Savuton Espoo, vain valittujen etuoikeus?

Anonyymi

Jos on varaa valita asuinpaikka, niin savuton Espoo on näille ihmisille saavutettavissa, toteutettavissa oleva unelma ja etu.

Heille, jolla ei ole varaa valita, se edustaa jotain täysin epärealistista unelmaa ja mitä ilmeisemmin myös etua jota kaupunki ei katso heidän edes ansaitsevan.

Espoo jakaa västönsä selkeästi heihin, joilla on varaa valita neliöhinnoiltaan korkeahko asunto kaikilla mukavuuksilla: on lähikauppaa, metroa, bussia ja puhdasta ilmaa ympärillä.
Voi tuulettaa milloin tahansa, oleskella parvekkeella milloin tahansa, joutumatta haistelemaan tupakansavua. Voi myös liikkua ulkona kaupungilla, puistoissa jne.altistumatta lähes jatkuvalle tai usen toistuvalle tupakankärylle.
.
Toinen on sitten se väestönosa, mukaan lukien he jotka eivät saa mitään asumistukia, joka joutuvat tyytymään asuinalueisiin, joissa palvelut ovat kaukana TAI joissa ilmenee jotain muuta asumisviihtyvyyttä heikentävää tekijää ympäristössä.

Näillä asuinalueilla, joissa on tarjolla palveluita, ja neliöhinnat edullisia on sitten i käviä lieveilmiöitä tai naapureita: ,metelöiviä, juopottelevia, tupakoivia jne.

Enkä tarkoita yksinomaan mitään vieraskielisten osuutta, enkä tarkoita heikkoa koulutarjontaakaan, vaan tarkoitan myös yleistä asumisviihtyvyyttä, ympäristöä ja siihen liittyviä asioita.

Näitä ovat mm.ympäristön yleinen siisteys, puhtaus, ilmanlaadun puhtaus ja hengitettävyys, savuttomuus ja se onko jatkuvasti jossain rumentavia spreijauksia , tageja puistonpenkit tai talonseinät täynnä. Joillain alueillahan on toistuvaa penkkien ja talojen seinätöhryjen puhdistusta , vuosi toisensa jälkeen.
LUMON vuokrataloihin otetaan aina samat mölyporukat asumaan häiriköimään ja viskomaan jätteet ympärinsä.

Miksei taloja pureta pois ? Ja tilalle uutta, savutonta tilaa johon ei päästetä pesiytymään sitä hankalaa, jatkuvasti sotkevaa porukkaa.

On asuinalueita joissa ulkonaliikkumiseen liittyy toistuva käryttely, tupakanhaju, jota ilmenee siis valehtelematta lähes joka paikassa ydinalueella, siellä missä liikutaan. Puistoissa, kadulla
Kauppojen, ostoskeskusten edessä, bussipysäkeillä, taloyhtiöiden pihoilla, sisäänkäyntien edustoilla, rappukäytävissä, kerroksissa, asuntojen huoneistoissa, parvekkeilla. Siis ihan joka paikassa.

Miten tässä toteutuu Savuton Espoo?

Ei mitenkään..

Mitä Espoon kaupungn päättäjät aikovat tehdä ongelman ratkaisemiseksi.?

Tupakointiin ja tupakansavuun liittyvät ongelmathan ovat poistuneet ilmeisesti jo suurelta osin espoon väestöltä, mutta sitä voimallisemmin se on siirretty tiettyihin kaupunginosiin , käytännössä kipattu tiettyjen asuinalueiden asukkaiden niskaan kannettavaksi, selkeäksi rasitteeksi ja haju- ja terveyshaitaksi.

Onko Espoo todellakin jakanut väestönsä siten, että pienituloiset, he joilla ei ole rahaa maksaa 300-400€ asunnosta, pistetään kärsimään varojen puutteen vuoksi toistuvasta tupakankärystä ympäristössään ja jopa kodissaan?
Itseäni alkaa todella tympimään se jatkuva tupakanhaju joka paikassa, olit sitten puistossa tai kadulla, bussipysäkllä tai kauppaan menossa, aina jossain haisee tupakka, niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin.
Vaikka en edes itse polta, niin silti joudun pakosta passiivisen tupakoijan rooliin. Vastentahtoisesti ja pakotettuna.

10

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onneksi ei ole sinulla muita murheita.

      • Anonyymi

        Kuule, tupakansavun myötä niitä ongelmia kyllä on ja lisää tulee koko ajan enemmän ja enemmän, joten älä murehdi, sinä voit hyvin siihen nähden missä tilanteessa tuossa eletään..


    • Anonyymi

      Fiksut osaa olla polttamatta ja keksivät nikotiinitarpeensa tyydyttäjäksi vähemmän muita ihmisiä häiritseviä tuotteita. Vain yksinkertaisimmat tupakoivat tuottaen hajuhaittoja muille ihmisille.

    • Anonyymi

      Johan oli sekavaa.

      Onko aloittajan ongelma nyt siis se, että ei ole raha, ei ole palveluita, tupakansavu vai naapurit? Vai kaikki edellä mainitut?

      Kuvitteleeko aloittaja, että ns. "kalliimmilla ja paremmilla" kukaan ei polta? Höpö höpö. Tupakansavun lisäksi saat haistella naapurien grillien käryä. Tai että ko. alueilla ei ole ilkivaltaa? Tekevätkö rikkaat vanhemmat jotenkin lainkuuliaammaksi?

      Missä ei ole palveluita tai ainakin helppoa niiden pariin päästä? Hyvin harvalla se kauppa on omalla takapihalla.

      Ja ennen kaikkea: kenellä ei ole varaa maksaa 300-400 € asunnosta? Itse asiassa, mistä saa asunnon 300-400 €:lla, kerro ihmeessä?

      • Anonyymi

        Kaikki kolme:
        eli ei ole rahaa, tupakansavu ja naapurit, itse asassa koko taloyhtiö.
        Ja tuo 300-400 € tarkoIttaa 300-400 000,00 € ( 300-400 tuhatta € )piti vain lyhentää oletin, että kaikki käsittävät mistä on kyse.

        Tottakai tupakoidaan ” paremmillakn alueilla” , mutta vähemmän ja aika harvoin kotona tai parvekkeilla. Yleensä jos tupakointi sallitaan, se sallitaan pihalla ja sille on oma paikkansa. Kun asunnot maksavat niin paljon, harva haluaa ehdoin tahdoin pilata kallista asuntoa tupakoimalla siinä. Yleensä myös toisten huonioimen on yleisempää.
        Toki poikkeuksia voi olla erilistaloissa asuvat kirjailijat ja taiteiljat jne.

        Grillinkäry ei edusta terveyshaittaa. Ruoan tuoksu voi toki ärsyttää jos haluaa itse laihtua.

        Ja ei, varakkailla ei välttämättä ole lainkuuliaisia lapsia. Voi olla jopa todella häijyjä ja itsekeskeisiä häiriköitä.

        Asuntojen neliöhintoihin vaikuttaa metron, meren / järven ja palveluiden läheisyys ja asuntokannan tuoreus, uutuus, laatu, tontin omistus jne..

        Käytännössä olen tehnyt sen havainnon, että jos ei ole palvelut nurkan takana, asunnon neliöhinta voi olla edullinen, myös silloin kun kyse on uudiskohteesta.

        Toisaalta taas, palvelut ja julkinen liikenne voi olla lähellä, mutta asuntokanta edustaa vanhaa, 1960- 80- lkulaisuutta, , talot ovat huonokuntoisen näköisiä, putkirempat, ikkuna- julkisivurempat jne. odottelemassa, jolloin jälleen asuntojen neliöhinta on hyvinkin edullinen.

        Moni asia siis on vaikuttamassa asunnon hintaan, myös kaupunginosa, alue jne.onko asuinalueella huonohko vai hyvä maine. Maineeseen taas vaikuttaa se, lmeneekö paljon häiriöitä, onko siistiä vai roskaista, julkinen kirjoittelu, mielipiteet, juorut, asuinalueen perinteinen maine, jne.

        Tavallaan sosiaalnen asema tulot, koulutus jne.ovat vaikuttamassa hyvinkin paljon siihen, missä ihminen asuu, eli käytännössä sen, mistä hän saa tuloihinsa sopeutetun ja muutoinkin sopivan asunnon hankittua., työpaikan läheisyyskn merkitsee paljon, päivähoitopakat ja koulut ja niiden maine.
        . Kotona, parvekkeilla tupakoiminen edustaa välinpitämätöntä suhtautumsta asuntoon ja asumiseen ylipäätään . Ei välitetä siitä likaantuuko parvekkeet vai ei tai likaantuuko naapurin parveke vai ei. Tai likaantuuko oma asunto sisätiloistaan tai leviääkö tupakansavut häiritsevästi naapuriin.
        Välnpitämätön asenne muita kohtaan näkyy myös tupakoinnssa.
        Sama välinpitämättömyys voi vaivata myös koko taloyhtiötä, ei kiinnosta yksittäisten asukkaiden viihtymättömyys tai epäterveelliset asumisolosuhteet.

        Tätä tarkoitin. Tästä oli kyse.
        Espoossa on asuinalueita joiden voidaan katsoa edustavan pienituloisten asuinalueita ja kas kummaa, siellä liikkuessaan törmää hyvn usein, siis poikkeuksellisen usein , tupakansavuun

        Jos sieltä ostaa asunnon tai on joskus ostanut ja havaitseekin joutuneensa vastentahtoisesti vaikka tupakoivien naapureiden keskelle kärvistelemään, on selvää, että se harmittaa.

        Ymmärtääkseni jokaisella on oikeus odottaa vähintäänkn sitä, että ihmiset huomioivat muut asukkaat ja pyrkvät elämään siten , etteivät tuottaisi muille asukkaille ehdoin tahdoin häiriöitä tai hajuhaittoja jota tupakansavu nyt ehdottasti edustaa.

        On myös muistettava, että asunto on aina myös sijoitus joka kasvaa arvoa tai menettää sitä.
        On selvää se, että tupakointi ja tupakoinnin sallimnen taloyhtiössä, parvekkeilla ja sisätiloissa, laskee kyseisen taloyhtiön asuntojen rahallista arvoa.
        Aika harva katsoo että tupakoinnin salliminen toisi mitään lisäarvoa asumiseen, päin vastoin, se luetaan nykyään asumishaitaksi.
        . Tätä asunnon arvon laskua harvemmin tapahtuu kalliimilla ,arvostetuilla asuinalueilla, koska siellä tämä asia ymmärretään, eikä nillä alueilla myöskään tupakoida samalla tavalla. Toki tupakoidaan, mutta tuolloinkin pyritään huomioimaan naapurit, vaikka oltaisiin kuinka yliopiston proffia. tai kirjailijoita.
        Ja lopuksi, köyhimmillä ei siis ole varaa valita asuntoa vapaasti mistä tahansa aina sen mukaan, onko huomaavaisuus muita kohtaan itsestäänselvyys vai neuvoteltava asia.


    • Anonyymi

      Jaa.

      Minä asun 200 metriä merenrannasta, hiljaisella ja rauhallisella alueella. Palveluiden ääreen on matkaa vähän vajaa 1 km, eli eipä paljon mitään. Bussit kulkevat läheltä ja metrokin lähtee sitten aikanaan n. 600 m päästä.

      Jokunen naapuri tupakoi parvekkeella ja pihalla, mutta mitäpä siitä. Joskus tuulee minuun päin, joskus toiseen suuntaan. Tupakointi on sallittua ja voinhan aina laittaa ikkunan toviksi kiinni.

      Ai niin, mainitsinko, että asun Espoon Asuntojen asunnossa vuokralla? Hyväkuntoinen 63 neliön kämppä, joskin vanha, koska kaikki on rempattu. Vuokra 670 €/kk.

      Eli aikamoista yleistämistä aloittajalta.

      • Anonyymi

        Espoolla on kaupungin vuokra- asuntoja myös merenrannan läheisyydessä, se on totta. Niihin pääseminen edustaa todennäköisesti lottovoittoa ja niissä asuvat eivät lähde kulumallakaan pois, kuoleman tai avioeron myötä ehkä.?
        Alue oletettavasti hyvin haluttu ja suosittu. Rakennettu joskus 1900- luvulla jollon tupakointi oli sallittu joka paikassa. ? Kun peruskorjataan, tai kun tehdään uusia vuokrasopimuksia, sopimukset kieltävät tupakoinnin, vanhat sopimukset taas sallivat?
        Jos siihen viereen rakennetaan toinen vuokratalo, luuletko että vielä siinäkin istutaan parvekkeella tupakoimassa? Kaikki savuttomia. Mikä todella on hiemo asia.

        Mieti myös , miltä tuntuisi jos kaikki lähinaapurisi käryttelisivät parvekkeellaan, ylhäällä, alhaalla, sivuilla ja vielä pihalla, ikkunasi tai parvekkeesi alla. Jatkuvaa käryttelyä, yötä päivää, siis läpi yönkin. Oletan ettet enää asennoituisi niin rennosti? Satunnaiset savut nyt ketään häiritse. Kunhan ei rule asuntoon sisälle löyhkät, vai mitä.?
        Haiseeko siellä muutoin joka paikassa tupakka?
        Bussipysäkeillä, puistoissa, kadulla, ulko- ovien edessä, rappukäytävissä jne.?
        Onko päiviä jolloin et mihinkään muuhun törmääkkään kuin tupakansavuun?
        Itselleni on näitäkin päiviä osunut. Kauppareissulla; edellä kulkeva polttaa, menet bussipysäkille, siellä seistä töröttää tupakoiva tai istuu penkillä.
        Seuraavaksi bussista ulos ja keskustaa kohti, tupakka haisee koko matkan ajan, edellä kulkeneet ovat tupakoineet tai penkilä istua töröttää tupakoiva.
        Kauppakeskuksen edusta; tupakalla useita miehiä ja naisia , kaikki savut hengitettäväksi
        Tulet ulos, sama juttu, sanat tyypit kessuttelevat edelleen siinä edustalla, menet taas bussipysäkille, takanasi, sivulla jälleen pari tupakoijaa. Kamala, kitkerä löyhkä tunkeutuu nenään.
        . Tulet kotiin, ulko- oven edessä haisee tupakka, menet kerrokseesi jossa kas kummaa: , haisee tupakka, naapuri siinä polttelee sisällä sukulaisensa kanssa joka on tullut kylään..
        Menet kotiisi, eteisessä haisee tupakka, ,samoin olohuoneessa, kun avaat parvekkeen oven tuulettaaksesi, sama löyhkä haisee sielläkin.
        Jos tämä kaikki ei aina toteudu, yhden ja saman päivän aikana, niin moni niistä sitten muutoin, eli jossain näissä ja päivittäin aina haisee tupakka. Ulkona tai sisällä.
        Asut siis Norttilassa, Aromalassa, Venttilässä, Bonuslandissa jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Espoolla on kaupungin vuokra- asuntoja myös merenrannan läheisyydessä, se on totta. Niihin pääseminen edustaa todennäköisesti lottovoittoa ja niissä asuvat eivät lähde kulumallakaan pois, kuoleman tai avioeron myötä ehkä.?
        Alue oletettavasti hyvin haluttu ja suosittu. Rakennettu joskus 1900- luvulla jollon tupakointi oli sallittu joka paikassa. ? Kun peruskorjataan, tai kun tehdään uusia vuokrasopimuksia, sopimukset kieltävät tupakoinnin, vanhat sopimukset taas sallivat?
        Jos siihen viereen rakennetaan toinen vuokratalo, luuletko että vielä siinäkin istutaan parvekkeella tupakoimassa? Kaikki savuttomia. Mikä todella on hiemo asia.

        Mieti myös , miltä tuntuisi jos kaikki lähinaapurisi käryttelisivät parvekkeellaan, ylhäällä, alhaalla, sivuilla ja vielä pihalla, ikkunasi tai parvekkeesi alla. Jatkuvaa käryttelyä, yötä päivää, siis läpi yönkin. Oletan ettet enää asennoituisi niin rennosti? Satunnaiset savut nyt ketään häiritse. Kunhan ei rule asuntoon sisälle löyhkät, vai mitä.?
        Haiseeko siellä muutoin joka paikassa tupakka?
        Bussipysäkeillä, puistoissa, kadulla, ulko- ovien edessä, rappukäytävissä jne.?
        Onko päiviä jolloin et mihinkään muuhun törmääkkään kuin tupakansavuun?
        Itselleni on näitäkin päiviä osunut. Kauppareissulla; edellä kulkeva polttaa, menet bussipysäkille, siellä seistä töröttää tupakoiva tai istuu penkillä.
        Seuraavaksi bussista ulos ja keskustaa kohti, tupakka haisee koko matkan ajan, edellä kulkeneet ovat tupakoineet tai penkilä istua töröttää tupakoiva.
        Kauppakeskuksen edusta; tupakalla useita miehiä ja naisia , kaikki savut hengitettäväksi
        Tulet ulos, sama juttu, sanat tyypit kessuttelevat edelleen siinä edustalla, menet taas bussipysäkille, takanasi, sivulla jälleen pari tupakoijaa. Kamala, kitkerä löyhkä tunkeutuu nenään.
        . Tulet kotiin, ulko- oven edessä haisee tupakka, menet kerrokseesi jossa kas kummaa: , haisee tupakka, naapuri siinä polttelee sisällä sukulaisensa kanssa joka on tullut kylään..
        Menet kotiisi, eteisessä haisee tupakka, ,samoin olohuoneessa, kun avaat parvekkeen oven tuulettaaksesi, sama löyhkä haisee sielläkin.
        Jos tämä kaikki ei aina toteudu, yhden ja saman päivän aikana, niin moni niistä sitten muutoin, eli jossain näissä ja päivittäin aina haisee tupakka. Ulkona tai sisällä.
        Asut siis Norttilassa, Aromalassa, Venttilässä, Bonuslandissa jne.

        Tupakansavuun törmää noin 70- 80 % n varmuudella ja joutuu sille altistetuksi päivittäin , 100%: n varmuudella viikottain. Raitis, puhdas hengitysilma omassa kodissa edustaa luksusta.


    • Anonyymi

      Taitaa Spoon Asunnot- asuja kiittää kaupunkiaan kun on päässyt kunnollisten ihmisten asuinalueelle.
      Ei haise kessu joka nurkalla. Ei rappukäytävässä, pihalla, ulko- oven edessä, puistossa , bussipysäkeillä, kaduilla eikä kotona sisällä eikä parvekkeella TOISTUVASTI, VIIKOTTAIN, PÄIVITTÄIN TAI LÄHES JATKUVASTI. Vaan korkeintaan silloin tällöin, kerran viikossa ehkä jokin lehahdus, eihän sellainen välttämättä ketään häiritsekkään.

      Kun taas se, että tupakanjaju olisi lähes jokapäiväistä kotona , rappukäytävässä viikottain tai joka päivä ja viikottain ulkoillessakin ilmenevää , niin se jo häiritseekin. Eikä kyse ole aina pelkästään tupakan lehahduksista vaan ihan oikeasta, vahvasta tupakansavusta ja hajusta.
      Täysin kaksi eri asiaa: lehahdukset jotka tulevat ja menevät kuin jatkuvat toistuvat käryt.

    • Anonyymi

      Joo, ihan selkeästi on havaittavissa että esim.Espoon keskuksen ostarin edusta on muodostunut vakiintuneeksi tupakointipaikaksi, samoin Entressen edusta ja ne molemmin puolin olevat bussipysäkit. Jatkuvasti aina joku , yksi tai useampi on niissä kessulla. Haju on karsea.
      . Alue on kuitenkin niin pieni että isompi sakki tuolla tupakoimassa on kyllä todella häiritsevää.

      Iso- Omena ja Sellokin on huomattavasti laajempi, on useita sisääntuloreittejä ja eikä siellä niin runsaasti harrasteta kessunorkoilua, kuten Espoon keskustassa.

      Espoon keskustassa on vielä niitä kadunvarsipenkkejä, joissa usein istuu juuri yksi tai useampi ihminen tupakoimassa levittäen sitä hajua ohikulkijoiden hengitettäväksi ja haisteltavaksi.

      Kyllä, on selkeä ongelma juuri tuolla alueella, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

      Minä olen kyllä sitä mieltä, että vuokraajan on otettava tiukempi ote tupakointiin alueella. Kiellettävä se selkeästi ja siihen on myös kyettävä puuttumaan joko kehoittamalla poistumaan, siirtymään muualle tai jopa suoraan sakottamalla.

      Samoin bussipyäkkien välittömässä läheisyydessä tapahtuvaan tupakointiin olisi kyettävä puuttumaan jollain tavalla. Joko niin että kaupunki ja HSL kieltävät selkeästi sen yhdessä. Ja vartijoiden toimesta kehoitus siirtymään kauemmaksi, joko todellakin kellaritiloihin autoparkkiin tai muualle, mutta pois siitä muutaman metrin päästä. Monet istuvat siinä penkeillä tai ovat muutaman metrin päässä pysäkiltä. Ei riitä välimatka, savut tulevat aika vahvoina nenään myös sieltä.

      Ei ole oikein, että tavallinen, tupakoimaton ihminen joutuu toistuvasti kulkemaan tuoakansavupilven läpi tai viettämään siinä hajussa bussia odotellessa pitkiäkin aikoja.

      Jotain on tehtävä ja varmasti myös tehtävissäkin.
      Kannattaneen ottaa yhteyttä ostoskeskuksen tiloja vuokraaviin tahoihin asian tiimoilta. Samoin HSL : lle antaa palautetta ja ehdotuksia täyskiellosta pysäkeillä tupakoinnille ja niiden välittömässä läheisyydessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      94
      1981
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      417
      1542
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1293
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      14
      1086
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      72
      1031
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      996
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      979
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      959
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      247
      916
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      837
    Aihe