Manstein, Luftwaffen johto ja Saksan esikunta mokasi Stalingradissa

Anonyymi-ap

Syntipukki Pauluksella oli aina kohtalaisen hyvä kuva tilanteesta. Franz Halderin mukaan esimerkiksi selustoista ei tarvinnut huolehtia, koska Stalingrad kaatuisi kymmenessä päivässä. Halderin näkemyksen jakoi von Weichs. Luftwaffesta puolet oli Pohjois-Afrikassa mutta tästä huolimatta Mansteinin, Göringin ja Jeschonnekin mukaan kuudes armeija pystyttäisiin huoltamaan sen jäädessä mottiin siihen saakka kunnes se saataisiin ulos sieltä. Pauluksella ei todellisuudessa ollut enää joulukuun koetettua joukkoja murtautumiseen, koska Saksan esikunta oli elokuusta lokakuuhun 1942 lähettänyt ison osan täydennysmiehistä keskiselle armeijaryhmälle.

12

271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No, Hohhoijaa..
      Lukeminen kannattaisi aina.

    • Anonyymi

      Melkoista pötyä,ihan tavan mukaan.

      Luftwaffesta EI ollut puolet Afrikassa.
      Sotamarsalkka von Mannstein oli Leningradin suunnalla,kunnes Hitler käski pelastamaan 6. A:n Stalingradista ilman tarvittavia joukkoja.
      Paulus ei uskaltanut lähteä ulosmurtoon ilman Hitlerin lupaa.

      Göringin vakuutteluihin ilmakuljetusten riittävyydestä ei uskonut kukaan täysijärkinen.

    • Anonyymi

      6.panssaridivisioona oli Ranskassa saarroksen alettua sen sijaan että se olisi ollut siellä reservinä turvaamassa selustaa. Tiedä sitten onko eversti Adamin kirja Pauluksesta miten luotettava.

    • Anonyymi

      von Weichs esitti Hitlerille jo lokakuussa 1942, että joukkoja olisi vedettävä Stalingradista pois venäläisten joukkojen keskitysten vuoksi Stalingradin ympäristössä. Saarrotusvaara oli ilmeinen, mutta Hitleriä ei kiinnostanut vetäytyminen.

      Kun puna-armeijan hyökkäys 19.11. toden teolla alkoi, saartorengas sulkeutui jo 22.11. Saksalaisille ei jäänyt aikaa tässä vaiheessa vetäytyä Stalingradista. Olisi pitänyt ryhtyä ulosmurtoon, mutta raskas kalusto olisi jouduttu hylkäämään pääosin kaupunkiin. Todennäköinen seuraus olisi ollut välitön katastrofi.

      Saksalaisten häviön syy Stalingradissa oli puna-armeijan loistavasti toteutettu saarrostusoperaatio. Siinä ei saksalaisille annettu armoa.

      • Anonyymi

        Olisihan sakut sieltä voineet murtautua ulos, mutta ylipäällikkönsä kielsi vetäytymisen/ulosmurtautumisen, tottelevaisuus oli hyve & pakko noihin aikoihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisihan sakut sieltä voineet murtautua ulos, mutta ylipäällikkönsä kielsi vetäytymisen/ulosmurtautumisen, tottelevaisuus oli hyve & pakko noihin aikoihin.

        Ulosmurtautuminen oli mahdotonta. Neukun ps-armeijat olisivat tuhonneet kävelevät porukat arolle ellei pakkanen olisi tehnyt sitä ensin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ulosmurtautuminen oli mahdotonta. Neukun ps-armeijat olisivat tuhonneet kävelevät porukat arolle ellei pakkanen olisi tehnyt sitä ensin.

        Ulosmurtautuminen OLI mahdollista, jos siihen olisi heti ryhdytty. Motissa oli tuolloin vielä ps-vaunuja, ajoneuvoja ja polttoainetta”

        Suurin syy siihen, ettei siihen ryhdytty oli Hitlerin pakkomielle! Hän epäili, että jos nurtaudutaan ja vetäydytään niin jatkossa ei Saksan armeija enää koskaan pääse Stalingradiin. Niinpä esim. Mansteinin hyökkäysten tavoitteena oli tietenkin yhteyden saaminen mottiin, mutta jos siinä olisi onnistuttu ei tarkoituksena suinkaan ollut vetää kuudetta armeijaa Stalingradista pois vaan huoltaa sitä paikalla! Näin järjenvastaiseksi oli Hitlerin järkeily mennyt! Näin uhrattiin sitten 22 saksalaista divisioonaa motissa ilman mitään vastaavaa hyötyä!


    • Anonyymi

      Saksalaiset siirsivät Krimin valtauksen jälkeen -41 loppukesästä koko 11. armeijan Leningradin rintamalle. Tarkoitus oli vallata kaupunki. Mutta tuon seurauksena eteläisellä rintamanosalla ei ollut lainkaan strategista reserviä. Toisaalta vaikka 11. armeija olisi ollut sijoitettuna reserviksi jonnekin Kurskin tietämille, niin olisiko se ehtinyt estämään motituksen tai siirtymään kohtuullisessa ajassa vastahyökkäykseen? Saksalaisethan arvioivat suurhyökkäyksen kohdistuvan pikemminkin Moskovan edustaan kuin etelärintamaan.

    • Anonyymi

      Luftwaffe ei "mokannut". Sillä ei vaan ollut tarpeeksi koneita.

    • Anonyymi

      Aatu mokasi kun kesken kesähyökkäyksen antoi 6. armeijalle yhden sijasta kaksi tehtävää.

    • Anonyymi

      Hitlerin yli-ihmisfantasia sai Barbarossa-operaation menestyksekkäässä alkuvaiheessa Wehrmachtin omaksumaan järjettömän raa`an asenteen "ali-ihmisiä" kohtaan.Se kostautui partisaanitoiminnan muodossa,kun taas järkevä hallintolinja valloitetuilla alueilla olisi todennäköisesti saanut väestön enemmistön hyväksymään Saksan hegemonian.
      Toisaalta silloin ensimmäinen atomipommi olisi purkanut gammasäteilynsä Berliinin yllä...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe