Raamattu historiankirjana

Anonyymi-ap

Onko Raamattu historiallisesti luotettava kokoelmateos? Jos vastaat kyllä, niin montako kertaa olet lukenut sitä historiankirjana? Jos vastasit kyllä, niin oletko tietoinen, että historiaa luetaan aikajärjestyksessä eikä eri aikakausien kirjoittajien tekstejä sekoiteta toisiinsa. Niitä pidetään kirjoittajansa kuvauksina juuri hänen omasta ajastaan.

Kun Raamattua lukee historiankirjana, niin voi nähdä mitä eri kirjoittajat ajattelivat uskosta ja uskonnoista kirjansa kirjoitusajankohtana. Kirjoittajan teksti heijastaa aikansa uskomuksia; sitä, mihin lukijat, jotka olivat kirjoittajan kohderyhmä, uskoivat.

Esim. vanhin Uuden testamentin evankeliumi on Markuksen evankeliumi. Se on kirjoitettu noin 70jKr. Seuraavana tulevat Matteus noin 80jKr. ja  Luukas noin 85jKr. Johannes lienee kirjoitettu 90-95jKr.

Luepa joskus Markuksen evankeliumi täysin irrallaan muiden evankeliumien opetuksista. Huomaat, että hänen historiallinen Jeesuksensa on ihan erilainen kuin se kuva, minkä olet saanut kun olet yhdistellyt kaikki evankeliumit. Markus on yksin luettuna järisyttävän hyvä kirja. Mutta muistathan, että Markuksen kirja päättyy ristille. Kaikki tapahtumat tämän jälkeen on myöhemmin tehtyä lisäystä.

Markus ei tekstissään pidä Jeesusta neitseestä syntyneenä, eikä pidä häntä Jumalana. Jeesuksen opetus keskittyy lähes pelkästään hyvien tekojen tekemiseen ja lain pitämiseen. Hän ei pidä itseään hyvänä vaan hän sanoo, että vain hänen Jumalansa yksin on hyvä.

Pietari kutsui Jeesusta Kristukseksi eli messiaaksi. Jeesus varoitti Pietaria puhumasta hänestä mitään. Mutta Pietari ei uskonut, jolloin Jeesus piti Pietarin puheita suoraan Saatanasta.

“27. Sitten Jeesus ja hänen opetuslapsensa lähtivät Filippoksen Kesarean kyliin. Matkalla hän kysyi heiltä: ”Kenen ihmiset sanovat minun olevan?” 28. He vastasivat hänelle: ”Jotkut Johannes Kastajan, toiset Elian, toiset taas jonkun profeetoista.” 29. ”Entä te?” Jeesus kysyi heiltä. ”Kenen te sanotte minun olevan?” Pietari vastasi: ”Sinä olet Kristus.” 30. Jeesus varoitti heitä puhumasta hänestä kenellekään.” “31. Jeesus alkoi opettaa heille, että Ihmisen Pojan täytyy kärsiä paljon. Vanhimmat, kirjanoppineet ja ylipapit hylkäävät hänet. Hänet tapetaan, mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee ylös. 32. Tämän hän puhui avoimesti. Silloin Pietari otti hänet erilleen ja rupesi nuhtelemaan häntä. 33. Mutta Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja nuhteli Pietaria: ”Väisty tieltäni, Saatana! Sinä et ajattele asiaa Jumalan kannalta vaan ihmisten.”” (Markus 8:27-33, FinRK)

Ilmeisestikään Jeesus ei pitänyt siitä, että häntä pidettiin messiaana. Hänen reaktionsa oli niin vahva, että jos joku kutsui häntä messiaaksi, niin hän piti sellaista valheen puhumista Saatanan puheena.

Tämä Jeesus vaati seuraajiaan hänen kanssaan ristille:

“... ”Jos joku tahtoo kulkea minun perässäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua...” (Markus 8:34, FinRK)

Markuksen Jeesus on hyvin mielenkiintoinen. Sieltä löytyy paljon ammennettavaa. Lukemalla seuraavaksi puhtaasti pelkästään Matteuksen evankeliumia, vapaana muiden evankeliumien opeista, voi huomata, miten uskonto kehittyi seuraavan noin 10 vuoden aikana, ja mihin uskottiin noin 80jKr.

16

93

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Olen tietoinen. Luen Raamattua sekä historiankirjana että teologisena opuksena.

  • Anonyymi

   Eihän evankeliumit edes kuvaa mitään uskoa. Ne ovat kertomus välivaiheesta kun vanha liitto on lakkautettu, mutta Kristus ei ole vielä kirkastettu. Ei opetuslapsilla silloin ollut vielä uuden liiton uskoa ja siksi Jeesus puhui Pietarille niin pahoin ja opetuslapset muutoinkin hairahtivat sekä olivat epätietoisia ja eivätkä uskoneet muuta kuin sen mitä näkivät.

   Apostolien teoissa alkaa usko kun totuuden henki tulee uskoviin ja he siten ovat yhtä Kristuksen kanssa Hengen kautta. Se ei ole teologista tietämystä vaan Hengen kokemus. Ja ellei siihen usko, niin on aivan sama miten päin Raamattua kääntelee.

   • Anonyymi

    Markuksen kirja on hyvin mielenkiintoinen kirja ja sen sisältö poikkeaa selvästi esim Luukkaan evankeliumin kynäilyistä.


  • Anonyymi

   > Esim. vanhin Uuden testamentin evankeliumi on Markuksen evankeliumi.

   En usko. Sisällön perusteella Markuksen Evankeliumi on todennäköisesti uusin ja Johanneksen yksityiskohtaisempi Evankeliumi vanhin.

   • Anonyymi

    Asia ei ole uskonkysymys. Lähes kaikki raamatuntutkijat ovat yksimielisiä siitä, että Markus on evankeliumeista vanhin, ja siihen on erityisen hyvät syyt.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Asia ei ole uskonkysymys. Lähes kaikki raamatuntutkijat ovat yksimielisiä siitä, että Markus on evankeliumeista vanhin, ja siihen on erityisen hyvät syyt.

    Näinhän se on.


  • Anonyymi

   Markus ei ollut kiinnostunut lainkaan Jeesuksen syntymästä. Neitsyestä syntyminen, joka on yksi kristinuskon kulmakivistä, eikä sitä mainita sanallakaan. Alkuperäisessä Markuksen evankeliumissa ei puhuta myöskään mitään evankeliumin levittämisestä, kukaan ei koskaan nähnyt ylösnoussutta Jeesusta ja evankeliumin leviäminen pysähtyi siihen kun naiset eivät sanoneet kenellekään mitään.

   Nämä ovat Markuksen evankeliumin viimeiset jakeet. Jos jonkun Markuksen evankeliumi jatkuu vielä tästä, sen jatko on väärennöstä, jonka kirkkoisät myöhemmin lisäsivät tähän evankeliumiin.

   “1. Sapatin mentyä Magdalan Maria ja Maria, Jaakobin äiti, sekä Salome ostivat hyvänhajuisia yrttivoiteita mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. 2. Ensimmäisenä sapatin jälkeisenä päivänä he tulivat haudalle varhain auringon noustessa. 3. He puhuivat keskenään: ”Kuka meille vierittää kiven hautakammion suulta?” 4. Kohotettuaan katseensa he näkivät, että kivi, joka oli hyvin suuri, oli vieritetty pois. 5. Naiset menivät hautakammioon ja näkivät oikealla puolella istumassa nuorukaisen yllään pitkä, valkoinen vaate, ja he pelästyivät. 6. Mutta hän sanoi heille: ”Älkää olko peloissanne. Te etsitte Jeesusta, nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut ylös, ei hän ole täällä. Tässä on paikka, johon hänet pantiin. 7. Mutta menkää sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: ’Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet, niin kuin hän teille sanoi.’” 8. Naiset tulivat ulos ja pakenivat haudalta vavisten ja hämmästyneinä eivätkä sanoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät.” (Markus 16:1-8, FinRK)

  • Anonyymi

   Matt.25:31-34 Biblia (1776) Mutta kuin Ihmisen Poika tulee kunniassansa ja kaikki, pyhät enkelit hänen kanssansa, silloin hän istuu kunniansa istuimella, Ja hänen eteensä kootaan kaikki kansat. Ja hän eroittaa lampaat vuohista, ja asettaa lampaat tosin oikialle puolellensa, mutta vuohet vasemmallensa. Silloin sanoo kuningas niille, jotka hänen oikialla puolellansa ovat: tulkaat, te Isäni siunatut, omistakaat se valtakunta, joka teille on valmistettu maailman alusta.

   • Anonyymi

    Liittyy Markukseen miten?


  • Anonyymi

   Ilm.14:4-5 Biblia (1776) Nämät ovat ne, jotka ei vaimoin kanssa ole saastutetut; sillä he ovat neitseet: nämät ovat ne, jotka seuraavat Karitsaa, kuhunka hän menee. Nämät ovat ihmisistä ostetut Jumalalle ja Karitsalle uutiseksi, Joiden suussa ei ole petosta löydetty; sillä he ovat ilman saastaisuutta Jumalan istuimen edessä.

   • Anonyymi

    Ilmestyskirja on kirjoitettu kreikaksi kuten koko muukin Uusi testamentti. Monet uskovat, että UT oli kirjoitettu ensin hepreaksi. Tällainen uskomus on epälooginen parista eri syystä.
    Yksi on se, että UT oli tarkoitus lähettää pitkin maailmaa seurakunnille luettavaksi.

    Suuri osa UT:n kirjoista kirjoitettiin temppelin tuhoamisen jälkeen. Juutalaiset olivat maanpaossa. Yleinen kieli oli tuolloin kreikka. Mutta ajattelu ja kulttuuri olivat silti usein heprealaista.

    Hepreaksi tästä löytyy sanaleikki. Ensin puhutaan lunastetuista.
    Mutta jakeessa 4 sanotaan: "Nämä ovat ne, jotka eivät ole saastuttaneet itseään naisten kanssa..." Sanat "lunastaa" ja "saastuttaa" ovat hepreassa samasta juuresta. Näin tahdotaan osoittaa, miten vähästä voi olla kiinni, käännymmekö kohti lunastusta vai saastumista. On tärkeää ymmärtää asia oikein.

    Termi saastuttaminen pitää ymmärtää juutalaisuuden ja VT:n profeettojen perusteella. Jotkut käsittävät kohdan tarkoittavan kirjaimellisesti 144 000 miespuolista neitsyttä.
    On myös muistettava että Ilmestyskirjassa lainataan VT:n profeettoja. "Itsensä saastuttaminen naisten kanssa" tarkoittaa VT:n profeettojen mukaan epäjumalanpalvelusta.
    Aviorikoksella ei tarkoiteta vain fyysistä seksuaalista kanssakäymistä vaan epäjumalanpalvontaa.
    Niin kertovat profeettakirjojen termit ja vertauskuvat.
    Ilm. 14:4:ssä kerrotaan ihmisistä, jotka palvoivat Jumalaa oikein.
    He eivät sortuneet epäjumalanpalvontaan. Ilm. 14:4:
    "Nämä ovat ne, jotka eivät ole saastuttaneet itseään naisten kanssa sillä he ovat niinkuin neitsyet [Jumalalle uskollisia]. Nämä ovat ne, jotka seuraavat Karitsaa, mihin ikinä hän menee.
    Nämä ovat ostetut ihmisistä esikoiseksi Jumalalle ja Karitsalle..." Termi "esikoiset" tarkoittaa ensi hedelmiä ja viittaa ylösnousemukseen. Nämä ihmiset samaistuivat Karitsaan. Kun hän kuoli, he kuolivat. Kun hän nousi kuolleista, he nousivat kuolleista. Jakeessa puhutaan siis uskovista.

    Ilm. 14:4-5: -

    "Nämä ovat ostetut ihmisistä esikoiseksi Jumalalle ja Karitsalle, eikä heidän suussaan ole valhetta havaittu; he ovat tahrattomat [Jumalan valtaistuimen edessä, KJV-käännös].
    He ovat niitä, jotka suostuvat Jumalan alamaisuuteen.

    Ilm. 7:ssä puhutaan VT:n kansasta, joka pääsee valtakuntaan. Heidät on säilytetty ja sinetöity pelastusta varten. Ilm. 14:ssa taas puhutaan UT:n kansasta, Karitsan lunastamasta
    ja Jumalalle alamaisesta. He kumartuvat alamaisina Jumalan valtaistuimen eteen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ilmestyskirja on kirjoitettu kreikaksi kuten koko muukin Uusi testamentti. Monet uskovat, että UT oli kirjoitettu ensin hepreaksi. Tällainen uskomus on epälooginen parista eri syystä.
    Yksi on se, että UT oli tarkoitus lähettää pitkin maailmaa seurakunnille luettavaksi.

    Suuri osa UT:n kirjoista kirjoitettiin temppelin tuhoamisen jälkeen. Juutalaiset olivat maanpaossa. Yleinen kieli oli tuolloin kreikka. Mutta ajattelu ja kulttuuri olivat silti usein heprealaista.

    Hepreaksi tästä löytyy sanaleikki. Ensin puhutaan lunastetuista.
    Mutta jakeessa 4 sanotaan: "Nämä ovat ne, jotka eivät ole saastuttaneet itseään naisten kanssa..." Sanat "lunastaa" ja "saastuttaa" ovat hepreassa samasta juuresta. Näin tahdotaan osoittaa, miten vähästä voi olla kiinni, käännymmekö kohti lunastusta vai saastumista. On tärkeää ymmärtää asia oikein.

    Termi saastuttaminen pitää ymmärtää juutalaisuuden ja VT:n profeettojen perusteella. Jotkut käsittävät kohdan tarkoittavan kirjaimellisesti 144 000 miespuolista neitsyttä.
    On myös muistettava että Ilmestyskirjassa lainataan VT:n profeettoja. "Itsensä saastuttaminen naisten kanssa" tarkoittaa VT:n profeettojen mukaan epäjumalanpalvelusta.
    Aviorikoksella ei tarkoiteta vain fyysistä seksuaalista kanssakäymistä vaan epäjumalanpalvontaa.
    Niin kertovat profeettakirjojen termit ja vertauskuvat.
    Ilm. 14:4:ssä kerrotaan ihmisistä, jotka palvoivat Jumalaa oikein.
    He eivät sortuneet epäjumalanpalvontaan. Ilm. 14:4:
    "Nämä ovat ne, jotka eivät ole saastuttaneet itseään naisten kanssa sillä he ovat niinkuin neitsyet [Jumalalle uskollisia]. Nämä ovat ne, jotka seuraavat Karitsaa, mihin ikinä hän menee.
    Nämä ovat ostetut ihmisistä esikoiseksi Jumalalle ja Karitsalle..." Termi "esikoiset" tarkoittaa ensi hedelmiä ja viittaa ylösnousemukseen. Nämä ihmiset samaistuivat Karitsaan. Kun hän kuoli, he kuolivat. Kun hän nousi kuolleista, he nousivat kuolleista. Jakeessa puhutaan siis uskovista.

    Ilm. 14:4-5: -

    "Nämä ovat ostetut ihmisistä esikoiseksi Jumalalle ja Karitsalle, eikä heidän suussaan ole valhetta havaittu; he ovat tahrattomat [Jumalan valtaistuimen edessä, KJV-käännös].
    He ovat niitä, jotka suostuvat Jumalan alamaisuuteen.

    Ilm. 7:ssä puhutaan VT:n kansasta, joka pääsee valtakuntaan. Heidät on säilytetty ja sinetöity pelastusta varten. Ilm. 14:ssa taas puhutaan UT:n kansasta, Karitsan lunastamasta
    ja Jumalalle alamaisesta. He kumartuvat alamaisina Jumalan valtaistuimen eteen.

    "Ilmestyskirja on kirjoitettu kreikaksi kuten koko muukin Uusi testamentti. "

    Ja aika monella muullakin kielellä.


    "Aviorikoksella ei tarkoiteta vain fyysistä seksuaalista kanssakäymistä vaan epäjumalanpalvontaa."

    Jos tarkoitat huorin tekemistä, niin käsky on yksiselitteinen: älä tee huorin. Se tarkoittaa tasan vain yhtä asiaa: älä ole sukupuoliyhteydessä liitossa olevan kanssa. Sana on yksiselitteisesti sukupuoliyhteys. Saastuttaminen on sitten toinen sana, joka sopii mainitsemaasi käyttötarkoitukseen.


    "He ovat niitä, jotka suostuvat Jumalan alamaisuuteen."

    Paavali sanoo, että olemme Jumalan orjia. Raamatunkääntäjät kääntävät tarkoituksella orja-sanan palvelijaksi.


  • Anonyymi

   1Piet.2:21-22 Biblia: Sillä sitä varten olette te kutsutut, että Kristus myös kärsi meidän edestämme ja jätti meille esikuvan, että teidän pitää hänen askeleitansa noudattaman. Joka ei yhtään syntiä tehnyt eikä yhtään petosta ole hänen suustansa löydetty. Jes.53:9

   • Anonyymi

    Liittyy Markuksen evankeliumiin miten?


  • Anonyymi

   Hebr.11:1 Biblia: Mutta usko on vahva uskallus niihen, joita toivotaan, ja ei näkymättömiä epäile. 2Kor.4:18 Jotka emme näkyväisiä katso, vaan näkymättömiä; sillä näkyväiset ovat ajalliset, mutta näkymättömät ijankaikkiset. 2Kor.5:7 (Sillä me vaellamme uskossa ja emme katsomisessa,)

   • Anonyymi

    Niin, riippuu uskotko Raamatun olevan historiankirja vaiko pelkkä teologinen uskonkappale.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan Emma gaala.

   Luuleeko Martina olevansa koko Emmagaalan pääjehu vai mikä on? Monta päivää jo laittanut itseään gaalaa varten,ja tottakai, pois kotoa hotelliin pakko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   280
   2085
  2. Ilman heijastinta ?

   Kauhavalla lenkkeilijä menehtyi auton törmättyä päin. Kyllä se heijastin on halpa henkivakuutus pimeällä, toki ei ole tietoa että onko heijastinta käy
   Kauhava
   13
   1641
  3. Olen tajunnut että tein virheen

   Kun meidän yhteys katkesi. Olisit ollut se oikea nainen mulle, miten enää voisin asian korjata? Olen pahoillani.
   Ikävä
   109
   1385
  4. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   268
   1199
  5. Sofia lähti taas matkalle

   sinä ja minä emme....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   136
   1113
  6. Erika Vikman Emmagaalassa

   Luulin nähneeni tuolta harakalta kaiken, mutta erehdyin. Mikä hiton riepu sillä on päällä? Hirveä ilmestys!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   126
   1068
  7. Kerro itsestäsi jotain, joka tulisi todennäköisesti yllätyksenä kaivatullesi

   Hyvässä tai pahassa. (Mutta mieluummin tietysti olisi kiva kuulla niitä hyviä asioita!)
   Ikävä
   88
   1053
  8. Martina, uusi hirviö Jocelyn Wildenstein

   Emma gaalan matolla Martinan esiintyi tänään, naama muuttuneena hirviön kaltaiseksi, kuten överi kauneusleikkauksia itselleen tehnyt Jocelyn Wildenste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   225
   949
  9. Miehen malli ja rooli tässä yhteiskunnassa

   Eli olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että miehen rooli on ollut murroksessa jo vuosikymmenien ajan ja yhä edelleen se on vähän hakusessaan. En ole
   Sinkut
   230
   907
  10. 82 prosenttia kannattaa Natoa!!!

   SUOMALAISTEN Nato-jäsenyyden kannatus on koko ajan vahvistunut ja vankistunut. IS:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia on sit
   NATO
   171
   700
  Aihe