Paneelikeskustelu: Terveydenhuolto huostan sijaan

Ongelmana paneelissa on, että Sairaiden lasten hoitaminen terveydenhuollossa huostan sijaan ei poista sitä ongelmaa, että sossut tekaisevat mielenterveysongelmat saadakseen määräysvallan ja huostat. Miksi kysymyksenasettelu on sitten sairaiden ohjaaminen terveydenhuoltoon? Miksi valtarakennetta ei haasteta tai arvostelu ohjataan muualle?

"Järjestelmä jyrää! ✊⚡️On aika kuulla lastensuojelun asiakasperheitä!❣️👨‍👩‍👧‍👦💖 Kansanedustaja Juha Mäenpää ja toimittaja Maria Asunta järjestävät ke 23.11 yleisölle avoimen ja verkkoon kuvattavan lastensuojelukeskustelun eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3) kello 17:15 alkaen kahvitarjoilulla. Paneelikeskustelussa mm. varatuomari Leeni Ikonen, ja esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta.

Suomessa tehdään toki pääosin laadukasta ja hyvää lastensuojelua oikea-aikaisesti, mutta valitettavasti myös toistuvia ihmisoikeusloukkauksia, jotka rikkovat paitsi Suomen lakia, myös kansainvälisiä sopimuksia. 😭 Erityisessä vaarassa tulla sijoitetuksi pois kodistaan ovat neurokirjon lapset eli nepsylapset ja mielenterveyspalveluita tarvitsevat nuoret. Tapio Rädyn sanoin: "Vastuun sysääminen lapsen terveydenhuollon palveluista lastensuojelulle on lainvastaista. Huostaanotolla puututaan perusteettomasti lapsen perhe-elämän suojaan, kun huostaanotto olisi voitu välttää riittävien terveydenhuoltopalvelujen järjestämisellä.”

On aika tehdä selväksi, mitä nämä ongelmat ovat ja miten ne voitaisiin ratkaista. Lastensuojelu kaipaa viisasta peruskorjaamista, jotta traagiset oikeusturvaongelmat saataisiin tulevaisuudessa estettyä. Allakoithan marraskuun tapahtuman jo nyt, sillä olet lämpimästi tervetullut 🥰 Keskustellaan vakavasta asiasta yhdessä ❤️

#LastensuojeluKuntoon #lapsenoikeuksienviikko22"

4

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä on ihan totta. Ketjun aloittaja itse on nepsy-vanhempi ja häneltä on viety lapsi huostaan. Todellisuudessa aloittaja olisi tarvinut vain tukea ja hoitoa eikä lapsenriistoa.

      • Anonyymi

        Missä asiassa aloittaja olisi tukea ja hoitoa tarvinnut tai suostunut ottamaan vastaan? Jos häneltä itseltään kysytään, hänhän on tehnyt itse aina kaiken oikein!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä asiassa aloittaja olisi tukea ja hoitoa tarvinnut tai suostunut ottamaan vastaan? Jos häneltä itseltään kysytään, hänhän on tehnyt itse aina kaiken oikein!

        Hän ON tehnyt kaiken oikein. Miksi yrität mustamaalata hänen imagoaan despoottien tavalla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä asiassa aloittaja olisi tukea ja hoitoa tarvinnut tai suostunut ottamaan vastaan? Jos häneltä itseltään kysytään, hänhän on tehnyt itse aina kaiken oikein!

        Onko hän saanut tukea? Nykyinen käytäntöhän on, että lapset viedään antamatta mitään tukea! https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lapsiperhekoyhyyteen-liittyvia-ilmioita-hoidetaan-yha-useammin-sijoittamalla-lapsia-kodin-ulkopuolelle-ongelmat-ulkoistettu-erityistason-palveluille/8533290#gs.g05zf1

        Lapsiperheköyhyyteen liittyviä ilmiöitä hoidetaan yhä useammin sijoittamalla lapsia kodin ulkopuolelle – "Ongelmat ulkoistettu erityistason palveluille"
        2:05

        MTV

        Uutiset
        Seitsemän uutiset: Lapsiperheköyhyys lisää riskiä lasten kodin ulkopuoliseen sijoitukseen.
        Luetuimmat

        nyt
        tänään
        viikko

        Raippavero iskee yhä useampaan suomalaiseen – näin se toimii
        Kun Mary palasi kampaajalta, oma äiti istui lattialle nauramaan – "Olin kauhuissani lopputuloksesta"
        Morsianehdokkaat avautuvat tyytymättömyydestään maajussi-Joonakseen: "Ei paljon tee mieli lähteä treffeille"
        Äiti paljasti kaksostensa nimet synnytyksessä – selvisi uskomaton sattuma: "Koko huone repesi nauramaan"
        Katujengipomo Milan Jaff syytti Suomen viranomaisia vääristelystä: "Jengit on vaan kateellisia"

        Näytä lisää
        Julkaistu 10.10.2022 19:38

        Kehitys näkyy Itlan eli Itsenäisen juhlavuoden lastensäätiön vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta.

        Tutkimus osoittaa, että kunnissa, joissa lapsiperheköyhyys kasvaa, kasvavat yhtä lailla lasten kodin ulkopuoliset sijoitukset. Yhteys lapsiperheköyhyyden ja lastensuojelun välillä on kasvanut merkittävästi.


        "Kodin ulkopuolelle sijoitettujen osuuden valtava kasvu on pääasiassa kohdistunut kuntiin, joissa enemmän köyhyyttä"

        Ote tutkimuksesta: In 1990, there were 6 137 (one in 200) children placed in out-of-home care. In 2020, this figure was 17 727 (one in 62, children), an increase of 188 %.

        Sijoitusten kasvu näkyy erityisesti teini-ikäisten kohdalla.

        Sijoitukset

        Nyt uusi tutkimus osoittaa, että lapsiperheköyhyyden kasvaessa kasvavat myös lasten sijoitukset.

        – Yhteys lapsiperheköyhyyden ja lastensuojelun välillä on kasvanut merkittävästi viimeisinä vuosikymmeninä. Toisin sanoen kodin ulkopuolelle sijoitettujen osuuden valtava kasvu on pääasiassa kohdistunut kuntiin, joissa enemmän köyhyyttä.

        – Jollakin tavalla me olemme onnistuneet ulkoistamaan tällaiset yhteisölliset, alueelliset, paikalliset ongelmat erityistason palveluiden hoidettavaksi, jatkaa Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari.

        0:20

        MTV

        Uutiset

        Lapsiperheiden köyhyys kasvussa

        Itla-säätiö povaa merkittävää köyhyyden kasvua lapsiperheissä nykyisen inflaatiokehityksen jatkuessa. Seuraukset voivat olla traumaattiset.

        – Kun perheet ovat pitkään tällaisessa tilanteessa, eivät saa apua ja elämä on stressaantunutta, on hyvin vaikea pystyä toimimaan vanhempana juuri sillä tavoin kuin halutaan. Jostain sitä apua on haettava ja tällä hetkellä se apu meillä tulee pitkälti sijaishuollosta.

        Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä eri kunnista vuonna 2020. Närpiössä, Liedossa ja Sipoossa ei juurikaan toimeentulotukiperheitä eikä sijoituksia. Vastaavasti Kemissä tukea saavia perheitä moninkertainen määrä, samoin sijoituksia. Kuvaa halkaiseva regressioviiva osoittaa toimeentulotuen ja sijoitusten välisen yhteyden.

        Kunnat toimeentulotuki
        Kuvassa esimerkkejä lapsiperheköyhyyden ja kodin ulkopuolisten sijoitusten välisestä suhteesta eri kunnissa.

        Mutta onko lastensuojelu ja sijaishuolto oikea paikka hoitaa köyhyysriskin tuomia ongelmia?

        – Kyllä avun pitäisi tulla paljon lähempää, paljon varhaisemmin arjen ympyröistä, sieltä mistä lapset arkeaan elävät.

        Onko tämä tutkimustulos jälleen osoitus siitä, että peruspalvelut ovat epäonnistuneet?

        – Ainakaan meillä ei ole riittävästi konsteja ehkäistä sitä, että perheet ajautuvat köyhyyteen. Meillä ei ole riittävästi ratkaisuja siihen, että tällaiseen tilanteeseen joutuvien perheiden voimavarat olisivat jollain tavalla riittävät. Että lasten arki sujuisi, että pidettäisiin huolta siitä, että lapsilla on kohtuullisen hyvin, että he voivat osallistua yhteiskuntaan ja elämään samalla tavalla kuin muut.

        Sijoitus itsessään ei tarkoita välttämättä sitä, että lapsen hyvinvointi paranisi, sillä lastensuojelun laatuun liittyy merkittäviä huolia.

        Esimerkiksi Helsingin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että sijaishuolto onnistuu turvaamaan heikosti lasten hyvinvoinnin verrattuna esimerkiksi niihin sisaruksiin, joita ei olla sijoitettu.

        Ja loppuun vielä kustannuksista. Vuonna 2020 sijaishuollon käyttökustannukset olivat 0,9 miljardia.

        – Jos lapsilisiin menee noin reilu miljardi, todennäköisesti kohdentamalla taloudellista tukea pienituloisiin perheisiin voisimme säästää sijaishuollosta merkittäviä summia ja samalla valtavan määrän inhimillistä hintaa perheiltä, jotka saisivat arjen rullaamaan ja lapsille osallisuuden kokemuksia yhteiskuntaan, Ristikari summaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      83
      1918
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      246
      1865
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      95
      1605
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      111
      1423
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1151
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1120
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      952
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      63
      948
    9. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      104
      909
    10. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      876
    Aihe