Masennuslääkkeen haitat?

Anonyymi

Olen syönyt essitalopraamia 10mg useamman vuoden. Nyt viimevuosina on tullut kuvioon älytön ruuan himo ja ahmiminen. En saa mitään aikaiseksi vaikka ennen olin aikaansaava ja pirteä. Lisäksi seksi haluja ei ole lainkaan, seksi ei kiinnosta yhtään, mikä aiheuttaa ongelmia parisuhteessa. Ennen olin normi painoinen ja parin vuoden aikana kun syöminen alkoi lisääntymään on tullut vajaa 20kg lisää painoa. En tunne että olisin masentuneempi joten en usko että nämä johtuisi siitä. Voiko olla ettei lääke yhtäkkiä enää sovikaan?

4

73

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Googlaa: SSRI induced apathy syndrome. Löydät tutkimusta aiheesta SSRI-lääkkeisiin sisältyvä apatia.

   Aika moni kuvaa painonnousua masennuslääkkeissä.

   Seksuaalipuolen haitat on ihan yleinen haitta Escitalopramissa, lue pakkausseloste. Tosin niissä varmaan vähätellään yleisyyttä. Muutama vuosi sitten pakkausselosteeseen tuli maininta Euroopan lääkeviraston toimesta että seksuaalihaitat voi jatkua käytön loputtuakin joissain tapauksissa (määrittelemättömän ajan). Palautuakin toki voi lopetuksen jälkeen.

   Ja pitkäaikainen käyttö voi tuottaa masennuslääkkeissä erilaisia vaikutuksia kuin lyhytaikainen käyttö ja teho voi loppua. Googlaa esim SSRI poop out tai antidepressant taxphylasis. Tai tutkija Giovanni Favan oppositional tolerance. Eli Giovanni Favan vastatoleranssimalli.
   Joidenkin spekukaatioiden mukaan esim jos Favan vastatoleranssimallia mietitään masennuslääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi johtaa huonompiin hoitotuloksiin. Se on hypoteesi joka pitäisi kartoittaa perinpohjin onko näin.

   Älä luule kuulevasi näitä hoidossasi ja voi olla että pillereissä tai vieroituksissa olon huononeminen herkästi tulkitaan sairauksesi oireiksi johon määrätään lisää lääkkeitä. Siellä masennuspillereiden lopetusoireet on herkästi uusiva tauti, tai paha olo lopetuksessa tai pillereillä tarve pillerin vaihdolle.

   Yksi hyvä kysymys: Onko masennuslääkkeissä pysyvää tehoa pitää mielialaa normaalina? Joka kestää vuositolkulla? Tutkimukset jotka perustelivat masennuslääkkeiden pitkää ylläpitokäyttöä eivät loppupeleissä olleet niin pitkiä mitä moni käyttää niitä jopa vuosikymmeniä.

   Ja onko masennuslääkkeissä edes tällaista ominaisuutta kovin monella että mieliala paranee, kun moni kuvaa tunteiden ja libidon leikkautumista? Eli onko vaikutus oikeasti mielialaa nostava vaiko ainakin pitemmän päälle henkistä (ja ihan fyysistäkin kun seksuaalipuolta mietitään) turruutta aiheuttava? Jos joku teho onkin, epäilen että se joko

   a) loppuu jossain vaiheessa
   b) ja mahdollinen jatkuva teho johtuu siitä että ihmisen keho on mukautunut lääkkeeseen ja kun sitä yrittää purkaa se "horjuttaa venettä" miksi on helpompi jatkaa ja voi tuntua jo siksi että lääkettä tarvii jatkuvasti. Onhan se hankalaa joku aine johon on tunnetasollakin tottunut vuositolkulla pudottaa pois. Henkisen tason vieroitusoireet (neuroemotions) ja emootioiden vuoristorata voi tehdä siitä myös hankalaa. Moni voi kokea olevansa tasainen lääkityksellä ja tarvitsevansa sitä. Mutta oikeasti, kannattaa kysyä itseltään, voiko hyvin?

   Jos joskus elämässäsi päädyt lääkepurkuun, tee se huolella ja harkiten, hitaalla vähennyksellä äläkä luota että lääkärisi tietää kaiken. Heidän spesifi osaamisensa aiheesta voi olla kehnoa. Paras materiaali mitä aiheesta julkaistu on RC Psych (Royal College of Psychiatrists) Stopping Antidepressants-materiaali. Eli Britannian psykiatreja kouluttavan tahon julkaisema materiaali jota on ollut työstämässä tutkimusta aiheesta tehneet. Myös sivusto Surviving Antidepressants on hyvä.

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Ja toinen kirjoitusvirhe:
    Antidepressant tachyphylaxis
    Joka määritellään näin"describes a condition in which a depressed patient loses a previously effective antidepressant treatment response despite staying on the same drug and dosage for maintenance treatment."


  • Anonyymi

   Essitalopraami on paska lääke. Itseäni lihotti. Se hikoilu oli myös jotain järkyttävää.
   Tehoa ei myöskään löytynyt kuukausienkaan käytön jälkeen.
   Ei ikinä enää moista p***skaa

  • Anonyymi

   Miksi käytät lääkkettä jolla on haittavaikutuksia?Etkö voi lopettaa tai vaihtaa sitä?

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Siivooja Auri Kananen ei hätkähdä "mörskäkoteja": Tuhohyönteisiä, tiskit likoamassa pari vuotta...

   Kananen siivoaa järkyttävään kuntoon päässeitä koteja - ja elättää itsensä somesisällöillä. Vastaan on tullut kaikkea maan ja taivaan väliltä: vuosien
   Maailman menoa
   41
   2360
  2. Ok. Hyvä sait mut vihaamaan itseäsi

   Oletko nyt tyytyväinen . Hyvästi
   Ikävä
   311
   2296
  3. Nyt ei enää kantaverkon siirtokyky kestä tuulivoiman lisäystä

   Uudet tuulivoimalat joutuvat seisomaan tyhjän panttina. Tuliko ongelma taas yllättäen ja pyytämättä. Mitä siellä Fingridissä on nämä vuodet puuhailtu,
   Maailman menoa
   153
   1990
  4. En oikein tiedä mitä mun pitäisi tehdä

   Mies, auttaisitko minua? Sinä olet ihana, mutta toisinaan aiheutat minulle ahdistusta. Olen niin sekaisin ja se on sun syy. Miksi tämä on niin vaikeet
   Ikävä
   116
   1753
  5. Ensitreffit alttarilla: Otto ja Assi hörppivät viiniä - Otto harmistuu Assin reaktiosta: "Mikä..."

   Otto ja Assi viettävät ekaa juhannusta yhdessä. Yhteinen viinihetki ei suju ihan kuin strömsössä… Tsemii Otolle, oot symppis! Varo juonipaljastuksi
   Ensitreffit alttarilla
   7
   1640
  6. Onko sinulla ja hänellä

   kuinka paljon ikäeroa?
   Ikävä
   101
   1613
  7. Persut erotti rokotekriitikon

   Turun ”korona­paasaaja” heitettiin ulos perus­suomalaisten ryhmästä: https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009111451.html?share=b969f2bb00583cc8f0a2
   Maailman menoa
   235
   1493
  8. Mitä luulet muiden ajattelevan jos näkisi

   käsipuolessas hänen, sen ihmisen jota täällä ikävöit?
   Ikävä
   109
   1280
  9. Se on mies nyt niin, että sydämeni ei kestä tätä

   Kaipuuta, eikä tätä radiohiljaisuutta. Voitko tehdä jotain?
   Ikävä
   72
   1079
  Aihe