Lasagna tehdään väärin

Anonyymi-ap

Kyllä vain. Se on pastaa, missä on lihatomaattikastike, bechamel ja parmesan.

Näiden pitää maistua, ei yrttien, pekonien tai hassun maustejuuston. Tai edes punaviinin, sen kuuluu olla valkoviiniä.

Kun tuon ymmärtää ja tekee tämän tuorepastasta, maistaa eron.

Vaikeinta on löytää hyvää jauhelihaa suomessa. Olen tehnyt raguuta italiassa matkoilla 20 vuoden ajan, tiedän mitä puhun.

Tänäänkin eka lihakastike, käytin basic rotukarjaa ja laitoin kroatilaista pancettaa (savuista). 4v pojukin sanoi että haisee pahalle . Tein uuden soosin paremmasta lihasta ilman sinällään hyvää pancettaa. Superhyvä.

Mut joo. Sotkekaa mitä tahansa vuokaan, voitte sanoa että se on lasakne, mutta se ei ole lasagna.

22

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin joo, lasagnan toinen sielu koostuu hyvän lihan lisäksi koostuu sofritosta, mikä pitää paistaa pitkään mutta ei ruskistaa.

    • Anonyymi

      Mitä!!!! Minä käytän mitä vaan lihaa ja kolmen juuston ruokakermaa niin on ihan parhautta! Ääliö!

      • Anonyymi

        No tuo kuulostaa kamalalta. MInä teen molemmat kastikkeet erikseen eli valkokastikkeen, johon laitan mozzarella raastetta. Laitan kastikkeita kerroksittain eli joka toiseen lihakastiketta ja joka toiseen tuota valkokastiketta ja viimeinen kerros aina valkokastiketta ja päälle lopuksi mozzarellaa. Ai että on hyvää. Onko sitten aitoa ja alkuperäistä, mutta näin on meille aina maistunut. Ei mitään maustekermoja.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No tuo kuulostaa kamalalta. MInä teen molemmat kastikkeet erikseen eli valkokastikkeen, johon laitan mozzarella raastetta. Laitan kastikkeita kerroksittain eli joka toiseen lihakastiketta ja joka toiseen tuota valkokastiketta ja viimeinen kerros aina valkokastiketta ja päälle lopuksi mozzarellaa. Ai että on hyvää. Onko sitten aitoa ja alkuperäistä, mutta näin on meille aina maistunut. Ei mitään maustekermoja.

        Sama täällä. Mun raguna on mun bolognese kastike. Hyvä bolognese tai lasagne ei esim ketsuppia kaipaa.


    • Anonyymi

      Ragussa lihan voi korvata kukkakaalilla. Suola riittää mausteeksi. Esimerkiksi tässä MPW kolmen Michelin tähden kokki tekee herkullista lasagnea ilman lihaa.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Linkki:

        https://m.youtube.com/watch?v=7guHXN_p2Ak

        Veikkaan ettei avaajan kaltainen tuohisuu meuhkaaja edes maista tästä, että liha on korvattu kukkakaalilla.

        Meuhkaaja tekee vihannes lasaknen sitten ihan erikseen. Classic Bologna tehdään jauhelihasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meuhkaaja tekee vihannes lasaknen sitten ihan erikseen. Classic Bologna tehdään jauhelihasta.

        Säälittävää, kaveri oppinut juuri ja juuri kirjoittamaan ulkomaan kieltä (sekoitat muuten englantia ja italiaa, tollo) ja dissaat tähän perinteiseen ruokaan kuuluvaa variaatioita käyttämällä muka suomalaista lausumista ’lasakne’. Menehän takaisin sinne tynnyrin alle opettelemaan vähän lisää. Näihin kuuluu variaatio ja kukin tekee itselle sopivalla tavalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meuhkaaja tekee vihannes lasaknen sitten ihan erikseen. Classic Bologna tehdään jauhelihasta.

        Classic Bologna 🤣

        Vedä nyt vähän henkeä ja selvitä ruoan historia. Lasagne on vanha, jo keskiajalla tunnettu ruoka ja vaikuttaa ihan tavallisten maalaisten tyypilliseltä ruualta, jossa ohuita leipiä ja muita aineita (kasviksia, lihaa, juustoa, mitä nyt sattuu löytymään) on laitettu kerroksittain ja haudutettu uunissa. Vaikka sinä olet juuri äsken oppinut tekemään Lasagnea niin se ei todellakaan ole ainoa oikea tapa. Ihan sama kuin minä alkaisin meuhkaamaan, että on tasan yksi oikea resepti tehdä puuroa (joka muuten on ihmiskunnan vanhimpia ja laajimmalle levinneitä ruokia). Mieti nyt vähän kuinka idioottimainen avauksesi on 🤣


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säälittävää, kaveri oppinut juuri ja juuri kirjoittamaan ulkomaan kieltä (sekoitat muuten englantia ja italiaa, tollo) ja dissaat tähän perinteiseen ruokaan kuuluvaa variaatioita käyttämällä muka suomalaista lausumista ’lasakne’. Menehän takaisin sinne tynnyrin alle opettelemaan vähän lisää. Näihin kuuluu variaatio ja kukin tekee itselle sopivalla tavalla.

        Bolognese classico. Happy nyt? Niinpä, variaatiot eivät ole sitä. Toki niitä saa tehdä.

        Nämä suomalaiset ruokakeskustelut päätyvät aina siihen kaikkea voi tehdä mitenkä vaan - myös silloinkin avaa keskustelun vaikka siitä miten jokin ruoka maistuu ja tehdään sen synnyin sijoilla. Mutta ei, tämä on sushia vaikka kala on paistettu pannulla…


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Classic Bologna 🤣

        Vedä nyt vähän henkeä ja selvitä ruoan historia. Lasagne on vanha, jo keskiajalla tunnettu ruoka ja vaikuttaa ihan tavallisten maalaisten tyypilliseltä ruualta, jossa ohuita leipiä ja muita aineita (kasviksia, lihaa, juustoa, mitä nyt sattuu löytymään) on laitettu kerroksittain ja haudutettu uunissa. Vaikka sinä olet juuri äsken oppinut tekemään Lasagnea niin se ei todellakaan ole ainoa oikea tapa. Ihan sama kuin minä alkaisin meuhkaamaan, että on tasan yksi oikea resepti tehdä puuroa (joka muuten on ihmiskunnan vanhimpia ja laajimmalle levinneitä ruokia). Mieti nyt vähän kuinka idioottimainen avauksesi on 🤣

        Niinpä, kun riittävästi venyttää niin karjalan piirakkakin on pizzan variaatio, kuten eräässä kirjassa oli. Tuohan on anakronismi mitä on myös väitteesi keskiajan lasagnesta. Uuniakin oli lähinnä leipomoissa.

        Classico sitä ja tätä italiassa tarkoittaa perinteistä ja tyypillistä tapaa jollain alueella. Perinteinen lasagna Bolognassa tarkoittaa tietyllä tavalla valmistettua lasagnea. Muuten keskiajalla ei ollut tomaattia, mikä keskeinen on raaka-aine.

        Olen kokkaillut monet kesät mm. Italiassa, oletko sinä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Bolognese classico. Happy nyt? Niinpä, variaatiot eivät ole sitä. Toki niitä saa tehdä.

        Nämä suomalaiset ruokakeskustelut päätyvät aina siihen kaikkea voi tehdä mitenkä vaan - myös silloinkin avaa keskustelun vaikka siitä miten jokin ruoka maistuu ja tehdään sen synnyin sijoilla. Mutta ei, tämä on sushia vaikka kala on paistettu pannulla…

        "Mutta ei, tämä on sushia vaikka kala on paistettu pannulla…"

        Nykyinen sushi ei ole lähelläkään alkuperäistä. Pannulla paistettu kala, hapansilakka tai graavilohi on paljon lähempänä alkuperäistä sushia. Sushin idea oli alunperin säilöä se kala talven yli. Tutustu nyt edes hieman ruokien alkuperään, ettet koko ajan häpäise itseäsi tuolla typerehtimisellä.

        https://www.bbc.com/travel/article/20210616-funazushi-the-fermented-predecessor-of-modern-sushi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä, kun riittävästi venyttää niin karjalan piirakkakin on pizzan variaatio, kuten eräässä kirjassa oli. Tuohan on anakronismi mitä on myös väitteesi keskiajan lasagnesta. Uuniakin oli lähinnä leipomoissa.

        Classico sitä ja tätä italiassa tarkoittaa perinteistä ja tyypillistä tapaa jollain alueella. Perinteinen lasagna Bolognassa tarkoittaa tietyllä tavalla valmistettua lasagnea. Muuten keskiajalla ei ollut tomaattia, mikä keskeinen on raaka-aine.

        Olen kokkaillut monet kesät mm. Italiassa, oletko sinä?

        "Tuohan on anakronismi mitä on myös väitteesi keskiajan lasagnesta."

        Mitä vittua nyt sökellät? Kyllä se lasagne on tosiaan mainittu jo keskiajalla ja saattaapa tulla ihan antiikin Kreikasta.

        "The oldest transcribed text about lasagna appears in 1282 in the Memoriali Bolognesi ("Bolognesi Memorials"), in which lasagna was mentioned in a poem transcribed by a Bolognese notary;"

        "The word λαγάνα (lagana) is still used in Greek to mean a flat thin type of unleavened bread baked for the holiday Clean Monday. "

        https://en.wikipedia.org/wiki/Lasagna

        "Uuniakin oli lähinnä leipomoissa. "

        Ei saatana, uuni on ollut ihan ensimmäisiä keksintöjä ihmisasutuksissa. Ne ovat antaneet lämpöä, valoa ja niissä on tehty ruokaa. Nyt valot päälle tollo.

        "Olen kokkaillut monet kesät mm. Italiassa, oletko sinä?"

        Internetissä kuka tahansa voi olla mitä tahansa. Kirjoittelusi ei kyllä tue sitä, että olet kokkaillut Italiassa yhtään mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Mutta ei, tämä on sushia vaikka kala on paistettu pannulla…"

        Nykyinen sushi ei ole lähelläkään alkuperäistä. Pannulla paistettu kala, hapansilakka tai graavilohi on paljon lähempänä alkuperäistä sushia. Sushin idea oli alunperin säilöä se kala talven yli. Tutustu nyt edes hieman ruokien alkuperään, ettet koko ajan häpäise itseäsi tuolla typerehtimisellä.

        https://www.bbc.com/travel/article/20210616-funazushi-the-fermented-predecessor-of-modern-sushi

        Kukahan tässä nolaa?

        Jos sekoittaa vuosisadat, kaikki palautuu astiaan jonne laitetaan jotain ja jos riittävän kauas niin nuotioon, jonne nakataan liha.

        Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. Lasagna sana tulee latinasta mikä tarkoittaa valmistuastiaa. Kaikki kipossa tehty lopulta on ”lasagnea”? Tuota on anakronismi ja oikeaa yhteyttä ei ole enää nykypäivän tavalla tehdä jokin ruoka. Tuo sushiartikkeli on jo tällä rajalla, vaikka noita paikkoja on jokunen.

        Mitä taas tulee japanilaiseen ruokakulttuuriin ja *nykyiseen* tapaan tehdä sushi, niin se on erittäin respetiikka- ja metoditarkkaa. Vaikkapa oikeanlaisen suhsiriisin keittämisen oppimiseen menee paljon aikaa.

        Jos väität japanilaiselle sushikokille että ”aidompaa” syödä paistettua kalaa, herättää hilpeyttä tai on luokkaus.

        Perinteisissä ruokamaissa on paljon tietyllä tavalla valmistettuja ruokia ja niitä vaalitaan. Ranskalaista ruokaa ei saa maistumaan oikealta esim. jos se tehdään teflonpannussa. Tätä voitkin miettiä miksi. Toki siinä on paljon muutakin.

        Suomessa niin hartaasti ajatellaan että kaikkea voi tehdä miten vaan. Toki saa, se ei vaan sitten ole mitä väittää sen olevan. Teetkö BBQ keittämällä lihan?

        Kauan sitten juttelin matkalla italialaisen kanssa, junassa. Sanoin tekeväni italialaista ruokaa. Sanoi että teetkö vaiko vain yrität. Silloin taisin yrittää, nyt hetkittäin onnistuu. Tuosta on aikaa 25 vuotta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tuohan on anakronismi mitä on myös väitteesi keskiajan lasagnesta."

        Mitä vittua nyt sökellät? Kyllä se lasagne on tosiaan mainittu jo keskiajalla ja saattaapa tulla ihan antiikin Kreikasta.

        "The oldest transcribed text about lasagna appears in 1282 in the Memoriali Bolognesi ("Bolognesi Memorials"), in which lasagna was mentioned in a poem transcribed by a Bolognese notary;"

        "The word λαγάνα (lagana) is still used in Greek to mean a flat thin type of unleavened bread baked for the holiday Clean Monday. "

        https://en.wikipedia.org/wiki/Lasagna

        "Uuniakin oli lähinnä leipomoissa. "

        Ei saatana, uuni on ollut ihan ensimmäisiä keksintöjä ihmisasutuksissa. Ne ovat antaneet lämpöä, valoa ja niissä on tehty ruokaa. Nyt valot päälle tollo.

        "Olen kokkaillut monet kesät mm. Italiassa, oletko sinä?"

        Internetissä kuka tahansa voi olla mitä tahansa. Kirjoittelusi ei kyllä tue sitä, että olet kokkaillut Italiassa yhtään mitään.

        Jos sekoittaa vuosisadat, kaikki palautuu astiaan jonne laitetaan jotain ja jos riittävän kauas niin nuotioon, jonne nakataan liha.

        Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. Lasagna sana tulee latinasta mikä tarkoittaa valmistuastiaa. Kaikki kipossa tehty lopulta on ”lasagnea”? Tuota on anakronismi ja oikeaa yhteyttä ei ole enää nykypäivän tavalla tehdä jokin ruoka.

        Wiki-artikkelisikin mainitsee että tuohon yhteys 1200-luvun ohjeeseen on jo ohut, samoin että nykyisen kaltaisen lasagnan historia yltää korkeintaan 1500-luvun loppuun eli uuden ajan alkuun. Uudella ajalla alkoi pikkuhiljaa yleistyä uunin käyttö ruuanvalmistuksessa Euroopassa. Sitä ennen se oli takkaa ja avotulta. Uunin kaltaisilla laitteilla on toki pitkä historia erityisesti euroopan ulkupuolella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukahan tässä nolaa?

        Jos sekoittaa vuosisadat, kaikki palautuu astiaan jonne laitetaan jotain ja jos riittävän kauas niin nuotioon, jonne nakataan liha.

        Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. Lasagna sana tulee latinasta mikä tarkoittaa valmistuastiaa. Kaikki kipossa tehty lopulta on ”lasagnea”? Tuota on anakronismi ja oikeaa yhteyttä ei ole enää nykypäivän tavalla tehdä jokin ruoka. Tuo sushiartikkeli on jo tällä rajalla, vaikka noita paikkoja on jokunen.

        Mitä taas tulee japanilaiseen ruokakulttuuriin ja *nykyiseen* tapaan tehdä sushi, niin se on erittäin respetiikka- ja metoditarkkaa. Vaikkapa oikeanlaisen suhsiriisin keittämisen oppimiseen menee paljon aikaa.

        Jos väität japanilaiselle sushikokille että ”aidompaa” syödä paistettua kalaa, herättää hilpeyttä tai on luokkaus.

        Perinteisissä ruokamaissa on paljon tietyllä tavalla valmistettuja ruokia ja niitä vaalitaan. Ranskalaista ruokaa ei saa maistumaan oikealta esim. jos se tehdään teflonpannussa. Tätä voitkin miettiä miksi. Toki siinä on paljon muutakin.

        Suomessa niin hartaasti ajatellaan että kaikkea voi tehdä miten vaan. Toki saa, se ei vaan sitten ole mitä väittää sen olevan. Teetkö BBQ keittämällä lihan?

        Kauan sitten juttelin matkalla italialaisen kanssa, junassa. Sanoin tekeväni italialaista ruokaa. Sanoi että teetkö vaiko vain yrität. Silloin taisin yrittää, nyt hetkittäin onnistuu. Tuosta on aikaa 25 vuotta.

        Minäkin kerran meinasin mennä antamaan ohjeita autonkorjaajalle, mutta sitten tajusin etten ymmärrä mitään autonkorjaamisesta.....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukahan tässä nolaa?

        Jos sekoittaa vuosisadat, kaikki palautuu astiaan jonne laitetaan jotain ja jos riittävän kauas niin nuotioon, jonne nakataan liha.

        Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. Lasagna sana tulee latinasta mikä tarkoittaa valmistuastiaa. Kaikki kipossa tehty lopulta on ”lasagnea”? Tuota on anakronismi ja oikeaa yhteyttä ei ole enää nykypäivän tavalla tehdä jokin ruoka. Tuo sushiartikkeli on jo tällä rajalla, vaikka noita paikkoja on jokunen.

        Mitä taas tulee japanilaiseen ruokakulttuuriin ja *nykyiseen* tapaan tehdä sushi, niin se on erittäin respetiikka- ja metoditarkkaa. Vaikkapa oikeanlaisen suhsiriisin keittämisen oppimiseen menee paljon aikaa.

        Jos väität japanilaiselle sushikokille että ”aidompaa” syödä paistettua kalaa, herättää hilpeyttä tai on luokkaus.

        Perinteisissä ruokamaissa on paljon tietyllä tavalla valmistettuja ruokia ja niitä vaalitaan. Ranskalaista ruokaa ei saa maistumaan oikealta esim. jos se tehdään teflonpannussa. Tätä voitkin miettiä miksi. Toki siinä on paljon muutakin.

        Suomessa niin hartaasti ajatellaan että kaikkea voi tehdä miten vaan. Toki saa, se ei vaan sitten ole mitä väittää sen olevan. Teetkö BBQ keittämällä lihan?

        Kauan sitten juttelin matkalla italialaisen kanssa, junassa. Sanoin tekeväni italialaista ruokaa. Sanoi että teetkö vaiko vain yrität. Silloin taisin yrittää, nyt hetkittäin onnistuu. Tuosta on aikaa 25 vuotta.

        "Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. "

        Ensimmäistä kertaa törmään näin idioottimaiseen väitteeseen, että vaikka samalla ilmiöllä on sama nimi historiassa niin se olisi anakronismia. Sinun mielestä varmaan T-mallin Ford ei ole auto vaan anakronismi. Ei saatana 😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukahan tässä nolaa?

        Jos sekoittaa vuosisadat, kaikki palautuu astiaan jonne laitetaan jotain ja jos riittävän kauas niin nuotioon, jonne nakataan liha.

        Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. Lasagna sana tulee latinasta mikä tarkoittaa valmistuastiaa. Kaikki kipossa tehty lopulta on ”lasagnea”? Tuota on anakronismi ja oikeaa yhteyttä ei ole enää nykypäivän tavalla tehdä jokin ruoka. Tuo sushiartikkeli on jo tällä rajalla, vaikka noita paikkoja on jokunen.

        Mitä taas tulee japanilaiseen ruokakulttuuriin ja *nykyiseen* tapaan tehdä sushi, niin se on erittäin respetiikka- ja metoditarkkaa. Vaikkapa oikeanlaisen suhsiriisin keittämisen oppimiseen menee paljon aikaa.

        Jos väität japanilaiselle sushikokille että ”aidompaa” syödä paistettua kalaa, herättää hilpeyttä tai on luokkaus.

        Perinteisissä ruokamaissa on paljon tietyllä tavalla valmistettuja ruokia ja niitä vaalitaan. Ranskalaista ruokaa ei saa maistumaan oikealta esim. jos se tehdään teflonpannussa. Tätä voitkin miettiä miksi. Toki siinä on paljon muutakin.

        Suomessa niin hartaasti ajatellaan että kaikkea voi tehdä miten vaan. Toki saa, se ei vaan sitten ole mitä väittää sen olevan. Teetkö BBQ keittämällä lihan?

        Kauan sitten juttelin matkalla italialaisen kanssa, junassa. Sanoin tekeväni italialaista ruokaa. Sanoi että teetkö vaiko vain yrität. Silloin taisin yrittää, nyt hetkittäin onnistuu. Tuosta on aikaa 25 vuotta.

        "Kauan sitten juttelin matkalla italialaisen kanssa, junassa. Sanoin tekeväni italialaista ruokaa. Sanoi että teetkö vaiko vain yrität. Silloin taisin yrittää, nyt hetkittäin onnistuu. Tuosta on aikaa 25 vuotta."

        Joo joo, oikeasti olet juuri äsken oppinut tekemään lasagnea eikä äitisi enää tarvitse sitä sinulle tehdä. Ja nyt sitten höyryät täällä asiantuntijana kun olet vähän raaputtanut pintaa tietotaidossa. Oikeasti olet Itsevarmuus - viisauskäyrällä ns. Mt Stupidin huipulla. Sitä sanotaan myös Dunning-Krugerin ilmiöksi.

        https://onlinepethealth.com/the-dunning-kruger-effect/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. "

        Ensimmäistä kertaa törmään näin idioottimaiseen väitteeseen, että vaikka samalla ilmiöllä on sama nimi historiassa niin se olisi anakronismia. Sinun mielestä varmaan T-mallin Ford ei ole auto vaan anakronismi. Ei saatana 😂

        Ford on auto, se kuuluu kategoriaan autot.

        Kuten sanoin, 1200-luvun viittaus lasagneen tulee ihan latinasta, valmistusastia. Nykyisen kaltainen lasgane on alkujaan aikaisintaan 1500-luvun lopusta kuten kerrottiin laittamassasi artikkelissa. Hyvä analogia on sana ” pata”. Eivät kaikki pataruuat ole toisten jatkumoja.

        Jos ei ole valmistunut historiasta ei ymmärrä helposti mitä on anakronismi. Sitä on vaikka Suomen kansan ja kansallistunteen ulottaminen 1000-luvulle.

        1200-luvun ”lasagna” kuluu kategoriaan ruoka. Sillä ei ole vahvaa historiallista jatkumoa mikä nyt tunnetaan ruokareseptinä Lasagna.

        Vastaan mielellään jatkokysymyksiin. FM, historia. KOK.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ford on auto, se kuuluu kategoriaan autot.

        Kuten sanoin, 1200-luvun viittaus lasagneen tulee ihan latinasta, valmistusastia. Nykyisen kaltainen lasgane on alkujaan aikaisintaan 1500-luvun lopusta kuten kerrottiin laittamassasi artikkelissa. Hyvä analogia on sana ” pata”. Eivät kaikki pataruuat ole toisten jatkumoja.

        Jos ei ole valmistunut historiasta ei ymmärrä helposti mitä on anakronismi. Sitä on vaikka Suomen kansan ja kansallistunteen ulottaminen 1000-luvulle.

        1200-luvun ”lasagna” kuluu kategoriaan ruoka. Sillä ei ole vahvaa historiallista jatkumoa mikä nyt tunnetaan ruokareseptinä Lasagna.

        Vastaan mielellään jatkokysymyksiin. FM, historia. KOK.

        "Kuten sanoin, 1200-luvun viittaus lasagneen tulee ihan latinasta, valmistusastia."

        Höpsistä, se tulee keskiajalta Memoriali Bolognisista, jossa kuvataan lasagne ihan oikeasti eikä se siinä tarkoita mitään keittoastiaa.

        "The oldest transcribed text about lasagna appears in 1282 in the Memoriali Bolognesi ("Bolognesi Memorials"), in which lasagna was mentioned in a poem transcribed by a Bolognese notary;"

        "Jos ei ole valmistunut historiasta ei ymmärrä helposti mitä on anakronismi."

        No eiköhän anakronismin ymmärtäminen ole ihan perusjuttuja eikä vaadi mitään historian opintoja varsinkaan kun sinä et osaa edes taivuttaa sanaa oikein.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ford on auto, se kuuluu kategoriaan autot.

        Kuten sanoin, 1200-luvun viittaus lasagneen tulee ihan latinasta, valmistusastia. Nykyisen kaltainen lasgane on alkujaan aikaisintaan 1500-luvun lopusta kuten kerrottiin laittamassasi artikkelissa. Hyvä analogia on sana ” pata”. Eivät kaikki pataruuat ole toisten jatkumoja.

        Jos ei ole valmistunut historiasta ei ymmärrä helposti mitä on anakronismi. Sitä on vaikka Suomen kansan ja kansallistunteen ulottaminen 1000-luvulle.

        1200-luvun ”lasagna” kuluu kategoriaan ruoka. Sillä ei ole vahvaa historiallista jatkumoa mikä nyt tunnetaan ruokareseptinä Lasagna.

        Vastaan mielellään jatkokysymyksiin. FM, historia. KOK.

        "Ford on auto, se kuuluu kategoriaan autot. "

        Lasagna Bologna on Lasagne, se kuuluu kategoriaan lasagne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukahan tässä nolaa?

        Jos sekoittaa vuosisadat, kaikki palautuu astiaan jonne laitetaan jotain ja jos riittävän kauas niin nuotioon, jonne nakataan liha.

        Ruokalajien historiaa tukittaessa tulee vastaan raja jolloin nähdään yhteydet anakronisesti. Lasagna sana tulee latinasta mikä tarkoittaa valmistuastiaa. Kaikki kipossa tehty lopulta on ”lasagnea”? Tuota on anakronismi ja oikeaa yhteyttä ei ole enää nykypäivän tavalla tehdä jokin ruoka. Tuo sushiartikkeli on jo tällä rajalla, vaikka noita paikkoja on jokunen.

        Mitä taas tulee japanilaiseen ruokakulttuuriin ja *nykyiseen* tapaan tehdä sushi, niin se on erittäin respetiikka- ja metoditarkkaa. Vaikkapa oikeanlaisen suhsiriisin keittämisen oppimiseen menee paljon aikaa.

        Jos väität japanilaiselle sushikokille että ”aidompaa” syödä paistettua kalaa, herättää hilpeyttä tai on luokkaus.

        Perinteisissä ruokamaissa on paljon tietyllä tavalla valmistettuja ruokia ja niitä vaalitaan. Ranskalaista ruokaa ei saa maistumaan oikealta esim. jos se tehdään teflonpannussa. Tätä voitkin miettiä miksi. Toki siinä on paljon muutakin.

        Suomessa niin hartaasti ajatellaan että kaikkea voi tehdä miten vaan. Toki saa, se ei vaan sitten ole mitä väittää sen olevan. Teetkö BBQ keittämällä lihan?

        Kauan sitten juttelin matkalla italialaisen kanssa, junassa. Sanoin tekeväni italialaista ruokaa. Sanoi että teetkö vaiko vain yrität. Silloin taisin yrittää, nyt hetkittäin onnistuu. Tuosta on aikaa 25 vuotta.

        "Jos väität japanilaiselle sushikokille että ”aidompaa” syödä paistettua kalaa, herättää hilpeyttä tai on luokkaus."

        Toki jos on syönyt vaan lohinigiriä niin kuviltema on tämä. Aika moni sushikala kypsennetään pinnalta tai kokonaan. Esimerkiksi Aburi -tekniikassa kalan pinta liekitetään nopeasti. Ankeriaista Unagi (makeanveden ankerias) grillataan. Anago (suolaisen veden ankerias) ja Hamo (haukiankerias) höyrytetään.

        Ei toki suomalaista paistettua ahventa tarvitse sushiksi kutsua, mutta makumaailmoissa ja valmistustekniikoissa on samoja piirteitä. Viisas ja kokenut ihminen ei meuhkaisi ja höyryäisi näistä Dunning-Krugerissa kuten sinä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      67
      3079
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2771
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2568
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2558
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2436
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2285
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1703
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1657
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      36
      1496
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1362
    Aihe