Solaris (1972) - mistä sen juoni on tehty

Anonyymi-ap

Solariksen (1972) juonen aiheiksi on ehdotettu mm. ihmisen traumoja, avaruuden valloitusta, tieteen kykyjä ja jopa rakkauden olemusta. Miten elokuvaa tulkitsee perustuu paljon siihen, miten Solarismerta ja sen olentoja ja niiden muodostusta tulkitsee omassa sci-fi päässään. Elokuvan jaarittelevat päät eivät tässä kauheasti auta tai pakota mihinkään. Ne kuitenkin luovat aika tukevan asetelman siitä, että mikä on Kelvinin sisäinen päämäärä. Tämä täytyy jotenkin pystyä asettamaan, koska Kelvin tekee alussa ja lopussa kaksi valintaa lähteä asemalle ja jäädä sinne. Hän ei keskutele näistä valinnoista koskaan itse kovin hyvin. Mitä varsinkin Snaut useimmiten sanoo Kelvinille, on että vieraan elämänmuodon tutkiminen meressä on turhaa touhua. Elokuvan tyyli on minusta se, että nämä päät puhuvat Kelvinille kuin nämä tuntisivat hänet, mutta hänen ei tarvitse vahvistaa mitään. Lisäksi hänen kantansa on tai oli aiemmin se, mistä häntä yritetään taivuttaa luopumaan.

Solaris-kirjassa, mitä en ole lukenut, tiede nimeltä Solaristiikka on ehkä jollain tavalla keskeistä ja siinä voi olla eri tieteenmenetelmien vertailua. Tämän elokuvan puitteissa näyttää, että solaristiikka on juuri muuttumassa, kun ihmiset alkavat nyt uskoa meren luomiin materiaaleihin. Sellainen solaristiikka, joka nämä hahmot tuntee, olisi valmista vasta sukupolvien päästä. Mikä muukalaistutkimuksen alkutila puolestaan oli, on vähän huvittavaa. Jostain syystä kaikki paneelit tietävät, että meri on älyllinen olento, mutta millä se oli aiemmin todistettu, on epäselvää. Elokuvan ja varmaan kirjan alku kuvailee solaristiikkaa menetelmänä, joka ei ole ainakaan Kelvinin erikoisalaa eli psykologiaa (ajatus vie ihmisten psykologiaan, mutta joku voisi olla merivirtojen periodisten muotojen psykologinen tulkitsija tms.), vaan jotain muuta.

Monet elokuvan tulkinnoista perustuvat sille mielikuvalle, jonka katsoja muodostaa Solarismeren ja sen luomien olentojen välille. Tai siis joidenkin mielestä meri ei luonut mitään, vaan kaikki on kävijäkokemusta ja tehty näyttämään ihmisille näiden menneisyys. Elokuvassa meri ei ole juuri millään tavalla läsnä, ja äsken mainittu idea siitä, että meri on älyllinen voi olla unohtunut monelta. Toisilla taas scifi-mieli tekee merestä jonkin olennon, joka on ihmisille opettajahahmona. Tässä kohtaa oma tulkintani menee eniten ristiin.

Elokuvassa ei voi olla kyseessä Kelvinin käymät painajaiset tai se, että tämä kohtaisi itsensä. Mieshenkilö ei nimittäin muutu elokuvan aikana kertaakaan tai opi kokemuksistaan mitään. Emme myöskään tiedä Kelvinin menneisyydestä paljon mitään. Jos hän kohtaa asemalla olennon nimeltä Hari, tämä on kuin hänen vaimonsa, mutta mikään mikä seuraavaksi tapahtuu ei ole välttämättä Kelvinin menneisyydestä lähtöisin tai sellaisen peilikuva (on vain vähän välttämätöntä järkytyksen ilmeitä varten, että hänen vaimonsa on kuollut). Hän ei välttämättä käy menneisyyttään läpi tai korjaa sitä mitenkään. Sen sijaan hän on vain uuden Harin muodostamien ikävien tai ihmeellisten tapahtumien heittopussina.

Kelvinin kokemusten sijasta elokuvan juonen kaarta ei olisi olemassa ilman Harin tarinan kaarta eli tämän kokemia muutoksia ja vaiheita. Ensin hän tarvitsee Kelviniä. Sitten hän ei tarvitse tätä niin paljon, että joutuisi olemaan samassa huoneessa. Hari sekä opettelee menneisyyteen katsomista, että jotain mitä ei ole Kelvinistä saatavissa. Hari koettaa tappaa itsensä, mutta palaa aina ennalleen. Tällöin hän kysyy Kelviniltä onko hänen haavoista ja kuolemasta palaava prosessinsa tai muotonsa sillä hetkellä Kelvinistä täysin ällöttävää (Hari kävi läpi myös kouristelua ennen kuin elävä muoto oli taas toimiva). Lopulta Hari (ehkä) suostuu annihilaatioon, joka on hänen ehkä lopullinen kuolemansa. Hari sanoi tuntevansa asian nimeltä rakkaus, kun hänen tarinansa oli aluillaan. Lopussa hän ei siitä erikoisemmin mainitse.

Jos Solaris olisi täydellinen space-alien ja yhtä harmaa kuin vanha filmikuva, senkään ei pitäisi kehittyä elokuvan kuluessa. Mutta se miten siis meri pelkkänä merenä on elokuvassa hieman läsnä, toimii siten, että se alkaa toimia uudella tavalla saatuaan röntgensäteitä ja lisäksi Kelvinin 'aivokäyrää'. Tämä kertoisi enemmän siitä, että meri ja olennot ovat samanlaisia tai jopa toisiinsa yhteydessä olevaa yhtä elämänmuotoa. Ja tällainen elämänmuoto muuttui kohdatessaan ihmisiä ja kohdatessan heistä enemmän.

(jatkuu)

2

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      (jatkoa)

      Kun mainitsin avaruuden valloituksen, tarkoitin sitä, että joistakin tulkitsijoista tapahtumat asemalla kuvaavat niin paljon ihmisyyteen liittyviä asioita, että avaruuden valloitus ei elokuvan mielestä löydä muuta kuin ne. Tästä elokuva ei ole kovin hyvä esimerkki, koska elokuvan maailmaa ei voi tuntea. Avaruus voi olla ihan eri tavalla valloitettu jollain sadan valovuoden säteellä Solariksen ympärillä, ja ne kokemukset ja kyborgirakkaudet, mitä tässä pallossa käydään voi olla se oleellisin opetus avaruuden valloittamisesta (vaikka ei kenenkään pitäisi tehdä aiheesta elokuvaa koko palloa käyttäen, ja tarkoitan vain että erona siihen elokuvaan olisi se, ettei muualta valitussa paikassa ole Solarismerta). Joidenkin vielä jäljellä olevien tulkitsijoiden ja varsinkin kirjaan liittyviä aiheita (jopa kirjailijan itsensä mainitsemana) on puolestaan se, ettei pitäisi antropomorfisoida toisen lajin kohtaamista. Minusta monet tulkinnat, joissa koko toinen laji unohtuu, koska pohditaan ensin ihmisten kokemuksia tarinan aikana, olisi tämän ajatuksen vastainen. Ajatus toisaalta on ihan mahdoton toteuttaa, koska kaikki kirjoitetut tarinat toisesta tietoisuudesta ja ideat siitä, että esim. Hari kasvaa, ovat antropomorfisia luonteeltaan. Samoin yllä ollut scifin tosi hyvin jo tuntema tutkimus, joka kohdistuu vieraaseen älyn muotoon, tarkoittaa kai jotain, mikä on lähinnä ihmisten asioiden miettimistä tai ihmisten asioiden laajennusta.

      Selitän siis elokuvan lopun itse tällä tavalla: Kelvin jää asemalle, koska hän on vieraan elämänmuodon tutkija. Koko hänen maailmansa pyörii sen ympärillä, että toinen elämänmuoto ja tietoisuus tutkitaan ja tämä on itseisarvoinen oletus. Hän pitää puheen elokuvan lopussa, jossa tästä ei mainita sanaakaan, ja hän esim. ehdottaa jäävänsä, koska kyseessä voi olla jännittävyyksiä. En ottaisi Kelvintä yhtään tosissaan tässä puheessa. Elämänmuoto, jota hän tutkii, on jotenkin hauras. Varsinkin jos se yrittää olla samanlainen, kuin mitä se ihmisten päästä lukee, se alkaa muuttua tuskalliseksi. Tämä olisi silti vakavampi toisinto vain siitä, että joidenkin ihmisten elämä on tuskaa, eli tuskempaa on meren yrittää saavuttaa sitä. Kelvin kasvaa elokuvassa ehkä kuitenkin sen verran, että hän ehkä haluaa olla läsnä kaikissa näissä Solarismeren yrityksistä, koska hän on äsken mainitun oletuksen lisäksi myötätuntoinen, ja esim. rakastaa sitä viritysolentoa, jonka meri viimeksi yritti tehdä. Kyseessä ei enää lopussa edes ollut hänen vaimonsa kopio vaan jotain uutta, mistä Hari itse silloin tällöin puhui. Lopussa ilmenee, että meren seuraava yritys tehdä samalla-tavalla-elävä olento on hänen isänsä kopio. Kelvin lyyhistyy toivottomuudesta, koska joutuu käymään samoja asioita lävitse tämän kanssa. Eli olemaan taas omilta läheisiltään näyttävien olentojen kärsimysten todistajana.

    • Anonyymi

      Uskon tosin Raamattuun ja tarina on fiktiivinen. Liekö solarismeri yksinäinen kun teki isän ja pojan neutriinoista.

      Kivoja raketteja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      631
      22497
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      128
      21921
    3. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      118
      11860
    4. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      395
      9867
    5. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      270
      6886
    6. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      25
      5841
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      150
      3069
    8. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      13
      2295
    9. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      68
      1798
    10. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      117
      1641
    Aihe