Olkiluoto 3 vakavissa vaikeuksissa edelleen

Anonyymi-ap

Syöttövesipumppujen sisäkalujen säröilyt kertovat pumppujen lujuusteknisen mitoituksen epäonnistuneen ratkaisevasti. No, nyt on sitten uudet vahvemmat juoksupyörät tilauksessa. Jotkut ovat epäilleet rikkoutumisten taustalla olevan kavitointia. Tästä olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Onkohan pumppujen imuputkisto liian ahdas, pitkä vai onko koko syöttpöveden pumppausprosessi mitoitettu väärin?

66

484

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   TVO:n pörssitiedote 21.12.2022

   https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2022/olkiluoto3eprnkoekayttojatkuu.html

   "Koekäyttö jatkuu tiistaina 27. joulukuuta arviolta 11 päivää kestävällä testijaksolla, jonka aikana tuotantoteho vaihtelee voimakkaasti. Täyden tehon testien jälkeen sähköntuotanto keskeytetään noin neljäksi viikoksi syöttövesipumppujen tarkastusten ja laitosyksikön uudelleen käynnistämisen ajaksi. Tarkastukset pyritään hoitamaan mahdollisimman tiiviissä aikataulussa ja niiden vaatiman tuotantokatkoksen kestoon liittyy vielä epävarmuuksia. Tämän jälkeen, ennen säännöllisen sähköntuotannon alkamista, koekäytössä on edessä vielä noin kuukauden kestävä tuotantojakso, jolloin Olkiluoto 3 tuottaa sähköä pääosin täydellä teholla 24/7. Uudet muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät ovat valmistuksessa ja niiden arvioidaan saapuvan helmi-maaliskuun vaihteessa 2023. Koekäyttöohjelmaan on varattu aikaa sekä nykyisten juoksupyörien tarkastamiseen että uusien vaihtamiseen."

   Eli uudet, muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät. Ainesta, valmistustapaa tai pumppuja muutoin ei tässä aikaikkunassa korjattane. Onko tuollainen koko syöttöveden pumppausprosessia koskeva suunnittelumuutos toteutuksineen sikäli iso tai tarpeeton, ettei siihen ole haluttu lähteä? Voiko olla että tulevan täyden tehon koeajoon päättyvän 11 päivän tuotantojakson sekä 4 viikon tarkastusjakson aikana tähän uudelleenmitoitustarpeeseen törmätäänkin? Eli suomeksi, onko siis ajanpeluuta, koska iso kokonaissovintosopimuksen jälkeen ilmaantunut kustannusmassa odottaa kenen syliin kaatua?

  • Anonyymi

   Pumpuille ei saa päästää kylmää vettä, koska se aihjeuttaa lämpöjännityksiä ja säröjä.

   • Anonyymi

    No, ei kai hyvänen aika missään voimalaitoksen rakenteissa voida hyväksyä, sitä että kuumaan pumppuun ajetaankin yhtäkki kylmää vettä. Sehän on yksi suunnittelun lähtökohta, enkä usko että Olkiluodossa siitä on ollut kysymys. Kyllä Olkiluodossa on juoksupyörien lujuustekninen mitoitus ollut alakanttiin, kun on haettu hyviä virtausominaisuuksia ja hyötysuhteita. Suomeksi sanottuna suunnittelumoka.


   • Anonyymi

    Liian heikot juoksupyörät oli pumppujen ongelmana.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No, ei kai hyvänen aika missään voimalaitoksen rakenteissa voida hyväksyä, sitä että kuumaan pumppuun ajetaankin yhtäkki kylmää vettä. Sehän on yksi suunnittelun lähtökohta, enkä usko että Olkiluodossa siitä on ollut kysymys. Kyllä Olkiluodossa on juoksupyörien lujuustekninen mitoitus ollut alakanttiin, kun on haettu hyviä virtausominaisuuksia ja hyötysuhteita. Suomeksi sanottuna suunnittelumoka.

    Joku häikkä siellä oli vuosi sitten tammikuussa.


  • Anonyymi

   Tehtaan puolelta kerrottu, että nyt yritetään vaan ajaa talven yli ja katsotaan sitten paremmalla ajalla mitä pumpuille pitää tehdä. Juoksupyöriäkään ei voi kovin paljoa vahvistaa. Pumppupesiinkin tarvittaisiin muutoksia, mutta se on jo sitten paljon suurempi projekti, jos siihen päädytään.

   • Anonyymi

    STUK päivystää nyt 24/7 Olkiluodossa silmä kovana omaa "luomustaan"...


  • Anonyymi

   Kuuluu kai pirtaan😇

  • Anonyymi

   Deva kiva jos tuo posahtaa rajussa käytössä, siin kyllä nahka palaa?😵😵

  • Anonyymi

   Entäs jos ja kun ei ne uudelleen muotoillut, mutta edelleen samasta materiaalista samoin valmistusmenetelmin tehdyt juoksupyörät kestäkään täystehokokeita ja tehon veivaamista edestakaisin? Ymmärsin että siinä tehojen rynkyttämisessä tai täydtehoajossa pumput hajosivat? Taas samat viat paljastuvat väkisinkin neljän viikon tarkastusseisokissa.

   Tehdas sanooko siis keväälläkin että "katotaan tässä sitten kun keretään?". Vai "katellaan kuule kun tilaatte ja maksatte etumaksun"?

   • Anonyymi

    - Ja valmistaja on ...mikä? missä tehdään osat?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    - Ja valmistaja on ...mikä? missä tehdään osat?

    Sitä ei julkisuudessa ainakaan TVO:n toimesta ole kerrottu. Edellisessä "vakavissa vaikeuksissa"-ketjussa valmistajia ainakin arvuuteltu.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    - Ja valmistaja on ...mikä? missä tehdään osat?

    Valmistajaa ei TVO tosiaan mainitse, mutta edellisessä ketjussa asiaa on käsitelty

    https://keskustelu.suomi24.fi/t/17615458/olkiluoto-3-vakavissa-vaikeuksissa

    Pumppuvalmistaja KSB mainitsee OL3 referenssikseen, mikä pitänee paikkansa koska LUT dokumenteissakin näin on

    https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/95754/Kandidaatintyö Olli Ruuska.pdf

    https://live-resources-e2e-sales.ksb.com/resource/blob/96392/00268a58935b79437776892b71af1446/dow-expertise-data.pdf


  • Anonyymi

   Voimala on särjetty näillä avuilla.

   STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa.

  • Anonyymi

   Kaikki saadaan rikottua jos tahallaan rikotaan.

   • Anonyymi

    Kyllä voimalan tulee koekäytö kestää, kun tarkoitus on käyttää voimalaa jatkossa vuosikymmeniä.
    Ja viallista, väärin suunniteltua voimalaa ei kannata vastaan ottaa, vaan laitoksen toimittajan tulee se toimittaa toimintakunnossa.


  • Anonyymi

   onkos se jo noin, 15 - 20 v. myöhässä ?
   Ja laitostoimittaja on sopimuksin luvannut toimittaa toimivan voimalan.
   Viivästys sakkoja on jo maksettu.
   Nyt maksetaan korjauksia, ehkä suunnittelu, mitoitus virheitä ?

   Alkaakohan tämä "ydinvoima citroen" milloin toimia ?
   Ja lopullinen hinta on ?

  • Anonyymi

   Pitäisi purkaa kokonaan ja rakentaa uudelleen.

  • Anonyymi

   Oikaistaan taas kerran. Olkiluoto3 ei ole vakavissa vaikeuksissa. Euroopan suurimasa voimalassa on koekäyttövaihe menossa ja sen myötä ilmenee pieniä pumppuvikoja, mikä ei ole yllätys koskaan koekäytössä.

   • Anonyymi

    Takalaudan paukkuminen on aina projektilla vakava asia, ei ehkä turnkey-mallissa TVO:n kannalta mutta projektin ja etenkin laitostoimittajan. Sinänsä käyttöönotoissa hajoaa kampetta, tämä huomiosi on varsin totta. Euroopan suurin NPP on ymmärtääkseni Zaporižžja Ukrainassa. Toki se ainakin koostui kuudesta 1 GW yksiköstä.

    Käsitän että kaikki osapuolet, STUK mukaanlukien tietävät, mutta eivät ehkä lausu julki että riskinä on 11 päivän koeajon jälkeen kuralle ajettu laitos.

    Vasta kun uudetkin juoksupyörät ajettu riekaleiksi, voidaan syy kaataa aukottomasti (sanktionsa tappiin ajaneelle?) laitetoimittajalle. Eli ne ehjät, mutta väärin mitoitetut pumppupesätkin olisi jo nykytiedon mukaan vaihdettava. Siis kokonaiset pumput, mikä tarkoittaisi ketjussa mainittuja putkistomuutoksia. Ja tämä tarkoittaisi edellisessä lukitussa ketjussa spekuloitua lisäviivettä. Odotellaanpa puolisentoista kuukautta ja saadaan valaistusta asiaan.

    Sopimusmallista riippuen kannattaa tilaajan tietyissä kriisiytyneen projektin tilanteissa "heittäytyä tyhmäksi". Jos näin olisi, kertoisi TVO laitostoimittajalle että toimitaan täysin heidän suunnitelmien mukaan, jos STUK ne puoleltaan hyväksyy. Ja sitten vaan tarinoidaan mukavia kahviossa laitostoimittajan taikinoidessa laitoksensa kanssa.

    Toinen kulma asiaan voisi olla se, että sähköä saataisiin edes ajoittain 15 % valtakunnan tarpeesta. Poliitikot ovat jo nyt uhkailleet että talvi 2023/2024 se vasta kriittinen olisikin. Voihan siis olla että Lintilän porukoille on tiedotettu että vikoineen päivineen edetään se 11 päivää ja jos se aurinko alkaisi edes vähän lämmittämään. Katsellaan sitten miten rähjäiseksi laitos on mennyt ja mietitäään kuinka seuraava talvi pärjätään.


  • Anonyymi

   On siis erittäin vakavissa vaikeuksissa ja aina vain vakavammaksi homma menee.

  • Anonyymi

   Eikös arevallakin ole 60 pvä palautus oikeus jos laite on viallinen? Eikun pakata ja lähettää takasin ja uusi tilalle. Tai ehkä kuitenkin parasta perua koko hanke ranskalaisilta ja antaa urakka sellaisille jotka oikeasti jotain osaavat.

  • Anonyymi

   Jos Olkiluoto 3 ei ole vakavissa vaikeuksissa, niin hoh hoijaa.
   Itse en vanhana projektin vetäjänä voi ymmärtää tällaista sekoilua, jossa budjetti on mennyt moneen kertaan ja aikataulu kolminkertaistunut.
   Kyseessä on kuitenkin vanhaa voimalaitostekniikkaa, eikä sen hallinta ainakaan menneinä vuosikymmeninä ole ollut erityisen hankalaa, edes minulle.

   • Anonyymi

    Muualla jos projektin aikataulu venähti vaikkapa tuplasti kustannuksineen, oltiin veitsi kurkulla että uuden perälaudan kohdalla luovutettiin toimivana. Nykyprojektit ei menekään enää näin. Suomikaan ei enää vie isoja projekteja, kuten taannoin Neuvostoliittoon, Libyaan, Irakiin jne. Jos Suomen osaaminen rommasi, niin kai se on sitten rommannut Ranskassa ja Saksassakin. Saksan referenssinä Berliinin lentokenttätyömaa.

    Jännän edessä mitä tapahtuu 4 viikon tarkastusjaksolla. Jos toimittajayhtiöllä kolme EPR-projektia kyntämässä syvällä suossa, niin eiköhän joku jo moneen kertaan tyritty maalaistollojen työmaa odottele että näyteikkunassa olevat Ranska ja Englanti lähtee rokkaamaan. Ei kai niitä tuotekehitysasteella olevan laitoksen resursseja ole määräänsä enempää.

    Onneksi TVO:lla on kai jotain vipuvartta vielä olemassa laitostoimittajaan.


  • kenny79

   Olisivat ny vain seevannu ne railot ja vetäny 48.lla kiinni ni hyvä olis tullu

  • Anonyymi

   On taidettu rakentaa kymmeniä vuosia ja miljardeja maksanut laitos sutta ja sekundaa!!

  • Anonyymi

   Kansainvälinen välimiesoikeuden komitea (International Dispute Review Board) eväsi Suomelta korvausvaatimukset venäläiseltä Rosatomilta liittyen Hanhikivi-ydinvoimalaan, jonka rakentamissopimuksen Helsinki irtisanoi tänä vuonna Venäjän suoritettua intervention Ukrainan sisällissotaan. Rosatom vaatii puolestaan Suomelta noin 3 miljardin dollarin korvauksia, joihin sillä on oikeus.

   • Anonyymi

    Venäjällä ei ole mitään oikeutta mihinkään.

    Venäjällä eikä venäläisillä yrityksillä ole käytännössä mitään tekemistä euroopassa, ovat pakotteiden kohteena.


   • Anonyymi

    Tästä voi aloittaa uuden keskustelun muuaalla, ei kuulu aiheeseen.


   • Anonyymi

    Missä tyttöhallitus hääräilee, siellä syntyy miljardivahinko ja kansa se vaan tykkää.


  • Anonyymi

   Jännityksellä odotetaan, TVO:n OL3 sivustolla https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

   Käyttöönottokokeet jatkuvat seuraavilla testeillä:

   ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 60%:lle ja takaisin 60%:lta 90%:lle
   kokeen aikana koestetaan reaktorin ja turbiinin säätäjien toimintaa
   ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 25%:lle
   kokeessa testataan automaattista generaattorin tehon laskua turva-automaation käyttöliittymästä
   turbiinipikasulku 100%:n reaktoriteholta
   manuaalinen turbiinipikasulku, jonka jälkeen reaktori jää 25%:n teholle ja laitos irtoaa kantaverkosta
   generaattorin palautuskoe 100%:n generaattoritehosta 50 %:n teholle
   kokeessa testataan generaattorin palautussignaalien toimintaa vikatilanteessa, jossa tehoa on pudotettava nopeasti
   omakäyttökoe 100%:n reaktoriteholta
   laitos irrotetaan kantaverkosta ja laitos jää 25% reaktoriteholle osittaisen pikasulun jälkeen, generaattorin syöttäessä laitoksen omaa käyttöä
   yhden reaktoripumpun menetyskoe 100%:n reaktoriteholta
   yhden reaktoripumpun menetys johtaa osittaiseen pikasulkuun ja reaktoriteho laskee 35%:iin, laitos jää verkkoon
   lähivikakoe 60%:n reaktoriteholta
   testi varmistaa laitoksen tasaisen toiminnan, jos 400 kV:n kantaverkon puolella tapahtuu 3-vaiheinen oikosulku

   Tuotantosuunnitelmassa näyttäisi ensimmäinen tuotantotunti olevan 27.12.2022 klo 19

   43 tiistai 27.12.2022 joulukuu 19:00 343

   Seuraavat näkyvissä olevat tunnit tuosta eteenpäin tuntikeskiteholla 430 MW

  • Anonyymi

   tuntuu että voimalaa halutakaan kuntoon ,kun saadaan venytettyä sähkön hintaa,

  • Anonyymi

   Katsotaan meneekö juoksupyörät kappaleiksi ja sirpaleet höyristimeen saakka!

   • Anonyymi

    Kai juoksupyörät nyt kestää tämän ryskyttämisen, mutta jos siellä hajoaa jotain muuta. Toki tässä on nyt viikkokausia kovaa ajoa lokakuulle saakka takana, eli voihan hyvinkin olla että tuo 11 päivän koeajo onnistuu. Neljän viikon tarkastusjakso kertoo sitten miten on käynyt ja kuinka jatkossa edetään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kai juoksupyörät nyt kestää tämän ryskyttämisen, mutta jos siellä hajoaa jotain muuta. Toki tässä on nyt viikkokausia kovaa ajoa lokakuulle saakka takana, eli voihan hyvinkin olla että tuo 11 päivän koeajo onnistuu. Neljän viikon tarkastusjakso kertoo sitten miten on käynyt ja kuinka jatkossa edetään.

    Alkuperäiset juoksupyörät menevät vaihtoon joka tapauksessa. Tilalle asennetaan uudet vahvistetut pyörät. Niiden virtaustekninen toiminta ja hyötysuhde voi vielä poikia isoja pulmia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Alkuperäiset juoksupyörät menevät vaihtoon joka tapauksessa. Tilalle asennetaan uudet vahvistetut pyörät. Niiden virtaustekninen toiminta ja hyötysuhde voi vielä poikia isoja pulmia.

    Tämä on totta, eli uudelleenmuotoillut ja mitoitukseltaan kestävämmät juoksupyörät on toimituksessa. Mutta tämä ryskytys mennään tiedotteen mukaan vanhoilla. Tiedote 21.12.2022 kertoo:

    "Uudelleen rikkoutuminen voidaan välttää pumppujen optimaalisella ajotavalla sekä käyttämällä mitoitukseltaan kestävämpiä juoksupyöriä."

    "Uudet muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät ovat valmistuksessa ja niiden arvioidaan saapuvan helmi-maaliskuun vaihteessa 2023."

    Tuo virtaustekninen toiminta ja hyötysuhde jää siis tässä yksitoista päivää kestävässä koeajossa testaamatta. Siinä mielessä eteen voi vielä tulla vaikeuksia tai ainakin kysymyksiä tuon neljä viikkoa kestävän tarkastuksen aikana tai jopa sen jälkeen. Uudet juoksupyörät käsittääkseni saitilla siten, että vaihto onnistu tuossa neljän viikon slotissa. Mutta koeajot pumppujen osalta siis kuumassa laitoksessa, onhan toki pumppuja neljä eli sen puolesta onnistuu.

    Erittäin vakaviiin vaikeuksiin tuon viiveen ohella lukeutuu vasta tässä vaiheessa havaittu juoksupyörien muotoilun ja mitoituksen kestävyysongelmat. Juoksupyörät kuitenkin olleet saitilla vissiin jo vuosia valmiina.


  • Anonyymi

   Hyvin lähti yöllä rokkaamaan, joskus yhden jälkeen inertia nousti vajaat 20 GWs ja tehot alkoivat sitten lopulta nousemaan. Nythän se jo jauhaa teholla 443,8 MW. TVO:n sivuilla varmaan viivettä, mutta nyt alkaa tehot nousemaan, GW raja menee rikki klo 9.

   • Anonyymi

    Millainen äänimaailma syve-pumppujen tykönä?


  • Anonyymi

   klo 12 menee 1 GW raja rikki

   • Anonyymi

    Vai syve-pumppu pelkästään?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Vai syve-pumppu pelkästään?

    Voihan se olla että syöttövesipumput tulee noissa kokeissa rasittuneeksi. Se selvinnee(kö) siinä neljän viikon tarkastuksessa?

    ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 60%:lle ja takaisin 60%:lta 90%:lle
    kokeen aikana koestetaan reaktorin ja turbiinin säätäjien toimintaa

    ramppikoe 100%:n reaktoritehosta 25%:lle
    kokeessa testataan automaattista generaattorin tehon laskua turva-automaation käyttöliittymästä

    turbiinipikasulku 100%:n reaktoriteholta
    manuaalinen turbiinipikasulku, jonka jälkeen reaktori jää 25%:n teholle ja laitos irtoaa kantaverkosta

    generaattorin palautuskoe 100%:n generaattoritehosta 50 %:n teholle
    kokeessa testataan generaattorin palautussignaalien toimintaa vikatilanteessa, jossa tehoa on pudotettava nopeasti

    omakäyttökoe 100%:n reaktoriteholta
    laitos irrotetaan kantaverkosta ja laitos jää 25% reaktoriteholle osittaisen pikasulun jälkeen, generaattorin syöttäessä laitoksen omaa käyttöä

    yhden reaktoripumpun menetyskoe 100%:n reaktoriteholta
    yhden reaktoripumpun menetys johtaa osittaiseen pikasulkuun ja reaktoriteho laskee 35%:iin, laitos jää verkkoon

    lähivikakoe 60%:n reaktoriteholta
    testi varmistaa laitoksen tasaisen toiminnan, jos 400 kV:n kantaverkon puolella tapahtuu 3-vaiheinen oikosulku


  • Anonyymi

   Kavitointi on värinämittauksin todennettavissa. Esiintyykö jollakin tuottokäyrän alueella poikkeuksellista värähtelyä, joka voisi kertoa pumpun kavitaatiosta?
   Kavitaation aiheuttamat värähtelyt voivat hyvinkin olla hoikan rakenteen säröytymien taustalla, vaikka varsinaisia kavitaation aiheuttamia metallin pintavaurioita ei esiintyisikään.

   • Anonyymi

    Oletan että pumpuissa ja perustuksissa on tärinäanturit tällaisen sopankeiton jälkeen kiinni. Tuo neljän viikon tarkastelujakso kertoo paljon. Nyt ei auta kuin odottaa, tietoa ei saitilta uutissulun ja NDA-soppareiden vuoksi saa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Oletan että pumpuissa ja perustuksissa on tärinäanturit tällaisen sopankeiton jälkeen kiinni. Tuo neljän viikon tarkastelujakso kertoo paljon. Nyt ei auta kuin odottaa, tietoa ei saitilta uutissulun ja NDA-soppareiden vuoksi saa.

    Kyllä tietoa tulee koko ajan. Mafian soppareista ei tarvitse välittää.


   • Anonyymi

    Kavitaatio johtuu siitä että trimmitaso on väärä. Mielummin vähän syvemmälle kuin pakko vaikkei kaikkein optimaalisinta hyötysuhteen kannalta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä tietoa tulee koko ajan. Mafian soppareista ei tarvitse välittää.

    Karille suuntaavassa kriisiprojektissa nohevimmat jepet lähtee hyvissä ajoin nostelemaan muihin haasteisiin ennen kuin sonta lentää ropeliin. Paha se on vastailla ex-kolleegoiden kyselyihin kun "toi sopimus kieltää".


  • Anonyymi

   Huomatkaa ettei laitos ole datan mukaan käynyt 1600 MW teholla. Sitä ajetaan huipuissakin n. 30 MW alemmalla tasolla. Tämä johtunee jäähdytyksestä?

   • Anonyymi

    Täyden tehon testit ovat sitten tekemättä. Katsotaan kuittaako Stuk kuitenkin koeajopöytäkirjat. Ei pitäisi!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Täyden tehon testit ovat sitten tekemättä. Katsotaan kuittaako Stuk kuitenkin koeajopöytäkirjat. Ei pitäisi!

    Nyt 1565.7 MW. Tuotantosuunnitelmassa näkyy selvästi 1560 MW ylärajana ja julkaistu toteutuma on tämän kanssa kokolailla linjassa. Toimintamalli viestittiin 21.12.2022 tiedotteen verbaaliakrobatiassa

    "Uudelleen rikkoutuminen voidaan välttää pumppujen optimaalisella ajotavalla sekä käyttämällä mitoitukseltaan kestävämpiä juoksupyöriä."

    Optimaalinen ajotapa ei siten salli ajaa mitoitusteholla, 1,6 GW. Viranomaisena on koekäytön ja luvituksen päätyttyä STUK:n kyettävä vastaamaan ainakin kysymyksiin:

    - Ajettiinko laitosta 1,6 GW teholla täystehotesteissä?
    - Jos ajettiin, niin minä aikoina tuo teho saavutettiin ja kauanko sitä kyettiin ylläpitämään?

    Vahva oletus on, että tämän koekäyttöjakson päätteeksi maaliskuulla saadaan ehdollinen v.a. lupa. Kun uudet juoksupyörät on asennettu, joudutaan ainakin osa täystehoajoista uusimaan lopulliseen luvitukseen.


   • Anonyymi

    Teho menee 99% hyötysuhteella kantaverkkoon joten jäähdytys ei ole pullonkaula tässä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Teho menee 99% hyötysuhteella kantaverkkoon joten jäähdytys ei ole pullonkaula tässä.

    OK, eli tuo 1562.5 MW on kantaverkkoon siirtyvä sähköteho. Eikö nettoteho täystehoajossa kuitenkin ole 1600 MW? Siis generaattorin navoissa.


  • Anonyymi

   On kullä rohkeaa touhua. Viallinen syve-pumpun juoksupyörä kun hajoaa kappaleiksi, niin se on kyllä veret seisauttava hetki. En kyllä ymmärrä alkuunkaan, miten Stuk on voinut lähteä tällaiseen tietoiseen riskin ottoon.

   • Anonyymi

    Mitähän muita riskejä ne ottaa kertomatta yleisölle?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mitähän muita riskejä ne ottaa kertomatta yleisölle?

    Riskiarvioinnissa riittää kun tunnistetaan riskin olevan olemassa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Riskiarvioinnissa riittää kun tunnistetaan riskin olevan olemassa.

    Eipä riitä. Tai sitten Teollisuuden Voimalla on vakavat puutteet riskinhallintajärjestelmissä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eipä riitä. Tai sitten Teollisuuden Voimalla on vakavat puutteet riskinhallintajärjestelmissä.

    Ei se riitä, ei. Puutteita tai jopa vakavia puutteita näyttää olevan. Miten muutoin voi selittää vuosien viivästyksen ja erimielisyyksien ajautumisen välimiesoikeuteen? Lisäksi on olemassa massa välimiesoikeuden ratkaisun jälkeisiä jo lauenneita riskejä (syve-pumput ml). Pörssitiedotteiden viimeinen kappale viittaa jatkuvasti laitostoimittajan velvoitteisiin. Ainakin ennen laitettiin ns priority-kategoriaan erilaiset lähtötieto- ja suunnnittelupuutteet ja korjaavana toimenpiteenä oli niiden korjaus ja tarkastus reaalimaailmassa. Miten on vuosia voitu hyväksyä toteutunut aikatauluriski? Sisältääkö riha muita toimenpiteitä kuin tunnistetaan aikatauluriskit?

    TVO:n puolustukseksi on sanottava että Suomessa maan tavaksi muodostunut asettaa riskit minimiin paperilla. TVO:n tehtävä ei ole kouluttaa riha-ammattilaisia, vaan se rekrytoi tai ostaa konulttipalveluita. Asiaan ei suoranaisesti liity, mutta Hanhikiven riha:ssa varmaan oli huomioitu poliittinen riski? Jos oli, niin nyt on helppo toimia eikä asiaa olisi tarvinnut ensimäisenä viedä välimiesoikeuteen. Kukaan ei laita rihaan ratkaisuksi että "viedään asiakohta välimiesoikeuteen".

    Tässä maassa on ihan oikeasti ryhdyttävä miettimään riskienhallintaa ja ovatko riha-suunnitelmat edes realistisia.


  • Anonyymi

   Kannattaa purkaa koko laitos ja rakentaa uusi.

  • Anonyymi

   Tehon nostaminen ikään kuin "laahaa" tuotantosuunnitelman aikataulusta ja samaan aikaan vältetään 1600 MW tasoa pysytellen n. 30 MW sen alapuolella. Voisiko se johtua syöttövesipumppujen säästämisestä, vai onko tuohon jokin muu, lähinnä rakenteellinen syy?

  • Anonyymi

   On se ihme ja vosi jos vitshi avautua.

  • Anonyymi

   Eihän 13 vuoden jatkuvien viivästysten jälkeen VOI olla mitään muuta kuin vakavia vaikeuksia!

   Te olette aivan sekopäitä kaikki!

   • Anonyymi

    Jospa siellä on liikaa häkää.


  • Anonyymi

   Nyt rokataan sähköteholla 1565.7 MW ja keskituntiteho suunnitelmissa 1560 MW.

  • Anonyymi

   jospa se siitä vielä pikkuhiljaa. juhannukseksihan veikkailtii jo aiemmin saatavan toimimaan kunnolla. mutta minkä vuoden jussina

   • Anonyymi

  • Anonyymi

   Jauhaa hyvin teholla 1575 MW.

  • Anonyymi

   Olkiluoto 3 jytkyttelee 1578,2 MW teholla, tuotantoennusteen mukaan jatkuu 10.1.2023 saakka. TVO tiedottaa tuotantoennusteessaan, ei siis tiedotteessaan lähivikakokeen peruutuksesta:

   "Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortiolta saadun tiedon mukaan sähköntuotanto jatkuu 27. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen maaliskuussa 2023 (9. maaliskuuta). Merkittävät käyttöönottokokeet (9kpl) toteutettiin onnistuneesti ja laitos toimii suunnitellusti. Viimeisenä jäljellä ollut lähivikakoe peruttiin Fingridin toimesta. Tällä ei ole vaikutusta koekäytön aikatauluun. Seuraavaksi vuorossa on syöttövesipumppujen tarkastukset."

   https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

   Odottelemme mielenkiinnolla uutisointia syvepumppujen tilanteesta.

   TVO:n tiedote 5.1.2023

   "Testaaminen ei rajoitu pelkästään ydinvoimalaitokseen. Yhteistyössä kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa testataan myös laitoksen ja kantaverkon suhdetta.

   – Tämä on tärkeä osa käyttöönottoa, koska kyseessä on suuri tuotantolaitos. Olemme tehneet esimerkiksi isoja kuormanpudotuskokeita, kuten pikasulkukokeen, jossa OL3 tippuu yhtäkkiä pois sähköntuotannosta. Fingrid on sitten seurannut tarkasti kantaverkon käyttäytymistä tällaisissa tilanteissa. Teemme myös niin sanotun lähivikakokeen, jossa Fingrid tekee verkkoon lyhytaikaisen oikosulun. Sen aikana laitoksen pitää pysyä verkossa, Hassinen kertoo."

   https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2023/tuhansientestienlaitos.html

   Pitääkö tästä päätellä että järjestelmäsuojakin olisi ollut kokeen aikana vaikeuksissa? Ei kestä worst case tilannetta, eli yhtään vikaa ei saa kantaverkossa olla jos OL3 kaatuu? Onneksi olkoon, hyvin suunniteltu ja vielä paremmin toteutettu.

   ”Olkiluoto 3:lle suunnitellussa lähivikakokeessa vian kesto olisi ollut 150 millisekuntia. Suunniteltu testi on vaativa ja sitä on suunniteltu pitkään ja huolellisesti. Ilmenneiden havaintojen seurauksena katsoimme parhaaksi keskeyttää testin ja taata sähköjärjestelmän turvallisuus. Analysoimme tulevien viikkojen aikana valmistelujen yhteydessä mitattua dataa ja näiden perusteella arvioimme tarvittavia jatkotoimenpiteitä,” toteaa vanhempi asiantuntija Minna Laasonen Fingridiltä.


   https://www.fingrid.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2023/fingrid-ei-voinut-vieda-loppuun-suunniteltua-lahivikakoetta/

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seiska: "Naimisissa oleva kansanedustaja Matias Mäkynen (SDP) iski nuoren opiskelijan"

   https://www.seiska.fi/Kotimaa/Skandaalipaljastus-Naimisissa-oleva-kansanedustaja-Matias-Makynen-iski-nuoren-opiskelijan "Opiskelija on kertonut lähip
   Maailman menoa
   411
   2470
  2. Maisa menetti autonsa

   Alamäki on alkanut...todellisuudessa auto lähti liisarista kun rahat loppui... https://www.seiska.fi/Kotimaa/Voi-ei-Maisa-Torppa-joutui-autokiipeliin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   82
   2100
  3. Sille jollekin, edelleen tunnistat kyllä

   Jatkamme siitä mihin jäimme. Tekniikkakin meni kauhusta polvilleen kun rikoimme rajat. Edelleen on vielä verkko avaamatta. Nyt huomaat, että pidät si
   Ikävä
   232
   1889
  4. Tältä näyttää Elastiselle rakennettava luksusmökki Lapissa - Jopa Samu Haber hehkuttaa: "Upee"

   No nyt ei ole kyllä mikään pikkumökki, vaan aika öky... Ela on jakanut kuvia rakennusvaiheessa olevasta vapaa-ajan asunnosta. Se ei todellakaan näytä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   32
   1185
  5. Katja Ståhl sai yllätyksekseen masennusdiagnoosin - Yksi asia herätti: "Rupesin hirveesti..."

   Tsemppiä ja voimia, Katja Ståhl! Juontaja, hevosnainen Ståhl avaa yksityiselämäänsä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Lue lisää: https://www.suomi
   Suomalaiset julkkikset
   7
   1131
  6. Olisitko nainen hävennyt mun kanssa

   liikkuessa, vai päinvastoin? Luin jostain lehdestä kauan sitten että naiset miettii tätä kautta asioita. Ja olisitko hävennyt mua faijasi edessä? Ei s
   Ikävä
   132
   903
  7. Haluun vaan, että tiedät

   Olet ensimmäinen ja viimeinen päivän ajatuksissani - en voi sinua unohtaa, vaikka aikaa on kulunut, kyyneleet edelleen virtaavat..
   Ikävä
   18
   823
  8. Hyvää iltaa

   Etenkin yhdelle naiselle täällä :).
   Ikävä
   100
   812
  9. Niin solmussa

   Voi kun tietäisit miten suuria tunteita mulla on sua kohtaan. Naiselle ❤️
   Ikävä
   23
   748
  Aihe