoisiin, joita ammattilaisilla tai vakavilla harrastelijoilla on (joskin uusissa peilittömissä se käy varauksin). Noilla rungoilla erolla ei ole väliä.

  • Anonyymi

   Jonkun verran on tullut nyt leikittyä noilla ja täytyy sanoa, kyllähän noilla olen saanut jopa näin ilman kokemusta parempia kuvia kuin kännykällä ikänä. Erityisesti muotokuvia on ollut mukava ottaa. Tuolla Canon 50mm tulee tosi hyviä kuvia ja hämmästyksekseni myös tuolla Sigma 50mm macro-objektiivillä tuli pari sairaan siistiä muotokuvaa. Pienten juttujen lähikuvaukseen kai se on tarkoitettu, mutta käytin väärin ja aion kokeilla sitä muotokuvaukseen myös jatkossakin :-) .
   Toinen hassu juttu oli, että sain tuolla Canon 70-210mm objektiivilla myös parhaat muotokuvat meidän lapsista ikinä. Jos yritti noilla muilta kuvata läheltä niin ne ei kestänyt aloillaan, oli kummallisia ilmeitä tai alkoi pelleillä. Kokeilin sitten tuolla putkella niin, että laitoin sen ääriasentoon 210mm ja sitten otin vähän kauempaa "salaa" kuvia kun ne leikki pihalla . Tosi hyvännäköisiä ja luonnollisia tuli. Siinä kohtaa pihaa, missä puskat oli kauempana takana, taustasta tuli silleen siististi tosi sumea. Vaimo tykkäs kuvista, oli heti teettämässä kehyksiin :-)

   • Anonyymi

    Ei tuossa mitään hassua ole. Makrot ovat yleensä aika hyvälaatuisia ja passaavat mainiosti myös potrettilaseina. Ainakin jos ei ole tarvetta kohteen siloittelulle ;-D Haittana voi olla vähän hitaammanpuolenen tarkennus.

    Potrettikuvauksessa kaivataan yleensä sumeaa taustaa ja siinähän aika ratkasevaa on kohteen vs. taustan etäisyys (kohteen pitäisi olla paljon lähempänä kameraa kuin taustan) sekä aukon koko. Nimeomaan fyysinen koko, jonka saa arvioitua jakamalla polttovälin aukkoarvolla.

    70-210 aukko on telepäässä hieman reilumman kokoinen kuin 50 millisessä, vaikka zuumin aukkoarvo on vain 4,5 vs. 1,8. Tästä syystä zoomilla saa taustan sumennettua tehokkaammin JOS pystyy kuvaamaan riittävän etäältä (jotta kohteen saa sopimaan kuvaan) ja myös tausta on riittävän kaukana ... eli lähinnä ulkoilmassa tätä voi hyödyntää.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   420
   5495
  2. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   3585
  3. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

   Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
   Kotimaiset julkkisjuorut
   28
   3183
  4. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
   Maailman menoa
   304
   2890
  5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

   Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
   Kotimaiset julkkisjuorut
   89
   2093
  6. Kyllä minä ihan rakastan sinua

   Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
   Ikävä
   66
   1463
  7. Olit ihastunut minuun

   Tiedän sen vain.
   Ikävä
   70
   1336
  8. Anteeks rakas

   Eihän liekkisi muhun sammu ikinä Olet mun ainut onnenkipinä Matka tää on joskus kivinen Ja osaan olla raskas ihminen On päivä tää pilvinen Kun painaa
   Romantiikka
   227
   1323
  9. Nordstream sabotaasi todennäköisesti Yhdysvaltojen työtä

   Kuten koko Ukrainan sodan provosointi, niin jenkit ovat taas asialla. Kaikessa on lopulta kyse petrodollarin tuomasta valta-aseman säilyttämisestä kei
   Maailman menoa
   356
   1245
  10. Paavo Väyrynen tietää mitä pitää nyt tehdä

   Paavo Väyrynen on lopulta Keskustan pelastus - paluuna kotiin! ~ https://www.is.fi/politiikka/art-2000009092830.html - , näin Ilta-Sanomat otsikoi ai
   Maailman menoa
   541
   1204
  Aihe