Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Tiede ei kerro meille, että kulutusta pitää vähentää

Anonyymi-ap

Miten se voisikaan? Tieteen tehtävä ei ole jakaa ihmisille elämäntapaohjeita vaan selvittää miten tämä maailma toimii. Päätökset siitä mitä tehdään ovat politiikkaa ja ideologiaa, eivä tiedettä.

Tiede voi ehkä korkeintaan kertoa, että TIETYT luonnonvarat hupenevat tältä pallolta, jos niitä kulutetaan liikaa. Mutta tiede ei voi yleistää tätä johtopäätöstä kaikkiin luonnonvaroihin, saati kaikkeen kulutukseen, sellaiseenkin, jossa tuotanto perustuu kierrätysmateriaaleihin.

Teoriassahan on voimassa aineen häviämättömyyden laki: materia, jota kulutamme ei häviä vaan muuttaa muotoaan. Leipä, jonka syöt ei häviä vaan ulostuu peräpäästäsi aivan muussa muodossa. Jos sitä ulostetta käytetään lannoitteena, se voi joskus ravita vehnäpeltoa ja tuottaa uutta leipää. Tätä kutsumme kierrätykseksi.

Toisaalta on myös monia luonnonvaroja, joita on maapallolla käytännössä rajaton määrä: hengitysilma, suolavesi, kivi, monet mineraalit ja uusiutuva energia ovat tällaisia. Ylikulutus koskee elävästä luonnosta nyhdettyjä luonnonvaroja, kuten puuta, mutta nekin voidaan nykyisin kierrättää.

Palataanpa siis takaisin alkuun. Tiede ei voi yleistää, että kaikki luonnonvarat ovat kulumassa loppuun, koska niin ei selvästi ole. Näin ollen tiede ei voi kertoa meille, että ellemme lopeta kulutusta, maapallolle ei jää enää mitään tulevia sukupolvia varten. Tämä on väärinkäsitys ellei jopa valhe.

On monta vaihtoehtoa käyttää tehokkaammin luonnonvaroja. Kenties pieni eliitti saa yhä kuluttaa niin paljon kuin sielu sietää, ja me muut joudumme leikkaamaan tiettyjen luonnonvarojen kulutusta. Tai ehkä maailman väkilukua pitää pienentää, jotta voisimme taas elää huolettomasti. Nämä ovat kaikki mahdollisia ratkaisuja ympäristöongelmiin.

Tiede ei voi kertoa minkä ratkaisun me valitsemme. Se voi vain alanysoida eri ratkaisuvaihtoehtojen seurauksia ihmisille. Valinnan tekeminen on poliittinen ja ideologinen kysymys. Tiede ei voi kertoa meille, että nyt siirrytään sosialistiseen systeemiin, jossa kaikilla on yhtä vähän kaikkea. Se ei ole tieteen tehtävä.

Valitettavasti Vihreä liike ei ymmärrä tätä. On siinä meillä "tiedepuolue".

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kulutusta pitää jokaisen leikata rutkasti.

      • Anonyymi
        UUSI

        🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒

        😋 ­­­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://ye.pe/finngirl21#17688085I

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      84
      2190
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1906
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1828
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      71
      1570
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1568
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1472
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      22
      1379
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1342
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1301
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    Aihe