Ukraina saanut ja saamassa NASAMS ja IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmiä

Anonyymi-ap

Ukraina saanut Suomellekin tuttuja huipputeknisiä Nasams-järjestelmiä – näin toimii tehokas ”ammu ja unohda -ohjus”
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/be66be40-fc17-4d31-84b8-57d9ae61f6c4
Ilmatorjunnan asiantuntija Esa Kelloniemi sanoo, että Suomen puolustusvoimissa seurataan varmasti tarkasti, miten Nasams toimii Ukrainassa.

Monikäyttöinen ohjus
Esa Kelloniemi sanoo, että Nasams kykenee torjumaan niin ilma-aluksia kuin risteilyohjuksiakin. Siis toisin sanoen kaikki maalit, jotka järjestelmät tutkat havaitsevat. Hävittäjät, helikopterit tai muut taistelukoneet.

Kelloniemen mukaan kyseessä on keskimatkan ohjus. Norjalaiset ovat tosin kehittäneet järjestelmään uuden pidemmän ulottuvuuden AMRAAM-ER-ohjuksen.

– Hävittäjästä ammuttuna ohjuksella on ilma-aluksen antama alkunopeus. Maasta ammuttuna hävittäjänopeus on ohjukselta pois, joten ulottuvuus on pienempi. Sen kompensoimiseksi on tehty tehokkaamman moottorin ohjus, jolla ulottuvuus on maastakin ammuttuna suurempi.


Saksa toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmän lähipäivinä

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht on kertonut Saksan toimittavan Ukrainalle lähipäivinä ensimmäisen neljästä IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmästä auttamaan drone-iskujen torjunnassa, kertoo uutistoimisto Al Jazeera. Lambrecht kertoi asiasta vieraillessaan Odessan kaupungissa Ukrainassa.

– Muutaman päivän sisällä toimitamme erittäin modernin IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmän, hän kertoi saksalaiselle ARD-kanavalle.

– [Järjestelmä] on erittäin tärkeä erityisesti drone-puolustukselle, Lambrecht lisäsi.

9

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      NASAMS olisi ensimmäinen merkittävä länsijärjestelmä, jolla olisi riittävä kantama ja tulinopeus haastamaan sekä venäläiset hävittäjäkoneet että suuri osa Venäjän laukaisemista risteilyohjuksista.

      Siitä on kolme eri kehitysversiota, joista Suomella on NASAMS-2. Sen on arveltu olevan todennäköisesti myös Ukrainalle hankittava versio.

      Järjestelmä käyttää amerikkalaisia Aim-120 Amraam -ohjuksia, jotka tunnetaan paremmin amerikkalaisvalmisteisten hävittäjien aseistuksena.

      Helsingin lisäksi järjestelmän ohjukset suojaavat esimerkiksi Yhdysvaltain pääkaupunkia Washingtonia, mikä kertoo maailman mahtavimman sotamahdin luottamuksesta järjestelmään.

      NASAMS-JÄRJESTELMÄN etu varsinkin Ukrainassa monen rintaman sodassa olisi sen nopeus ja suojaus.

      Yksi NASAMS-patteri kykenee laukaisemaan kaikki 54 ohjustaan eri kohteisiin reilussa kymmenessä sekunnissa.

      Sen kerrotaan toimivan myös ääntä nopeammin liikkuvia ohjuksia vastaan, tosin kaikkia Venäjän käytössä olevia aseita se ei todennäköisesti ehtisi pudottaa, sillä maalla on käytössään myös moninkertaisella äänennopeudella liikkuvia risteilyohjuksia.

      NASAMS-järjestelmän vahvuutena pidetään mahdollisuutta sijoittaa yhden patterin käytössä olevat 6–8 tutkaa, komentoyksikkö sekä 9 laukaisualustaa hajalleen maastoon tai kaupunkialueelle.
      Jos yksi yksikkö tuhoutuu, se ei vaikuta muiden toimintaan. Järjestelmää on paitsi vaikea havaita myös poistaa pelistä ilmaiskuilla.

    • Anonyymi

      Tehokkain tämänhetkisistä on Israelin kolmikerroksinen järjestelmä, mutta sitä ei venäjän pelossa uskalleta toimittaa Ukrainalle.

      • Anonyymi

        Ei vielä. Mutta jos Putin käyttää joukkotuhoaseita Ukrainassa ja Yhdysvallat tekee perinteisten aseiden iskun venäläisjoukkoja vastaan Ukrainan alueilla, niin on pian Patriot ja Iron Dome -ohjustorjuntajärjestelmiä Ukrainassa, todennäköisesti myös Suomessa, Ruotsissa ja Natomaissa, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Venäjä eristetään läntisestä Euroopasta kokonaan massiivisella pitkän kantaman tarkkuusaseistuksella sekä ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmillä.


    • Anonyymi

      Ei siellä enää Ukrainalaiset tappele rintamalla, vaan 350 000 Naton palkkasotilasta:
      https://t.me/JFK_TV/11792
      Propagandakuviin sitten haalitaan noita vähiä Ukrainalaisia ihmisiä. Venäjä tietää tämän. EU tietää tämän. Koko maailman sotilas- poliittinen johto tietää tämän. Vain aivopestyt kansalaiset luulevat Ukrainalaisten taistelevan. Kun USA käyttää jo yli kaksinkertaisen vuosibudjettinsa määrän rahaa pelkästään Ukrainassa sotimiseen, niin tyhmempikin ymmärtää, että häviö ei käy Jenkeille, joten sota tulee eskaloitumaan piakkoin ja kunnolla. Syyn saa taas niskaansa Venäjä. Kuten kaikissa USA:n aloittamissa rauhansodissa vastustaja on aina syyllinen. Koskaan se ei ole USA, joka sekaantumisillaan hakee juuri laajamittaista sotaa ja tuhoa. Jälleenrakennusurakat Ukrainassa ovat jo jaettu USA:n kongressissa politikoiden perheiden kesken. Ja laskun maksavat EU:n veronmaksajat.

      • Anonyymi

        Ukrainan puolustuskyvyn kasvaessa, ilmaantuu aina ryssäntrollien ulinaa. Kuin koira jota potkitaan.


      • Anonyymi

        Sulla pursuaa putinistin propagandaa.


    • Anonyymi

      IS: Saksalaisyritys kertoo toimittavansa Ukrainalle tutkajärjestelmät IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmiin

      Saksalainen puolustusteollisuuden valvontateknologiaa valmistava Hensoldt kertoo toimittavansa Ukrainalle "ennätysajassa" neljä korkean suorituskyvyn TRML-4D-tutkajärjestelmää edistyksellisten IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmien tueksi, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Asiasta raportoi myös ukrainalaislehti Kyiv Independent.

      Tutkista yksi on jo toimitettu, ja kolme muuta toimitetaan lähikuukausina.

      Kyseiset tutkat pystyvät yhtiön mukaan havaitsemaan ja seuraamaan samanaikaisesti jopa 1 500:aa kohdetta jopa 250 kilometrin säteellä. Ne pystyvät myös erottamaan erityyppiset ilmakohteet toisistaan keskittyen nopeisiin ja matalalla lentäviin risteilyohjuksiin sekä lentokoneisiin ja helikoptereihin.

      • Anonyymi

        Pian Venäjän vähenevät ohjukset ja iranilaiset dronetkaan ei pääse enää maaleihinsa.


    • Anonyymi

      Yhdysvallat harkitsee Hawk-ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan
      Kaksi yhdysvaltalaista virkamieslähdettä kertoo uutistoimisto Reutersille, että Yhdysvallat harkitsee Hawk-ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan. Tarkoituksena on auttaa Ukrainaa puolustautumaan venäläisten lennokki- ja risteilyohjushyökkäyksiä vastaan.

      Hawk-järjestelmä olisi parannus Stinger-ilmapuolustusjärjestelmään, joita Yhdysvallat on jo toimittanut Ukrainaan.

      Reuters ei pystynyt tarkentamaan, kuinka monta Hawk-järjestelmää Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainaan. Valkoinen talo on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe