Suomi lähti mukaan uuteen eurooppalaiseen

Anonyymi-ap

Suomi lähti mukaan uuteen eurooppalaiseen ilmapuolustus­hankkeeseen
Naton päämajassa torstaina allekirjoitettu aiesopimus ei sido Suomea asehankintoihin, puolustusministeriö kertoo.

SAKSA, neljätoista eurooppalaista Nato-maata ja Suomi allekirjoittivat torstaina Brysselissä aiesopimuksen Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksen kehittämisestä. Hanke kulkee nimellä European Sky Shield.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi keskiviikkoiltana suomalaismedialle, ettei Suomen osuus hankkeessa ole iso.

– Kovin vahvaa roolia meidän ei ole tarkoitus tässä hankkeessa ottaa, Kaikkonen sanoi.

Puolustusministeriö kertoo, ettei aiesopimus ole osapuolia velvoittava.

”Aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia. Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista”, puolustusministeriö tiedotti torstaina.

IDEAN European Sky Shieldista keksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz elokuussa. Saksalaistietojen mukaan hanke pyrkii tukkimaan Euroopan nykyisen ilmapuolustuksen aukkoja. Näin ollen European Sky Shield -maille hankittavat torjuntaohjukset kykenisivät tuhoamaan myös maaliaan korkealta ja kovaa lähestyviä ballistisia ohjuksia, miehittämättömiä lentolaitteita ja risteilyohjuksia. Näitä aseita Venäjä käyttää hyökkäyssodassaan Ukrainassa.

– Tämä sitoumus on entistäkin tärkeämpi nyt, kun joudumme todistamaan Venäjän häikäilemättömiä ja summittaisia ohjushyökkäyksiä Ukrainaan. Ne tappavat siviilejä ja tuhoavat kriittistä infrastruktuuria, sanoi Naton apulaispääsihteeri Mircea Geoană allekirjoitustilaisuudessa.

EUROPEAN Sky Shield -hankkeen osallistujamaat eivät kehitä uutta, omaa asejärjestelmää – se olisi kallis ja vuosia kestävä miljardihanke.

Aiesopimus pitää sisällään ajatuksen jo tarjolla olevien torjuntaohjusjärjestelmien hankinnoista sieltä, mistä niitä on parhaiten saatavilla. Saksalaistietojen mukaan lähinnä kysymykseen tulisivat yhdysvaltalainen Patriot ja israelilainen Arrow 3.

Saksan ja Suomen lisäksi hankkeessa ovat mukana Belgia, Bulgaria, Tshekki, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Hollanti, Norja, Slovakia, Slovenia, Romania ja Britannia, kertoo Nato tiedotteessaan.

SUOMELLA on oma hankkeensa ilmatorjunnan kehittämiseksi: puolustusvoimat on ostamassa korkeatorjuntaan kykeneviä ilmatorjuntaohjuksia, joilla on rajoitettua kykyä tuhota myös ballistisia ohjuksia.

Uuden ilmatorjuntajärjestelmän valinta on loppusuoralla. Tarjouskilpailussa on jäljellä kaksi israelilaista valmistajaa: Israeli Aerospace Industries (IAI) ja Rafael. Hankintapäätös tehtäneen ensi vuoden alkupuolella.

IAI:n tarjous perustuu Barak-MX-järjestelmään, joka käyttää LRAD ER -ohjusta. Rafael tarjoaa Suomelle David Sling -järjestelmää Stunner-ohjuksella.

45

247

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Loistavaa että olemme mukana

   • Anonyymi

    Niin pitääkin olla


   • Anonyymi

    Mikä pöljä rahanmenossa loistaa??


  • Anonyymi

   Suomi mukaan kartoittamaan ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteistyömahdollisuuksia

  • Anonyymi

   Suomi mukaan ilma- ja ohjuspuolustusalan yhteistyöhön

   Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) allekirjoitti torstaina Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteystyömahdollisuuksia kartoittavan aiejulistuksen (Letter of Intent on European Sky Shields).

   Aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia.

   Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista. Mahdollisista yhteishankinnoista ja- hankkeista sovitaan erikseen. Allekirjoittamalla aiejulistuksen Suomi on mukana tarkastelemassa Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksen kehittämistä.

   Aloite on edennyt Saksan johdolla ja siihen liittyi Suomen ohella 14 eurooppalaista Nato-maata. Aloitteen taustalla on turvallisuusympäristön muutos sekä Ukrainan sota, jonka myötä usealle maalle on tullut tarve vahvistaa ilma- ja ohjuspuolustuksen suorituskykyjä.

   Omasta hankinnasta päätös ensi vuonna

   Suomen omat ilmatorjunnankehittämishankkeet etenevät ja ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä koskeva hanke on neuvotteluvaiheessa. Tavoitteena on tehdä hankintapäätös alkuvuodesta 2023.

   Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti korkeatorjunnan tarjouspyynnöt vuoden 2020 lokakuussa viidelle yritykselle: Diehl Defencelle (Saksa), Israel Aerospace Industriesille (Israel), Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle (Norja), MBDA:lle (Iso-Britannia) ja Rafael Advanced Systemsille (Israel).

   Puolustusministeriön mukaan Hankittava suorituskyky on osa ilmapuolustuksen kokonaisuutta ja sen laajempaa kehittämisohjelmaa. Hankkeessa rakennetaan ilmatorjunnalle nykyistä parempi korkeatorjuntakyky ja kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta.

   Korkeatorjuntakyky rakennetaan hankkimalla ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, mikä mahdollistaa torjunnat kaikilla korkeusalueilla. Hankittavia mahdollisia osajärjestelmiä ovat ohjuslavetti, tutka, ohjukset ja niihin liittyvää integraatiota.

  • Anonyymi

   SUOMI MUKAAN SAKSAN JOHTAMAAN EUROPEAN SKY SHIELDS -HANKKEESEEN

   Puolustusministeri Antti Kaikkonen allekirjoitti torstaina 13.10.2022 Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteystyömahdollisuuksia kartoittavan aiejulistuksen (Letter of Intent on European Sky Shields). Aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia. Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista.

   Vaikka NATOn integroitu ilmatorjuntajärjestelmä on toiminut Euroopassakin aina 1960-luvun lopulta lähtien, niin Saksan johtama European Sky Shields -hanke tähtää ilma- ja ohjustorjunnan suorituskyvyn parantamiseen. Tavoitteeksi on esitetty risteilyohjusten, hypersoonisten, ballististen ohjusten ja lennokkien tehokas havainnointi ja torjunta.

   Hankkeessa on mukana 14 eurooppalaista NATO-maata: Saksa, Iso-Britannia, Slovakia, Norja, Latvia, Unkari, Bulgaria, Belgia, Tšekki, Suomi, Liettua, Alankomaat, Romania, ja Slovenia. Myös Viro aikoo liittyä hankkeeseen.

   Hanketta johtava Saksa kehittää satelliittipohjaista sensorijärjestelmää ohjusten havaitsemiseksi. Saksan alustava visio Sky Shields -järjestelmästä koostuisi IRIS-T SLM-, Patriot- ja Arrow 3 -ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmistä.

   Hankkeen kartoitusvaihe kestää ainakin muutaman vuoden, ja sen päätteeksi mahdollisten päätösten tueksi tulee olemaan tarkempaa tietoa siitä, mitä ja millä uhkia pystyttäisiin torjumaan, sekä tarvittavista panostuksista.

   • Anonyymi

    Itä Helsinki Jakomäki Kontula Vuosaari kalvik on venäläisten tukikohtaa huumeet varastettu tavara kulkee.Virosta. eestikauppoja ja fredrikin terassi on. Mutta tätä huumehelvettiä joutuu ihmiset kestämään huumepiikkejä ja varastelua lähiöissä.


  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana

   • Anonyymi

    Hyvä vaikka kalliiksi💰💸tulee. Hätä ei lue lakia


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hyvä vaikka kalliiksi💰💸tulee. Hätä ei lue lakia

    Varsinkin kun F-35 hävittäjiä joutuu odottamaan pitkään


  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana

  • Anonyymi

   Tällaiset hankkeet korostavat Euroopan yhtenäisyyttä mikä on myrkkyä fasistiselle putinin venäjälle. Näitä lisää.

  • Anonyymi

   Taas rahareikä.. Ruotsi ei lähtenyt.. Mistä dosiaaliturvasta se leikataan.. Samastako,mistä satoja miljoonia aitaa varten?

  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana 14 maata osallistuu

   • Anonyymi

    Tulee halvemmaksi kuin hankkia yksin👍


  • Anonyymi

   Hyvä

  • Anonyymi

   Todella hyvä juttu että olemme mukana

  • Anonyymi

   Mukana on 14 maata loistavaa

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Liittoutuminen ja yhteistyö✌️

   "Yksi Venäjän vahvuudessa Ukrainan sodassa ei tullut maavoimien komentajalle yllätyksenä. Se on joukkojen keskittäminen.

   – Satelliittikuvien perusteella oli helppo laskea, millaista kalustoa siellä on. Mutta mitä tapahtuu – se on toinen kysymys.

   Suomessa korjattavana asiana näyttäytyy se, että maassa elettiin pitkään niin sanotuilla minimivarastomäärillä puolustushankintojen suhteen. Tämä johtui 2008–2010 lamasta, jolloin veronmaksajien rahoja käytettiin harkiten – Näitä on nyt jouduttu paikkaamaan.

   Välimäki sanoi, että Krimin sodan perusteella vuonna 2014 tehtiin aluksi nopeasti johtopäätöksiä. Nyt on kuitenkin nähty, että pitää olla kykyä pitkäkestoiseen sotaan.

   Hän nosti esiin mittakaavat eli Suomen ja Venäjän yhteisen maarajan sekä yhdistelmän korkean ja matalan teknologian järjestelmiä.

   Myös aika on otettava huomioon.

   – Sotilaalle aika tarkoittaa kykyä nostaa valmiutta ja ottaa joukkoja käyttöön. Toinen aikaperspektiivi on kehittäminen.

   Keskiössä on myös paikallispuolustus ja paikallistuntemus.

   Toinen keskeinen lupaus Suomelle on maavoimien komentajan näkökulmasta F-35-hävittäjät. Hän ei näe maavoimia, merivoimia ja ilmavoimia erillisenä kokonaisuutena, vaan kaikki tukevat toisiaan.

   Suomen Nato-jäsenyyden myötä Suomeen tulisi myös kulttuurimuutos.

   Ennen seisottiin yksin, mutta tulevaisuudessa on luotettava myös ”vieraan apuun”.

   – Luottamuksen syventäminen on nyt edessä ja viime kesänä kansalliset harjoitukset olivat osa tätä.

   Uutena tekijänä ovat myös kansainväliset joukot. Enää ei harjoitella muutamaa päivää yhdessä, vaan jopa kuukausi.

   – Tämä on uusi tapa toimia jatkossa. Se on viisasta. Opitaan toistemme tekemisestä"


   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009155403.html

  • Anonyymi

   "Varsinkin kun F-35 hävittäjiä joutuu odottamaan pitkään"

   Sanotaanko kuitenkin kuinka asiat todellisuudessa ovat:

   SU-57 hävittäjiä joutuu odottamaan pitkään.

  • Anonyymi

   Loistavaa

  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana

  • Anonyymi

   On tärkeää että ollaan mukana

  • Anonyymi

   14 maata mukana yhteishankkeessa

  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana 14 maan kanssa

  • Anonyymi

   Loistavaa

  • Anonyymi

   Venäjän ainoa toveri P-K on toimittamassa Moskovaan jouluksi 2000 Putin maatuskaa joista toivotaan keräilykappaleita eikä nuotion sytykkeitä.

  • Anonyymi

   Entä olalta laukaistavat ohjukset?

   Venäjän ilmavoimien Kamov Ka-52 -taisteluhelikoptereilla on ollut Ukrainan sodassa kova kohtalo.

   Venäläinen taistelukopterikalusto on todennäköisesti kärsinyt eritoten Ukrainan maajoukkojen käyttämistä olaltalaukaistavista ilmatorjuntaohjuksista, samalla kun kopterit joutuvat operoimaan vähemmällä hävittäjäkonesuojalla kuin mitä Venäjän sotilasdoktriini edellyttäisi.


   https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/f1ca80ec-3807-47b0-9710-e1d71f191e50?ref=ampparit:93e5

  • Anonyymi

   Todella hyvä juttu

  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana

  • Anonyymi

   Loistavaa mukana 14 maata

  • Anonyymi

   Hyvä että olemme mukana 14 maan kanssa

  • Anonyymi

   Natokimasuomi maksaa taas toisille jotain ohjuspatereita.

   • Tiltu on vihainen, kun Suomen ilmapuolustusta kehitetään niin, ettei Venäjä kykene terrorisoimaan suomalaisia siviilikohteita ohjuksillaan ja droneillaan.


  • Anonyymi

   No pakkohan se on kun Suomen idiootit menivät hankkimaan F-35 vajakit vaikka ITohjuksia olisi pitänyt hankkia.

   • Anonyymi

    F-35 ei ole pufuftuf tarkoituksiin suunniteltu.


   • Anonyymi

    Js miehittämätyömiä lennokkeja, drooneja pudottamaan pommeja putinistien niskaan


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Js miehittämätyömiä lennokkeja, drooneja pudottamaan pommeja putinistien niskaan

    Ja veneitä 🚤🛶upottamaan Venäjän laivasto

    "Ukrainan uusi ase on räjähtävä vene -

    Maa, jolla ei ole toimintakykyistä laivastoa, on kyykyttänyt ylivoimaista vihollista sen kotitukikohdassa

    Erottamaton osa tulevaisuuden sotia? – Olen täysin samaa mieltä,

    Ukrainan sodassa on jo puhuttu paljon ”kamikaze-droneista”, eli kohteessaan räjähtävistä lennokeista. joita on kummallakin osapuolella. Nyt niiden rinnalla voitaisiin puhua ”kamikazeveneistä”.

    Nimitys on kuitenkin hämäävä, sillä kyseessä ei ole mikään itsemurhaisku, koska iskun väline on kauko-ohjattu."

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009170203.html


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ja veneitä 🚤🛶upottamaan Venäjän laivasto

    "Ukrainan uusi ase on räjähtävä vene -

    Maa, jolla ei ole toimintakykyistä laivastoa, on kyykyttänyt ylivoimaista vihollista sen kotitukikohdassa

    Erottamaton osa tulevaisuuden sotia? – Olen täysin samaa mieltä,

    Ukrainan sodassa on jo puhuttu paljon ”kamikaze-droneista”, eli kohteessaan räjähtävistä lennokeista. joita on kummallakin osapuolella. Nyt niiden rinnalla voitaisiin puhua ”kamikazeveneistä”.

    Nimitys on kuitenkin hämäävä, sillä kyseessä ei ole mikään itsemurhaisku, koska iskun väline on kauko-ohjattu."

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009170203.html

    Ei kai täällä ohjaa veneitä joku Somaliasta .....just joo.


  • Anonyymi

   Kehitysmaa Venäjän riistokapitalistit kuppaavat maastaan kaiken rahan ja yrittävät muuttaa länteen.
   NO EXIT kyltti halvaannuttaa ryssän hillittömään itkuun.

   • Anonyymi

    Siis joku arabisotilas kebabbi valuu suupielessä...


  • Anonyymi

   Kuningas David on kuollut muistakaa tämä myös Stalin.

  • Anonyymi

   Aseteollisuus kiittää

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mikäs muutos Marttiinalla nyt tuli

   On niin salaperäknen päivitys et enteileekö muuttoa johkin?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   241
   1760
  2. Ymmärrän jos tää oli nyt tässä

   Mä mokasin ja toivon sulle pelkkää hyvää.
   Ikävä
   90
   1290
  3. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   1266
  4. Hyvää iltaa miehelle

   Mukavalle. Jäi eilen kesken tuo keskustelu.:)
   Ikävä
   167
   1033
  5. Lapulais poika.

   Onko tämä Lapualais poika jäänyt naisiin, kun hyvin pidellään ei malta lähtiä kotia. Tavataan sanoa. Mitä sitä äiteelle soittelemaan, kun naiset pite
   Lapua
   13
   833
  6. Perheen äidin kohtalo surettaa Iisalmessa

   Kolmekymppinen mies käynnisti auton keskellä yötä kotonaan Iisalmessa keskiviikkona 16. marraskuuta. Kyydissä oli samaan ikäluokkaan kuuluva nainen. M
   Iisalmi
   18
   737
  7. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   52
   704
  8. Haluaisin kertoa sulle

   Kuinka paljon susta tykkään. Oisko se paha tilanne?
   Tunteet
   48
   663
  9. Sofia ei tee enää lomareissuja

   Jostain syystä häntä ei enää kiinnosta Dubain ja Espanjan lomat eikä edes Leville vaivaudu. Mitä lie tapahtunut?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   606
  Aihe