Pyhän läheisyydessä

Jumalan lapsina kaipaamme usein Jumalan läheisyyttä. Pyhän Hengen vaikutuksesta sisimmässä me koemme merkillistä ”tyhjyyttä” ja kaipuuta Jeesusta kohtaan. Tämä kaipaus on itsessään hyvä ja tärkeä asia.

On olemassa aitoa Jumalan läsnäoloa ja läheisyyttä ja on olemassa myös keinotekoista, vääränlaista ”läsnäoloa”. Tämä jälkimmäinen saattaa antaa tunteita ja kokemuksia, jotka voivat alkaa jopa vieraannuttamaan Jumalan aidosta läheisyydestä. Keinotekoisessa läheisyydessä kysymys voi olla sielullisista tunteista, hyvänolon tunteista ja niistä tunteista, joissa koetaan jonkinasteista hallinnan menettämistä.

Jumala ilmestyy aidossa läsnäolossaan aina kahdella tavalla. Nämä kaksi tapaa johtuvat Hänen olemuksestaan, jossa on kaksi puolta: Hän on pyhä ja armollinen.

Jumalan pyhyyden läsnäolossa ihminen kutistuu aina pieneksi. Jumalan todellinen läsnäolo on kuin valokeila, joka valaisee elämäämme. Sitä seuraa ihmisen synnintunto. Näin kävi profeetta Jesajalle, joka alkoi Jumalan läsnäolossa nähdä itsensä saastaisena ja epäonnistuneena.

Ilmestyskirjassa apostoli Johannes kohtasi Jeesuksen Patmos–nimisellä saarella. Mitä hänelle tapahtui? Hän kaatui kuin kuolleena maahan. Pyhän läsnäolossa ihminen ei ole mitään, siinä Jumala on kaikki.

Sanotaan, että ne, jotka elävät aidossa yhteydessä Jeesukseen, tuntevat syvimmin oman kehnoutensa. Miksi näin? Silloin ollaan lähinnä Taivaallista Valoa. Vain ne, jotka ovat kaukana valosta, voivat ylpeillä omalla hengellisyydellään, puhtaudellaan tai tahdon lujuudellaan; hämärästä käsin ei voi nähdä selvästi omaa pimeyttä.

Pyhän Hengen tehtävänä on osoittaa synti synniksi, myös uskovan elämässä. Juuri tätä Pyhän Hengen työtä meissä voidaan pitää osoituksena Jumalan läsnäolosta elämässämme. Hän osoittaa Jumalan lain mittapuulla uskovalle tämän puutteellisuuden, vilpillisyyden ja itsekkyyden. Uskova saa tässä läheisyydessä havaita olevansa itsessään haalea, kapinallinen ja itserakas.

Pyhän läsnäolossa ihminen kohtaa myös armollisen Jumalan. Kun Pyhä Henki on saanut osoittaa kristitylle tämän tarpeen, Hän osoittaa seuraavaksi Jumalan Karitsan. Tässä läheisyydessä murtunut ihminen katselee vapisevin sydämin ristillä riippuvaa Jumalan Poikaa. Tässä kristitty näkee kaikkien syntiensä olevan laitettu Pojan päälle ja Hänen kärsivän niihin vuoksi hirmuista tuomiota.

Jumalan läheisyydessä elävät ovat tulleet ristin juurelle, he elävät jatkuvasti Golgatan läheisyydessä. Jumalan valokeilassa he näkevät oman pahuutensa ja siksi luottavat yksin armoon. Keinotekoisessa ”läsnäolossa” elävät eivät tiedä tästä mitään. Heidän itseriittoinen hengellisyytensä kasvaa kuin kimalteleva saippuakupla, joka on jatkuvassa vaarassa puhjeta jättämättä mitään jälkeensä.

Jumalan lähellä oleva ihminen on aina hengellisesti köyhä (Matt. 5:3). Hän tuntee syvästi oman puutteellisuutensa ja siksi hänellä on kaipaus Vapahtajaansa kohtaan. Hän elää uudistuvassa suhteessa Jumalaan – tämän uudistumisen lähde on jatkuva syntien anteeksiantamus. Tällaiset ihmiset ovat armollisia myös toisille ihmisille. He nostavat ylös epäonnistuneita ja kulkevat yhdessä hylättyjen kanssa. He johtavat toisia kristittyjä aitoon Jumalan läsnäoloon, ristin juurelle, armollisen Kristuksen yhteyteen.

( Lähde: Jaakko Pirttiaho/Pyhän läheisyydessä/ Yksin armosta sivusto)

5

56

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   >> Jumalan lapsina kaipaamme usein Jumalan läheisyyttä. Pyhän Hengen vaikutuksesta sisimmässä me koemme merkillistä ”tyhjyyttä” ja kaipuuta Jeesusta kohtaan. Tämä kaipaus on itsessään hyvä ja tärkeä asia. <<

   Kyllä vain. Ja kun siihen ei vastata, niin tehokkaasti se tarve myös poistuu.

   Mikä lie Jumalan tarkoitus käskeä etsimään itseään ja palata ensirakkauteen, rukoilla, lukea raamattua jne. - ja kun niin tekee, niin ei saakaan vastakaikua, ei koe mitään.

   Sen kokemuksen jälkeen ei koe edes sitä kaipuuta Jumalan puoleen enää.

   • Lainaan Matti Korhosta ( Uusi Tie verkkolehti):

    >>Monella kristityllä on ainakin toisinaan se kokemus, että Jumala on etäinen ja poissaoleva. Tämä tunne voi syntyä yksinäisyydessä, elämän vaikeuksissa tai epäilyksissä, mutta joskus myös kuunnellessa kokemuksia toisten kristittyjen läheisestä Jumala-suhteesta. Jos Jumala on olemassa, miksi hän ei osoita voimaansa vastaansanomattomalla tavalla? Onko hän edes olemassa?

    On sellaisia ateisteja, jotka sanovat olevansa avoimia Jumalan olemassaoloa kohtaan. He väittävät, ettei heillä ole mitään kielteistä asennetta Jumalaa vastaan, mutta he eivät vain näe uskolle riittävästi perusteita tai koe Jumalan olevan todellinen. Miksei Jumala ilmaise itseään sellaiselle ei-uskovalle, joka on avoin?

    Jumalan hiljaisuudelle tai kätkeytymiselle voidaan löytää ihan varteenotettavia perusteluja. Ehkä Jumala kätkeytyy siksi, että ihminen ei Jumalan olemassaolon tunnustettuaankaan haluaisi elää oikeassa suhteessa Luojaansa. Ehkä hänen tilansa olisi lopussa pahempi kuin alussa. Ehkä Jumala kätkeytyy tietyksi ajaksi, jotta me etsisimme häntä ja löytäisimme suuremman ilon löytäessämme lopulta hänet.

    Kuitenkin kristinuskon ainoa todellinen ja lopullinen vastaus Jumalan kätkeytymiseen on se, että Jumala ei ole poissa. Hän ei jäänyt hiljaisuuteen ja etäiseksi, vaan tuli ihmiseksi maailman keskelle. Jeesuksessa Jumala tuli konkreettisesti lähelle meitä ja rikkoi hiljaisuuden muurin. Hän osoitti voimansa ja puhui sen, mitä meidän tarvitsee kuulla.

    Lisäksi hän on jatkuvasti läsnä omiensa elämässä Pyhässä Hengessä ja seurakunnassaan sanassa ja sakramenteissa. Hän toimii maailmassa ihmisten palvelutöiden ja kutsumusten kautta. Näin hän on ilmoittanut, vaikka meistä ei aina tuntuisi siltä.

    Lainopettajat ja fariseukset pyysivät kerran Jeesukselta merkkiä. Jeesus vastasi, että ainoa merkki, joka heille annetaan, on Joonan merkki. ”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.” (Matt. 12:40) Sitten hän nousi kuolleista. Jeesuksen ylösnousemus on merkki, jonka pitäisi riittää.

    Silloin kun Jumala tuntuu kaukaiselta, kristittyä kutsutaan uskomaan, että Jumala on läsnä. Uskomme ei riipu kiinni kokemuksissa, vaan Jumalan sanassa. Tämä ei tarkoita sitä, että uskon pitäisi olla tunteetonta ja kokemuksetonta. Jos koet Jumalan läsnäolon vahvasti aina kylmiin väreisiin saakka, ole siitä kiitollinen. Mutta emme voi ripustaa uskoamme tunteisiimme ja kokemuksiimme, vaan ainoas­taan Jumalan sanaan.>>


  • Anonyymi

   JP / lähen pyhätöstä.

  • Anonyymi

   Harhaoppiset sanovat ettei usko ole tunteita. Että se on vain jonkin älyttömän mielipiteen omaksumista ja siitä väittelyä. Asia on juuri päinvastoin. Jumala luo meidän sisimpämme. Sen mitä me sydämeltämme olemme, mitä tunnemme ja miten aistimme maailmaa. Ja kullekin yksilöllisesti, ei siten että se on joku oppi että näin se tapahtuu ja sitten alkaa väittely, että onko aivan näin vai näin.

   Ilman Jumalan antamia tuntemuksiahan ihmisessä on tuhat ja yksi personallisuushäiriötä. Harmoonissa jumassuhteessa olemme kuin vilpitön ja avoin lapsi, joka vielä tunne pahuuden koko kirjoa, vaan on nauravana valmis ottamaan kaiken vastaan. Kunnes maailma tuhoaa sen. Samoin voi käydä uskovallekin ja siinä se usko ja koettelemus juuri on että säilyttää Hengen saatanan kavalien juonien keskellä. Mitä ovat monesti lähimmäiset tyhmine juttuineen.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Linnanjuhlat: Tiina Kaukasen asu aivan kauhea lankaviritelmä

   Ja loukkaus arvokkaita juhlia, maata, veteraaneja, Salea ja muita juhlijoita kohtaan. Siis miten joku kehtaa alittaa riman niin pahasti, koska voisi t
   Maailman menoa
   216
   1765
  2. Oho! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki poseeraa sensuellissa pitsiasussa! Some kuumana: "Merenneito"

   Onko tämä sitten Suomineito vai merenneito? Helmi Loukasmäki tuli julkisuuteen Dannyn assistenttina. Nuori nainen on totuttu näkemään somessa varsin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   44
   1434
  3. Olet mielenkiintonen ja kiehtova. Erikoinen epänormaali ihminen

   Siksi kiinnostava. Hyvää yötä. Saan kai sanoa ystäväni? Saanhan ?
   Ikävä
   51
   1395
  4. Mikä nyt on

   Ihmisiä katoaa, ruumiita löytyy. Suntista löytynyt ruumis...
   Kokkola
   83
   1262
  5. Nyt mies ryhdistäydytään

   molemmat IRL. Jos molemmilla on tunteita. Ei heitetä niitä roskiin. Hyvää yötä.
   Ikävä
   124
   1189
  6. Haapaveden hiippari

   Jokos sen kylillä pyörivät hiipparin henkilöllisyys on selvinny joka tuijottelee ikkunoista ja tulee yöllä taloihin sisälle?
   Haapavesi
   29
   1027
  7. Nyt on irvokas kuva Sannasta

   Sanna Marinille lämmin vastaan­otto Albaniassa suomen itsenäisyyspäivänä https://is.mediadelivery.fi/img/658/c0b897a1f79adf3fb623b0485bdec65f.jpg.web
   Maailman menoa
   253
   987
  8. Ano Turtiaisen kättely huipentaa Linnan juhlat!

   Koska kaikki kansanedustajat on aina kutsuttu Linnan juhlin, siellä tulee pian näkymään myös Ano Turtiaisen mahtava urheilijanvartalo! Ei ole epäilys
   Maailman menoa
   118
   874
  9. Mulle kyllä riittäisi

   🥰 kun ekaksi vaan pitäisit kädestä kiinni 🤝 ja katselisit silmiin. 👀
   Ikävä
   50
   805
  10. Pitäisikö metsänomistajien siirtyä tuottamaan polttopuuta?

   Metsänomistajat saavat tätä nykyä kuitupuusta niin vähäisen hinnan että verrattuna polttopuuhun he tiensivat paremmin. Onhan polttopuulla talvella jo
   Maailman menoa
   72
   754
  Aihe