Huippututkijan mukaan Venäjän luhistuminen on enää ajan kysymys

Anonyymi

Venäjän imperiumin luhistuminen on Niall Fergusonin mielestä enää ajan kysymys.
MAINOS

Venäjä on nimekkään skotlantilais-amerikkalaisen historioitsijan Niall Fergusonin mukaan imperiumi, joka kykenee läntisistä talouspakotteista huolimatta myymään luonnonvarojaan kansainvälisille markkinoille ja siten rahoittamaan tuhoamissotaansa Ukrainaa vastaan. Siksi monet niin sanotut realistit hänen mukaansa kuvittelevat, että aika olisi tässä sodassa Venäjän puolella.

– Jos näin olisi, siinä tapauksessahan Yhdysvallat ja sitä ennen Neuvostoliitto olisivat tuskin joutuneet vetäytymään Afganistanista, Harvardin ja Stanfordin yliopistoissa toimiva Ferguson sanoo.

– Historiasta tiedämme, että imperiumit taantuvat ja rappeutuvat. Ukrainaa käy nyt taistelua taantuvaa imperiumia vastaan, hän toteaa.

Britanniassa ymmärrettiin hänen mukaansa jo toisen maailmansodan päätyttyä, että brittiläisen imperiumin aika oli ohi. Viime viikolla edesmenneen kuningatar Elisabet II:n keskeinen rooli oli hänen mielestään juuri tuon imperiumin purkautumisen hallitseminen niin suurella arvokkuudella kuin suinkin mahdollista.

– Venäjä puolestaan ei ole koskaan kyennyt kohtaamaan sitä tosiasiaa, että myös sen aika imperiumina on auttamattomasti ohi. Venäjän aloitettua 24. helmikuuta hyökkäyksensä Ukrainaan olemme nähneet, kuinka syvästi mätä tuo imperiumi on.

Ferguson esitteli näkemyksiään kansainvälisessä Yalta European Strategy (YES) -konferenssissa, jota Verkkouutiset seurasi paikan päällä Kiovassa.

Kuin 1800-luvun vapaustaistelut

Venäjän luhistuminen on Fergusonin mielestä ehdottomasti enää ajan kysymys, sillä kaikki imperiumit luhistuvat ennemmin tai myöhemmin.

– Ennen kuin saavuin Kiovaan, olin Roomassa. Siellä, jos missä, tuntee kulkevansa imperiumin raunioilla. En voinut välttyä ajattelemasta, miten suurenmoista olisi, jos turistit muutaman vuoden kuluttua vaeltaisivat ympäri Moskovaa, tähyäisivät Kremlin raunioille ja toteaisivat tsaarien olleen roistoja – viimeisten pahimpia heistä, Ferguson sanoo.

MAINOS
Ukrainan puolustustaistelu Venäjää vastaan muistuttaa hänen mielestään 1800-luvun suuria vapaustaisteluja Euroopassa.

– Ajatelkaa kreikkalaisten taistelua ottomaaneja vastaan tai italialaisia ja Giuseppe Garibaldia Habsburgien kuningashuonetta vastaan. Tämä klassinen asetelma, jossa kansakunta kokoaa yhteen voimansa sodassa ja löytää kansallisen identiteettinsä juuri taistelussa taantuvan imperiumin ylivaltaa vastaan, toistuu nyt Ukrainassa. Historiasta tiedämme, että taistelu voi kestää kauan, mutta lopulta imperiumi kärsii tappion, hän toteaa.

– Kun Ukraina voittaa tämän sodan, se tulee samalla auttaneeksi Venäjää vapautumaan tyranniasta ja Moskovaa muuttumaan siksi turistikohteeksi, jollaisena toivon sen jonakin päivänä näkeväni.

Venäjän imperiumi jatkaa romahdustaan

Neuvostoliitto, jota monet pitivät Venäjän imperiumin loppuna, oli Fergusonin mielestä pikemminkin vain yksi episodi sen rappeutumisen pitkässä historiassa.

– Näemme sen Venäjän nykyisessä kielenkäytössä, joka on pitkälti samanlaista kuin 1800-luvulla. Tämä koskee myös ajatusta siitä, että ukrainalaisilla ei ole oikeutta olla olemassa. Imperiumit eivät yleensä kaadu itsestään – niitä yleensä autetaan, hän sanoo.

– Ukrainan puolustustaistelu voidaan sijoittaa Yhdysvaltain itsenäistymissodasta alkaneiden vapautussotien hyvin pitkään joukkoon, hän toteaa.

– Ukraina tekee historiaa. Se alkoi tehdä sitä jo vuoden 2014 vallankumouksessa. Ukraina ei muutu vain itse, vaan pakottaa myös muun maailman muuttumaan. Venäjän imperiumin jatkaa romahdustaan ja Ukraina jatkaa omaa rooliaan siinä. Neuvostoliitto romahti vain viikko sen jälkeen, kun Ukraina oli irtautunut siitä.

3

55

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kihihii venäjä taantuu afrikkalaisen banaanivaltion tasolle

  • Anonyymi

   Ja USA on antanut apua muiden maiden kanssa vähän joka asiassa.

   Myöhemmin nämä koulutetut kouluttaa varusmiehiä jne ja etumatka vain kasvaa vuosien varrella ryssiin.

   NEW: The U.S. has trained 1,475 members of the Ukrainian military on American weapons since Russia's full-scale invasion: Pentagon data

   • 630 trained on M777 howitzers
   • 325 trained on HIMARS
   • 300 trained on M109 howitzers
   • 120 trained on M113 APCs
   • 100 trained on drones

  • Anonyymi

   Eivät imperiumit ole koskaan luhistuneet hetkessä. On kyllä totta että me todistamme Venäjän hajoamista juuri nyt mutta ei se välttämättä tapahdu hetkessä vaan voi jatkua vielä vuosikymmeniä eteenpäin.

   Netissä on parikin mielenkiintoista podcast sarjaa historian isoista valtakunnista jotka ovat luhistuneet jostakin syystä, Venäjästä voisi tehdä vastaavan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi nainen lyö leikiksi

   Olen mies ja kiinnostunut eräästä naisesta. Ollaan juteltu ja tavattukin, ja mielestäni meillä osuu kemiat hyvin yksiin. Nainen osoittaa kyllä kiinnos
   Tunteet
   89
   3209
  2. Martinan kauden päätöksen seuranta

   Sitten vain seuraamaan kuinka kulkee. Taitaa olla elämänsä kunnossa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   439
   2040
  3. Kerroin kaverille

   Että olen rakastunut sinuun. Se vastasi, että eihän siihen saa rakastua! Sanoin, että no miks ei, ihminenhän se hänkin on.
   Ikävä
   34
   1198
  4. Miten on mahdollista että kassatyttö on päässyt pääministeriksi

   ilman asianmukaista koulutusta ja minkäänlaista pätevyyttä?
   Maailman menoa
   427
   1139
  5. VTV:n exjohtaja Tytti Yli-Viikari haastoi oikeuteen

   entisen työantajansa VTV:n koskien irtisanomistaan. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da065296-dc16-4395-8a57-082d4408a32f
   Maailman menoa
   41
   1039
  6. Kolari vasankarissa

   Taas 2 elämän koululaista osallisena. Ikävää vanhemmille, mutta kun tarpeeksi kauan ajellaan päihtyneenä, kenenkään puuttumatta,voi käydä huonosti. Ai
   Kalajoki
   9
   773
  7. Selviytyjät: Niko Saarinen avautuu yön piinasta: "Kukaan suomalainen ei ole nähnyt niin paljon..."

   Hui, kuulostaa aika ankealta… Nyt oli Nikon vuoro tippua kisasta, mutta hyvin hän veti! Lue Nikon tunnelmat kuvausten jälkeen: https://www.suomi24.
   Suomalaiset julkkikset
   4
   750
  8. Sanna otti 5236 euroa suomalaista kohden uutta velkaa koronan varjolla

   https://yle.fi/ Sossujen politiikka. Ruotsi velkaantui 1 670 euroa/per nuppi. Ruotsissa kuollut 20 000, Suomessa 6 000. Ruotsin väkiluku on k
   Maailman menoa
   222
   691
  9. Laura Huhtasaari sanoi Joe Bidenia seniiliksi twitterissä.

   Suomen tuleva ulkoministeri? https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1576526813328994304
   Maailman menoa
   185
   669
  10. Komistus läheltä

   Sä taidat katsella mua siellä paikassa.
   Ikävä
   33
   639
  Aihe