WHO teetti uuden rasvatutkimuksen

Anonyymi-ap

PS. Viesti ”Sun tartteis mennä” -tyypille: ohita tämä ketju suosiolla. Jos se ei riitä sinulle, tee poistopyyntö Suomi24:n valvontaan.

WHO teetti uuden rasvanvaihtotutkimuksen. Siinä ei siis tutkittu kolesteroliarvoja, vaan rasvojen vaihtamisia toisentyyppisiin rasvoihin tai muihin makroihin.

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/366301/9789240061668-eng.pdf?sequence=1

Tutkimus oli laaja, mutta siinä ei ilmennyt mitään uutta tai yllättävää.

Konekäännös: »Prospektiivisista havainnointitutkimuksista saatujen todisteiden kokonaisuuden tarkastelu antaa vakuuttavaa näyttöä siitä, että tyydyttyneen ja trans-rasvan korvaaminen muilla pääravinteilla voi vähentää kuolleisuuden ja sydäntautien riskiä. Nämä tulokset vahvistavat ohjeita, joiden mukaan ruokavaliossa olevat tyydyttyneet ja trans-rasvat tulisi korvata (moni)tyydyttymättömillä rasvoilla ja hitailla hiilihydraateilla.»

15

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan on mielenkiintoinen. Tyydyttynyt rasva kannaa vaihtaa kasviproteiiniin. Täytyy lukea paremmin jahka palaan reissusta.

    • Anonyymi

      Miksi transrasvat on niputettu tyydyttyneisiin rasvoihin, jos transrasvoja tulee varsinkin monityydyttymättömillä paistamisesta?

      • Transrasvaa syntyy lähinnä kun monityydyttymätöntä rasvaa kovetetaan osittain. Paistamisen aikana sitä muodostuu hyvin vähän. Suomalaisten suurin maitorasvan lähde on maitorasva. Sekin syntyy samalla prosessilla kuin teollinen transrasva mutta vaan lehmän pötsissä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Transrasvaa syntyy lähinnä kun monityydyttymätöntä rasvaa kovetetaan osittain. Paistamisen aikana sitä muodostuu hyvin vähän. Suomalaisten suurin maitorasvan lähde on maitorasva. Sekin syntyy samalla prosessilla kuin teollinen transrasva mutta vaan lehmän pötsissä.

        Voitko jossain vaiheessa katsoa tuosta tutkimuksesta, löytyykö mitään tukea väitteelle, että luontaiset transrasvat olisivat terveysvaikutteisia?

        Toisaalta eräässä yleisönpalstakirjoituksessa sanottiin äskettäin: »Ainakin kolme isoa satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta kertoo että tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttämällä kasvattaa kuolleisuutta, ainakin joissain ryhmissä:

        "the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial find that postmenopausal women with established coronary heart disease were at increased risk of an adverse outcome if they consumed a low-fat 'heart-healthy' diet"

        "Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis"

        "Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnestoa Coronary Experiment"

        Tokikaan kolme, hyvääkin, tutkimusta ei vielä asiasta varmaa tee, mutta paljon vähemmällä todistusaineistolla tyydyttynyttä rasvaa on demonisoitu, samaten kuin korkeita LDL-arvoja (jotka eivät edes riipu tyydyttyneestä rasvasta).»


      • Anonyymi kirjoitti:

        Voitko jossain vaiheessa katsoa tuosta tutkimuksesta, löytyykö mitään tukea väitteelle, että luontaiset transrasvat olisivat terveysvaikutteisia?

        Toisaalta eräässä yleisönpalstakirjoituksessa sanottiin äskettäin: »Ainakin kolme isoa satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta kertoo että tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttämällä kasvattaa kuolleisuutta, ainakin joissain ryhmissä:

        "the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial find that postmenopausal women with established coronary heart disease were at increased risk of an adverse outcome if they consumed a low-fat 'heart-healthy' diet"

        "Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis"

        "Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnestoa Coronary Experiment"

        Tokikaan kolme, hyvääkin, tutkimusta ei vielä asiasta varmaa tee, mutta paljon vähemmällä todistusaineistolla tyydyttynyttä rasvaa on demonisoitu, samaten kuin korkeita LDL-arvoja (jotka eivät edes riipu tyydyttyneestä rasvasta).»

        Maidon transrasvalla ei ole pienintäkään merkitystä koska maitorasvassa on luokkaa 1% transrasvaa. Hyödyistä ja haitoista on vain vähän näyttöä.

        LCHF-dieetillä LDL-kolesteroli nousee paljon ja LDL-kolesterolin haitoista on aika paljon näyttöä, tämänkin tutkimuksen mukaan kova rasva kannattaa vaihtaa pehmeään rasvaan, hyviin hiilihydraatteihin ja kasviproteiineihin. Sokeriin ei kannata vaihtaa.

        Keramidit ja alipoproteiinit ennustavat paremmin sydänkohtauksia, kannattanee mittauttaa jos LDL-kolesteroli on korkea. Minulla nuo ovat kohtuulliset (keramidit) tai erinomaisia. Nuo sitten kulkevat kolesterolin mukana.


      • hvp27 kirjoitti:

        Maidon transrasvalla ei ole pienintäkään merkitystä koska maitorasvassa on luokkaa 1% transrasvaa. Hyödyistä ja haitoista on vain vähän näyttöä.

        LCHF-dieetillä LDL-kolesteroli nousee paljon ja LDL-kolesterolin haitoista on aika paljon näyttöä, tämänkin tutkimuksen mukaan kova rasva kannattaa vaihtaa pehmeään rasvaan, hyviin hiilihydraatteihin ja kasviproteiineihin. Sokeriin ei kannata vaihtaa.

        Keramidit ja alipoproteiinit ennustavat paremmin sydänkohtauksia, kannattanee mittauttaa jos LDL-kolesteroli on korkea. Minulla nuo ovat kohtuulliset (keramidit) tai erinomaisia. Nuo sitten kulkevat kolesterolin mukana.

        Pistetäämpä tämä jatkoksi tälle: https://tieku.fi/ihminen/terveys/tutkijat-suosittu-dieetti-voi-vahingoittaa-verenkiertoelimistoa


    • Anonyymi

      Uusi tutkimus: »TtM Maija Ylilauri, väitös 24.3.2023: Juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin»

      https://www.uef.fi/fi/artikkeli/ttm-maija-ylilauri-vaitos-2432023-juuston-ja-kananmunien-kaytolla-saattaa-olla-yhteys-pienempaan

      »Ylilaurin mukaan väitöstutkimuksesta nousee kiinnostavia jatkokysymyksiä esimerkiksi kananmunien, prosessoidun ja prosessoimattoman lihan sekä hapatettujen ja hapattamattomien maitotuotteiden yhteydestä tiedonkäsittelytoimintaan. – Nämä alustavat havainnot olisi tärkeä testata kokeellisissa tutkimuksissa. Olisi siis tärkeä selvittää, voiko esimerkiksi kananmunien säännöllisellä käytöllä parantaa tiedonkäsittelytoimintoja.

      – Lisäksi tarvittaisiin lisätietoa siitä, tulisiko ravitsemussuosituksissa tarkemmin ottaa kantaa liha- ja maitotuotteiden laatuun. Väitöskirjatutkimus antaa viitteitä siitä, että aivoterveyden kannalta prosessoidut lihatuotteet, kuten makkarat, nakit ja leikkeleet kannattaisi korvata muilla proteiinin lähteillä. Maitotuotteiden osalta saattaa olla terveyden kannalta parempi, jos suosii hapatettuja maitotuotteita, kuten piimää, jogurttia, viiliä, rahkaa ja juustoa ennemmin kuin käyttää pelkkää maitoa.

      Väitöskirjassa eläinproteiinien lähteiden yhteyttä tiedonkäsittelytoimintaan tarkasteltiin kuitenkin vain yhdestä näkökulmasta. – Ennen kuin suosituksia voidaan muuttaa, on tarkasteltava, millä tavalla voidaan parhaiten ehkäistä mahdollisimman monen sairauden riskiä, ei vain tukea tiedonkäsittelykykyä ja muistisairauksien ehkäisyä. Joka tapauksessa tutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa ja näin ollen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio lienee suositeltava myös aivoterveyden kannalta.»

    • Anonyymi

      Pitäisikö WHO:n siirtyä tutkimaan, millä tavalla ruokaan on lisätty rautaa?
      https://www.youtube.com/shorts/TLUDXgMJWU0
      Missä on uutinen Euroopan suurimpien suklaanvalmistajien jäämisestä kiinni cadmiumin lisäämisesä tuotteisiin? Kaikki kuusi suurinta valmistajaa jäivät kiinni siitä.

      • ? Kaakaossa on luonnostaan kadmiumia ja sen lisääminen kaakaoon olisi järjetöntä. Rauta taas on hivenaine ja sitä lisätään joihinkin ruoka-aineisiin.


      • Anonyymi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valmistajat eivät lisänneet kadmiumia, vaan se tulee kaakaopavusta. Itse vähensin kaakaon juontia tuon uutisen luettuani.

        https://www.forbes.com/sites/ariannajohnson/2023/02/15/is-eating-chocolate-safe-heres-what-experts-say-about-the-dangers-of-cadmium-and-lead/ (englanniksi)

        "Raskasmetalleja löytyy (myös) muista elintarvikkeista – luontotutkimuksessa havaittiin kadmiumia ja lyijyä useissa hedelmissä ja vihanneksissa, kuten jäädytetyissä mansikoissa ja vadelmissa ; tuoreissa punajuurissa; jäädytetyissa porkkanoissa ja pakastetuissa tomaateissa; bataatissa ja pinaatissa."


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Raskasmetalleja löytyy (myös) muista elintarvikkeista – luontotutkimuksessa havaittiin kadmiumia ja lyijyä useissa hedelmissä ja vihanneksissa, kuten jäädytetyissä mansikoissa ja vadelmissa ; tuoreissa punajuurissa; jäädytetyissa porkkanoissa ja pakastetuissa tomaateissa; bataatissa ja pinaatissa."

        Valitettavasti näin. Kuitenkin kadmiumin saanti on ihan hyvällä tasolla joten isompaan hätään ei ole syytä. Suurta määrää pellavansiemeniä tai kaaksota ei tosissaan kannata käyttää.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Valitettavasti näin. Kuitenkin kadmiumin saanti on ihan hyvällä tasolla joten isompaan hätään ei ole syytä. Suurta määrää pellavansiemeniä tai kaaksota ei tosissaan kannata käyttää.

        Viime kesänä sain päähäni, että kaakaojauhe on avain onneen, ja postasin tännekin Mars-yhtiön sponsoroiman kaksoissokkona toteutetun kaakaouutetutkimuksen https://academic.oup.com/ajcn/article/115/6/1490/6548186?login=false En sinänsä epäile tutkimusta, mutta mistään ruoka-aineesta ei kannata innostua liikaa. Parempi jakaa munat niin sanotusti useampaan koriin.

        Käytin kaakaojauhetta kesällä 50 g päivässä. 100 g:sta/vrk tuli päänsärky, en tiedä johtuiko teobromiinista vai kadmiumista :)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Viime kesänä sain päähäni, että kaakaojauhe on avain onneen, ja postasin tännekin Mars-yhtiön sponsoroiman kaksoissokkona toteutetun kaakaouutetutkimuksen https://academic.oup.com/ajcn/article/115/6/1490/6548186?login=false En sinänsä epäile tutkimusta, mutta mistään ruoka-aineesta ei kannata innostua liikaa. Parempi jakaa munat niin sanotusti useampaan koriin.

        Käytin kaakaojauhetta kesällä 50 g päivässä. 100 g:sta/vrk tuli päänsärky, en tiedä johtuiko teobromiinista vai kadmiumista :)

        Joku 15 g päivässä lienee ok. Minulla menee jotain 10 g kupilliseen kaakaota.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Romaanien ammuskelu

      Romaanit vähän ammuskeli härmän häjy,osu sivullisiin,ja nyt nää romanit ihmettelee miksi heitä ei päästetä ravintoloihin
      Seinäjoki
      209
      4387
    2. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      65
      2996
    3. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      83
      2782
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      40
      2239
    5. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      81
      2047
    6. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      44
      1687
    7. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      65
      1635
    8. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      24
      1588
    9. Kun istuit

      vierelläni penkillä, olin hetken onnellinen. Se hetki kimaltelee mieleni sopukoissa ja valvottaa öisin. Salainen kaipau
      Ikävä
      58
      1449
    10. Seinäjoen ampumistapaus

      Kyseessä olivat helluntainkirkkoon kuuluvia. Niin myös Jyväskylän tapauksessa. Mistä he saavat aseet ?
      Seinäjoki
      44
      1405
    Aihe