Kuinka käy kasvuhokemalliselle kulutusjuhlalle?

Yle: "Kulutusjuhlan loppu näkyy nyt kaupoissa – .. "
~ https://yle.fi/uutiset/3-12668517 -, toimittajana Juha-Matti Mäntylä.
--

[ Helsingin Sanomien Talousosion artikkeli [ ~ https://www.hs.fi/ura/art-2000004450934.html - ] – "Gaia kuumenee , kun sitä imetään kuiviin" – kirjoitti vastuista, kuluttamisesta ja luontoäidin kostosta, viittauksina joidenkin maiden USA:n kiusaamiseen ja taruolentona Prometheukseen, joka varasti tulen jumalilta ja opetti sen käytön ihmisille.

Juhana Rossin [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhana_Rossi - ] kirjoitus piti merkittävän asiaytimen sisässään aivan artikkelin lopussa: Prometheus käännettynä suomeksi – "harkitsee ennen kuin tekee jotain". HS 31.12.2006 / E1 -TALOUS – toimittajana Juhana Rossi ]
..

Valtakunnallinen sanomalehti esitti vuoden viimeisessä numerossaan häkellyttävää puolisokeaa yksisilmäisyyttä. Suunnilleen otsikoinnilla "Gaia 1) kuumenee sitä imettäessä" -selosteltiin syitä syviä synnyille, joissa maapallo luontona vastaa sille heitettyihin haasteisiin. Syiksi saatiin epäsopu öljyntuottajien ja -kuluttajien välillä, uusien kulutusmaiden kehiin astuminen ja lopulta myös ihmisten ahneuden lisääntynyt mahti.

Yksisilmäisyyttä kirjoituksessa edusti kulutusmahtien peittely ja esille tuomattomuus. Jo pelkästään USA kuluttaa 5%:n väestöosuudellaan koko maapallon liikennepolttoaineista lähes 35%. Venezuela ja Iran saivat leiman USA:n kiusaamisesta ja ärsyttämisestä. Kiinakin saatiin esille aggressiivisena öljynostajana. Veli-venäläistä arveltiin epäluotettavaksi kauppakumppaniksi (Sahelin/Shell).

USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä – per asukas
~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -

EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana. Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan – pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman lihavimmaksi kansaksi, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.

Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään noin 150 vuodessa

Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä – eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007 – entä nyt vuonna 2017?

Artikkelin HS-kirjoittaja sai leimattua vastuuttomuutta öljyntuottajiin,

Venäjään ja Kiinaan, unohtaen länsisivistyneesti, miksi kasvunhegemonia on järjestäytynyt juuri meille uskonkappaleeksi. Meille länsimaissa taloudellinen ja materiaalinen kasvu on itseriittoinen hokema kulutusjuhlineen. Suurempi auto, suurempi olohuone, suurempi poreamme, suurempi ja talviasuttavampi kesämökki, mahtavampi pihagrilli, ylevämpi merijahti ja yhä pidemmät ja toistuvammat kaukolomamatkat. Mihin unohtui kirjoittajalta kuluttajan vastuu, vai oliko se siveellisesti ja tahdikkaasti kätketty artikkelitekstin sisuksiin?
--

Amerikkalaiset ovat oikeasti toivoneet, etteivät kiinalaiset saavuttaisi heidän elintasoaan –

onhan se ymmärrettävää, koska silloin saamme suurimman rakennusurakan, täytyy rakentaa kaksi uutta maapalloa. USA ei voi ajatella, että kiinalaiset ajaisivat yhtä taajaan yksityisautoillaan kuin he itse. Amerikkalaisilla on demokratiavaje ymmärryksessä, että myös kehittyvät maat haluavat heidän esikuvillaan maistaa kulutuskasvun autuaallista mannaa. Nyt myös venäläiset ostavat kilpaa heinäladon kokoisia maastureita – heilläkin on sama ostamisen ja näyttämisen oikeus, kuin on henkisesti taantuvissa länsijuhlan kulutusmarkkinamaissa!

Ei hokemat – lämpenemisestä, saastumisesta ja tarvitsisi jotain tehdä –

paranna Gaia [maaemo] -poloisen tuskaa – toteamus Prometheuksesta, tulen sytyttäjästä ihmiskunnalle, oli arkipölyinen viisastelu toistona kuivien sananparsien varastosta alkaneesta tulipalosta. Ihminen huomasi helpon ja halvan kulutusjuhlinnan alkavaksi maaemon hiilivetyvarastoista, joiden syntymiseen luontoemo käytti 10-50 miljoonaa vuotta, mutta ihmisen polttaessa ne taivaan tuuliin reilussa sadassa vuodessa.

Maaemon jäähdyttelyksi kelpaa vain kulutuksen totaalinen ja systemaattinen vähennys

Me länsimaat olemme vastuiden keskipisteessä. Kuinka "opettaisimme" tavoillemme tyypillisenä opettajana kiinalaiset säästöön, julkisten käyttöön, 17 asteen huonelämpöihin, jos itse yliopettajaroolissamme emme noita taikakeinoja osaa käyttää tai edes ymmärtää.

..
PS.
Brittiläinen tulevaisuudentutkija James Lovelock
~ https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/27/james-lovelock-creator-of-gaia-hypothesis-dies-on-103rd-birthday -


...
89010

59

255

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kasvuhokema, niin - miksi kaikki poliitikot jopa talousammattilaiset huutavat tätä kasvujargoniaa. Eikö ole aika helppo ymmärtää, ettei rajallisesta voida koskaan ammentaa loputtomasti.

   • Anonyymi

    Niin kuinka kauan päästöt voivat kasvaa, jota se käy lopullisesti biologian päälle?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin kuinka kauan päästöt voivat kasvaa, jota se käy lopullisesti biologian päälle?

    Lopulta tyhjiin menneestä ei enää saada mitään kasvua!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin kuinka kauan päästöt voivat kasvaa, jota se käy lopullisesti biologian päälle?

    Kusetus-peliä pelataan niin kauan kun kusipäät jaksavat uskao kusettajien valheisiin !!!!
    Ja juosta kusettajien pillin tahdissa (vrt työuupumus, mielenterveysongelmat, velkaongelmat, jne jne )

    https://keskustelu.suomi24.fi/t/17595775/kansalainen-varaudu-siihen-etta-quotenergiakriisitquot-ja-quotinflaatioquot-on-suurta-bluffia----

    Sensuuri iskee nykyään helposti, jos valaisee kusettajien juonia, eikö totta !
    Näin siksi, että "sisäpiiri tietää mutta kusipäile ei saa ääneen sanoa", Matti Vanhasta lainatakseni

    t. haans.sea


  • Anonyymi

   Kuluttaa ei voi määräänsä enempää!

  • Anonyymi

   Ilkalta harvinaisen järkevä avaus, eli ympäristöasioiden pohtimista.
   Mutta mietitäänpä asiaa hieman tarkemmin.

   Yhdysvallat ovat tiedostaneet ilmastonlämpenemisesta aiheutuvat ongelmat, ovat liittyneet Pariisin ilmastosopimukseen siinä missä muutkin sivistysvaltiot.
   Presidentti Niinistökin on edistänyt arktisen alueen suojelua esim. pitämällä asiaa esillä Yhdysvaltojen vierailuillaan.

   Sähköautot ovat yleistyneet niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, eikä korkea polttoaineen hinta enää houkuta ostamaan isolohkoisia "amerikanrautoja".

   Korona-aika lisäsi ihmisten liikkumista, ja valtion tuet edistivät sähköpyörien hankkimista esim. työmatkoille.
   Tämä lisää ihmisten terveyttä, laskee terveydenhoitokustannuksia, vähentää autoilun kuluja ja samalla myös ilmansaasteita.

   Samaan aikaan mitä tekee Venäjä?
   Venäjä on vain lisännyt meidän yhteisen maapallomme saastuttamista turhanpäiväisellä sotimisellaan, jossa ei ole edes mitään järkeä!

   Tuhansia saastuttavia tankkeja, panssariajoneuvoja, hävittäjiä, tykkejä, ohjuksia, yms yms.... kaikki mitä Venäjä on saanut haalittua kasaan, on laittanut Ukrainaan.
   Yksi venäläinen tankki saastuttaa ilmaa enemmän kuin 1000 nykyaikaista bensiinikäyttöistä autoa!

   Tai esimerkiksi tämä Venäjän ylpeys Admiral Kuznetsov lentotukialus, joka kulkiessaan puskee niin mustaa savua että sen voisi luulla olevan tulessa!

   Eli ei kovin ympäristöystävällistä jattelua.

   Yhdysvaltojen tukialukset sen sijaan kulkee puhtaasti saasteettomalla ydinenergialla, jonka tehokkuus on myös täysin eri luokkaa kuin venäläisen dieselmoottorin.

   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -

    Tämä kannattaa lukea huolella - ei maksumuuria!

    ---

    Tuon oikeisto-ylen artikkelissa on merkittäviä kummallisuuksia. Esimerkiksi, millä selitätte sellaisten maiden kuten saudi-arabian tai Iranin massiiviset väitetyt päästöt, kun maat ovat bkt-mittareilla sijoituslukeimilla 70-100 . Yhtä suuri kummallisuus piilee listauksessa, jossa Thaimaa ja Ranska ovat samalla viivalla. Saksa puuttuu kokonaan, vaikka saksan massiivinen kaasutus pääsikin hiljakkoin paljastumaan.
    Mutta nämä listathan ovat lännen porrrvareiden laatimat, siitä lienemme yksimielisiä !

    T: haans.sea


   • Anonyymi

    Olipa sekava kirjoitus.


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -

    Tämä kannattaa lukea huolella - ei maksumuuria!

    ---

    Suoraan ko. linkin videosta:

    "50- luvun lopulla Neuvostoliitto kiilaa Yhdysvaltojen jälkeen maailman suurimmaksi päästömaaksi, ja 70- luvulta lähtien Kiinan päästöt alkavat kasvaa, vuosikymmenen puolivälistä lähtien Kiina ohittaa jo Saksan päästöt, ja Venäjän 90- luvulla, 2000- luvulla ne kiihtyvät vielä entistä nopeammin."

    "Jos katsotaan lopputulosta, niin suurimmat päästöjä tupruttavat maat tällä hetkellä ovat järjestyksessä: Kiina, Yhdysvallat, Intia, Venäjä, Japani, ja Saksa."

    Eli kyllä EU-maat ovat mallimaita päästöjen vähentämisessä, eikä suurimmassa osassa EU-maita ole enää edes kovin paljoa tehtävissä asian hyväksi.
    Mutta jos tarkastellaan näitä maailman suurimpia saastuttaja-maita, niin käytännössä kaikki päästöjen vähentämistoimenpiteet ovat tekemättä.
    Surkeimpina esimerkkeinä Venäjä, Intia, ja Kiina.
    Kiina on tosin alkanut vasta nyt heräilemään ympäristöongelmiinsa ja tekemään asoille jotain, tosin ongelman laajuuden sisäistäminen tuottaa Kiinalle edelleenkin ylitsepääsemättömiä ongelmia...

    Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä luonnonsuojelussa, kaikilla saroilla.
    Mutta jopa meilläkin löytyy joissain asioissa parannettavaa.
    Esimerkiksi Suomen maanteille on välttämätönta ottaa käyttöön tietullit ulkomaalaiselle raskaalle liikenteelle, samaan tapaan kuin Ruotsissa ja Norjassa.
    Loppuisi näiden venäläisten hengenvaarallisten rekkojen aiheuttama liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja Suomen tiestön kuluttaminen!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Olipa sekava kirjoitus.

    Mutta välttää sinulle.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tuon oikeisto-ylen artikkelissa on merkittäviä kummallisuuksia. Esimerkiksi, millä selitätte sellaisten maiden kuten saudi-arabian tai Iranin massiiviset väitetyt päästöt, kun maat ovat bkt-mittareilla sijoituslukeimilla 70-100 . Yhtä suuri kummallisuus piilee listauksessa, jossa Thaimaa ja Ranska ovat samalla viivalla. Saksa puuttuu kokonaan, vaikka saksan massiivinen kaasutus pääsikin hiljakkoin paljastumaan.
    Mutta nämä listathan ovat lännen porrrvareiden laatimat, siitä lienemme yksimielisiä !

    T: haans.sea

    >>Saksa puuttuu kokonaan,

    No olihan se Saksakin listalla mutta ei siinä erikoisuudet pääse loppumaan, sillä fritsi ja Iran ovat listalla peräkkäin melkein samoilla kaasutuslukemilla, vaikka BKT-erot maiden välillä on suorastaan huikeat.
    Sanotaanko että natsien propagandaa, koko lista "!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suoraan ko. linkin videosta:

    "50- luvun lopulla Neuvostoliitto kiilaa Yhdysvaltojen jälkeen maailman suurimmaksi päästömaaksi, ja 70- luvulta lähtien Kiinan päästöt alkavat kasvaa, vuosikymmenen puolivälistä lähtien Kiina ohittaa jo Saksan päästöt, ja Venäjän 90- luvulla, 2000- luvulla ne kiihtyvät vielä entistä nopeammin."

    "Jos katsotaan lopputulosta, niin suurimmat päästöjä tupruttavat maat tällä hetkellä ovat järjestyksessä: Kiina, Yhdysvallat, Intia, Venäjä, Japani, ja Saksa."

    Eli kyllä EU-maat ovat mallimaita päästöjen vähentämisessä, eikä suurimmassa osassa EU-maita ole enää edes kovin paljoa tehtävissä asian hyväksi.
    Mutta jos tarkastellaan näitä maailman suurimpia saastuttaja-maita, niin käytännössä kaikki päästöjen vähentämistoimenpiteet ovat tekemättä.
    Surkeimpina esimerkkeinä Venäjä, Intia, ja Kiina.
    Kiina on tosin alkanut vasta nyt heräilemään ympäristöongelmiinsa ja tekemään asoille jotain, tosin ongelman laajuuden sisäistäminen tuottaa Kiinalle edelleenkin ylitsepääsemättömiä ongelmia...

    Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä luonnonsuojelussa, kaikilla saroilla.
    Mutta jopa meilläkin löytyy joissain asioissa parannettavaa.
    Esimerkiksi Suomen maanteille on välttämätönta ottaa käyttöön tietullit ulkomaalaiselle raskaalle liikenteelle, samaan tapaan kuin Ruotsissa ja Norjassa.
    Loppuisi näiden venäläisten hengenvaarallisten rekkojen aiheuttama liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja Suomen tiestön kuluttaminen!

    Luitko tuon yle- linkin kokonaan?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Luitko tuon yle- linkin kokonaan?

    Jos tarkoitat päästöjä henkeä kohti, niin se onkin ainoa jossa suomalaiset sijoittuvat aika korkealle, jos verrataan esim. ruotsalaisiin.
    Kyseinen vertailutapa ei kuitenkaan ole missään mielessä järkevää, sillä suomalaisia on puolet vähemmän kuin ruotsalaisia, ja Ruotsin bkt koostuu erilaisista asioista.
    Entäpä jos suomalaisia olisikin esim vain 1000 000, tai 1000?
    Kuinka jättimäiset päästöt silloin olisivatkaan henkeä kohti?

    Asiaa voitaisiin ajatella myös siten, että kuinka paljon maapallon kokonaispäästöt kasvaisikaan, jos pohjoismaiden koko teollisuus tuotettaisiin halpamaissa joissa ei välitetä piirunkaan vertaa näistä ympäristöasioista?

    Järkevintä olisikin vertailla että kuinka paljon on valtioiden päästöt esim yhtä miljardia bkt:tä kohden.
    Mitä matalammat päästöt/miljardi bkt, niin sitä puhtaammin valtio tuottaa talouskasvua.


  • Anonyymi

   Jos Suomen metsät on päästölähde ovat Venäjän ja Kiinan metsät päästöjen valtameri. Ympäristön pilaajat on pistettävä ruotuun.

   • ~ https://yle.fi/uutiset/3-10668517 -

    YLE-ote: " .. Nasan tietojen mukaan myönteisestä muutoksesta on kiittäminen etenkin kahta maata; Kiinaa ja Intiaa. Ne ovat ottaneet metsien katoamisen, aavikoiden leviämisen ja eroosion tosissaan ja ryhtyneet hyvin laajoihin toimenpiteisiin. .. "


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    ~ https://yle.fi/uutiset/3-10668517 -

    YLE-ote: " .. Nasan tietojen mukaan myönteisestä muutoksesta on kiittäminen etenkin kahta maata; Kiinaa ja Intiaa. Ne ovat ottaneet metsien katoamisen, aavikoiden leviämisen ja eroosion tosissaan ja ryhtyneet hyvin laajoihin toimenpiteisiin. .. "

    Uutisia kannattaa lukea! 😊👌👏👍💪 monista lähteistä laajasti seuraten.


  • Anonyymi

   Jokainen voi mennä peilin eteen sillä sieltä se saastuttaja yleensä löytyy.
   Itse saan työmarkkinatukea noin 615 euroa kuussa. Inflaatio on erittäin hyödyllinen sillä kun kaikki kallistuu niin kulutamme entistä vähemmän.

   • Anonyymi

    Miten onnistut saamaan alle minimin? Vai meneekö osa suoraan hyväntekeväisyyteen?


   • Anonyymi

    Arkikansan viisautta!


  • Anonyymi

   nykyään köyhiä syyllistetään ja käsketään säästämään, vaikka köyhät ei kuluta paljoa!!
   Samaan aikaan lentokoneet lentää, turha turismi jatkuu, turhaliikenne ja kulutus jatkuu ja kasvaa...
   Järkeviä säästöjä ei saada tehtyä, mutta yritetään syyllistää köyhiä.....

   • Anonyymi

    EU:n, IMF:n, OECD:n ym. organisaatioiden mielestä vain jatkuva kasvu on mahdollista, vaikka ikivanha viisaus "ahneudella on saastainen loppu" on aina pitänyt paikkansa.

    Jatkuva ostaminen lisää jätteitä ja saasteita sekä aiheuttaa ympäristövahinkoja.

    "Älä mieti, mitä pitäisi tehdä (ostaa), vaan minkä voisit jättää tekemättä (ostamatta)." (Masanobu Hukuoka)


   • Anonyymi kirjoitti:

    EU:n, IMF:n, OECD:n ym. organisaatioiden mielestä vain jatkuva kasvu on mahdollista, vaikka ikivanha viisaus "ahneudella on saastainen loppu" on aina pitänyt paikkansa.

    Jatkuva ostaminen lisää jätteitä ja saasteita sekä aiheuttaa ympäristövahinkoja.

    "Älä mieti, mitä pitäisi tehdä (ostaa), vaan minkä voisit jättää tekemättä (ostamatta)." (Masanobu Hukuoka)

    Viisauden kasvu olisi pikemminkin suotavaa! :-)


   • Afrikkalaisten osuus maailmallisista päästöistä on neljä prosenttia - 4%, mutta väestöä maanosasta löytyy jo noin miljardi - sen ollen ~1/8 koko Maapallon ihmiskunnasta.


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Afrikkalaisten osuus maailmallisista päästöistä on neljä prosenttia - 4%, mutta väestöä maanosasta löytyy jo noin miljardi - sen ollen ~1/8 koko Maapallon ihmiskunnasta.

    Minä diggailen afrikkaa ihan täysillä. En maita ja kansoja vaan ihmisiä ihmisinä ja seksuaalisen mielihyvän kohteina.


  • Anonyymi

   Miksi pitää saada enemmän, suuremmissa erissä ja nopeammin?

   • Anonyymi

    Kuka niin väittää?
    Miksi ylipäätään esität provokatiivisia johdattelevia kysymyksiä avauksissasi?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuka niin väittää?
    Miksi ylipäätään esität provokatiivisia johdattelevia kysymyksiä avauksissasi?

    Maitoa kun saa jo 1,75 litran pakkauksessa ja shipsi-pussit megaloituvat.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Maitoa kun saa jo 1,75 litran pakkauksessa ja shipsi-pussit megaloituvat.

    Jo on typerä perustelu.

    Onhan pitkään ollut jo isompiakin - jopa 10 litraan asti.

    Pakkausteknisesti on halvempaa pakata suurempaan pakkaukseen. Kahteen 1,75 litran tölkkiin menee vähemmän kartonkia kuin kolmeen litran purkkiin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuka niin väittää?
    Miksi ylipäätään esität provokatiivisia johdattelevia kysymyksiä avauksissasi?

    Miten provosoi? Esimerkki? Ovat kiusallisia nato-intoilijoille.


  • Anonyymi

   Tätä loputonta jankutusta ja paskaa...

   Millä tuon saisi hiljenemään?

   • Anonyymi

    Oliko teksti sinulle noin kiusallinen, koitko jotain alemmuutta?


   • Anonyymi

    Liian vaikeaselkoinen?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Liian vaikeaselkoinen?

    Tässä pitäisi olla edes alkeellinen äidinkielen osaaminen, niin silloin ymmärtäisi avauksen ja ketjun.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tässä pitäisi olla edes alkeellinen äidinkielen osaaminen, niin silloin ymmärtäisi avauksen ja ketjun.

    Avaajan äidinkielestä on monesti ollut keskustelua. 😄 😁 😆 😅 😂 🤣


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Avaajan äidinkielestä on monesti ollut keskustelua. 😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    Se on tosiaan hyvä, satunnaisista painovirhe paholaisista huolimatta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Se on tosiaan hyvä, satunnaisista painovirhe paholaisista huolimatta.

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    No sitten sinulla se on yhtä huono kuin avaajalla. Tai sitten olet avaaja. Veikkaanpa jälkimäistä.


  • Anonyymi

   Lihominen on yksi osa kasvuhokema.

   • Anonyymi

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    No hoe sitä sitten!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    No hoe sitä sitten!

    Kärsitkö tuosta kasvuhokemasta?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kärsitkö tuosta kasvuhokemasta?

    Miten ihmeessä?
    Eihän sitä hoe kuin sinä. Oletko nähnyt jonkun muun käyttävän sitä?

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣


  • Anonyymi

   Huonosti käy! Mikä on "huonosti"?

   • Anonyymi

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    Mieti Ilkka tarkasti!


  • Anonyymi

   ~ https://ristipaine.wordpress.com/2016/12/12/kirja-arvostelu-ari-ojapelto-kasvun-loppu-ilman-ostovoimaa-ei-ole-kasvua/ -

   ...
   HS: Pysähdys
   ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006439595.html -
   ...
   15.3.2020 - 10:15

   Yhtälö, jossa kohtaavat parametreina: Lisääntyvä ihmiskunnan kulutus (kasvuhokema), niukkeneva bioympäristö (maapallollisen ylikulutuspäivän ryömiminen lähemmäksi vuoden alkua), lisättävä katteeton ja kasvubiologian ylittävä ostovoiman lisäys (helikopteriraha ja lisävelan anto ihmisjohteiseen kulutukseen) kuin elämämme ainoana mahdollistava biologia, biodiversiteetin vähentymänä - tuottavat yhdessä lopputuloksen, joka saattaa kaataa nykyisen kaltaisen ihmiselämän kulutteisuuden - vähentymisen tielle.

   Esimerkiksi US-liittovaltion velka on maailman suurin. FED kykenee painamaan katteetonta velkarahaa mielin määrin - niin kauan kuin luottamus US-dollariin toimii - maailmalta. US' n ulkomaankauppa on vahvasti alijäämäinen ja tältäkin osin velka kasvaa. Maksetaanko tuota velkaa koskaan nollille? Ei makseta, vaan valtiot - meillä Suomessakin - ylläpidetään velkaa, eikä ole tarkoituskaan sitä nollata.

   Lopulta ihmisen elo perustuu luontoon, ympäristöön ja biologiseen kasvuun tuottamaan ravintoa. Tuo ravinnon saanto on ollut erityisesti kehittyneisiin valtioihin ylenpalttista - suurimman osan ihmiskunnasta kärvistellessä niukkuudessa. Talouden ja kulutuksen epätasapaino jäytää ihmiskuntaa, eikä tue kaunista poliittista hokemaa tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.

   Velka tulisi aina maksaa. Rahallista velkaa ei makseta markkinatalousihanteina koskaan nollille. Mutta, meitä odottaa sen velan maksu, jonka olemme tuottaneet juuri lännestä ylitsepursuavalla kulutuksellamme - meitä elättävää biologista ympäristöä riistäen ja köyhdyttäen varantona, jonka tulisi toimia joka vuosi - vuodesta toiseen.

   Syömme jo huomista. On aivan selvää, että velan ollessa pois seuraavilta sukupolvilta - on romahdus edessä. Tuon romahduksen estomentaliteetti pitää käynnistyä nyt, ei enää huomenna. Meidän seuraavat sukupolvet ovat ihmeissään, mitä heille jää, kun kuitenkin odotamme heiltäkin lisääntymistä. Jarrut ovat päällä - huolen ja itsekkyyden momenttina.

   Kulutushokemasta vähentämiseen!

   • Anonyymi

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    EI taida sulla olla kaikki muumit laaksossa!

    On niin hölmöä p*skaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    😄 😁 😆 😅 😂 🤣😄 😁 😆 😅 😂 🤣

    EI taida sulla olla kaikki muumit laaksossa!

    On niin hölmöä p*skaa.

    Tämä sama yksinäinen kommentaattori tyhjyyksineen asuu suorastaan Ilkan avauksissa. Mutta miksi koskaan ei ole mitään sanottavaa? Olisikin kiva lukea tämän tyyppisen "peräkammarin" omaa avaustuotantoa; veikkaan ettei sitä ole.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tämä sama yksinäinen kommentaattori tyhjyyksineen asuu suorastaan Ilkan avauksissa. Mutta miksi koskaan ei ole mitään sanottavaa? Olisikin kiva lukea tämän tyyppisen "peräkammarin" omaa avaustuotantoa; veikkaan ettei sitä ole.

    Päinvastoin
    Onhan kommenttisi "kasvuhokemasta" perusteineen naurettava. USA on suurin talous ja valtionvelka per asukas on samaa luokkaa kuin Virossa. Sveitsilläkin se on lähes kolmikertainen. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

    Sikäli nykyisen hallituksemme velanotto on kyllä hirveää, mutta keväällä uusi hallitus jatkaa Sipilän hallituksen linjaa.

    Venäjän jatkuvassa hyökkäyssotimisessa on yksi positiivinen puoli: se lisää vihreää siirtymää ja Venäjän energian vientiin perustuva talous romahtaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Päinvastoin
    Onhan kommenttisi "kasvuhokemasta" perusteineen naurettava. USA on suurin talous ja valtionvelka per asukas on samaa luokkaa kuin Virossa. Sveitsilläkin se on lähes kolmikertainen. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

    Sikäli nykyisen hallituksemme velanotto on kyllä hirveää, mutta keväällä uusi hallitus jatkaa Sipilän hallituksen linjaa.

    Venäjän jatkuvassa hyökkäyssotimisessa on yksi positiivinen puoli: se lisää vihreää siirtymää ja Venäjän energian vientiin perustuva talous romahtaa.

    .. usa on maailman velkaisin valtio.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Päinvastoin
    Onhan kommenttisi "kasvuhokemasta" perusteineen naurettava. USA on suurin talous ja valtionvelka per asukas on samaa luokkaa kuin Virossa. Sveitsilläkin se on lähes kolmikertainen. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

    Sikäli nykyisen hallituksemme velanotto on kyllä hirveää, mutta keväällä uusi hallitus jatkaa Sipilän hallituksen linjaa.

    Venäjän jatkuvassa hyökkäyssotimisessa on yksi positiivinen puoli: se lisää vihreää siirtymää ja Venäjän energian vientiin perustuva talous romahtaa.

    Unohditko muuten USA' n jatkuvat hyökkäyssodat vuosina 2001-21? Tiesitkö muuten senkin, että Kiina on maailman suurin talous - bkt/ppp, tässä:

    ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -

    ...


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Unohditko muuten USA' n jatkuvat hyökkäyssodat vuosina 2001-21? Tiesitkö muuten senkin, että Kiina on maailman suurin talous - bkt/ppp, tässä:

    ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -

    ...

    Tiesitkö muuuten, että sinun ihanteesi Venäjä häviää Ukrainalle?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tiesitkö muuuten, että sinun ihanteesi Venäjä häviää Ukrainalle?

    Olet jotenkin katkera, katsohan, Ukrainan sodalla ei ole vielä voittajaa, mutta USA hävisi Afganistanissa taisteltuaan siellä 20 vuotta. Samoin nuo muut us-hyökkäyssodat ovat totisinta totta, ja miten on käynyt Irakissa, Libyassa, Syyriassa, Somaliassa, Jemenissä ... ?


   • Anonyymi
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Unohditko muuten USA' n jatkuvat hyökkäyssodat vuosina 2001-21? Tiesitkö muuten senkin, että Kiina on maailman suurin talous - bkt/ppp, tässä:

    ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -

    ...

    Räkytät taas samaa propagandaa kuin jokaisessa aivopierussasi.

    Mihin muka USA ylipäätään hyökkäsi? Saddam rikkoi aloittamansa sodan aseleposopimusta, Kosovon sodan aloitti Serbia hyökkäyksellään, maiden omat diktaattorit aloittivat Libyan ja Syyrian sisällissodat ja Afganistanista tehtiin lukuisia terroristi-iskuja ympäri maailmaa, joissa kuoli tuhansia viattomia siviilejä.
    Serbia hyökkäsi Kosovoon ja heidät pakotettiin rauhantekoon.
    Afganistanin sodassa Yhdysvallat puolustautui ja hyökkääjä tuli Afganistanista - se siis oli oikeutettu puolustussota. Irakin jatkuvan sotimisen syy oli Saddam, joka rikkoi jatkuvasti aseleposopimusta. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari hyväksyi Saddamin kaatamisen sanoilla : ”Tietäen, että noin miljoona ihmistä on tapettu Irakin hallinnon toimesta, minä en paljon niitä joukkotuhoaseita enää tarvitse.”

    Somaliassa ja Jemenissä Yhdysvallat on auttanut laillisia hallintoja terrorismin vastaisessa taistelussa.

    Libyassa kansainvälinen koalitio YKn mandaatilla esti diktaattori Gaddafin jatkamasta kansanmurhaa ja sama tilanne oli myös Syyriassa: sisällissodan aloittanut Assad kaasutteli kloorikaasulla syyrialaissiviilejä ja Assadin kaasuhyökkäyskyky tuhottiin kansainvälisellä operaatiolla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    .. usa on maailman velkaisin valtio.

    USA on myös suurin talous ja velan määrä per asukas on täysin kohtuulinen, mikä selviää ketjussa olevasta linkistä.
    Ilmeisesti et osaa englantia, koska asia ei avaudu sinulle.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Räkytät taas samaa propagandaa kuin jokaisessa aivopierussasi.

    Mihin muka USA ylipäätään hyökkäsi? Saddam rikkoi aloittamansa sodan aseleposopimusta, Kosovon sodan aloitti Serbia hyökkäyksellään, maiden omat diktaattorit aloittivat Libyan ja Syyrian sisällissodat ja Afganistanista tehtiin lukuisia terroristi-iskuja ympäri maailmaa, joissa kuoli tuhansia viattomia siviilejä.
    Serbia hyökkäsi Kosovoon ja heidät pakotettiin rauhantekoon.
    Afganistanin sodassa Yhdysvallat puolustautui ja hyökkääjä tuli Afganistanista - se siis oli oikeutettu puolustussota. Irakin jatkuvan sotimisen syy oli Saddam, joka rikkoi jatkuvasti aseleposopimusta. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari hyväksyi Saddamin kaatamisen sanoilla : ”Tietäen, että noin miljoona ihmistä on tapettu Irakin hallinnon toimesta, minä en paljon niitä joukkotuhoaseita enää tarvitse.”

    Somaliassa ja Jemenissä Yhdysvallat on auttanut laillisia hallintoja terrorismin vastaisessa taistelussa.

    Libyassa kansainvälinen koalitio YKn mandaatilla esti diktaattori Gaddafin jatkamasta kansanmurhaa ja sama tilanne oli myös Syyriassa: sisällissodan aloittanut Assad kaasutteli kloorikaasulla syyrialaissiviilejä ja Assadin kaasuhyökkäyskyky tuhottiin kansainvälisellä operaatiolla.

    Näin se on. Kun Luoma kirjoittaa miljoonista siviiliuhreista johtuen USA:n raskaista pommituksista joilla se aloitti mainitsemasi sodat. Itsemurhapommittajienkin uhrit lasketaan USAn tekemiksi.


  • Anonyymi

   Vain muutamalla prosentilla maailmassamme on jatkuva kulutusjuhla.

   • Anonyymi

    Ei siitä ole kysymys vaan hyvinvoinnin kasvusta.


  • Anonyymi

   Avaus juoruaa siitä, että tuollainen tavan pulliainen ei ymmärrä asiasta mitään.

   • Anonyymi

    Kaikki Luoman avaukset ovat samaa tasoa. Monesti otsikkokaan ei vastaa tekstiä, joka on joku tietokonekäännös venäjästä.


  • Oikonomi

   Tämä vastaus Ilkkapisteen uusimpaan avaukseen menee nyt vähän asian viereen, mutta kun Ilkkapisteen edellinen pitkä ja pahdiskeleva avaus katosi kuvasta yllättävän nopeasti niin pistän vastausen tähän, joka on jo saanut 58 vastausta.

   Ilkkapisteen avauksille on yhteistä, se että ne tihkuvat USAvihaa - niin tämä uusinkin. Kuitenkin on ollut mielestäni vähän outoa, että puolustaessaan rakalaismaista sotaa käyvää Venäjää Ilkkapiste on vedonnut siihen, että onhan USAkin tehnyt pahojaan, pudotellut pommeja sinne sun tänne, sekaantunut sotiin siellä sun täällä ja aloittanutkin ainakin yhden - eli sen Irakin sodan. No, löytyisi USAsta esimerkki myös sille, että mahtava suurvalta lopettaa sodan voittamatta sitä. USA kävi Vietnamin sotaa perustellen sitä sillä, että vapaata maailmaa piti puolustaa kommunismin uhkaa vastaan. Vietnamin sodan vastustajat olivat sitä mieltä, että vapaa maailma ei ollut niin pahasti uhattuna, että Vietnamia olisi tarvinnut pommittaa kivikauteen. Sodan vastustajat olivat harvinaisen oikeassa. USA hävisi sodan, mutta vapaan maailman ei käynyt kuinkaan. No, tässä olisi nyt Putinille esimerkki. Ei Venäjä olisi ollut uhattuna vaikka Putin ei olisi pannut käyntiin erikoisoperaatiotaan. Ei Venäjälle kävisi kuinkaan vaikka Putin vetäisi armeijansa Ukrainasta. Kun mahtava Putinin kadehtima USAkin suostui tunnustamaan nöyryyttävän tappion niin miksei sitten Venäjäkin. Venäjä voisi tunnustaa ainakin de facto, että sota oli virhe, elämä jatkuisi ja sillä siisti. Putinin kannalta olisi ollut kaikkein viisainta jos hän olisi tehnyt kuten presidentti Kennedy Sikojen lahden maihinnousun jälkeen: kun vastarinta oli odotettua kovempi niin unohdettiin koko juttu. Afganistan tarjoaisi tuoreimman esimerkin siitä kuinka USA on kyennyt tunnustamaan virheensä. Afgamistan oli lännen liberaalien erikoisoperaatio "liberaalin demokration" pystyttämiseksi Afganistamiin länsimaisten joukkojen suojeleman nukkehallituksen avulla. Kun Biden kyllästyi kyseiseen umpihulluun yritykseen ja veti amerikkalaisjoukot pois niin operaatio romahti yhdessä päivässä. Taliban voitti. Nukkehallitus ja nukkearmeija pötki pakoon amerikkalaisten perässä. Jos Putin vetäisi miehitysarmeijansa pois valtaamiltaan alueilta niin separatistit pötkisivät pakoon venäläisten perässä. Se olisi kaikkien kannalta parasta, myös venäläisten.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   71
   2932
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   113
   1563
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   113
   986
  4. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   99
   922
  5. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   98
   820
  6. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   60
   818
  7. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   208
   691
  8. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   13
   670
  9. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   59
   663
  10. Öitä M-nainen

   Ethän unohda https://www.youtube.com/watch?v=fvGl-WQjCFE
   Ikävä
   33
   618
  Aihe