Olkiluoto 3 vakavissa vaikeuksissa edelleen

Anonyymi-ap

Syöttövesipumppujen sisäkalujen säröilyt kertovat pumppujen lujuusteknisen mitoituksen epäonnistuneen ratkaisevasti. No, nyt on sitten uudet vahvemmat juoksupyörät tilauksessa. Jotkut ovat epäilleet rikkoutumisten taustalla olevan kavitointia. Tästä olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Onkohan pumppujen imuputkisto liian ahdas, pitkä vai onko koko syöttpöveden pumppausprosessi mitoitettu väärin?

70

695

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      TVO:n pörssitiedote 21.12.2022

      https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2022/olkiluoto3eprnkoekayttojatkuu.html

      "Koekäyttö jatkuu tiistaina 27. joulukuuta arviolta 11 päivää kestävällä testijaksolla, jonka aikana tuotantoteho vaihtelee voimakkaasti. Täyden tehon testien jälkeen sähköntuotanto keskeytetään noin neljäksi viikoksi syöttövesipumppujen tarkastusten ja laitosyksikön uudelleen käynnistämisen ajaksi. Tarkastukset pyritään hoitamaan mahdollisimman tiiviissä aikataulussa ja niiden vaatiman tuotantokatkoksen kestoon liittyy vielä epävarmuuksia. Tämän jälkeen, ennen säännöllisen sähköntuotannon alkamista, koekäytössä on edessä vielä noin kuukauden kestävä tuotantojakso, jolloin Olkiluoto 3 tuottaa sähköä pääosin täydellä teholla 24/7. Uudet muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät ovat valmistuksessa ja niiden arvioidaan saapuvan helmi-maaliskuun vaihteessa 2023. Koekäyttöohjelmaan on varattu aikaa sekä nykyisten juoksupyörien tarkastamiseen että uusien vaihtamiseen."

      Eli uudet, muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät. Ainesta, valmistustapaa tai pumppuja muutoin ei tässä aikaikkunassa korjattane. Onko tuollainen koko syöttöveden pumppausprosessia koskeva suunnittelumuutos toteutuksineen sikäli iso tai tarpeeton, ettei siihen ole haluttu lähteä? Voiko olla että tulevan täyden tehon koeajoon päättyvän 11 päivän tuotantojakson sekä 4 viikon tarkastusjakson aikana tähän uudelleenmitoitustarpeeseen törmätäänkin? Eli suomeksi, onko siis ajanpeluuta, koska iso kokonaissovintosopimuksen jälkeen ilmaantunut kustannusmassa odottaa kenen syliin kaatua?

    • Anonyymi

      Pumpuille ei saa päästää kylmää vettä, koska se aihjeuttaa lämpöjännityksiä ja säröjä.

      • Anonyymi

        No, ei kai hyvänen aika missään voimalaitoksen rakenteissa voida hyväksyä, sitä että kuumaan pumppuun ajetaankin yhtäkki kylmää vettä. Sehän on yksi suunnittelun lähtökohta, enkä usko että Olkiluodossa siitä on ollut kysymys. Kyllä Olkiluodossa on juoksupyörien lujuustekninen mitoitus ollut alakanttiin, kun on haettu hyviä virtausominaisuuksia ja hyötysuhteita. Suomeksi sanottuna suunnittelumoka.


      • Anonyymi

        Liian heikot juoksupyörät oli pumppujen ongelmana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, ei kai hyvänen aika missään voimalaitoksen rakenteissa voida hyväksyä, sitä että kuumaan pumppuun ajetaankin yhtäkki kylmää vettä. Sehän on yksi suunnittelun lähtökohta, enkä usko että Olkiluodossa siitä on ollut kysymys. Kyllä Olkiluodossa on juoksupyörien lujuustekninen mitoitus ollut alakanttiin, kun on haettu hyviä virtausominaisuuksia ja hyötysuhteita. Suomeksi sanottuna suunnittelumoka.

        Joku häikkä siellä oli vuosi sitten tammikuussa.


    • Anonyymi

      Tehtaan puolelta kerrottu, että nyt yritetään vaan ajaa talven yli ja katsotaan sitten paremmalla ajalla mitä pumpuille pitää tehdä. Juoksupyöriäkään ei voi kovin paljoa vahvistaa. Pumppupesiinkin tarvittaisiin muutoksia, mutta se on jo sitten paljon suurempi projekti, jos siihen päädytään.

      • Anonyymi

        STUK päivystää nyt 24/7 Olkiluodossa silmä kovana omaa "luomustaan"...


    • Anonyymi

      Kuuluu kai pirtaan😇

    • Anonyymi

      Deva kiva jos tuo posahtaa rajussa käytössä, siin kyllä nahka palaa?😵😵

    • Anonyymi

      Entäs jos ja kun ei ne uudelleen muotoillut, mutta edelleen samasta materiaalista samoin valmistusmenetelmin tehdyt juoksupyörät kestäkään täystehokokeita ja tehon veivaamista edestakaisin? Ymmärsin että siinä tehojen rynkyttämisessä tai täydtehoajossa pumput hajosivat? Taas samat viat paljastuvat väkisinkin neljän viikon tarkastusseisokissa.

      Tehdas sanooko siis keväälläkin että "katotaan tässä sitten kun keretään?". Vai "katellaan kuule kun tilaatte ja maksatte etumaksun"?

      • Anonyymi

        - Ja valmistaja on ...mikä? missä tehdään osat?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        - Ja valmistaja on ...mikä? missä tehdään osat?

        Sitä ei julkisuudessa ainakaan TVO:n toimesta ole kerrottu. Edellisessä "vakavissa vaikeuksissa"-ketjussa valmistajia ainakin arvuuteltu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        - Ja valmistaja on ...mikä? missä tehdään osat?

        Valmistajaa ei TVO tosiaan mainitse, mutta edellisessä ketjussa asiaa on käsitelty

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17615458/olkiluoto-3-vakavissa-vaikeuksissa

        Pumppuvalmistaja KSB mainitsee OL3 referenssikseen, mikä pitänee paikkansa koska LUT dokumenteissakin näin on

        https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/95754/Kandidaatintyö Olli Ruuska.pdf

        https://live-resources-e2e-sales.ksb.com/resource/blob/96392/00268a58935b79437776892b71af1446/dow-expertise-data.pdf


    • Anonyymi

      Voimala on särjetty näillä avuilla.

      STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa.

    • Anonyymi

      Kaikki saadaan rikottua jos tahallaan rikotaan.

      • Anonyymi

        Kyllä voimalan tulee koekäytö kestää, kun tarkoitus on käyttää voimalaa jatkossa vuosikymmeniä.
        Ja viallista, väärin suunniteltua voimalaa ei kannata vastaan ottaa, vaan laitoksen toimittajan tulee se toimittaa toimintakunnossa.


    • Anonyymi

      onkos se jo noin, 15 - 20 v. myöhässä ?
      Ja laitostoimittaja on sopimuksin luvannut toimittaa toimivan voimalan.
      Viivästys sakkoja on jo maksettu.
      Nyt maksetaan korjauksia, ehkä suunnittelu, mitoitus virheitä ?

      Alkaakohan tämä "ydinvoima citroen" milloin toimia ?
      Ja lopullinen hinta on ?

    • Anonyymi

      Pitäisi purkaa kokonaan ja rakentaa uudelleen.

    • Anonyymi

      Oikaistaan taas kerran. Olkiluoto3 ei ole vakavissa vaikeuksissa. Euroopan suurimasa voimalassa on koekäyttövaihe menossa ja sen myötä ilmenee pieniä pumppuvikoja, mikä ei ole yllätys koskaan koekäytössä.

      • Anonyymi

        Takalaudan paukkuminen on aina projektilla vakava asia, ei ehkä turnkey-mallissa TVO:n kannalta mutta projektin ja etenkin laitostoimittajan. Sinänsä käyttöönotoissa hajoaa kampetta, tämä huomiosi on varsin totta. Euroopan suurin NPP on ymmärtääkseni Zaporižžja Ukrainassa. Toki se ainakin koostui kuudesta 1 GW yksiköstä.

        Käsitän että kaikki osapuolet, STUK mukaanlukien tietävät, mutta eivät ehkä lausu julki että riskinä on 11 päivän koeajon jälkeen kuralle ajettu laitos.

        Vasta kun uudetkin juoksupyörät ajettu riekaleiksi, voidaan syy kaataa aukottomasti (sanktionsa tappiin ajaneelle?) laitetoimittajalle. Eli ne ehjät, mutta väärin mitoitetut pumppupesätkin olisi jo nykytiedon mukaan vaihdettava. Siis kokonaiset pumput, mikä tarkoittaisi ketjussa mainittuja putkistomuutoksia. Ja tämä tarkoittaisi edellisessä lukitussa ketjussa spekuloitua lisäviivettä. Odotellaanpa puolisentoista kuukautta ja saadaan valaistusta asiaan.

        Sopimusmallista riippuen kannattaa tilaajan tietyissä kriisiytyneen projektin tilanteissa "heittäytyä tyhmäksi". Jos näin olisi, kertoisi TVO laitostoimittajalle että toimitaan täysin heidän suunnitelmien mukaan, jos STUK ne puoleltaan hyväksyy. Ja sitten vaan tarinoidaan mukavia kahviossa laitostoimittajan taikinoidessa laitoksensa kanssa.

        Toinen kulma asiaan voisi olla se, että sähköä saataisiin edes ajoittain 15 % valtakunnan tarpeesta. Poliitikot ovat jo nyt uhkailleet että talvi 2023/2024 se vasta kriittinen olisikin. Voihan siis olla että Lintilän porukoille on tiedotettu että vikoineen päivineen edetään se 11 päivää ja jos se aurinko alkaisi edes vähän lämmittämään. Katsellaan sitten miten rähjäiseksi laitos on mennyt ja mietitäään kuinka seuraava talvi pärjätään.


    • Anonyymi

      On siis erittäin vakavissa vaikeuksissa ja aina vain vakavammaksi homma menee.

    • Anonyymi

      Eikös arevallakin ole 60 pvä palautus oikeus jos laite on viallinen? Eikun pakata ja lähettää takasin ja uusi tilalle. Tai ehkä kuitenkin parasta perua koko hanke ranskalaisilta ja antaa urakka sellaisille jotka oikeasti jotain osaavat.

    • Anonyymi

      Jos Olkiluoto 3 ei ole vakavissa vaikeuksissa, niin hoh hoijaa.
      Itse en vanhana projektin vetäjänä voi ymmärtää tällaista sekoilua, jossa budjetti on mennyt moneen kertaan ja aikataulu kolminkertaistunut.
      Kyseessä on kuitenkin vanhaa voimalaitostekniikkaa, eikä sen hallinta ainakaan menneinä vuosikymmeninä ole ollut erityisen hankalaa, edes minulle.

      • Anonyymi

        Muualla jos projektin aikataulu venähti vaikkapa tuplasti kustannuksineen, oltiin veitsi kurkulla että uuden perälaudan kohdalla luovutettiin toimivana. Nykyprojektit ei menekään enää näin. Suomikaan ei enää vie isoja projekteja, kuten taannoin Neuvostoliittoon, Libyaan, Irakiin jne. Jos Suomen osaaminen rommasi, niin kai se on sitten rommannut Ranskassa ja Saksassakin. Saksan referenssinä Berliinin lentokenttätyömaa.

        Jännän edessä mitä tapahtuu 4 viikon tarkastusjaksolla. Jos toimittajayhtiöllä kolme EPR-projektia kyntämässä syvällä suossa, niin eiköhän joku jo moneen kertaan tyritty maalaistollojen työmaa odottele että näyteikkunassa olevat Ranska ja Englanti lähtee rokkaamaan. Ei kai niitä tuotekehitysasteella olevan laitoksen resursseja ole määräänsä enempää.

        Onneksi TVO:lla on kai jotain vipuvartta vielä olemassa laitostoimittajaan.


    • Olisivat ny vain seevannu ne railot ja vetäny 48.lla kiinni ni hyvä olis tullu

    • Anonyymi

      On taidettu rakentaa kymmeniä vuosia ja miljardeja maksanut laitos sutta ja sekundaa!!

    • Anonyymi

      Kansainvälinen välimiesoikeuden komitea (International Dispute Review Board) eväsi Suomelta korvausvaatimukset venäläiseltä Rosatomilta liittyen Hanhikivi-ydinvoimalaan, jonka rakentamissopimuksen Helsinki irtisanoi tänä vuonna Venäjän suoritettua intervention Ukrainan sisällissotaan. Rosatom vaatii puolestaan Suomelta noin 3 miljardin dollarin korvauksia, joihin sillä on oikeus.

      • Anonyymi

        Venäjällä ei ole mitään oikeutta mihinkään.

        Venäjällä eikä venäläisillä yrityksillä ole käytännössä mitään tekemistä euroopassa, ovat pakotteiden kohteena.


      • Anonyymi

        Tästä voi aloittaa uuden keskustelun muuaalla, ei kuulu aiheeseen.


      • Anonyymi

        Missä tyttöhallitus hääräilee, siellä syntyy miljardivahinko ja kansa se vaan tykkää.


    • Anonyymi

      Jännityksellä odotetaan, TVO:n OL3 sivustolla https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

      Käyttöönottokokeet jatkuvat seuraavilla testeillä:

      ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 60%:lle ja takaisin 60%:lta 90%:lle
      kokeen aikana koestetaan reaktorin ja turbiinin säätäjien toimintaa
      ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 25%:lle
      kokeessa testataan automaattista generaattorin tehon laskua turva-automaation käyttöliittymästä
      turbiinipikasulku 100%:n reaktoriteholta
      manuaalinen turbiinipikasulku, jonka jälkeen reaktori jää 25%:n teholle ja laitos irtoaa kantaverkosta
      generaattorin palautuskoe 100%:n generaattoritehosta 50 %:n teholle
      kokeessa testataan generaattorin palautussignaalien toimintaa vikatilanteessa, jossa tehoa on pudotettava nopeasti
      omakäyttökoe 100%:n reaktoriteholta
      laitos irrotetaan kantaverkosta ja laitos jää 25% reaktoriteholle osittaisen pikasulun jälkeen, generaattorin syöttäessä laitoksen omaa käyttöä
      yhden reaktoripumpun menetyskoe 100%:n reaktoriteholta
      yhden reaktoripumpun menetys johtaa osittaiseen pikasulkuun ja reaktoriteho laskee 35%:iin, laitos jää verkkoon
      lähivikakoe 60%:n reaktoriteholta
      testi varmistaa laitoksen tasaisen toiminnan, jos 400 kV:n kantaverkon puolella tapahtuu 3-vaiheinen oikosulku

      Tuotantosuunnitelmassa näyttäisi ensimmäinen tuotantotunti olevan 27.12.2022 klo 19

      43 tiistai 27.12.2022 joulukuu 19:00 343

      Seuraavat näkyvissä olevat tunnit tuosta eteenpäin tuntikeskiteholla 430 MW

    • Anonyymi

      tuntuu että voimalaa halutakaan kuntoon ,kun saadaan venytettyä sähkön hintaa,

    • Anonyymi

      Katsotaan meneekö juoksupyörät kappaleiksi ja sirpaleet höyristimeen saakka!

      • Anonyymi

        Kai juoksupyörät nyt kestää tämän ryskyttämisen, mutta jos siellä hajoaa jotain muuta. Toki tässä on nyt viikkokausia kovaa ajoa lokakuulle saakka takana, eli voihan hyvinkin olla että tuo 11 päivän koeajo onnistuu. Neljän viikon tarkastusjakso kertoo sitten miten on käynyt ja kuinka jatkossa edetään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kai juoksupyörät nyt kestää tämän ryskyttämisen, mutta jos siellä hajoaa jotain muuta. Toki tässä on nyt viikkokausia kovaa ajoa lokakuulle saakka takana, eli voihan hyvinkin olla että tuo 11 päivän koeajo onnistuu. Neljän viikon tarkastusjakso kertoo sitten miten on käynyt ja kuinka jatkossa edetään.

        Alkuperäiset juoksupyörät menevät vaihtoon joka tapauksessa. Tilalle asennetaan uudet vahvistetut pyörät. Niiden virtaustekninen toiminta ja hyötysuhde voi vielä poikia isoja pulmia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alkuperäiset juoksupyörät menevät vaihtoon joka tapauksessa. Tilalle asennetaan uudet vahvistetut pyörät. Niiden virtaustekninen toiminta ja hyötysuhde voi vielä poikia isoja pulmia.

        Tämä on totta, eli uudelleenmuotoillut ja mitoitukseltaan kestävämmät juoksupyörät on toimituksessa. Mutta tämä ryskytys mennään tiedotteen mukaan vanhoilla. Tiedote 21.12.2022 kertoo:

        "Uudelleen rikkoutuminen voidaan välttää pumppujen optimaalisella ajotavalla sekä käyttämällä mitoitukseltaan kestävämpiä juoksupyöriä."

        "Uudet muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät ovat valmistuksessa ja niiden arvioidaan saapuvan helmi-maaliskuun vaihteessa 2023."

        Tuo virtaustekninen toiminta ja hyötysuhde jää siis tässä yksitoista päivää kestävässä koeajossa testaamatta. Siinä mielessä eteen voi vielä tulla vaikeuksia tai ainakin kysymyksiä tuon neljä viikkoa kestävän tarkastuksen aikana tai jopa sen jälkeen. Uudet juoksupyörät käsittääkseni saitilla siten, että vaihto onnistu tuossa neljän viikon slotissa. Mutta koeajot pumppujen osalta siis kuumassa laitoksessa, onhan toki pumppuja neljä eli sen puolesta onnistuu.

        Erittäin vakaviiin vaikeuksiin tuon viiveen ohella lukeutuu vasta tässä vaiheessa havaittu juoksupyörien muotoilun ja mitoituksen kestävyysongelmat. Juoksupyörät kuitenkin olleet saitilla vissiin jo vuosia valmiina.


    • Anonyymi

      Hyvin lähti yöllä rokkaamaan, joskus yhden jälkeen inertia nousti vajaat 20 GWs ja tehot alkoivat sitten lopulta nousemaan. Nythän se jo jauhaa teholla 443,8 MW. TVO:n sivuilla varmaan viivettä, mutta nyt alkaa tehot nousemaan, GW raja menee rikki klo 9.

      • Anonyymi

        Millainen äänimaailma syve-pumppujen tykönä?


    • Anonyymi

      klo 12 menee 1 GW raja rikki

      • Anonyymi

        Vai syve-pumppu pelkästään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai syve-pumppu pelkästään?

        Voihan se olla että syöttövesipumput tulee noissa kokeissa rasittuneeksi. Se selvinnee(kö) siinä neljän viikon tarkastuksessa?

        ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 60%:lle ja takaisin 60%:lta 90%:lle
        kokeen aikana koestetaan reaktorin ja turbiinin säätäjien toimintaa

        ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 25%:lle
        kokeessa testataan automaattista generaattorin tehon laskua turva-automaation käyttöliittymästä

        turbiinipikasulku 100%:n reaktoriteholta
        manuaalinen turbiinipikasulku, jonka jälkeen reaktori jää 25%:n teholle ja laitos irtoaa kantaverkosta

        generaattorin palautuskoe 100%:n generaattoritehosta 50 %:n teholle
        kokeessa testataan generaattorin palautussignaalien toimintaa vikatilanteessa, jossa tehoa on pudotettava nopeasti

        omakäyttökoe 100%:n reaktoriteholta
        laitos irrotetaan kantaverkosta ja laitos jää 25% reaktoriteholle osittaisen pikasulun jälkeen, generaattorin syöttäessä laitoksen omaa käyttöä

        yhden reaktoripumpun menetyskoe 100%:n reaktoriteholta
        yhden reaktoripumpun menetys johtaa osittaiseen pikasulkuun ja reaktoriteho laskee 35%:iin, laitos jää verkkoon

        lähivikakoe 60%:n reaktoriteholta
        testi varmistaa laitoksen tasaisen toiminnan, jos 400 kV:n kantaverkon puolella tapahtuu 3-vaiheinen oikosulku


    • Anonyymi

      Kavitointi on värinämittauksin todennettavissa. Esiintyykö jollakin tuottokäyrän alueella poikkeuksellista värähtelyä, joka voisi kertoa pumpun kavitaatiosta?
      Kavitaation aiheuttamat värähtelyt voivat hyvinkin olla hoikan rakenteen säröytymien taustalla, vaikka varsinaisia kavitaation aiheuttamia metallin pintavaurioita ei esiintyisikään.

      • Anonyymi

        Oletan että pumpuissa ja perustuksissa on tärinäanturit tällaisen sopankeiton jälkeen kiinni. Tuo neljän viikon tarkastelujakso kertoo paljon. Nyt ei auta kuin odottaa, tietoa ei saitilta uutissulun ja NDA-soppareiden vuoksi saa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletan että pumpuissa ja perustuksissa on tärinäanturit tällaisen sopankeiton jälkeen kiinni. Tuo neljän viikon tarkastelujakso kertoo paljon. Nyt ei auta kuin odottaa, tietoa ei saitilta uutissulun ja NDA-soppareiden vuoksi saa.

        Kyllä tietoa tulee koko ajan. Mafian soppareista ei tarvitse välittää.


      • Anonyymi

        Kavitaatio johtuu siitä että trimmitaso on väärä. Mielummin vähän syvemmälle kuin pakko vaikkei kaikkein optimaalisinta hyötysuhteen kannalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä tietoa tulee koko ajan. Mafian soppareista ei tarvitse välittää.

        Karille suuntaavassa kriisiprojektissa nohevimmat jepet lähtee hyvissä ajoin nostelemaan muihin haasteisiin ennen kuin sonta lentää ropeliin. Paha se on vastailla ex-kolleegoiden kyselyihin kun "toi sopimus kieltää".


    • Anonyymi

      Huomatkaa ettei laitos ole datan mukaan käynyt 1600 MW teholla. Sitä ajetaan huipuissakin n. 30 MW alemmalla tasolla. Tämä johtunee jäähdytyksestä?

      • Anonyymi

        Täyden tehon testit ovat sitten tekemättä. Katsotaan kuittaako Stuk kuitenkin koeajopöytäkirjat. Ei pitäisi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täyden tehon testit ovat sitten tekemättä. Katsotaan kuittaako Stuk kuitenkin koeajopöytäkirjat. Ei pitäisi!

        Nyt 1565.7 MW. Tuotantosuunnitelmassa näkyy selvästi 1560 MW ylärajana ja julkaistu toteutuma on tämän kanssa kokolailla linjassa. Toimintamalli viestittiin 21.12.2022 tiedotteen verbaaliakrobatiassa

        "Uudelleen rikkoutuminen voidaan välttää pumppujen optimaalisella ajotavalla sekä käyttämällä mitoitukseltaan kestävämpiä juoksupyöriä."

        Optimaalinen ajotapa ei siten salli ajaa mitoitusteholla, 1,6 GW. Viranomaisena on koekäytön ja luvituksen päätyttyä STUK:n kyettävä vastaamaan ainakin kysymyksiin:

        - Ajettiinko laitosta 1,6 GW teholla täystehotesteissä?
        - Jos ajettiin, niin minä aikoina tuo teho saavutettiin ja kauanko sitä kyettiin ylläpitämään?

        Vahva oletus on, että tämän koekäyttöjakson päätteeksi maaliskuulla saadaan ehdollinen v.a. lupa. Kun uudet juoksupyörät on asennettu, joudutaan ainakin osa täystehoajoista uusimaan lopulliseen luvitukseen.


      • Anonyymi

        Teho menee 99% hyötysuhteella kantaverkkoon joten jäähdytys ei ole pullonkaula tässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teho menee 99% hyötysuhteella kantaverkkoon joten jäähdytys ei ole pullonkaula tässä.

        OK, eli tuo 1562.5 MW on kantaverkkoon siirtyvä sähköteho. Eikö nettoteho täystehoajossa kuitenkin ole 1600 MW? Siis generaattorin navoissa.


    • Anonyymi

      On kullä rohkeaa touhua. Viallinen syve-pumpun juoksupyörä kun hajoaa kappaleiksi, niin se on kyllä veret seisauttava hetki. En kyllä ymmärrä alkuunkaan, miten Stuk on voinut lähteä tällaiseen tietoiseen riskin ottoon.

      • Anonyymi

        Mitähän muita riskejä ne ottaa kertomatta yleisölle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitähän muita riskejä ne ottaa kertomatta yleisölle?

        Riskiarvioinnissa riittää kun tunnistetaan riskin olevan olemassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riskiarvioinnissa riittää kun tunnistetaan riskin olevan olemassa.

        Eipä riitä. Tai sitten Teollisuuden Voimalla on vakavat puutteet riskinhallintajärjestelmissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä riitä. Tai sitten Teollisuuden Voimalla on vakavat puutteet riskinhallintajärjestelmissä.

        Ei se riitä, ei. Puutteita tai jopa vakavia puutteita näyttää olevan. Miten muutoin voi selittää vuosien viivästyksen ja erimielisyyksien ajautumisen välimiesoikeuteen? Lisäksi on olemassa massa välimiesoikeuden ratkaisun jälkeisiä jo lauenneita riskejä (syve-pumput ml). Pörssitiedotteiden viimeinen kappale viittaa jatkuvasti laitostoimittajan velvoitteisiin. Ainakin ennen laitettiin ns priority-kategoriaan erilaiset lähtötieto- ja suunnnittelupuutteet ja korjaavana toimenpiteenä oli niiden korjaus ja tarkastus reaalimaailmassa. Miten on vuosia voitu hyväksyä toteutunut aikatauluriski? Sisältääkö riha muita toimenpiteitä kuin tunnistetaan aikatauluriskit?

        TVO:n puolustukseksi on sanottava että Suomessa maan tavaksi muodostunut asettaa riskit minimiin paperilla. TVO:n tehtävä ei ole kouluttaa riha-ammattilaisia, vaan se rekrytoi tai ostaa konulttipalveluita. Asiaan ei suoranaisesti liity, mutta Hanhikiven riha:ssa varmaan oli huomioitu poliittinen riski? Jos oli, niin nyt on helppo toimia eikä asiaa olisi tarvinnut ensimäisenä viedä välimiesoikeuteen. Kukaan ei laita rihaan ratkaisuksi että "viedään asiakohta välimiesoikeuteen".

        Tässä maassa on ihan oikeasti ryhdyttävä miettimään riskienhallintaa ja ovatko riha-suunnitelmat edes realistisia.


    • Anonyymi

      Kannattaa purkaa koko laitos ja rakentaa uusi.

    • Anonyymi

      Tehon nostaminen ikään kuin "laahaa" tuotantosuunnitelman aikataulusta ja samaan aikaan vältetään 1600 MW tasoa pysytellen n. 30 MW sen alapuolella. Voisiko se johtua syöttövesipumppujen säästämisestä, vai onko tuohon jokin muu, lähinnä rakenteellinen syy?

    • Anonyymi

      On se ihme ja vosi jos vitshi avautua.

    • Anonyymi

      Eihän 13 vuoden jatkuvien viivästysten jälkeen VOI olla mitään muuta kuin vakavia vaikeuksia!

      Te olette aivan sekopäitä kaikki!

      • Anonyymi

        Jospa siellä on liikaa häkää.


    • Anonyymi

      Nyt rokataan sähköteholla 1565.7 MW ja keskituntiteho suunnitelmissa 1560 MW.

    • Anonyymi

      jospa se siitä vielä pikkuhiljaa. juhannukseksihan veikkailtii jo aiemmin saatavan toimimaan kunnolla. mutta minkä vuoden jussina

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Jauhaa hyvin teholla 1575 MW.

    • Anonyymi

      Olkiluoto 3 jytkyttelee 1578,2 MW teholla, tuotantoennusteen mukaan jatkuu 10.1.2023 saakka. TVO tiedottaa tuotantoennusteessaan, ei siis tiedotteessaan lähivikakokeen peruutuksesta:

      "Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortiolta saadun tiedon mukaan sähköntuotanto jatkuu 27. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen maaliskuussa 2023 (9. maaliskuuta). Merkittävät käyttöönottokokeet (9kpl) toteutettiin onnistuneesti ja laitos toimii suunnitellusti. Viimeisenä jäljellä ollut lähivikakoe peruttiin Fingridin toimesta. Tällä ei ole vaikutusta koekäytön aikatauluun. Seuraavaksi vuorossa on syöttövesipumppujen tarkastukset."

      https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

      Odottelemme mielenkiinnolla uutisointia syvepumppujen tilanteesta.

      TVO:n tiedote 5.1.2023

      "Testaaminen ei rajoitu pelkästään ydinvoimalaitokseen. Yhteistyössä kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa testataan myös laitoksen ja kantaverkon suhdetta.

      – Tämä on tärkeä osa käyttöönottoa, koska kyseessä on suuri tuotantolaitos. Olemme tehneet esimerkiksi isoja kuormanpudotuskokeita, kuten pikasulkukokeen, jossa OL3 tippuu yhtäkkiä pois sähköntuotannosta. Fingrid on sitten seurannut tarkasti kantaverkon käyttäytymistä tällaisissa tilanteissa. Teemme myös niin sanotun lähivikakokeen, jossa Fingrid tekee verkkoon lyhytaikaisen oikosulun. Sen aikana laitoksen pitää pysyä verkossa, Hassinen kertoo."

      https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2023/tuhansientestienlaitos.html

      Pitääkö tästä päätellä että järjestelmäsuojakin olisi ollut kokeen aikana vaikeuksissa? Ei kestä worst case tilannetta, eli yhtään vikaa ei saa kantaverkossa olla jos OL3 kaatuu? Onneksi olkoon, hyvin suunniteltu ja vielä paremmin toteutettu.

      ”Olkiluoto 3:lle suunnitellussa lähivikakokeessa vian kesto olisi ollut 150 millisekuntia. Suunniteltu testi on vaativa ja sitä on suunniteltu pitkään ja huolellisesti. Ilmenneiden havaintojen seurauksena katsoimme parhaaksi keskeyttää testin ja taata sähköjärjestelmän turvallisuus. Analysoimme tulevien viikkojen aikana valmistelujen yhteydessä mitattua dataa ja näiden perusteella arvioimme tarvittavia jatkotoimenpiteitä,” toteaa vanhempi asiantuntija Minna Laasonen Fingridiltä.


      https://www.fingrid.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2023/fingrid-ei-voinut-vieda-loppuun-suunniteltua-lahivikakoetta/

    • Anonyymi

      Ei lähde tiistaina OL3 käyntiin, viikolla eteenpäin 20.2.2023. TVO tiedottelee Twitterissä, ei verkkosivuillaan. Ilmeisesti huutoa lähtee ilmoille niin Areva-Siemensin kuin TVO:n projektijohdon huoneissa. Lähinnä kysymys on siitä mikä taho ja milloin ilmoittaa noin 24 kk viiveestä. Venttiilin vaihtaminen on korvaustoimintaa, ajan pelaamista.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ei osata tai uskalleta tehdä lähivikakoetta. Ruotsissa tapahtui lähivika ihan normihommissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2743
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2330
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1847
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1715
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe