PS. Viesti ”Sun tartteis mennä” -tyypille: ohita tämä ketju suosiolla. Jos se ei riitä sinulle, tee poistopyyntö Suomi24:n valvontaan.
WHO teetti uuden rasvanvaihtotutkimuksen. Siinä ei siis tutkittu kolesteroliarvoja, vaan rasvojen vaihtamisia toisentyyppisiin rasvoihin tai muihin makroihin.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/366301/9789240061668-eng.pdf?sequence=1
Tutkimus oli laaja, mutta siinä ei ilmennyt mitään uutta tai yllättävää.
Konekäännös: »Prospektiivisista havainnointitutkimuksista saatujen todisteiden kokonaisuuden tarkastelu antaa vakuuttavaa näyttöä siitä, että tyydyttyneen ja trans-rasvan korvaaminen muilla pääravinteilla voi vähentää kuolleisuuden ja sydäntautien riskiä. Nämä tulokset vahvistavat ohjeita, joiden mukaan ruokavaliossa olevat tyydyttyneet ja trans-rasvat tulisi korvata (moni)tyydyttymättömillä rasvoilla ja hitailla hiilihydraateilla.»
WHO teetti uuden rasvatutkimuksen
15
175
Vastaukset
Ihan on mielenkiintoinen. Tyydyttynyt rasva kannaa vaihtaa kasviproteiiniin. Täytyy lukea paremmin jahka palaan reissusta.
- Anonyymi
Miksi transrasvat on niputettu tyydyttyneisiin rasvoihin, jos transrasvoja tulee varsinkin monityydyttymättömillä paistamisesta?
Transrasvaa syntyy lähinnä kun monityydyttymätöntä rasvaa kovetetaan osittain. Paistamisen aikana sitä muodostuu hyvin vähän. Suomalaisten suurin maitorasvan lähde on maitorasva. Sekin syntyy samalla prosessilla kuin teollinen transrasva mutta vaan lehmän pötsissä.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Transrasvaa syntyy lähinnä kun monityydyttymätöntä rasvaa kovetetaan osittain. Paistamisen aikana sitä muodostuu hyvin vähän. Suomalaisten suurin maitorasvan lähde on maitorasva. Sekin syntyy samalla prosessilla kuin teollinen transrasva mutta vaan lehmän pötsissä.
Voitko jossain vaiheessa katsoa tuosta tutkimuksesta, löytyykö mitään tukea väitteelle, että luontaiset transrasvat olisivat terveysvaikutteisia?
Toisaalta eräässä yleisönpalstakirjoituksessa sanottiin äskettäin: »Ainakin kolme isoa satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta kertoo että tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttämällä kasvattaa kuolleisuutta, ainakin joissain ryhmissä:
"the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial find that postmenopausal women with established coronary heart disease were at increased risk of an adverse outcome if they consumed a low-fat 'heart-healthy' diet"
"Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis"
"Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnestoa Coronary Experiment"
Tokikaan kolme, hyvääkin, tutkimusta ei vielä asiasta varmaa tee, mutta paljon vähemmällä todistusaineistolla tyydyttynyttä rasvaa on demonisoitu, samaten kuin korkeita LDL-arvoja (jotka eivät edes riipu tyydyttyneestä rasvasta).» Anonyymi kirjoitti:
Voitko jossain vaiheessa katsoa tuosta tutkimuksesta, löytyykö mitään tukea väitteelle, että luontaiset transrasvat olisivat terveysvaikutteisia?
Toisaalta eräässä yleisönpalstakirjoituksessa sanottiin äskettäin: »Ainakin kolme isoa satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta kertoo että tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttämällä kasvattaa kuolleisuutta, ainakin joissain ryhmissä:
"the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial find that postmenopausal women with established coronary heart disease were at increased risk of an adverse outcome if they consumed a low-fat 'heart-healthy' diet"
"Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis"
"Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnestoa Coronary Experiment"
Tokikaan kolme, hyvääkin, tutkimusta ei vielä asiasta varmaa tee, mutta paljon vähemmällä todistusaineistolla tyydyttynyttä rasvaa on demonisoitu, samaten kuin korkeita LDL-arvoja (jotka eivät edes riipu tyydyttyneestä rasvasta).»Maidon transrasvalla ei ole pienintäkään merkitystä koska maitorasvassa on luokkaa 1% transrasvaa. Hyödyistä ja haitoista on vain vähän näyttöä.
LCHF-dieetillä LDL-kolesteroli nousee paljon ja LDL-kolesterolin haitoista on aika paljon näyttöä, tämänkin tutkimuksen mukaan kova rasva kannattaa vaihtaa pehmeään rasvaan, hyviin hiilihydraatteihin ja kasviproteiineihin. Sokeriin ei kannata vaihtaa.
Keramidit ja alipoproteiinit ennustavat paremmin sydänkohtauksia, kannattanee mittauttaa jos LDL-kolesteroli on korkea. Minulla nuo ovat kohtuulliset (keramidit) tai erinomaisia. Nuo sitten kulkevat kolesterolin mukana.hvp27 kirjoitti:
Maidon transrasvalla ei ole pienintäkään merkitystä koska maitorasvassa on luokkaa 1% transrasvaa. Hyödyistä ja haitoista on vain vähän näyttöä.
LCHF-dieetillä LDL-kolesteroli nousee paljon ja LDL-kolesterolin haitoista on aika paljon näyttöä, tämänkin tutkimuksen mukaan kova rasva kannattaa vaihtaa pehmeään rasvaan, hyviin hiilihydraatteihin ja kasviproteiineihin. Sokeriin ei kannata vaihtaa.
Keramidit ja alipoproteiinit ennustavat paremmin sydänkohtauksia, kannattanee mittauttaa jos LDL-kolesteroli on korkea. Minulla nuo ovat kohtuulliset (keramidit) tai erinomaisia. Nuo sitten kulkevat kolesterolin mukana.Pistetäämpä tämä jatkoksi tälle: https://tieku.fi/ihminen/terveys/tutkijat-suosittu-dieetti-voi-vahingoittaa-verenkiertoelimistoa
- Anonyymi
Uusi tutkimus: »TtM Maija Ylilauri, väitös 24.3.2023: Juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin»
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/ttm-maija-ylilauri-vaitos-2432023-juuston-ja-kananmunien-kaytolla-saattaa-olla-yhteys-pienempaan
»Ylilaurin mukaan väitöstutkimuksesta nousee kiinnostavia jatkokysymyksiä esimerkiksi kananmunien, prosessoidun ja prosessoimattoman lihan sekä hapatettujen ja hapattamattomien maitotuotteiden yhteydestä tiedonkäsittelytoimintaan. – Nämä alustavat havainnot olisi tärkeä testata kokeellisissa tutkimuksissa. Olisi siis tärkeä selvittää, voiko esimerkiksi kananmunien säännöllisellä käytöllä parantaa tiedonkäsittelytoimintoja.
– Lisäksi tarvittaisiin lisätietoa siitä, tulisiko ravitsemussuosituksissa tarkemmin ottaa kantaa liha- ja maitotuotteiden laatuun. Väitöskirjatutkimus antaa viitteitä siitä, että aivoterveyden kannalta prosessoidut lihatuotteet, kuten makkarat, nakit ja leikkeleet kannattaisi korvata muilla proteiinin lähteillä. Maitotuotteiden osalta saattaa olla terveyden kannalta parempi, jos suosii hapatettuja maitotuotteita, kuten piimää, jogurttia, viiliä, rahkaa ja juustoa ennemmin kuin käyttää pelkkää maitoa.
Väitöskirjassa eläinproteiinien lähteiden yhteyttä tiedonkäsittelytoimintaan tarkasteltiin kuitenkin vain yhdestä näkökulmasta. – Ennen kuin suosituksia voidaan muuttaa, on tarkasteltava, millä tavalla voidaan parhaiten ehkäistä mahdollisimman monen sairauden riskiä, ei vain tukea tiedonkäsittelykykyä ja muistisairauksien ehkäisyä. Joka tapauksessa tutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa ja näin ollen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio lienee suositeltava myös aivoterveyden kannalta.» - Anonyymi
Pitäisikö WHO:n siirtyä tutkimaan, millä tavalla ruokaan on lisätty rautaa?
https://www.youtube.com/shorts/TLUDXgMJWU0
Missä on uutinen Euroopan suurimpien suklaanvalmistajien jäämisestä kiinni cadmiumin lisäämisesä tuotteisiin? Kaikki kuusi suurinta valmistajaa jäivät kiinni siitä.? Kaakaossa on luonnostaan kadmiumia ja sen lisääminen kaakaoon olisi järjetöntä. Rauta taas on hivenaine ja sitä lisätään joihinkin ruoka-aineisiin.
- Anonyymi
Valmistajat eivät lisänneet kadmiumia, vaan se tulee kaakaopavusta. Itse vähensin kaakaon juontia tuon uutisen luettuani.
https://www.forbes.com/sites/ariannajohnson/2023/02/15/is-eating-chocolate-safe-heres-what-experts-say-about-the-dangers-of-cadmium-and-lead/ (englanniksi) Anonyymi kirjoitti:
Valmistajat eivät lisänneet kadmiumia, vaan se tulee kaakaopavusta. Itse vähensin kaakaon juontia tuon uutisen luettuani.
https://www.forbes.com/sites/ariannajohnson/2023/02/15/is-eating-chocolate-safe-heres-what-experts-say-about-the-dangers-of-cadmium-and-lead/ (englanniksi)Minulla ei ole vaikuttanut suklaan syöntiin eikä sitä pitäiai muutenkaan syödä suuria määriä. Runsas kaakaon juonti voi olla hankalampi juttu.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Valmistajat eivät lisänneet kadmiumia, vaan se tulee kaakaopavusta. Itse vähensin kaakaon juontia tuon uutisen luettuani.
https://www.forbes.com/sites/ariannajohnson/2023/02/15/is-eating-chocolate-safe-heres-what-experts-say-about-the-dangers-of-cadmium-and-lead/ (englanniksi)"Raskasmetalleja löytyy (myös) muista elintarvikkeista – luontotutkimuksessa havaittiin kadmiumia ja lyijyä useissa hedelmissä ja vihanneksissa, kuten jäädytetyissä mansikoissa ja vadelmissa ; tuoreissa punajuurissa; jäädytetyissa porkkanoissa ja pakastetuissa tomaateissa; bataatissa ja pinaatissa."
Anonyymi kirjoitti:
"Raskasmetalleja löytyy (myös) muista elintarvikkeista – luontotutkimuksessa havaittiin kadmiumia ja lyijyä useissa hedelmissä ja vihanneksissa, kuten jäädytetyissä mansikoissa ja vadelmissa ; tuoreissa punajuurissa; jäädytetyissa porkkanoissa ja pakastetuissa tomaateissa; bataatissa ja pinaatissa."
Valitettavasti näin. Kuitenkin kadmiumin saanti on ihan hyvällä tasolla joten isompaan hätään ei ole syytä. Suurta määrää pellavansiemeniä tai kaaksota ei tosissaan kannata käyttää.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Valitettavasti näin. Kuitenkin kadmiumin saanti on ihan hyvällä tasolla joten isompaan hätään ei ole syytä. Suurta määrää pellavansiemeniä tai kaaksota ei tosissaan kannata käyttää.
Viime kesänä sain päähäni, että kaakaojauhe on avain onneen, ja postasin tännekin Mars-yhtiön sponsoroiman kaksoissokkona toteutetun kaakaouutetutkimuksen https://academic.oup.com/ajcn/article/115/6/1490/6548186?login=false En sinänsä epäile tutkimusta, mutta mistään ruoka-aineesta ei kannata innostua liikaa. Parempi jakaa munat niin sanotusti useampaan koriin.
Käytin kaakaojauhetta kesällä 50 g päivässä. 100 g:sta/vrk tuli päänsärky, en tiedä johtuiko teobromiinista vai kadmiumista :) Anonyymi kirjoitti:
Viime kesänä sain päähäni, että kaakaojauhe on avain onneen, ja postasin tännekin Mars-yhtiön sponsoroiman kaksoissokkona toteutetun kaakaouutetutkimuksen https://academic.oup.com/ajcn/article/115/6/1490/6548186?login=false En sinänsä epäile tutkimusta, mutta mistään ruoka-aineesta ei kannata innostua liikaa. Parempi jakaa munat niin sanotusti useampaan koriin.
Käytin kaakaojauhetta kesällä 50 g päivässä. 100 g:sta/vrk tuli päänsärky, en tiedä johtuiko teobromiinista vai kadmiumista :)Joku 15 g päivässä lienee ok. Minulla menee jotain 10 g kupilliseen kaakaota.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen
"Yleisessä tiedossa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki2206687Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell1442897- 442347
- 972184
Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei2382051Mitkä on ne arvot?
Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu2321500- 861489
Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."
Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää131376Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.
Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j71325Koulussa opetetaan anaali- ja suuseksiä
"Kirjassa puhutaan varsin suorasukaisesti ”vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä3881281