Masennuslääkkeen haitat?

Anonyymi-ap

Olen syönyt essitalopraamia 10mg useamman vuoden. Nyt viimevuosina on tullut kuvioon älytön ruuan himo ja ahmiminen. En saa mitään aikaiseksi vaikka ennen olin aikaansaava ja pirteä. Lisäksi seksi haluja ei ole lainkaan, seksi ei kiinnosta yhtään, mikä aiheuttaa ongelmia parisuhteessa. Ennen olin normi painoinen ja parin vuoden aikana kun syöminen alkoi lisääntymään on tullut vajaa 20kg lisää painoa. En tunne että olisin masentuneempi joten en usko että nämä johtuisi siitä. Voiko olla ettei lääke yhtäkkiä enää sovikaan?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Googlaa: SSRI induced apathy syndrome. Löydät tutkimusta aiheesta SSRI-lääkkeisiin sisältyvä apatia.

      Aika moni kuvaa painonnousua masennuslääkkeissä.

      Seksuaalipuolen haitat on ihan yleinen haitta Escitalopramissa, lue pakkausseloste. Tosin niissä varmaan vähätellään yleisyyttä. Muutama vuosi sitten pakkausselosteeseen tuli maininta Euroopan lääkeviraston toimesta että seksuaalihaitat voi jatkua käytön loputtuakin joissain tapauksissa (määrittelemättömän ajan). Palautuakin toki voi lopetuksen jälkeen.

      Ja pitkäaikainen käyttö voi tuottaa masennuslääkkeissä erilaisia vaikutuksia kuin lyhytaikainen käyttö ja teho voi loppua. Googlaa esim SSRI poop out tai antidepressant taxphylasis. Tai tutkija Giovanni Favan oppositional tolerance. Eli Giovanni Favan vastatoleranssimalli.
      Joidenkin spekukaatioiden mukaan esim jos Favan vastatoleranssimallia mietitään masennuslääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi johtaa huonompiin hoitotuloksiin. Se on hypoteesi joka pitäisi kartoittaa perinpohjin onko näin.

      Älä luule kuulevasi näitä hoidossasi ja voi olla että pillereissä tai vieroituksissa olon huononeminen herkästi tulkitaan sairauksesi oireiksi johon määrätään lisää lääkkeitä. Siellä masennuspillereiden lopetusoireet on herkästi uusiva tauti, tai paha olo lopetuksessa tai pillereillä tarve pillerin vaihdolle.

      Yksi hyvä kysymys: Onko masennuslääkkeissä pysyvää tehoa pitää mielialaa normaalina? Joka kestää vuositolkulla? Tutkimukset jotka perustelivat masennuslääkkeiden pitkää ylläpitokäyttöä eivät loppupeleissä olleet niin pitkiä mitä moni käyttää niitä jopa vuosikymmeniä.

      Ja onko masennuslääkkeissä edes tällaista ominaisuutta kovin monella että mieliala paranee, kun moni kuvaa tunteiden ja libidon leikkautumista? Eli onko vaikutus oikeasti mielialaa nostava vaiko ainakin pitemmän päälle henkistä (ja ihan fyysistäkin kun seksuaalipuolta mietitään) turruutta aiheuttava? Jos joku teho onkin, epäilen että se joko

      a) loppuu jossain vaiheessa
      b) ja mahdollinen jatkuva teho johtuu siitä että ihmisen keho on mukautunut lääkkeeseen ja kun sitä yrittää purkaa se "horjuttaa venettä" miksi on helpompi jatkaa ja voi tuntua jo siksi että lääkettä tarvii jatkuvasti. Onhan se hankalaa joku aine johon on tunnetasollakin tottunut vuositolkulla pudottaa pois. Henkisen tason vieroitusoireet (neuroemotions) ja emootioiden vuoristorata voi tehdä siitä myös hankalaa. Moni voi kokea olevansa tasainen lääkityksellä ja tarvitsevansa sitä. Mutta oikeasti, kannattaa kysyä itseltään, voiko hyvin?

      Jos joskus elämässäsi päädyt lääkepurkuun, tee se huolella ja harkiten, hitaalla vähennyksellä äläkä luota että lääkärisi tietää kaiken. Heidän spesifi osaamisensa aiheesta voi olla kehnoa. Paras materiaali mitä aiheesta julkaistu on RC Psych (Royal College of Psychiatrists) Stopping Antidepressants-materiaali. Eli Britannian psykiatreja kouluttavan tahon julkaisema materiaali jota on ollut työstämässä tutkimusta aiheesta tehneet. Myös sivusto Surviving Antidepressants on hyvä.

      • Anonyymi

        Ja toinen kirjoitusvirhe:
        Antidepressant tachyphylaxis
        Joka määritellään näin"describes a condition in which a depressed patient loses a previously effective antidepressant treatment response despite staying on the same drug and dosage for maintenance treatment."


    • Anonyymi

      Essitalopraami on paska lääke. Itseäni lihotti. Se hikoilu oli myös jotain järkyttävää.
      Tehoa ei myöskään löytynyt kuukausienkaan käytön jälkeen.
      Ei ikinä enää moista p***skaa

    • Anonyymi

      Miksi käytät lääkkettä jolla on haittavaikutuksia?Etkö voi lopettaa tai vaihtaa sitä?

    • Anonyymi

      Söin sitalopraamia aikoinaan noin vajaan vuoden verran. Käsittääkseni aika samanlaista tavaraa kuin tämä essitalopraami.

      Lääkkeen käytön aikana huomasin mielialan taantumista. Olen usealta kuullut samaa. Mielialat ikään kuin häviävät. Masennuksen pahimmat notkahdukset ovat poissa, mutta niin myös kaikki hyvät kokemukset elämässä.

      Painon nouseminen on myös hyvin tyypillistä SSRI- ja SNRI-lääkkeiden käytön myötä. Ruokahalu nousee salakavalasti, ja ruokaa tulee sitten syötyä viikottain sen verran enemmän, että se alkaa näkyä puntarissa viimeistään vuoden kohdalla.

      On hyvä pitää mielessä myös diabetesriski, varsinkin jos on sukurasitetta. Painon hiljattainen lisääntyminen voi aiheuttaa metabolista oireyhtymää, joka kehittyy helposti esidiabetekseksi. Silloin olo alkaa käydä väsyneeksi ja paino lisääntyy entisestään. Mikä voi osaltaan tulevaisuudessa aiheuttaa taas uutta masennusta.

      Jos olet ollut aikaansaava ja pirteä, miksi olet aloittanut SSRI-lääkkeen?

      Jos on mitenkään mahdollista irrottautua lääkkeestä, suosittelisin sitä lämpimästi. On hyvä tukeutua lääkkeeseen akuutissa tilanteessa, mutta pitkäaikaiskäyttöä kannattaisi harkita vielä kahdesti. Painonnousu ja seksihaluttomuus eivät ole pikkuseikkoja. On vähän hölmöä, että lääkärit pitävät näitä reseptin kirjoittamisen hetkellä vain välttämättöminä "sivuoireina", vaikka pitkällä tähtäimellä nämä voivat aiheuttaa muita terveyshaittoja.

      Onko lääkärisi pitänyt lääkekontrollit yhä säännöllisinä vai oletko jäänyt yksin lääkkeesi kanssa? Lääkärin pitäisi valvoa lääkkeen käyttöä säännöllisesti.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1797
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      77
      1659
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1303
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      779
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      775
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      757
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      725
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      702
    Aihe