Ensiapu vierailu USA versus Suomi

Anonyymi-ap

Olen asunut USAssa kymmenia vuosia ja ajattelin kirjoittaa USA versus Suomi terveydenhoidosta kun asiaa tuli tanaan vahan mietittya. Monikaan henkilo ei ole itse kokenut molempia. Suomessa aina valitetaan kuinka kallista ja huonoa terveydenhoito on joten kerron mika on kokemus molemmissa maissa.

Tanaan piti vieda poika ensiapuklinikalle. Poika vahingossa leikkasi veitsella sormen paan irti. Otimme palan mukaan ja kiireella paikalliseen melko suureen Floridalaiseen sairaalan ensiapuun. Saavuttuamme ensimmainen asia oli saada paperihommat kohdalleen. 4-5 henkiloa lasikopissa kyseli henkkareita, vakuutusta ja mika olisi apteekki mita kayttaisimme. Kukaan ei vaikuttanut valittavan etta pojan kasi oli punainen ja siita tippui verta. Sormesta puuttui pala. Paperitoissa meni aikaa ja viimein sanoin etta voisiko nahda laakaria pian, voimme tehda lisaa naita paperitoita vaikka parikin tuntia sen jalkeen kun kiireellinen tilanne on hoidettu - ja voimme keskustella apteekin valitsemisesta. Noin viiden minuutin jalkeen sairaanhoitaja katsoi sormea ja laittoi siihen siteen. Noin puolen tunnin kuluttua toinen sairaanhoitaja laittoi sormen disinfektioliukseen ja sitten noin tunnin kuluttua laakari tuli ja laittoi tikkeja. Laakari mainitsi etta ei ole takeita etta sormesta irronnut pala kiinnittyy. Kysyin etta onko ajalla mitaan vaikutusta arvioon - herra ei vastannut kysymykseen vaan arveli etta se on enemmankin sattumaa. En tieda mika lasku tulee mutta omavastuu on noin $500 joten ainakin sen verran. Koko lasku on varmaan tuhansia dollareita muttavakuutukseni joka maksaa perhelleni noin $10000 per vuosi korvaa kulut.
Vertailun vuoksi kerron mika oli kokemus muutama vuosi sitten kun piti kayda Lahdessa sairaalan ensiapuklinikalla jossa samaiselle pojalle piti laitta polveen tikkeja. Toiminta Lahdessa oli tehokasta, triage ensin katsoi potilasta, ohjattiin oikeaan jonoon ja sitten vasta he tekivat paperitoita. Laakari osasi hommansa, samoin kuin laakarit taalla USAssa.
Koska meilla ei ole Suomessa vakuutusta tuli postissa lasku todellisista sairaanhoidon kustannuksista, lasku oli luokkaa $150. Suorastaan ihmettelin koska olin odottanut muutamaa tuhatta dollaria.
Suuri virhe mika tanaan tuli tehtya oli etta tuli ajettua kiireessa vaaraan sairalaan. Hieman kauempana olisi paljon parempi sairaala ja ensiapu. Kalliimmassa kaupunginosassa kun sairaalatkin ovat parempia!
Klinikalla tyhjassa huoneessa pojan kanssa laakaria odottaessani mietin etta miksi ensiapu klinikan hinta on tuhansia dollareita per kaynti? Huoneessa oli televisio auki ja siina satumoisin mainostettiin edullista sairasvakuutusta ja kerrottiin etta vain 64% Orlandon asukkaista on sairasvakuutus. $70 kuukaudessa saa ostaa vakuutuksen. Takaisin kotiin tultuamme tuttavani kertoi etta yhdeksan kymmenesta sairaalan asiakkaista ei pysty maksamaan laskujaan. Asiakas poloinen joka maksaa laskunsa maksaa sitten muidenkin puolesta. Eraanlaista sosialismia tamakin!

Tilanne on toinen jos menee laakarille ei kiireellisessa tilanteessa. Jokaisella on oma laakari ja toiminta on tehokasta ja yksilollista, paljolti ennalta ehkaisevaa tomintaa. Laakari tuntee potilaan ja kustannukset ovat erittain kohtuullisia.

Tassapa tama, Hyvaa Itsenaisyypaivaa sinne kylmyyteen!

2

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllähän Suomessakin jokainen veronmaksaja maksaa "vakuutusmaksua" kun maksaa tuloistaan määrätyn prosenttiosuuden sairausvakuutusmaksua. Sairaaloiden kulut kerätään valtion- ja kunnallisveroissa. Lisäksi sairaalassa joutuu maksamaan hoidostaan poliklinikalla tai osastolla omavastuun (suunnilleen 40-50 € / käynti tai päivä). Nämä siis pakollisia maksuja julkisen puolen käyttämisestä, lisäksi jotkut ostavat jenkkityylisen sairausvakuutuksen haluamassaan laajuudessa ja maksaa siitä vaihtelevan summan (laajuuden mukaan).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1700
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      72
      1339
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1268
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      183
      1152
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      163
      1051
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1043
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      892
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      876
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      826
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      794
    Aihe