Pyhän läheisyydessä

Jumalan lapsina kaipaamme usein Jumalan läheisyyttä. Pyhän Hengen vaikutuksesta sisimmässä me koemme merkillistä ”tyhjyyttä” ja kaipuuta Jeesusta kohtaan. Tämä kaipaus on itsessään hyvä ja tärkeä asia.

On olemassa aitoa Jumalan läsnäoloa ja läheisyyttä ja on olemassa myös keinotekoista, vääränlaista ”läsnäoloa”. Tämä jälkimmäinen saattaa antaa tunteita ja kokemuksia, jotka voivat alkaa jopa vieraannuttamaan Jumalan aidosta läheisyydestä. Keinotekoisessa läheisyydessä kysymys voi olla sielullisista tunteista, hyvänolon tunteista ja niistä tunteista, joissa koetaan jonkinasteista hallinnan menettämistä.

Jumala ilmestyy aidossa läsnäolossaan aina kahdella tavalla. Nämä kaksi tapaa johtuvat Hänen olemuksestaan, jossa on kaksi puolta: Hän on pyhä ja armollinen.

Jumalan pyhyyden läsnäolossa ihminen kutistuu aina pieneksi. Jumalan todellinen läsnäolo on kuin valokeila, joka valaisee elämäämme. Sitä seuraa ihmisen synnintunto. Näin kävi profeetta Jesajalle, joka alkoi Jumalan läsnäolossa nähdä itsensä saastaisena ja epäonnistuneena.

Ilmestyskirjassa apostoli Johannes kohtasi Jeesuksen Patmos–nimisellä saarella. Mitä hänelle tapahtui? Hän kaatui kuin kuolleena maahan. Pyhän läsnäolossa ihminen ei ole mitään, siinä Jumala on kaikki.

Sanotaan, että ne, jotka elävät aidossa yhteydessä Jeesukseen, tuntevat syvimmin oman kehnoutensa. Miksi näin? Silloin ollaan lähinnä Taivaallista Valoa. Vain ne, jotka ovat kaukana valosta, voivat ylpeillä omalla hengellisyydellään, puhtaudellaan tai tahdon lujuudellaan; hämärästä käsin ei voi nähdä selvästi omaa pimeyttä.

Pyhän Hengen tehtävänä on osoittaa synti synniksi, myös uskovan elämässä. Juuri tätä Pyhän Hengen työtä meissä voidaan pitää osoituksena Jumalan läsnäolosta elämässämme. Hän osoittaa Jumalan lain mittapuulla uskovalle tämän puutteellisuuden, vilpillisyyden ja itsekkyyden. Uskova saa tässä läheisyydessä havaita olevansa itsessään haalea, kapinallinen ja itserakas.

Pyhän läsnäolossa ihminen kohtaa myös armollisen Jumalan. Kun Pyhä Henki on saanut osoittaa kristitylle tämän tarpeen, Hän osoittaa seuraavaksi Jumalan Karitsan. Tässä läheisyydessä murtunut ihminen katselee vapisevin sydämin ristillä riippuvaa Jumalan Poikaa. Tässä kristitty näkee kaikkien syntiensä olevan laitettu Pojan päälle ja Hänen kärsivän niihin vuoksi hirmuista tuomiota.

Jumalan läheisyydessä elävät ovat tulleet ristin juurelle, he elävät jatkuvasti Golgatan läheisyydessä. Jumalan valokeilassa he näkevät oman pahuutensa ja siksi luottavat yksin armoon. Keinotekoisessa ”läsnäolossa” elävät eivät tiedä tästä mitään. Heidän itseriittoinen hengellisyytensä kasvaa kuin kimalteleva saippuakupla, joka on jatkuvassa vaarassa puhjeta jättämättä mitään jälkeensä.

Jumalan lähellä oleva ihminen on aina hengellisesti köyhä (Matt. 5:3). Hän tuntee syvästi oman puutteellisuutensa ja siksi hänellä on kaipaus Vapahtajaansa kohtaan. Hän elää uudistuvassa suhteessa Jumalaan – tämän uudistumisen lähde on jatkuva syntien anteeksiantamus. Tällaiset ihmiset ovat armollisia myös toisille ihmisille. He nostavat ylös epäonnistuneita ja kulkevat yhdessä hylättyjen kanssa. He johtavat toisia kristittyjä aitoon Jumalan läsnäoloon, ristin juurelle, armollisen Kristuksen yhteyteen.

( Lähde: Jaakko Pirttiaho/Pyhän läheisyydessä/ Yksin armosta sivusto)

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      >> Jumalan lapsina kaipaamme usein Jumalan läheisyyttä. Pyhän Hengen vaikutuksesta sisimmässä me koemme merkillistä ”tyhjyyttä” ja kaipuuta Jeesusta kohtaan. Tämä kaipaus on itsessään hyvä ja tärkeä asia. <<

      Kyllä vain. Ja kun siihen ei vastata, niin tehokkaasti se tarve myös poistuu.

      Mikä lie Jumalan tarkoitus käskeä etsimään itseään ja palata ensirakkauteen, rukoilla, lukea raamattua jne. - ja kun niin tekee, niin ei saakaan vastakaikua, ei koe mitään.

      Sen kokemuksen jälkeen ei koe edes sitä kaipuuta Jumalan puoleen enää.

      • Lainaan Matti Korhosta ( Uusi Tie verkkolehti):

        >>Monella kristityllä on ainakin toisinaan se kokemus, että Jumala on etäinen ja poissaoleva. Tämä tunne voi syntyä yksinäisyydessä, elämän vaikeuksissa tai epäilyksissä, mutta joskus myös kuunnellessa kokemuksia toisten kristittyjen läheisestä Jumala-suhteesta. Jos Jumala on olemassa, miksi hän ei osoita voimaansa vastaansanomattomalla tavalla? Onko hän edes olemassa?

        On sellaisia ateisteja, jotka sanovat olevansa avoimia Jumalan olemassaoloa kohtaan. He väittävät, ettei heillä ole mitään kielteistä asennetta Jumalaa vastaan, mutta he eivät vain näe uskolle riittävästi perusteita tai koe Jumalan olevan todellinen. Miksei Jumala ilmaise itseään sellaiselle ei-uskovalle, joka on avoin?

        Jumalan hiljaisuudelle tai kätkeytymiselle voidaan löytää ihan varteenotettavia perusteluja. Ehkä Jumala kätkeytyy siksi, että ihminen ei Jumalan olemassaolon tunnustettuaankaan haluaisi elää oikeassa suhteessa Luojaansa. Ehkä hänen tilansa olisi lopussa pahempi kuin alussa. Ehkä Jumala kätkeytyy tietyksi ajaksi, jotta me etsisimme häntä ja löytäisimme suuremman ilon löytäessämme lopulta hänet.

        Kuitenkin kristinuskon ainoa todellinen ja lopullinen vastaus Jumalan kätkeytymiseen on se, että Jumala ei ole poissa. Hän ei jäänyt hiljaisuuteen ja etäiseksi, vaan tuli ihmiseksi maailman keskelle. Jeesuksessa Jumala tuli konkreettisesti lähelle meitä ja rikkoi hiljaisuuden muurin. Hän osoitti voimansa ja puhui sen, mitä meidän tarvitsee kuulla.

        Lisäksi hän on jatkuvasti läsnä omiensa elämässä Pyhässä Hengessä ja seurakunnassaan sanassa ja sakramenteissa. Hän toimii maailmassa ihmisten palvelutöiden ja kutsumusten kautta. Näin hän on ilmoittanut, vaikka meistä ei aina tuntuisi siltä.

        Lainopettajat ja fariseukset pyysivät kerran Jeesukselta merkkiä. Jeesus vastasi, että ainoa merkki, joka heille annetaan, on Joonan merkki. ”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.” (Matt. 12:40) Sitten hän nousi kuolleista. Jeesuksen ylösnousemus on merkki, jonka pitäisi riittää.

        Silloin kun Jumala tuntuu kaukaiselta, kristittyä kutsutaan uskomaan, että Jumala on läsnä. Uskomme ei riipu kiinni kokemuksissa, vaan Jumalan sanassa. Tämä ei tarkoita sitä, että uskon pitäisi olla tunteetonta ja kokemuksetonta. Jos koet Jumalan läsnäolon vahvasti aina kylmiin väreisiin saakka, ole siitä kiitollinen. Mutta emme voi ripustaa uskoamme tunteisiimme ja kokemuksiimme, vaan ainoas­taan Jumalan sanaan.>>


    • Anonyymi

      JP / lähen pyhätöstä.

    • Anonyymi

      Harhaoppiset sanovat ettei usko ole tunteita. Että se on vain jonkin älyttömän mielipiteen omaksumista ja siitä väittelyä. Asia on juuri päinvastoin. Jumala luo meidän sisimpämme. Sen mitä me sydämeltämme olemme, mitä tunnemme ja miten aistimme maailmaa. Ja kullekin yksilöllisesti, ei siten että se on joku oppi että näin se tapahtuu ja sitten alkaa väittely, että onko aivan näin vai näin.

      Ilman Jumalan antamia tuntemuksiahan ihmisessä on tuhat ja yksi personallisuushäiriötä. Harmoonissa jumassuhteessa olemme kuin vilpitön ja avoin lapsi, joka vielä tunne pahuuden koko kirjoa, vaan on nauravana valmis ottamaan kaiken vastaan. Kunnes maailma tuhoaa sen. Samoin voi käydä uskovallekin ja siinä se usko ja koettelemus juuri on että säilyttää Hengen saatanan kavalien juonien keskellä. Mitä ovat monesti lähimmäiset tyhmine juttuineen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe