Tietoisuuden historia

Kristinuskon perustaan kuuluu uskomus ruumiista erillisestä sielusta, jonka käsitteeseen sekoittuu mieli ja tietoisuus tai ainakin sen osia. Mihin tämä uskomus perustuu?

Antiikin aikaan uskottiin, että tietoisuus (sielu) asuu sydämessä. Tämä uskomus on todennäköisesti saanut alkunsa siitä, että ihmiset ovat nähneet pahasti loukkaantuneen tajuttoman ihmisen tai eläimen sykkivän itsestään. Tästä tulee varmasti vahva intuitio siitä, että sydämessä on jotain salaperäistä ja muusta ruumiista erillistä.

Aivojen merkitystä tietoisuudelle ei ymmärretty kunnolla. Esimerkiksi Aristoteles piti aivoja sekundaarisena elimenä, joka jäähdytti verta. Eläimiä pidettiin villeinä ja alkeellisina, koska ne olivat kuumaverisiä kun pienet aivot eivät jäähdyttäneet verta tehokkaasti.

Lisähämmennystä tietoisuuden asuinsijasta toi tajunnan tilan muutokset unissa, mielisairauksissa, päihteiden vaikutuksen alla ja päävammoissa. Näitä pidettiin ihan legitiimeinä keinoina hankkia tietoa normaalin hereillä olevan mielen rinnalla. Tämän vuoksi Raamatun profeetat saivat visionsa unessa ollessaan. Samaanit käyttivät päihteitä, jotta tajunnan tila muuttuisi ja he saisivat visionsa. Tajunnan tilan muutoksissa unissa ja hallusinaatioissa tietoisuus vaikuttaa olevan irti fyysisestä ruumiista. Oli siis ihan luontevaa uskoa, että sydämessä majaileva tietoisuus on ruumiista itsenäinen ja voi lähteä sopivassa tilanteessa vaeltelemaan ruumiin ulkopuolelle.

Mitä mieltä keskustelijat ovat, perustuuko uskomus ruumiista erilliseen sieluun, tietoisuuteen näihin? Miksi jotkut ihmiset uskovat vieläkin tähän, vaikka on täysin varma fakta, että mieli ja tietoisuus tulee aivoista?

4

64

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Olen samaa mieltä, mutta tunnustan, että en tunne kehitystä, joka on johtanut tähän deluusioon uskonnoissa. Ehkä se on niin kuin esitit.

   Ihmettelen sitä, miten yliopistomiehet voivat yhä vielä pitää tietoisuutta hengen - ei aineen - ominaisuutena, kun näyttöä on vain jälkimmäisestä.

   ~Heh ! Heh hah, Kampelatutkija, jne.

  • Suosittelen muuten riemuidiootin Heikki Patrosen kirjaa Fysikaalinen teologia (voi tilata häneltä itseltään).

   Siinä yliopistomies vetää itse maton jalkojensa alta, kun paradigmana on se, että tietoisuus on hengen - ei aineen - ominaisuus.

   Tässä on itse asiassa kehäpäätelmä:

   "ihminen on pohjimmiltaan henki ruumiissa" ja siksi

   "henki on tietoisuuden keskus ja lähde".

   Yritin tässä Heikkiä oikaista, mutta ei suostunut millään hylkäämään kristilliseen uskoon perustuvaa näkemystään.

   Vanha juoppo kun on, niin oli sekoittanut päänsä kristinuskolla, mutta vielä kristittynä vetää kännejä ja sekoilee kuvitellen olevansa älyn jättiläinen.

   Kaikin puolin säälittävä tapaus ja osoittaa sen, että kristitty voi olla älykäs ja terve järjeltään, mutta on erehtynyt vain uskon asioissa.

   Ei Heikki Patronen mieleltään sairas ole ja hänen lääkärivaimonsa voi vahvistaa tämän asian. Lääkärinä hän on sentään asiantuntija, toisin kuin sinä, palstan ripulivajakki.

   • Anonyymi

    Kuvakaappaus otettu ja viesti lähetetty Heikille. Jos tämä ei täytä kunnianloukkausta niin ei sitten mikään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuvakaappaus otettu ja viesti lähetetty Heikille. Jos tämä ei täytä kunnianloukkausta niin ei sitten mikään.

    Aika vahva signaali siitä, että tämä nimimerkki Heh on itse tämä mainittu kirjailija. Ei kai kukaan muu uskalla haukkua tällä tavalla juridista henkilöä kuin henkilö itse? On varma siitä, ettei haasta itseään oikeuteen. Tämä Heh on palstan pitkäaikainen helluntailainen multinikki G4G, poleemikko, Trohättan jne. ja Jumalanvalakuntablogin kirjoittaja.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan Emma gaala.

   Luuleeko Martina olevansa koko Emmagaalan pääjehu vai mikä on? Monta päivää jo laittanut itseään gaalaa varten,ja tottakai, pois kotoa hotelliin pakko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   346
   3026
  2. Erika Vikman Emmagaalassa

   Luulin nähneeni tuolta harakalta kaiken, mutta erehdyin. Mikä hiton riepu sillä on päällä? Hirveä ilmestys!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   253
   2310
  3. Ilman heijastinta ?

   Kauhavalla lenkkeilijä menehtyi auton törmättyä päin. Kyllä se heijastin on halpa henkivakuutus pimeällä, toki ei ole tietoa että onko heijastinta käy
   Kauhava
   14
   2060
  4. Olen tajunnut että tein virheen

   Kun meidän yhteys katkesi. Olisit ollut se oikea nainen mulle, miten enää voisin asian korjata? Olen pahoillani.
   Ikävä
   121
   1833
  5. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   360
   1733
  6. Sofia lähti taas matkalle

   sinä ja minä emme....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   149
   1410
  7. Kerro itsestäsi jotain, joka tulisi todennäköisesti yllätyksenä kaivatullesi

   Hyvässä tai pahassa. (Mutta mieluummin tietysti olisi kiva kuulla niitä hyviä asioita!)
   Ikävä
   122
   1379
  8. Martina, uusi hirviö Jocelyn Wildenstein

   Emma gaalan matolla Martinan esiintyi tänään, naama muuttuneena hirviön kaltaiseksi, kuten överi kauneusleikkauksia itselleen tehnyt Jocelyn Wildenste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   294
   1325
  9. Miehen malli ja rooli tässä yhteiskunnassa

   Eli olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että miehen rooli on ollut murroksessa jo vuosikymmenien ajan ja yhä edelleen se on vähän hakusessaan. En ole
   Sinkut
   237
   1068
  10. 82 prosenttia kannattaa Natoa!!!

   SUOMALAISTEN Nato-jäsenyyden kannatus on koko ajan vahvistunut ja vankistunut. IS:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia on sit
   NATO
   259
   973
  Aihe