Unkarin pm Orban käyttää EU:n tukirahoja niin kuin haluaa

Anonyymi-ap

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on jo vuosia käyttänyt EU-rahoja lähipiirinsä ja Fidesz-puolueen tukijoiden suosimiseen.

Tunnetuin tapaus liittyy Orbánin vävyn, István Tiborczin omistamaan yritykseen, joka voitti vuonna 2013 useiden unkarilaiskaupunkien katuvaloista käydyn tarjouskilpailun.

Orbánin vävyn tarjoamat valaisimet olivat 56 prosenttia kalliimpia kuin kilpailevien tarjousten, mutta yhtiö voitti kisan, kun kriteereihin lisättiin myöhemmin teknisiä vaatimuksia, jotka vain pääministerin vävyn yritys täytti.

Unkarin poliisi tutki hankinnasta tehdyt valitukset, mutta lopetti tutkimukset. Moinen käytäntö on mahdollista, koska Orbánin oikeistokonservatiivinen Fidesz pystyy ohjeistamaan poliisia sen suhteen, mitä tutkitaan ja mitä ei.

Ongelmana on myös se, että Fideszin johtama Unkari on muuttanut lainsäädäntöään niin, että EU-rahoitusta saaneet projektit on kirjattu kansallisen lain alle, jolloin unionin valvonta ei ulotu niihin.

Myös EU:n maataloustukien jakaminen on korruptoinut Unkarissa.

Unioni jakaa vuosittain noin kolmanneksen budjetistaan maataloustukina.

Pääministeri Orbán on myynyt alennetulla hinnalla laajoja maa-alueita läheisille sukulaisilleen ja poliittisille liittolaisilleen.

Maa-alueet ovat satojen ja jopa yli tuhannen hehtaarin suuruisia, jolloin EU-tuetkin olivat mittavia, koska maataloustukien merkittävä maksuperuste on pinta-ala.

4

109

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Nyt EU:ssa yritetään ensimmäistä kertaa suitsia Unkarin saamien budjettivarojen päätymistä korruptoituneisiin kohteisiin.

   EU-komissio on esittänyt 7,5 miljardin euron jäädytystä Unkarin EU-budjetista saamiin koheesiovaroihin, jos Unkari ei tee vaadittuja 17 korjaustointa.

   Unkarilta vaaditaan muun muassa lainsäädäntöuudistuksia, korruptionvastaisen viranomaisen perustamista ja julkisiin hankintoihin liittyvien käytäntöjen parantamista.

   Unkari antoi selvityksen budjettitoimistaan 19.11., ja komission on määrä antaa lähipäivinä oma arvionsa Unkarin toimien riittävyydestä.

   Toisena uhkana Unkarille on se, että jos maa ei täytä komission asettamia oikeusvaltiovaatimuksia, Unkari voi menettää myös 5,8 miljardin euron edestä koronaelvytysrahoja.

   Unkari on vakuuttanut, että se on huomioinut elvytysvarojen osalta oikeusvaltiovaateet hyvin, mutta pelkät vakuuttelut eivät riitä, sillä jos Unkari ei saavuta sille asetettuja uudistusrajapyykkejä, ei myöskään elvytysrahaa heru.

   6.12. EU:n valtiovarainministerit päättävät, vapautetaanko Unkarin jäädytetyt budjetti- ja elvytysvarat kokonaan tai osittain sen käyttöön vai ei.

  • Anonyymi

   Unkarilla on kiristyskeinonsa:
   Tietojen mukaan näyttää siltä, että Unkarin korruptiota saatetaan komissiossa ja EU-maissa katsoa läpi sormien, kun vastapuolella on sodasta kärsivän Ukrainan auttaminen, Venäjä-pakotteet sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys.

   Huijari pärjää aina,kun on riittävän röyhkeä.

   Orbanilla sitä riittää.

  • Anonyymi

   Tuommoset Orbanit ja toiset tarroristiset maat vievät eu:ta kuin pässiä narussa , eu:sta ole muuhun kuin juhlapuheita pitämään . toimia se ei uskalla vaan pelkäävät kaikkea ja kaikkia.Suomen kaltainen maa tekee mitä isot käskevät....

  • Anonyymi

   Unkari lykkäsi taas Suomen Nato-ratifiointia – tämä pelottava valtti taka­taskussa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009225346.html

   EIKÖ MUILLA EU- MAILLA OLE YHDEN UNKARIN NUJERTAMISEEN , RUOTUUN SAATTAMISEEN OSAAMISTA TAI KONSTEJA.
   KAIKKI TUKI JA YHTEYDEN PITO LOPETETTAVA, NATOLTA VIELÄ LISÄVOIMIA....JÄÄKÖÖT YKSIN ODOTTAMAAN JOS RYSSÄT AUTTAA.

   SAAMATON EU- POLITIIKKAA

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. En kestä enää olla erossa...

   Mitä jos mää vaan tuun ja alan suuteleen sua?
   Ikävä
   130
   1715
  2. Itsenäisyyspäivän korkein kunniamerkki Sanna Marinille

   "Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jälleen myöntänyt itsenäisyyspäivän kunniamerkit. Kaikki kunniamerkit luovutetaan itsenäisyyspäivänä. Itsen
   Suomen Keskusta
   240
   891
  3. Haluaisin kyllä

   pyytää anteeksi. Sinä et varmaan enää juuri ajattele asiaa. Kuljet ylpeänä eteenpäin. Olit mulle se.
   Ikävä
   37
   831
  4. montako eri kirjainta

   kaivattusi etunimessä on? Mun ihanan 4.
   Ikävä
   73
   779
  5. Sä oot nainen ihan hullu.

   Anna mun rakastaa sua. Anna mun himoita sua! Anna mun tulla sun päällesi ja sano mulle että sä rakastat mua. Mun päivä on muuten ihan pilalla
   Ikävä
   61
   667
  6. Minkä biisin antaisit kaivatullesi?

   Jos voisit antaa kaivatullesi yhden biisin niin mikä se olisi? 🎶
   Ikävä
   43
   623
  7. Mitähän mietit mies

   Jäitkö minua kaipaamaan siitä ajasta kun vielä nähtiin? Nähdäänkö me enää koskaan?
   Ikävä
   60
   574
  8. Tykkäisitpä minusta

   Edes ihmisenä. Kun minä tykkään niin paljon sinusta.
   Ikävä
   24
   574
  9. Hyvää yötä tännekin

   Miehelle tai miehille. Ehkä naisillekin. Erityisesti mukaville sellaisille.
   Ikävä
   95
   558
  Aihe