Vertailussa Yhdysvaltojen ja Venäjän sotakassat

Anonyymi-ap

PROLOGI - Sipri ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008772646.html -

" .. SUURIMMAT sotilasmenot [yhteensä 2 113 miljardia USD] oli viisikolla Yhdysvallat [803 miljardia USD], Kiina, Intia, Britannia ja Venäjä [66 miljardia USD]. Niiden osuus kaikista maailman sotilasmenoista oli 62 prosenttia .. "

Häveliäästi HS unohtaa tuossa jutussaan kertoa US' n osuuden, sen ollen kaikista maailman sotilasmenoista 38 prosenttia - on siinä melkoinen sotakassa!

.

Valtiot käyvät sotaa ja ne rahoitetaan lähinnä kunkin valtion varoista - ollen useimmiten kansalaisten veronkannosta saatuja rahoja - tuo onkin nyt saanut uuden mediakäsitteen - Sotakassa!
.
YLE ~ https://yle.fi/uutiset/3-12432242 - "Venäjän sotakassa kasvaa EU:n öljysaarron alkamista odotellessa – Lähikuukausina boikotti voi satuttaa enemmän EU:ta kuin Putinia"
.


! . Nyt puhutaan paljon Venäjän sotakassasta, jonka sanotaan mahdollistavan sodan Ukrainassa . !

Miten puhuttiin vuosina 2001-21 Yhdysvaltojen sotakassan kartuttamisesta |1, kun US kävi jatkuvaa hyökkäyssotaa Afganistanista Syyriaan - välissä olleen hyökkäykset ja pommitukset Irakiin, Somaliaan, Jemeniin, Maliin ja Libyaan ..
.
|1 Mitkä valtiot kävivät aktiivisinta kauppaa Yhdysvaltojen kanssa vuosina 2001-21, ja miten mahdollisia pakotteita, jäädytyksiä kuin yksityisten amerikkalaisten liikehenkilöiden omaisuuksia takavarikoitiin - ja suunniteltiinko niiden realisointia afgaani-, irakilais-, jemeniläis-, somali- kuin libyalaissiviilien kärsimyksien korvaajiksi -hyvitteenä US-hyökkäyksille.
.

(Valtiot käyvät myös ulkomaankauppaa - suuntaan ja toiseen, niin Venäjä kuin Yhdysvallatkin. Ulkomaankauppa on globaali-ilmiö, joka usein kehittää kunkin valtion omia mahdollisuuksia edesauttaa elintasoa ja elämisen helpottamista, löytäen tuotteita ja palveluita, joita oma mielikuvitus ja tuotekehitys ei yksinomanaan oivaltanut kehittää ja tuottaa -tässä muuten yksi syy miksi Kiina on maailman suurin talous ja vientivaltio!)


.
Aseteollisuus on monissa valtioissa erityisen merkittävä tuotekehityshautomo, mutta erityisesti työllistäjä ja muun teollisuuden rahoittaja [ ~ https://voima.fi/artikkeli/2011/muutaman-biljoonan-bisnes/ - ], oman aktiivisen tuotekehityksen vuoksi, tarviten paljon ulkoista apua komponentteina, osakokonaisuuksina kuin oheistoimintoina. Sota- ja aseteollisuus on eräs juurilähde sotakassoille.

Sotakassaa voitiin aikanaan historiassa täydentää myös siirtomaaryöstöinä, kolonisaation seurauksena - löydettiin halvalla hopeaa, kultaa ja muuta arvokasta tilkitsemään sotivien isäntämaiden sotia, vaikkapa Euroopassa - muistamme suurimmaksi kolonialistiksi Iso-Britannian, joka hallitsi aikanaan suurta osaa maailmaamme, tuottaen siirtomaistaan hyötyä isäntämaalle, joka taas loi mahdollisuuksia luoda maailman suurin kauppa- ja sotalaivasto.

..
Kukaan ei varmasti tarkoin tiedä kuinka suurta sotakassaa Yhdysvallat käytti ja pyöritti, kun se hyökäten soti kaukana omilta rajoiltaan - lähinnä kehitysmaissa - vuosina 2001-21.

Nuo amerikkalaissodat kestivät pidempään kuin kuuluisa Vietnamin sota, jossa US - nykyinen Naton ainaissotilasjohtaja käytti Vietnamiin rahaa eniten siihen mennessä käytyihin yksittäissotiin verrantona. Toisaalta Vietnamin sota työllisti valtavasti amerikkalaisia, kun piti täydentää menetettyjä sotakoneita - jo pelkästään helikoptereita US menetti Vietnamin sodassa - tuhansia, ja näin syntyi täystyöllisyys esimerkiksi Boeing' lle.


Nyt tänään Venäjän sättimis- ja näykkimispaatoksessaan kuin suomalaisten pelottelun infernaalissa - "piruiluudessaan" [ ~ https://urbaanisanakirja.com/word/infernaalinen/ - ] media keksi "uuden sotatermin" - sotakassan, unohtaen reippaasti paljon suuremman sotakassan, joka lihoi vuodesta toiseen amerikkalaisten käyttöön noina 20 vuotena, mitä USA käytti omiin itsealoitettuihin hyökkäyssotiin Afganistanista Syyriaan. Miksi näin?
--


Ukrainan sodan näkyvyys - sotakassaesittelyn oheen on kymmenkertainen verrattuna US' n 20 vuotiseen hyökkäyssodan käyntiin vuosilta 2001-21 ---

Miksi media tuottaa omalla hienostuneella manipulaatiollaan, jopa yksipuolisella yhden osapuolen esittämällä sotapropagandallaan -

.. tuottaen Ukrainan sodan osalta reilu noin kahdelta alkukuukaudeltaan palstamillejä kuin kuvaruutuminuutteja noin kymmenkertaisen määrän siihen nähden jos teemme vertailun Yhdysvaltojen käymiin hyökkäyssotiin. Tuo hyökkäyssota on massiiviviljelyssään myös tämän "uuden medianormaalin" uutuuskeksintö, jota ei esiintynyt noiden US-hyökkäyssotien yhteydessä ..

Herääkin kysymys miksi media selvästi eriarvoistaa viestinnässään sodat -
.. jopa niin että ihmisarvo, ihmisoikeudet kuin inhimillisen elämän mahdollisuudet ja niiden käsittely ovat kovin eriarvoisessa asemassa, jos katsot vaikkapa afgaanien ja irakilaisten elinoljen kerrontaa suomalaisille lukijoille ja katsojille.

Mikä tekee tämän eriarvoisen sotainformaatiokulttuurin - onko eurooppalaisen henki jotenkin arvokkaampi kuin jossain muualla .. -herää hyvin vakava kysymys!

..

35

201

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Entä mediakäsittely, kun katsotaan miten sotapakolaisia käsitellään?

   Moni muistaa erinomaisesti, kun Ruotsista vuonna 2015 ohjattiin meille reilu 20 000 sotapakolaista, "myös" Venäjältä |2 - lähinnä Afganistanista ja Irakista.

   Miten tuolloin käsiteltiin ja millaisin silkkihansikkain sota-alueelta tulleita ihmisiä, nuoria miehiä, perheitä ja äitejä, jos vertaa nykyiseen tapaan käsitellä mediassa ukrainalaisia lapsia ja aikuisia, lähinnä ehkä äitejä - miksi tässäkin nähdään voimakas ero, jopa kansalaisviestinnän osalta?

   Erottaako sodan maantiede julmuudet, tapahtumat kuin vaikeudet toinen toisistaan - onko tällä eurooppalaisuudella jokin lisäävä merkitys inhimillisyyden suuntaukselle, onko ukrainalainen hätä jotenkin erilainen kuin somalin tai jemeniläisen? -herää tässäkin vakava kysymys, ihmisyyden tasa-arvosta! Miten on natojenkaava media - näettekö jotain erilaista näiden sotamaantieteiden osalta?


   Entä uhkakuvien koplaus - miten tässäkin maantiede vaikuttaa?

   Niin Ukraina, kuin aikanaan Serbia |3 ja myöhemmin Syyria, Irak kuin Afganistan ovat aina "lähellä ja kaukana", mikäli osaamme käsitellä sotia niiden oikealla tavalla, puolueettomasti - tappaminen, väkivalta ja hätä koskettavat aina, oli välimatkaa niin 1000 kilometriä kuin 3000 kilometriä - sota on aina "lähellä", mutta miksi minkäkin sodan uhka on sitten niin erilainen - riittääkö siihen tekijäksi itse hyökkäävä valtio - oli se sitten Yhdysvallat tai Venäjä - molemmat ydinasesuurvaltoja. [24-2]


   Onko kyse kuitenkin laajemmasta kontekstista - idän ja lännen kiihtyvästä vastakkainasettelusta [ 673 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - 3079 ], jonka juurisyy onkin maailmallisen hegemonian varmentuminen ja pysyminen juuri ~ 1/5-osa vähemmistöisellä lännellä? Entä itä, joka voidaan nähdä jopa ~ 4/5-osa enemmistöisyytenä; miten on onko tosiaan kyse vastakkainasettelun voimistumisesta [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - ]?

   Tosiasia on kuitenkin se, ettei meitä Suomea toistaiseksi uhkaa todellisuudessa mikään Venäjän toimi, joka on mediassa saatu jo "pahan valtakunnaksi" |4, uhaksi ja jopa sen presidentti - Vladimir Putinin - on saatu täyteen jotain pahaa -kuten meidän TP Sauli Niinistö kertoi julkisesti |5. Miksi näin. Emmekö halua ymmärtää kahta aivan eri asiaa, joita kutsutaan nimityksillä - uhka ja varauma [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/04/uhka-ja-varauma-ovat-nato-keskustelussa.html - ].

  • Anonyymi

   Russakoiden sotakassa hupenee Putinin ja lähipiirinsä taskuihin.

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Ei sanaakaan sotakassoista.

    Tunnetusti et osaa englantia etkä ehdi enää sitä oppia, koska vatsasyöpäsi vie sinut kohta hautaan.


  • Anonyymi

   Ihmisiä kuolee päivittän nälkään ja puhtaan juomaveden puutteeseen ja silti toisen ihmisen tappamiseen laitetaan rahaa silmittömiä määriä. Onko tämä oikein ?

   • Anonyymi

    Varsinkin jenkit, jotka ovat maailman sotinein kansa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Varsinkin jenkit, jotka ovat maailman sotinein kansa.

    Sellaisen valheen keksit. Oletko ylpeä siitä?


  • Anonyymi

   Taitaa olla taas yksi vatsasyöpään kohta kuoleva trolli avauksen asialla, koska valehtelee sanatarkasti aivan samalla tavalla kuin eräs Ilkka.

  • Anonyymi

   Millaisen sotakassan USA keräsi hyökkäyssotiessaan 20 vuotta vuosina 2001-21?

   • Anonyymi

    Mihin muka USA ylipäätään hyökkäsi? Saddam rikkoi aloittamansa sodan aseleposopimusta, Kosovon sodan aloitti Serbia hyökkäyksellään, maiden omat diktaattorit aloittivat Libyan ja Syyrian sisällissodat ja Afganistanista tehtiin lukuisia terroristi-iskuja ympäri maailmaa, joissa kuoli tuhansia viattomia siviilejä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mihin muka USA ylipäätään hyökkäsi? Saddam rikkoi aloittamansa sodan aseleposopimusta, Kosovon sodan aloitti Serbia hyökkäyksellään, maiden omat diktaattorit aloittivat Libyan ja Syyrian sisällissodat ja Afganistanista tehtiin lukuisia terroristi-iskuja ympäri maailmaa, joissa kuoli tuhansia viattomia siviilejä.

    Nuo us-hyökkäykset 21-vuosisadalla löytyvät hyvin täältä

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States#21st-century_wars


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Nuo us-hyökkäykset 21-vuosisadalla löytyvät hyvin täältä

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States#21st-century_wars

    Serbia hyökkäsi Kosovoon ja heidät pakotettiin rauhantekoon.
    Afganistanin sodassa Yhdysvallat puolustautui ja hyökkääjä tuli Afganistanista - se siis oli oikeutettu puolustussota. Irakin jatkuvan sotimisen syy oli Saddam, joka rikkoi jatkuvasti aseleposopimusta. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari hyväksyi Saddamin kaatamisen sanoilla : ”Tietäen, että noin miljoona ihmistä on tapettu Irakin hallinnon toimesta, minä en paljon niitä joukkotuhoaseita enää tarvitse.”

    Somaliassa ja Jemenissä Yhdysvallat on auttanut laillisia hallintoja terrorismin vastaisessa taistelussa.

    Libyassa kansainvälinen koalitio YKn mandaatilla esti diktaattori Gaddafin jatkamasta kansanmurhaa ja sama tilanne oli myös Syyriassa: sisällissodan aloittanut Assad kaasutteli kloorikaasulla syyrialaissiviilejä ja Assadin kaasuhyökkäyskyky tuhottiin kansainvälisellä operaatiolla.


  • Anonyymi

   USA:lla on melkoinen armeijan kassa. Sellainen jonka ovat hyväksi havainneet.
   Tuollaisella kassalla voi rakentaa varastoon aseita, joita venäjällä ei ole vielä kyetty kuvittelemaankaan. Melkoinen arsenaali.

   Mutta onkos ukrainaan hyökännyt venäjä vai usa?

   • Anonyymi

    Molemmat - Venäjä asein ja miehin ja USA asein ja tiedustelutiedoin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Molemmat - Venäjä asein ja miehin ja USA asein ja tiedustelutiedoin.

    TYHMÄ

    USA ei hyökkää mihinkään.
    Ukrainan puolustusvoimat käyttää myös länsimaisia aseita torjuntataistelussaan Venäjän hyökkäys- ja rynnäköintijoukkoja vastaan!


  • Anonyymi

   USA käyttää aseisiin enemmän rahaa kuin neljä seuraavaa maata yhteensä, joka vuosi!

   • Anonyymi

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tässä kättä pidempää tietoutta sotilasmenoista

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioiden_sotilaallisista_menoista

    Hauskaa vertailla jenkkien, kinuskien ja ryssien sotilasmenoja.

    Jenkeillä on huipputekniikkaa, joka maksaa.

    Kiina käyttää Neuvostoliiton Puna-armeijan kalustosta kopioituja aseita ja maksaa niistä lähes 200 miljardia.

    Venäjä käyttää Ukrainassa museokalustoa ja silti on tuhlannut lähes sata miljadia aseisiin. Noilla rahoilla on tunnetusti hankittu loma-asuntoja ja huvipursia aurinkorannoilta. Venäläissotilaille ei ole edes luotiliivejä!!!!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hauskaa vertailla jenkkien, kinuskien ja ryssien sotilasmenoja.

    Jenkeillä on huipputekniikkaa, joka maksaa.

    Kiina käyttää Neuvostoliiton Puna-armeijan kalustosta kopioituja aseita ja maksaa niistä lähes 200 miljardia.

    Venäjä käyttää Ukrainassa museokalustoa ja silti on tuhlannut lähes sata miljadia aseisiin. Noilla rahoilla on tunnetusti hankittu loma-asuntoja ja huvipursia aurinkorannoilta. Venäläissotilaille ei ole edes luotiliivejä!!!!

    Tässä tyypillinen kommentoija, joka ei tiedä paljoakaan käsiteltävästä asiasta. Ei ehkä mitään. Muuten vain huutelee harmissaan, kun ei itse saa avauksia aikaiseksi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hauskaa vertailla jenkkien, kinuskien ja ryssien sotilasmenoja.

    Jenkeillä on huipputekniikkaa, joka maksaa.

    Kiina käyttää Neuvostoliiton Puna-armeijan kalustosta kopioituja aseita ja maksaa niistä lähes 200 miljardia.

    Venäjä käyttää Ukrainassa museokalustoa ja silti on tuhlannut lähes sata miljadia aseisiin. Noilla rahoilla on tunnetusti hankittu loma-asuntoja ja huvipursia aurinkorannoilta. Venäläissotilaille ei ole edes luotiliivejä!!!!

    Eikös ole hyvä että aseet on taottu Venäjällä huvipursiksi ja lomaosakkeiksi? Ja kas kummsaa sitä maata jotkut kehtaavat pitää sotaisimpana.


  • Anonyymi

   Luoman aloitus?

   • Anonyymi

    Luoma ei liene luojanluoma. Pirun tuotantoa on ruoja.


   • Anonyymi

    Heikko kirjoitustaito ja patologinen valehtelu paljastaa tämän.


  • Anonyymi

   Käytänössä USA ei ryssien kanssa ihteesä tapata, mutta käytänössä hyvinkin nopeasti tuon tuhoaisivat, USA::LLA ON JOHETUT JÄRESTELMÄT JA ISKEVÄT NÄKYMÄTTÖMISTÄ

   VENÄJÄ OLISI MENNYTTÄ

   • Anonyymi

    Tässä näemme hyvin tyypillisen nato-intoilijan, joka uskoo vuoren varmasti viisaudessaan USA:n kaikkivoipaan varjelukseen.


   • Anonyymi

    Niin, USA on maailman sotinein valtio!


  • Anonyymi

   Yhdysvallat on myös maailman suurin asekauppias, vuodesta toiseen.

  • Anonyymi

   USA käyttää eniten rahaa maailmassa aseisiin ja juuri hyökkäysaseisiin. Sipri.

  • Anonyymi

   Ryssä paljastui sotilasvoimaltaan tyhjäksi lilliputtipullistelijaksi, kuten kaikki asioista vähääkään perillä olleet tiesivät jo ennen sen hyökkäystä Ukrainaan.

   Muistan kun kaivettiin netistä esiin eri maiden puolustusbudjetit ja niiden osuudet bkt:stä. Sitten ynnättiin länsimaiden osuudet verrattuna ryssän vastaaviin,

   Kaverikin joka aluksi päivitteli Venäjän sotilaallista uhkaa ja mahtia hämmästyi siitä mikä lilliputtivaltio se oli panostuksiltaan.

   Siis tämä keskustelu käytiin joskus pari vuotta sitten, eli ennen putinin hyökkäystä Ukrainaan.

  • Anonyymi

   Aloittaja on oikeassa siinä että Venäjä ja putin ovat julmuudessaan ylivertaisia. Ja sen vuoksi koko maailma vihaa ko julmureita. Eikä ne pääse profiilistaan seuraavaan sataan vuoteen. Eniten tuossa häviää Venäjä ja putin. Mutta se on heidän asiansa, ei meidän tavallisten sivistyneitten ihmisten.

   • Anonyymi

    Ei Putin ole viellä tappanu 6:tta miljoonaa eikä käyttänyt ukrainalaisia lääketieteellisiin kokeisiin saati valmistanut niiden nahasta lampunvarjostimia. Eli on sillä matkaa EU maa saksaan nähden esimerkiksi?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei Putin ole viellä tappanu 6:tta miljoonaa eikä käyttänyt ukrainalaisia lääketieteellisiin kokeisiin saati valmistanut niiden nahasta lampunvarjostimia. Eli on sillä matkaa EU maa saksaan nähden esimerkiksi?

    Saksa kävi läpi natsien julmuudet ja tuomitsee ne, toisin kuin Venäjä jossa putin pitää hirmuhallitsija Stalinia esimerkkinään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Saksa kävi läpi natsien julmuudet ja tuomitsee ne, toisin kuin Venäjä jossa putin pitää hirmuhallitsija Stalinia esimerkkinään.

    Saksa haluaa hoitaa eurooppalaisen yhteispuolustuksen Venäjän kanssa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei Putin ole viellä tappanu 6:tta miljoonaa eikä käyttänyt ukrainalaisia lääketieteellisiin kokeisiin saati valmistanut niiden nahasta lampunvarjostimia. Eli on sillä matkaa EU maa saksaan nähden esimerkiksi?

    Stalin vapautti aikanaan Ukrainan Saksan kolmannelta valtakunnalta, jolloin Puna-armeija tuhosi kokonaan ukrainalaisten nationalistien Waffen-SS Galitsia divisioonan.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mikäs muutos Marttiinalla nyt tuli

   On niin salaperäknen päivitys et enteileekö muuttoa johkin?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   241
   1760
  2. Ymmärrän jos tää oli nyt tässä

   Mä mokasin ja toivon sulle pelkkää hyvää.
   Ikävä
   90
   1290
  3. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   1266
  4. Hyvää iltaa miehelle

   Mukavalle. Jäi eilen kesken tuo keskustelu.:)
   Ikävä
   167
   1033
  5. Lapulais poika.

   Onko tämä Lapualais poika jäänyt naisiin, kun hyvin pidellään ei malta lähtiä kotia. Tavataan sanoa. Mitä sitä äiteelle soittelemaan, kun naiset pite
   Lapua
   13
   833
  6. Perheen äidin kohtalo surettaa Iisalmessa

   Kolmekymppinen mies käynnisti auton keskellä yötä kotonaan Iisalmessa keskiviikkona 16. marraskuuta. Kyydissä oli samaan ikäluokkaan kuuluva nainen. M
   Iisalmi
   18
   737
  7. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   52
   704
  8. Haluaisin kertoa sulle

   Kuinka paljon susta tykkään. Oisko se paha tilanne?
   Tunteet
   48
   663
  9. Sofia ei tee enää lomareissuja

   Jostain syystä häntä ei enää kiinnosta Dubain ja Espanjan lomat eikä edes Leville vaivaudu. Mitä lie tapahtunut?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   606
  Aihe