Suomi lähti mukaan uuteen eurooppalaiseen

Anonyymi-ap

Suomi lähti mukaan uuteen eurooppalaiseen ilmapuolustus­hankkeeseen
Naton päämajassa torstaina allekirjoitettu aiesopimus ei sido Suomea asehankintoihin, puolustusministeriö kertoo.

SAKSA, neljätoista eurooppalaista Nato-maata ja Suomi allekirjoittivat torstaina Brysselissä aiesopimuksen Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksen kehittämisestä. Hanke kulkee nimellä European Sky Shield.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi keskiviikkoiltana suomalaismedialle, ettei Suomen osuus hankkeessa ole iso.

– Kovin vahvaa roolia meidän ei ole tarkoitus tässä hankkeessa ottaa, Kaikkonen sanoi.

Puolustusministeriö kertoo, ettei aiesopimus ole osapuolia velvoittava.

”Aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia. Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista”, puolustusministeriö tiedotti torstaina.

IDEAN European Sky Shieldista keksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz elokuussa. Saksalaistietojen mukaan hanke pyrkii tukkimaan Euroopan nykyisen ilmapuolustuksen aukkoja. Näin ollen European Sky Shield -maille hankittavat torjuntaohjukset kykenisivät tuhoamaan myös maaliaan korkealta ja kovaa lähestyviä ballistisia ohjuksia, miehittämättömiä lentolaitteita ja risteilyohjuksia. Näitä aseita Venäjä käyttää hyökkäyssodassaan Ukrainassa.

– Tämä sitoumus on entistäkin tärkeämpi nyt, kun joudumme todistamaan Venäjän häikäilemättömiä ja summittaisia ohjushyökkäyksiä Ukrainaan. Ne tappavat siviilejä ja tuhoavat kriittistä infrastruktuuria, sanoi Naton apulaispääsihteeri Mircea Geoană allekirjoitustilaisuudessa.

EUROPEAN Sky Shield -hankkeen osallistujamaat eivät kehitä uutta, omaa asejärjestelmää – se olisi kallis ja vuosia kestävä miljardihanke.

Aiesopimus pitää sisällään ajatuksen jo tarjolla olevien torjuntaohjusjärjestelmien hankinnoista sieltä, mistä niitä on parhaiten saatavilla. Saksalaistietojen mukaan lähinnä kysymykseen tulisivat yhdysvaltalainen Patriot ja israelilainen Arrow 3.

Saksan ja Suomen lisäksi hankkeessa ovat mukana Belgia, Bulgaria, Tshekki, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Hollanti, Norja, Slovakia, Slovenia, Romania ja Britannia, kertoo Nato tiedotteessaan.

SUOMELLA on oma hankkeensa ilmatorjunnan kehittämiseksi: puolustusvoimat on ostamassa korkeatorjuntaan kykeneviä ilmatorjuntaohjuksia, joilla on rajoitettua kykyä tuhota myös ballistisia ohjuksia.

Uuden ilmatorjuntajärjestelmän valinta on loppusuoralla. Tarjouskilpailussa on jäljellä kaksi israelilaista valmistajaa: Israeli Aerospace Industries (IAI) ja Rafael. Hankintapäätös tehtäneen ensi vuoden alkupuolella.

IAI:n tarjous perustuu Barak-MX-järjestelmään, joka käyttää LRAD ER -ohjusta. Rafael tarjoaa Suomelle David Sling -järjestelmää Stunner-ohjuksella.

45

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Loistavaa että olemme mukana

      • Anonyymi

        Niin pitääkin olla


      • Anonyymi

        Mikä pöljä rahanmenossa loistaa??


    • Anonyymi

      Suomi mukaan kartoittamaan ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteistyömahdollisuuksia

    • Anonyymi

      Suomi mukaan ilma- ja ohjuspuolustusalan yhteistyöhön

      Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) allekirjoitti torstaina Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteystyömahdollisuuksia kartoittavan aiejulistuksen (Letter of Intent on European Sky Shields).

      Aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia.

      Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista. Mahdollisista yhteishankinnoista ja- hankkeista sovitaan erikseen. Allekirjoittamalla aiejulistuksen Suomi on mukana tarkastelemassa Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksen kehittämistä.

      Aloite on edennyt Saksan johdolla ja siihen liittyi Suomen ohella 14 eurooppalaista Nato-maata. Aloitteen taustalla on turvallisuusympäristön muutos sekä Ukrainan sota, jonka myötä usealle maalle on tullut tarve vahvistaa ilma- ja ohjuspuolustuksen suorituskykyjä.

      Omasta hankinnasta päätös ensi vuonna

      Suomen omat ilmatorjunnankehittämishankkeet etenevät ja ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä koskeva hanke on neuvotteluvaiheessa. Tavoitteena on tehdä hankintapäätös alkuvuodesta 2023.

      Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti korkeatorjunnan tarjouspyynnöt vuoden 2020 lokakuussa viidelle yritykselle: Diehl Defencelle (Saksa), Israel Aerospace Industriesille (Israel), Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle (Norja), MBDA:lle (Iso-Britannia) ja Rafael Advanced Systemsille (Israel).

      Puolustusministeriön mukaan Hankittava suorituskyky on osa ilmapuolustuksen kokonaisuutta ja sen laajempaa kehittämisohjelmaa. Hankkeessa rakennetaan ilmatorjunnalle nykyistä parempi korkeatorjuntakyky ja kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta.

      Korkeatorjuntakyky rakennetaan hankkimalla ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, mikä mahdollistaa torjunnat kaikilla korkeusalueilla. Hankittavia mahdollisia osajärjestelmiä ovat ohjuslavetti, tutka, ohjukset ja niihin liittyvää integraatiota.

    • Anonyymi

      SUOMI MUKAAN SAKSAN JOHTAMAAN EUROPEAN SKY SHIELDS -HANKKEESEEN

      Puolustusministeri Antti Kaikkonen allekirjoitti torstaina 13.10.2022 Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteystyömahdollisuuksia kartoittavan aiejulistuksen (Letter of Intent on European Sky Shields). Aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia. Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista.

      Vaikka NATOn integroitu ilmatorjuntajärjestelmä on toiminut Euroopassakin aina 1960-luvun lopulta lähtien, niin Saksan johtama European Sky Shields -hanke tähtää ilma- ja ohjustorjunnan suorituskyvyn parantamiseen. Tavoitteeksi on esitetty risteilyohjusten, hypersoonisten, ballististen ohjusten ja lennokkien tehokas havainnointi ja torjunta.

      Hankkeessa on mukana 14 eurooppalaista NATO-maata: Saksa, Iso-Britannia, Slovakia, Norja, Latvia, Unkari, Bulgaria, Belgia, Tšekki, Suomi, Liettua, Alankomaat, Romania, ja Slovenia. Myös Viro aikoo liittyä hankkeeseen.

      Hanketta johtava Saksa kehittää satelliittipohjaista sensorijärjestelmää ohjusten havaitsemiseksi. Saksan alustava visio Sky Shields -järjestelmästä koostuisi IRIS-T SLM-, Patriot- ja Arrow 3 -ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmistä.

      Hankkeen kartoitusvaihe kestää ainakin muutaman vuoden, ja sen päätteeksi mahdollisten päätösten tueksi tulee olemaan tarkempaa tietoa siitä, mitä ja millä uhkia pystyttäisiin torjumaan, sekä tarvittavista panostuksista.

      • Anonyymi

        Itä Helsinki Jakomäki Kontula Vuosaari kalvik on venäläisten tukikohtaa huumeet varastettu tavara kulkee.Virosta. eestikauppoja ja fredrikin terassi on. Mutta tätä huumehelvettiä joutuu ihmiset kestämään huumepiikkejä ja varastelua lähiöissä.


    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana

      • Anonyymi

        Hyvä vaikka kalliiksi💰💸tulee. Hätä ei lue lakia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä vaikka kalliiksi💰💸tulee. Hätä ei lue lakia

        Varsinkin kun F-35 hävittäjiä joutuu odottamaan pitkään


    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana

    • Anonyymi

      Tällaiset hankkeet korostavat Euroopan yhtenäisyyttä mikä on myrkkyä fasistiselle putinin venäjälle. Näitä lisää.

    • Anonyymi

      Taas rahareikä.. Ruotsi ei lähtenyt.. Mistä dosiaaliturvasta se leikataan.. Samastako,mistä satoja miljoonia aitaa varten?

    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana 14 maata osallistuu

      • Anonyymi

        Tulee halvemmaksi kuin hankkia yksin👍


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hyvä

    • Anonyymi

      Todella hyvä juttu että olemme mukana

    • Anonyymi

      Mukana on 14 maata loistavaa

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Liittoutuminen ja yhteistyö✌️

      "Yksi Venäjän vahvuudessa Ukrainan sodassa ei tullut maavoimien komentajalle yllätyksenä. Se on joukkojen keskittäminen.

      – Satelliittikuvien perusteella oli helppo laskea, millaista kalustoa siellä on. Mutta mitä tapahtuu – se on toinen kysymys.

      Suomessa korjattavana asiana näyttäytyy se, että maassa elettiin pitkään niin sanotuilla minimivarastomäärillä puolustushankintojen suhteen. Tämä johtui 2008–2010 lamasta, jolloin veronmaksajien rahoja käytettiin harkiten – Näitä on nyt jouduttu paikkaamaan.

      Välimäki sanoi, että Krimin sodan perusteella vuonna 2014 tehtiin aluksi nopeasti johtopäätöksiä. Nyt on kuitenkin nähty, että pitää olla kykyä pitkäkestoiseen sotaan.

      Hän nosti esiin mittakaavat eli Suomen ja Venäjän yhteisen maarajan sekä yhdistelmän korkean ja matalan teknologian järjestelmiä.

      Myös aika on otettava huomioon.

      – Sotilaalle aika tarkoittaa kykyä nostaa valmiutta ja ottaa joukkoja käyttöön. Toinen aikaperspektiivi on kehittäminen.

      Keskiössä on myös paikallispuolustus ja paikallistuntemus.

      Toinen keskeinen lupaus Suomelle on maavoimien komentajan näkökulmasta F-35-hävittäjät. Hän ei näe maavoimia, merivoimia ja ilmavoimia erillisenä kokonaisuutena, vaan kaikki tukevat toisiaan.

      Suomen Nato-jäsenyyden myötä Suomeen tulisi myös kulttuurimuutos.

      Ennen seisottiin yksin, mutta tulevaisuudessa on luotettava myös ”vieraan apuun”.

      – Luottamuksen syventäminen on nyt edessä ja viime kesänä kansalliset harjoitukset olivat osa tätä.

      Uutena tekijänä ovat myös kansainväliset joukot. Enää ei harjoitella muutamaa päivää yhdessä, vaan jopa kuukausi.

      – Tämä on uusi tapa toimia jatkossa. Se on viisasta. Opitaan toistemme tekemisestä"


      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009155403.html

    • Anonyymi

      "Varsinkin kun F-35 hävittäjiä joutuu odottamaan pitkään"

      Sanotaanko kuitenkin kuinka asiat todellisuudessa ovat:

      SU-57 hävittäjiä joutuu odottamaan pitkään.

    • Anonyymi

      Loistavaa

    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana

    • Anonyymi

      On tärkeää että ollaan mukana

    • Anonyymi

      14 maata mukana yhteishankkeessa

    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana 14 maan kanssa

    • Anonyymi

      Loistavaa

    • Anonyymi

      Venäjän ainoa toveri P-K on toimittamassa Moskovaan jouluksi 2000 Putin maatuskaa joista toivotaan keräilykappaleita eikä nuotion sytykkeitä.

    • Anonyymi

      Entä olalta laukaistavat ohjukset?

      Venäjän ilmavoimien Kamov Ka-52 -taisteluhelikoptereilla on ollut Ukrainan sodassa kova kohtalo.

      Venäläinen taistelukopterikalusto on todennäköisesti kärsinyt eritoten Ukrainan maajoukkojen käyttämistä olaltalaukaistavista ilmatorjuntaohjuksista, samalla kun kopterit joutuvat operoimaan vähemmällä hävittäjäkonesuojalla kuin mitä Venäjän sotilasdoktriini edellyttäisi.


      https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/f1ca80ec-3807-47b0-9710-e1d71f191e50?ref=ampparit:93e5

    • Anonyymi

      Todella hyvä juttu

    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana

    • Anonyymi

      Loistavaa mukana 14 maata

    • Anonyymi

      Hyvä että olemme mukana 14 maan kanssa

    • Anonyymi

      Natokimasuomi maksaa taas toisille jotain ohjuspatereita.

      • Tiltu on vihainen, kun Suomen ilmapuolustusta kehitetään niin, ettei Venäjä kykene terrorisoimaan suomalaisia siviilikohteita ohjuksillaan ja droneillaan.


    • Anonyymi

      No pakkohan se on kun Suomen idiootit menivät hankkimaan F-35 vajakit vaikka ITohjuksia olisi pitänyt hankkia.

      • Anonyymi

        F-35 ei ole pufuftuf tarkoituksiin suunniteltu.


      • Anonyymi

        Js miehittämätyömiä lennokkeja, drooneja pudottamaan pommeja putinistien niskaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Js miehittämätyömiä lennokkeja, drooneja pudottamaan pommeja putinistien niskaan

        Ja veneitä 🚤🛶upottamaan Venäjän laivasto

        "Ukrainan uusi ase on räjähtävä vene -

        Maa, jolla ei ole toimintakykyistä laivastoa, on kyykyttänyt ylivoimaista vihollista sen kotitukikohdassa

        Erottamaton osa tulevaisuuden sotia? – Olen täysin samaa mieltä,

        Ukrainan sodassa on jo puhuttu paljon ”kamikaze-droneista”, eli kohteessaan räjähtävistä lennokeista. joita on kummallakin osapuolella. Nyt niiden rinnalla voitaisiin puhua ”kamikazeveneistä”.

        Nimitys on kuitenkin hämäävä, sillä kyseessä ei ole mikään itsemurhaisku, koska iskun väline on kauko-ohjattu."

        https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009170203.html


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja veneitä 🚤🛶upottamaan Venäjän laivasto

        "Ukrainan uusi ase on räjähtävä vene -

        Maa, jolla ei ole toimintakykyistä laivastoa, on kyykyttänyt ylivoimaista vihollista sen kotitukikohdassa

        Erottamaton osa tulevaisuuden sotia? – Olen täysin samaa mieltä,

        Ukrainan sodassa on jo puhuttu paljon ”kamikaze-droneista”, eli kohteessaan räjähtävistä lennokeista. joita on kummallakin osapuolella. Nyt niiden rinnalla voitaisiin puhua ”kamikazeveneistä”.

        Nimitys on kuitenkin hämäävä, sillä kyseessä ei ole mikään itsemurhaisku, koska iskun väline on kauko-ohjattu."

        https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009170203.html

        Ei kai täällä ohjaa veneitä joku Somaliasta .....just joo.


    • Anonyymi

      Kehitysmaa Venäjän riistokapitalistit kuppaavat maastaan kaiken rahan ja yrittävät muuttaa länteen.
      NO EXIT kyltti halvaannuttaa ryssän hillittömään itkuun.

      • Anonyymi

        Siis joku arabisotilas kebabbi valuu suupielessä...


    • Anonyymi

      Kuningas David on kuollut muistakaa tämä myös Stalin.

    • Anonyymi

      Aseteollisuus kiittää

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      75
      3434
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      563
      3229
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2892
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2082
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1855
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      141
      1477
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1281
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe