Omaisuuden epäreilu uusjako

Anonyymi

Tuosta sähkön hinnasta.

Mielenkiintoinen omaisuuden uusjako käynnissä, kun ihmiset maksaa lähes tuuriin perustuen tällä hetkellä sähköstä 5 senttiä tai 30 senttiä. Ainakin eilen Vattenfall muutti määräaikaisen sopimuksen hinnan 30,50 euroon.

Eikä nuo hintaerot perustu oikeastaan mihinkään muuhun kuin tuuriin. Ja nyt kalliin sopimuksen tekeväthän maksavat halvalla sähköä saavien sähköjä.

Mutta millä tavalla epäreilu omaisuuden uusjako?

No, jos kaksi keskituloista ihmistä on tähän asti sijoittanut palkastaan vaikkapa 300e/kk, niin tällä hetkellä tai ensi talvena voi sähkölaskujen ero tehdä sen, että toinen ei voikaan sijoittaa. Tämä epäsuhta voi pisimmillään kestää todella pitkään. Toinen on tehnyt 2021 kesällä kolmivuotisen sopimuksen 5-sentillä ja kun hän uusii sopimuksen 2024 voi sähkö olla taas halpaa.

Kalliin sopimuksen tehnyt maksaa kaksi vuotta kallista sähköä. Sinä aikana toinen sijoittaa 7 200e, joka voi normitilanteessa olla 30 vuoden kuluttua vaikkapa 60 000 euroa! Sellainen jokseenkin epäreilu eläkekassojen erkaantuminen, kun kaksi ihmistä samalla koulutuksella, samalla alalla ja vaikkapa ihan samoilla kulutustottumuksilla, saa tuurin takia erilaiset sähkösopimukset.

Itseäni ei henk.koht. haittaa. Käytän pörssisähköä enkä vaihda ikinä määräaikaisiin.

Jos tämä kirjoitukseni tuntuu turhalta, niin ajattele asiaa polttoaineen kautta.

Jos joku olisi sitonut dieselin hinnan 2020 maaliskuussa hintaan 1,20e/litra, niin olisihan se aika eri hinta kuin se, joka joutuisi nyt uusimaan sopimuksensa hintaan 2.70e/litra. Ai miksi noin kallis hinta? Siksi, koska uusien sopimuksien tyypit maksavat sähkössäkin (ja maksaisivat polttoaineessa) niiden sähkölaskuja, joilla on reilusti markkinahintaa halvemmat sopimukset. Tätä kaikkea sopii miettiä.

Minulle ainakin kelpaisi maailma, jossa ihmiset maksaisivat sähköstä keskenään saman verran per kWh. Käsi ylös, jonka mielestä se olisi epäreilua!

4

146

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Eli koska joku on tehnyt fiksun ratkaisun ja tehnyt kiinteähintaisen sopimuksen aiemmin ja maksanut siitä enemmän kuin sinä pörssisähköstä vuosi sitten niin sinun mielestäsi olisi nyt reilua että muut joutuisivat maksamaan enemmän, koska sinä maksat enemmän tällä hetkellä?

   Kirjoituksesi kiteyttää täydellisesti tämän suomalaisten mentaliteetin että ollaan kateellisia kun joku toinen saa jotain mitä ei itse saa. Jos joku toinen on aiemmin ollut fiksu niin sinä olet siitä nyt kateellinen, koska et itse ollut ja sitä fiksua kaveria pitäisi nyt sinun mielestäsi rangaista.

   Vähän sama juttu näissä korkokatoissa asuntolainoissa. Mikäli korot nousee katon yli niin sinä olisit sitten huutamassa että olisi reilua että nämä katot nyt heti lopetettaisiin ja tästä korkokatosta maksaneet ihmiset joutuisivatkin maksamaan saman summan kuin muutkin jotka eivät siitä korkokatosta maksaneet.

   Voi kun kateellisuuden voisi jotenkin muuttaa talouskasvuksi niin Suomesta tulisi maailman vaurain maa välittömästi.

  • Anonyymi

   Moni asia perustuu tuuriin/vakuuttamiseen. Itse tein sähkösopimuksen kiinteänä 2v ja se oli mielestäni tekohetkellä kallis, 6snt/kwh. Nyt se ei ole kallis.
   Asuntolainaa ottaessa tarjottiin korkokattoa, joka olisi vähemmän, kuin nykyinen korko. En ottanut, koska pidin sitä siihen maailman aikaan kalliina.

   Joinain vuosina kouluihin pääsee pienemmillä pisteillä sisään, kuin toisina. Joku on 10 vuotta sitten valinnut maalämmön ja joku kaasun. Maailmassa on erilaisia valintoja ja niiden kansaa eletään. Ei se ole epäreilua

  • Anonyymi

   Ei Suomi muutu paremmaksi sillä, että kaikki menot ja tietysti sitten tulotkin tasataan kaikille samansuuruisiksi. Päinvastoin.

   Kyllä ihmisten pitää voida vaikuttaa omilla toimillaan omaan tilanteeseensa. Niin tulojen kuin menojenkin osalta ja muunkin elämisen osalta. Se vie kehitystä eteenpäin.

   Sosiaaliturva on olemassa ja hyvä niin. Se huolehtii, jos itse ei siihen pysty tai on tehnyt pahoja väärinarvioita omassa elämässään.

  • Anonyymi

   Elämä on valintoja , mutta se voi johtaa valintaan, jota ei muuten olisi tehnyt !!!
   Eli jos olisin valinnut säkällä halvan vaihtoehdon niin en olisi nyt sähkön tuottaja 🤔

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

   Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
   Kotimaiset julkkisjuorut
   42
   4527
  2. Nordstream sabotaasi todennäköisesti Yhdysvaltojen työtä

   Kuten koko Ukrainan sodan provosointi, niin jenkit ovat taas asialla. Kaikessa on lopulta kyse petrodollarin tuomasta valta-aseman säilyttämisestä kei
   Maailman menoa
   513
   2112
  3. Olit ihastunut minuun

   Tiedän sen vain.
   Ikävä
   80
   1844
  4. Nord Stream 1 -putki vuotaa kahdesta kohtaa - Saksa epäilee sabotaasia

   Saksa epäilee sabotaasia https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/de63783e-7ae3-489f-a086-607fe43ab42a Saksa epäilee tahallisuutta "Saksalaisen Der Tages
   Maailman menoa
   237
   1585
  5. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   4
   1285
  6. 189
   1131
  7. Nalle mä rakastan sua :)

   Oon hehkulamppu ja haluun sut ja sua :) Sua parempaa ei oo eikä tuu :)
   Romantiikka
   271
   1107
  8. Martina ei osaa kirjoittaa

   Jälleen upea taidonnäyte tämän peruskoulun rimaa hipoen läpäisseen Martinan kirjoitustaidosta. Eilen stoorissa kulmienvärjäys ja teksti: näillä kelpaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   310
   1085
  9. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   178
   887
  10. Horoskooppi: Lue tästä päivän horoskooppi!

   Suomi24 Viihde tarjoilee jokaisena päivänä jokaiselle tähtimerkille oman horoskoopin. Oletko jo lukenut tänä päivänä omasi? Lue tästä päivän horoskoo
   Horoskoopit
   5
   844
  Aihe