Raamatun punainen lanka

Anonyymi-ap

"Paavali sanoo lain osoittavan synnin. Eikä tätä kirjoitettu juutalaisille vaan Roomalaisille (luku 7). Samoin Jeesus vuorisaarnassa tiukentaa muutamaa kymmenestä käskystä (vaikka purkaa joitakin Mooseksen lakeja). "

Ehkä tiukentaa mutta ei kai nyt sentään pura?

“Joka siis jättää pois (purkaa) yhdenkin näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavoin opettaa ihmisiä, sitä kutsutaan pienimmäksi taivasten valtakunnassa. Mutta joka noudattaa ja opettaa näitä käskyjä, sitä kutsutaan suureksi taivasten valtakunnassa.” (Matt 5:19, FinRK)

Ennemminkin ajattelen hänen tuntevan paremmin lain hengen, joka on unohtunut juutalaisilta, ja siihen hän haluaa opastaa kuulijaansa takaisin.

"Esimerkiksi hän sanoo vihastumisen tai himoitsemisen olevan jo käskyjen rikkomista, hän vahvistaa saman, mitä Paavali opettaa lain merkityksestä synnintunnon herättäjänä. Jos ajatuksistakin tuomitaan, emmehän voi kuin heittäytyä armon varaan."

Armon varaan, toki. Ja sanoo toki mutta tarkoittaako hän ihan sitä, miten nykyajan ihminen sen opetetusti ymmärtää. Filosofoidaanpas hieman...Raamatun hepreankieli huomioiden:

Niin, ajattelemisen...mutta onko muista, kuin vihastumisesta tai himoitsemisesta annettu tarkennuksia? On, vanhempien kunnioittamisesta. Siitä on annettu esimerkkikin. Mutta nämä muut eivät ole niin itsestään selviä. En usko Jeesuksen tarkoittaneen noilla kahdella muulla asialla ihan sitä, miten kirkkokunnat niitä tulkitsevat. Ja se muuttaa asian merkitystä.

Ensinnä, vihastuminen. Ei voi olla syntiä, että stressaantunut tai muutoin hormonitasapainon järkkymisestä johtuen mielenmalttinsa menettävä nykypäivän ihminen tekisi tahattomuudessaan syntiä. Ja onhan meitä ajattelemattomia ja äkkipikaisiakin, monia. Kyllä tällä vihastumisella on tarkoitettu todennäköisemmin sellaista vihastumista, jossa vihastumista pidetään tarkoituksellisesti yllä tai tarkoituksellisesti suunnataan toiminta siihen. Tämä ei ole omaa ajatteluani vaan kumpuaa mm VT:n johdonmukaisesta aiheeseen liittyvästä ajattelusta, mm. turvakaupungeista ja muusta. En nyt avaa asiaa sen ennempää.

Toiseksi, jos luetaan Raamatusta kaikki himoitsemiseen liittyvät tekstit, yksikään niistä ei viittaa seksuaaliseen voimakkaaseen haluamiseen, vaan kaikki niistä viittaavat toisen omaisuuden omakseen haluamiseen; sen varastamiseen/ottamiseen omaan käyttötarkoitukseensa. Ja onhan se väärin jo "Älä varasta"- käskyn perusteella.

Siksi on loogista ajatella toisen vaimon himoitsemisenkin tarkoittavan toisen vaimon viemistä omaan käyttöönsä, ei siis tähän yhtymistä ensikädeltä. Näin siis heprean kielen pohjalta ja toki myös suomalaisen käännöksen.

Ja näin siis vihastumisen ajatteleminen ja toisen omaisuuden viemisen ajatteleminen olisivat Rakkauden lain vastaisia silloin, jos niiden ajatteleminen olisi omassa mielessä tarkoituksella sellaiseen tekoon johtava, jossa varastettaisiin toisen omaa (esim. naiset olivat VT aikana aina jonkun omaisuutta: isänsä taikka (avio)miehen).

Tällöin esim. varatun naisen seksuaalisuuden/sensuellisuuden ajattelu ei olisi Jeesuksen tarkoittamaa himoitsemista, eikä äkkipikaistuksissaan vihastuminen; inhimillisiä ominaisuuksia kumpikin. Ymmärtääkseni Jeesus puhuu tahallisesta vihan ylläpidosta ja tahallisesta toisen omaisuuden viemisen ajattelemisesta.

Miksi tämä näin pitkä sepustus? Koska mielestäni Jeesuskaan ei paasaa pykälistä vaan keskittyy rakkauteen, ja jotenkin ajattelen, että vieläpä sellaiseen, joka huomioi inhimilliset puutteet, vaikkei hän sanokaan sitä ihan näin selvästi. Ihmisen mielessä liikkuu kaikenlaisia ajatuksia, joita hän ei itse tarkoituksellisesti ajattele mutta siellä niitä vilistää monenmoisia ajatuksia tahattomastikin. Olisi outoa, jos Jeesus ei tuntisi luomansa ihmisen ominaisuuksia ja ajatuksia.


"Toinen lain merkitys on siinä, että laki, varsinkin dekalogi, antaa rakkaudellemme ohjausta."

No näinhän se tietusti on. Mutta pitää vain suuntautua laajempaan lakiin kuin vain dekalogiin.

"Rakkaus on tunne ja periaate, eikä tunteella tai periaatteellakaan ole aina ymmärrystä."

Joo, mutta ei yksi dekalogi siinä pitkälle kanna.

Rakkaus on muuten myös tekoja.

"Loogisempi johtopäätös taitaa olla, että laki on loppu pelastustienä ja että joku laki, jota Jeesus kutsuu Mooseksen laiksi, on kumottu, mutta joku laki, jota Jeesus kutsuu Jumalan laiksi on edelleen merkityksellinen osoittamaan meille, mikä on syntiä ja ohjaamaan kristillistä rakkauttamme niin, ettemme vahingoita lähimmäisiämme."

...jatkuu...

11

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ...jatkuu...

      Joo, kovin epämääräistä kaiken aiemman jälkeen. Mutta niinhän se on. Olen siis samaa mieltä. Olen samalla taipuvainen ajattelemaan, että jos ei pidä Jeesuksen käskyjä, ei ole tietä pelastukseen. Uskoakseni liian moni ajattelee, että rakastamalla Jumalaa ja lähimmäistään, tulisi lähes tulkoon automaattisesti noudatettua Jumalan lakeja mutta minä en usko niin. Uskoin niin ennen mutta elämä on opettanut muuta. Todella harva pystyy noudattamaan niitä ilman, että ajattelee asiaa. On kai aika vaikeaa  ymmärtää mikä on oikein ilman lakeja mutta lait eivät kerro sitä kuitenkaan yksiselitteisesti mikä on oikein ja mikä on rakkautta.

      Raamatun punainen lanka ei ole käskyistä itsessään eikä niiden noudattamisessa vaan maallista termiä käyttääkseni: lain hengessä.

    • Anonyymi

      Maailma tilasi Putinin.

    • Anonyymi

      NO, SÄ OOT LUKENUT 10 KÄSKYÄ, SÄ OOT PROO.
      MUISTA VIIDES.

      • Anonyymi

        “Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että eläisit kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.” (2Moos 20:12, FinRK)“Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että eläisit kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.” (2Moos 20:12, FinRK)

        Eipä oo enää äiti elossa. Isääni kunnioitan ja juuri niin kuin Rakkauden laki kehottaa; ei se dekalogi, vaan se RAKKAUDEN laki!


    • Anonyymi

      Hyvä, nostoon!

    • Anonyymi

      Raamatun punainen lanka on tämä: Jumala on rakkaus.

      • Anonyymi

        No niinpä!

        Jeesuksen jumaliudet voi unohtaa...neitseestä syntymisen yms. Paavalin omat kehitelmät, jne...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No niinpä!

        Jeesuksen jumaliudet voi unohtaa...neitseestä syntymisen yms. Paavalin omat kehitelmät, jne...

        Höpöhöpö.


      • Anonyymi

        Jumala on ihmisen mielipide.
        Se voi olla ihan mitä vain.


    • Anonyymi

      Raamatun punainen lanka on verenhimo sekä järjettömät eläin- ja ihmisuhrit.

    • Anonyymi

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

      😍 Kuumat tytöt odottavat sinua -> https://www.ero4.fun/girl4love

      🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8895
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1237
    Aihe