Venäläisillä on herrakansakompleksi.

Herrakansa-ajattelu on perintöä Neuvostoliiton ajasta. Kun Neuvostoliitto romahti niin harrakansa-ajattelusta tuli herrakansakompleksi - se on tärkein selitys sille, miksi Putin saa kannatusta politiikalleen ja sodalleen Ukrainassa. Venäjän uusi keskiluokka jakaa Putinin unelman ja tavoitteen, että venäläisistä tulisi jälleen herrakansa.

Ajatus kyti mielessäni, mutta torjuin sen venäläisvastaisena. En halunnut olla mikään ryssänvihaaja. Ajattelin, että venäläiset ovat pohjimmiltaan mukavia ihmisiä ja Venäjällä on ollut hienoa kulttuuria. Niin ajattelen vieläkin.

Torjuttu ajatus lopulta murtautui esiin kun luin Hesarista Sofi Oksasen esseen. Sofi Oksanen koki Neuvostoliiton aikana millaista oli kuulua alamaiskansaan. Sama kokemus oli valtaosalla Neuvostoimperiumin alistamiin kansoihin kuuluneilla ihmisillä. Siksi venäläisiin on suhtauduttu niin epäluloisesti koko itäisessä Euroopassa Neuvostoliiton romahduksesta aina tähän päivään asti.

Suomalaisilla ei ole samoja kokemuksia kuin muilla Neuvostoliton valtapiiriin kuuluvilla kansoilla koska propaganda sai suomalaiset uskomaan, että YYA-politiikka oli vapaaehtoista ja suomalaisten oman edun mukaista. Suomessa ei myöskään ollut merkittävää venäläisvähemmistöä herrakansaelkeitään näyttämässä. Suomi oli kaiken kaikkiaan ikäänkuin pitemmän talutushihnan päässä kuin Baltian neuvostotasavallat ja itäisen Euroopan satelliittimaat.

Äskettäin luin jutun siitä, miten Viron venäläiset suhtautuivat siihen, että viranomaiset poistivat Narvassa Viron ja Venäjän rajalla olleen vanhan neuvostoaikaisen tankin. Se ilmeisesti oli Viron venäläisille tärkeä symboli ajasta, jolloin venäläiset olivat Virossakin herrakansaa. Neuvostoliiton voitto ja Viron miehitys mahdollisti venäläisasutuksen ja herrakansa-aseman Virossa. Kun Viro sai takaisin itsenäisyytensä niin venäläisvähemmistö menetti herrakansa-aseman. Sitä kuitenkin edelleen kaiholla muistellaan vaikka neuvostoaikaa ei muuten välttämättä halutakaan takaisin.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä näitä muitakin ryhmittymiä on, jotka luulevat olevansa parempia kuin toiset.

      • Anonyymi

        No ainakin Suomi on herrakansa, vaikka on vaan pieni pohjoinen maa. Herrakansa lähettää ylimääräiset rahansa etelään ja kieltäytyy oppimasta muita kieliä, kuin ruotsia ja tv-sarjan englantia. Kansa kuristetaan tiukalle ja ulospäin ollaan maailman suvaitsevin sosiaalitoimisto.
        Suomi räkyttää suurille maille ja kuvittelee olevansa korkean elintason maa. Tosiasiasa räkyttäjä tekee, kuten EU ja USa komentaa!


    • Anonyymi

      Sehän tässä hauskaa onkin. Kansa jota ollaan nöyryytetty kautta historia ja pidetty pelossa ja orjan asemassa. pitää itseään "herrakansana" kun lähtee ulkomaille.
      Neuvostoliiton aikaan koko maa oli säälittävä, pullisteli vain ja ainoastaan ydinaseen ja armeijan voimalla ja koko maa eli puutteessa ja köyhyydessä.
      Jopa suomalainenkin tunsi itsensä siellä rikkaaksi kun vaihtoi markkansa pimeillä markkinoilla ja eli herroiksi kapakassa ja huorissa jne....
      Silloin ryssä piti suljettua ruplaansa järjettömän ylihintaisena, eli virallinen vaihtokurssi oli 1 rupla maksoi 7-9 markkaa ja pimeillä markkinoilla oli jopa 1/1.
      Sairas yhteiskunta silloin ja aina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      63
      1809
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1187
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      73
      1083
    4. 45
      1075
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      949
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      939
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      880
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      833
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      818
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      35
      779
    Aihe