Ukraina saanut ja saamassa NASAMS ja IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmiä

Anonyymi-ap

Ukraina saanut Suomellekin tuttuja huipputeknisiä Nasams-järjestelmiä – näin toimii tehokas ”ammu ja unohda -ohjus”
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/be66be40-fc17-4d31-84b8-57d9ae61f6c4
Ilmatorjunnan asiantuntija Esa Kelloniemi sanoo, että Suomen puolustusvoimissa seurataan varmasti tarkasti, miten Nasams toimii Ukrainassa.

Monikäyttöinen ohjus
Esa Kelloniemi sanoo, että Nasams kykenee torjumaan niin ilma-aluksia kuin risteilyohjuksiakin. Siis toisin sanoen kaikki maalit, jotka järjestelmät tutkat havaitsevat. Hävittäjät, helikopterit tai muut taistelukoneet.

Kelloniemen mukaan kyseessä on keskimatkan ohjus. Norjalaiset ovat tosin kehittäneet järjestelmään uuden pidemmän ulottuvuuden AMRAAM-ER-ohjuksen.

– Hävittäjästä ammuttuna ohjuksella on ilma-aluksen antama alkunopeus. Maasta ammuttuna hävittäjänopeus on ohjukselta pois, joten ulottuvuus on pienempi. Sen kompensoimiseksi on tehty tehokkaamman moottorin ohjus, jolla ulottuvuus on maastakin ammuttuna suurempi.


Saksa toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmän lähipäivinä

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht on kertonut Saksan toimittavan Ukrainalle lähipäivinä ensimmäisen neljästä IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmästä auttamaan drone-iskujen torjunnassa, kertoo uutistoimisto Al Jazeera. Lambrecht kertoi asiasta vieraillessaan Odessan kaupungissa Ukrainassa.

– Muutaman päivän sisällä toimitamme erittäin modernin IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmän, hän kertoi saksalaiselle ARD-kanavalle.

– [Järjestelmä] on erittäin tärkeä erityisesti drone-puolustukselle, Lambrecht lisäsi.

9

158

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   NASAMS olisi ensimmäinen merkittävä länsijärjestelmä, jolla olisi riittävä kantama ja tulinopeus haastamaan sekä venäläiset hävittäjäkoneet että suuri osa Venäjän laukaisemista risteilyohjuksista.

   Siitä on kolme eri kehitysversiota, joista Suomella on NASAMS-2. Sen on arveltu olevan todennäköisesti myös Ukrainalle hankittava versio.

   Järjestelmä käyttää amerikkalaisia Aim-120 Amraam -ohjuksia, jotka tunnetaan paremmin amerikkalaisvalmisteisten hävittäjien aseistuksena.

   Helsingin lisäksi järjestelmän ohjukset suojaavat esimerkiksi Yhdysvaltain pääkaupunkia Washingtonia, mikä kertoo maailman mahtavimman sotamahdin luottamuksesta järjestelmään.

   NASAMS-JÄRJESTELMÄN etu varsinkin Ukrainassa monen rintaman sodassa olisi sen nopeus ja suojaus.

   Yksi NASAMS-patteri kykenee laukaisemaan kaikki 54 ohjustaan eri kohteisiin reilussa kymmenessä sekunnissa.

   Sen kerrotaan toimivan myös ääntä nopeammin liikkuvia ohjuksia vastaan, tosin kaikkia Venäjän käytössä olevia aseita se ei todennäköisesti ehtisi pudottaa, sillä maalla on käytössään myös moninkertaisella äänennopeudella liikkuvia risteilyohjuksia.

   NASAMS-järjestelmän vahvuutena pidetään mahdollisuutta sijoittaa yhden patterin käytössä olevat 6–8 tutkaa, komentoyksikkö sekä 9 laukaisualustaa hajalleen maastoon tai kaupunkialueelle.
   Jos yksi yksikkö tuhoutuu, se ei vaikuta muiden toimintaan. Järjestelmää on paitsi vaikea havaita myös poistaa pelistä ilmaiskuilla.

  • Anonyymi

   Tehokkain tämänhetkisistä on Israelin kolmikerroksinen järjestelmä, mutta sitä ei venäjän pelossa uskalleta toimittaa Ukrainalle.

   • Anonyymi

    Ei vielä. Mutta jos Putin käyttää joukkotuhoaseita Ukrainassa ja Yhdysvallat tekee perinteisten aseiden iskun venäläisjoukkoja vastaan Ukrainan alueilla, niin on pian Patriot ja Iron Dome -ohjustorjuntajärjestelmiä Ukrainassa, todennäköisesti myös Suomessa, Ruotsissa ja Natomaissa, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Venäjä eristetään läntisestä Euroopasta kokonaan massiivisella pitkän kantaman tarkkuusaseistuksella sekä ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmillä.


  • Anonyymi

   Ei siellä enää Ukrainalaiset tappele rintamalla, vaan 350 000 Naton palkkasotilasta:
   https://t.me/JFK_TV/11792
   Propagandakuviin sitten haalitaan noita vähiä Ukrainalaisia ihmisiä. Venäjä tietää tämän. EU tietää tämän. Koko maailman sotilas- poliittinen johto tietää tämän. Vain aivopestyt kansalaiset luulevat Ukrainalaisten taistelevan. Kun USA käyttää jo yli kaksinkertaisen vuosibudjettinsa määrän rahaa pelkästään Ukrainassa sotimiseen, niin tyhmempikin ymmärtää, että häviö ei käy Jenkeille, joten sota tulee eskaloitumaan piakkoin ja kunnolla. Syyn saa taas niskaansa Venäjä. Kuten kaikissa USA:n aloittamissa rauhansodissa vastustaja on aina syyllinen. Koskaan se ei ole USA, joka sekaantumisillaan hakee juuri laajamittaista sotaa ja tuhoa. Jälleenrakennusurakat Ukrainassa ovat jo jaettu USA:n kongressissa politikoiden perheiden kesken. Ja laskun maksavat EU:n veronmaksajat.

   • Anonyymi

    Ukrainan puolustuskyvyn kasvaessa, ilmaantuu aina ryssäntrollien ulinaa. Kuin koira jota potkitaan.


   • Anonyymi

    Sulla pursuaa putinistin propagandaa.


  • Anonyymi

   IS: Saksalaisyritys kertoo toimittavansa Ukrainalle tutkajärjestelmät IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmiin

   Saksalainen puolustusteollisuuden valvontateknologiaa valmistava Hensoldt kertoo toimittavansa Ukrainalle "ennätysajassa" neljä korkean suorituskyvyn TRML-4D-tutkajärjestelmää edistyksellisten IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmien tueksi, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Asiasta raportoi myös ukrainalaislehti Kyiv Independent.

   Tutkista yksi on jo toimitettu, ja kolme muuta toimitetaan lähikuukausina.

   Kyseiset tutkat pystyvät yhtiön mukaan havaitsemaan ja seuraamaan samanaikaisesti jopa 1 500:aa kohdetta jopa 250 kilometrin säteellä. Ne pystyvät myös erottamaan erityyppiset ilmakohteet toisistaan keskittyen nopeisiin ja matalalla lentäviin risteilyohjuksiin sekä lentokoneisiin ja helikoptereihin.

   • Anonyymi

    Pian Venäjän vähenevät ohjukset ja iranilaiset dronetkaan ei pääse enää maaleihinsa.


  • Anonyymi

   Yhdysvallat harkitsee Hawk-ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan
   Kaksi yhdysvaltalaista virkamieslähdettä kertoo uutistoimisto Reutersille, että Yhdysvallat harkitsee Hawk-ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan. Tarkoituksena on auttaa Ukrainaa puolustautumaan venäläisten lennokki- ja risteilyohjushyökkäyksiä vastaan.

   Hawk-järjestelmä olisi parannus Stinger-ilmapuolustusjärjestelmään, joita Yhdysvallat on jo toimittanut Ukrainaan.

   Reuters ei pystynyt tarkentamaan, kuinka monta Hawk-järjestelmää Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainaan. Valkoinen talo on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. ALFA TV:N Konkurissi katastrofi media-alalle

   ALFA TV:n konkurssi on katastrofi, koska paljon hyviä asiaohjelmia katoaa televisiotarjonnasta ja ALFA:lla ääneen pääsi myös yrittäjiä ja tasapuolises
   Maailman menoa
   539
   1557
  2. Tajuan, että tein virheen

   kun pidin sinua hyvänä, mukavana, vaatimattomana, ymmärtäväisenä, oikeudenmukaisena ja älykkäänä ihmisenä. Sitä mielikuvaa ikävöin, en koskaan oikeaa
   Ikävä
   73
   1348
  3. Mulla on ikävä sitä aikaa

   kun säkin olit ihastunut minuun mies. Siltä se silloin alussa tuntui. Sekosin susta täysin ja tuntuu että en pääse irti enää.
   Ikävä
   54
   1125
  4. Martinan jorailut

   Ai että Martina on jäykän näköinen kun hän joraa muiden naisten kanssa botskilla Dubaissa..Ja onpa hänellä hiirenhäntä ponnariksi🙄 Tämä ei ole provo,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   240
   1038
  5. Sano sano todella

   Onko sinulla Ikävä minua?
   Ikävä
   66
   811
  6. Arvaapa mies

   montako vuotta oon sua ihaillut salaa?
   Ikävä
   71
   775
  7. Miehet hoi!

   Kysymys teille Jos näätte ja tapaatte naisen,joka on mielestänne mukava ja haluaisitte jatkaa vaikka siitä mihin jäitte tai haluatte nähdä tämän nais
   Ikävä
   38
   703
  8. Hyvää perjantaita haaveisiin

   Onko omaa kaivattua löytynyt? Miehelle kysymystä. :)
   Ikävä
   92
   660
  9. Voiko yksi kohtaaminen

   jäädä pysyvästi mieleen?
   Ikävä
   45
   652
  Aihe