Jeffrey Sachs: Ukraina on viimeisin uuskonservatiivinen katastrofi

Anonyymi-ap

https://johnmenadue.com/ukraine-is-the-latest-neocon-disaster/

Kirjoitus on jo viime kesältä, mutta edelleen ajankohtainen. Lähinnä laitoin tämän sen vuoksi, kun niin monella tuntuu olevan käsitys, että USA:n ulkopolitiikkaa hoitavat nykyisin jotkut hyvät, "vapautta ja demokratiaa" puolustavat ihmiset. Vaikka todellisuudessa siellä on puikoissa samat USA-hegemoniaa ajavat ihmiset, jotka ovat aiheuttaneet kaikki USAn katastrofaalisen tuhoisat sodat viimeisen reilun parinkymmenen vuoden aikana. Jutusta selviää hyvin myös ISW:n taustat, joka tuntuu olevan nykyisin suomalaistenkin medioiden (ellen jopa sanoisi mediapoolin) jonkinlainen sotaraamattu.

Ei kannata muuten sekoittaa uuskonservatiiveja liikaa republikaaneihin. Kuten mm. Glenn Greenwald on tuonut esiin, uuskonservatiivit alkoivat siirtymään republikaaneista demokraatteihin jo Obaman kaudella, kauan ennen Trumpia. Bidenin tiimissä näihin lukeutuvat vanhan jyrän "fuck the EU" Nulandin lisäksi mm. Anthony Blinken ja Jake Sullivan. Pitää tosin sanoa, että Sachs antaa ehkä turhaan kaiken "kunnian" uuskonservatiiveille. Bidenin hallinnossa on hyvin edustettuna myös ns. liberaalit haukat, kuten Samantha Power, Amanda Sloat ja Andrea Kendall-Taylor, Michael McFaulkin häärää jollain tavalla mukana ainakin neuvonantajana. Ulkopoliittiset tavoitteet näillä liberaaleilla haukoilla on käytännössä samat kuin uuskonservatiiveilla.

Prologi: "Ukrainan sota on amerikkalaisen uuskonservatiivisen liikkeen 30-vuotisen projektin huipentuma. Bidenin hallinto on täynnä samoja uuskonservatiiveja, jotka puolustivat Yhdysvaltain sotia Serbiassa (1999), Afganistanissa (2001), Irakissa (2003), Syyriassa (2011), Libyassa (2011) ja jotka tekivät niin paljon provosoidakseen Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Uuskonservatiivien saavutukset ovat täydellisiä katastrofeja, mutta Biden on täyttänyt tiiminsä uuskonservatiiveilla. Tämän seurauksena Biden ohjaa Ukrainaa, Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia kohti jälleen uutta geopoliittista romahdusta. Jos Euroopalla on näkemystä, se erottaa itsensä näistä Yhdysvaltojen ulkopolitiikan täydellisistä epäonnistumisista."

Ei tunnu ikävä kyllä Euroopalla olevan näkemystä...

"Uuskonservatiivinen liike syntyi 1970 -luvulla julkisten intellektuellien ryhmän ympärille, joista useisiin vaikuttivat Chicagon yliopiston politologi Leo Strauss ja Yalen yliopiston klassikko Donald Kagan. Uuskonservatiivien johtajia ovat olleet Norman Podhoretz, Irving Kristol, Paul Wolfowitz, Robert Kagan (Donaldin poika), Frederick Kagan (Donaldin poika), Victoria Nuland (Robertin vaimo), Elliott Abrams ja Kimberley Allen Kagan (Frederickin vaimo).

Uuskonservatiivien pääviesti on, että Yhdysvalloilla on oltavat sotilaallisesti hallitseva asema kaikilla maailman alueilla ja sen on kohdattava nousevat alueelliset voimat, jotka voivat jonain päivänä haastaa Yhdysvaltojen globaalin tai alueellisen määräävän aseman, ennen kaikkea Venäjän ja Kiinan. Tätä tarkoitusta varten Yhdysvaltojen sotilaalliset voimat olisi sijoitettava ennalta satoihin sotilastukikohtiin ympäri maailmaa, ja Yhdysvaltojen olisi oltava valmis johtamaan valittuja sotia tarpeen mukaan. Yhdistyneitä Kansakuntia käytetään vain silloin, kun se on hyödyllistä Yhdysvaltojen tarkoituksiin."

...

"Kenraali Wesley Clarkin mukaan Wolfowitz teki Clarkille selväksi jo toukokuussa 1991, että Yhdysvallat johtaisi hallinnonvaihto-operaatioita Irakissa, Syyriassa ja muissa entisissä Neuvostoliiton liittolaisissa.

Uuskonservatiivit puolustivat Naton laajentumista Ukrainaan jo ennen kuin siitä tuli Yhdysvaltain virallinen politiikka George W. Bushin johdolla vuonna 2008. He pitivät Ukrainan Nato-jäsenyyttä avaimena Yhdysvaltojen alueelliseen ja maailmanlaajuiseen määräävään asemaan. Robert Kagan selvitti Naton laajentumisen uuskonservatiivista logiikkaa huhtikuussa 2006:

Venäläiset ja kiinalaiset eivät näe mitään luonnollista entisen Neuvostoliiton "värivallankumouksissa", vain länsimaiden tukemia vallankaappauksia, joiden tarkoituksena on edistää länsimaista vaikutusvaltaa strategisesti elintärkeissä osissa maailmaa. Ovatko he niin väärässä? Eikö Ukrainan onnistunut vapauttaminen, jota länsimaiset demokratiat ovat vaatineet ja tukeneet, voisi olla vain alkusoittoa Ukrainan liittämiselle Natoon ja Euroopan unioniin — lyhyesti sanottuna länsimaisen liberaalin hegemonian laajentumiselle?""

Toisin sanoen USAn hegemonian laajentumiselle... Sekä USAlla että Venäjällä on myös varsin erikoinen käsitys tuosta "vapauttamisesta".

(jatkuu)

2

75

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Kagan myönsi Naton laajentumisen vakavat seuraukset. Hän lainaa erästä asiantuntijaa sanomalla: "Kreml valmistautuu" taisteluun Ukrainasta "kaikella vakavuudella". Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen sekä Yhdysvaltojen että Venäjän olisi pitänyt pyrkiä puolueettomaan Ukrainaan järkevänä ja maltillisena puskurina ja varoventtiilinä. Sen sijaan uuskonservatiivit halusivat Yhdysvaltain "hegemoniaa", kun taas venäläiset ryhtyivät taisteluun osittain puolustaakseen itseään ja osittain myös omien imperialististen asenteidensa vuoksi."

   ...

   "Uuskonservatiivien näkemys perustuu täydellisen väärään lähtökohtaan: että Yhdysvaltain sotilaallinen, teknologinen ja taloudellinen paremmuus antaa sille mahdollisuuden sanella ehtoja kaikilla maailman alueilla. Se on sekä huomattavan ylimielinen että todisteista piittaamaton näkemys."

   ...

   "Institute for the Study of War (ISW), Kimberley Allen Kaganin johtama uuskonservatiivinen ajatushautomo (jota tukee puolustusurakoitsijoiden, kuten General Dynamicsin ja Raytheonin, tärkeimmät johtajat), lupaa edelleen Ukrainan voittoa. Venäjän etenemisen osalta ISW tarjosi tyypillisen kommentin: Riippumatta siitä, kummalla puolella Severodonetskin kaupunki on, Venäjän hyökkäys operatiivisella ja strategisella tasolla on todennäköisesti huipentunut, mikä antaa Ukrainalle mahdollisuuden aloittaa uudelleen operatiivisen tason vastahyökkäyksensä Venäjän joukkojen työntämiseksi takaisin."

   ...

   "Sen sijaan, että otettaisiin riski katastrofaalisesta eskaloitumisesta, todellinen ratkaisu on lopettaa viimeisten 30 vuoden uuskonservatiiviset fantasiat, ja Ukrainan ja Venäjän on palattava neuvottelupöytään siten, että Nato sitoutuu lopettamaan itälaajentumisen Ukrainaan ja Georgiaan vastineeksi rauhasta, jossa kunnioitetaan ja suojellaan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta."

   Mutta kun ei. Ja sitten olisi vielä tulossa se Kiinan "hillitseminen"... Propaganda tämän suhteen käy jo täysillä kierroksilla länsimediassa.

   • Anonyymi

    Venäjän kanssa on turha tehdä sopimuksia, jossa mainitaan suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus, kuten useimmat ymmärtävät.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marinin mies oli pökkimässä

   Vaalit on viikon päästä ja Sanna Marinin mies on uutisissa viikonlopun bilettämisestään. Mitenhän vaikuttaa Sannan tai SDP:n ääniin?
   Maailman menoa
   273
   5420
  2. Sanna Marin ja Markus Räikkönen eronneet. Asia piilotellaan vaalien ylitse.

   Pääministeri Sanna Marinin avioliiton tilasta ja liiton kestävyydestä on esitelty arvailuja jo runsaan vuoden ajan. Pariskunta ei tunnu viihtyvän la
   Maailman menoa
   177
   3946
  3. Tarkempaa tietoa Maran miehestä? löytyykö emailia miehelle? Etsiikö FBI?

   Löytyykö Maran uusimmalle ukkelille emailia? Haluaisin lähettää onnittelut.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   277
   1144
  4. Laulajalegenda Paula Koivuniemi sai vihdoin taiteilijaeläkkeen - Reilusti alle vanhuuseläkkeen!

   Onnea Paula Koivuniemi ja mukavia eläkepäiviä! Vaikka voisihan tuo eläke tietysti suurempikin olla, eikös… Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/l
   Suomalaiset julkkikset
   30
   1140
  5. Nolo Esko Eerikäinen kalasteli julkisuutta kasvattiveljensä kuolemalla

   Lukekaa karu totuus täältä: https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/3f190f8f-2fdf-4488-bb0a-816053e0c12f Nauretaan Eskolle...heheheehe :-)
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   1104
  6. Millaiset kasvot

   Ovat mielestänne kauniit / komeat? Kun tätä ulkonäköä arvostelevaa keskustelua täällä nyt on.. Ap menee sillä habituksella millä luoja on antanut
   Ikävä
   95
   917
  7. Persujen mielestä kulttuuri on luksusta

   Kirjarovioita odotellessa.
   Maailman menoa
   396
   869
  8. Andy McCoy raivostuu Maria Veitolalle - Tylyttää armotta lasi kädessä:"Kiitos v***sti, maksa fyrkas"

   No nyt lähtee McCoylta kyllä aika pahasti mopo keulimaan… Andy McCoy raivostuu Maria Veitolalle Yökylässä-ohjelmassa vuosien takaisesta tapahtumasta.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   17
   844
  9. Stefulla kaunis tyttöystävä.

   Näyttää seuraavan kaunista Juuliaa ja ovat yhdessä reissussa. Toivottavasti uusi rakkaus saa Stefun elämän tasoittamaan.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   825
  10. Nainen, vieläkö pelkäät

   vai voittaako rakkaus? Osaat ehkä jo vastata tähän. Senhän jo tiedätkin, että haasteita on hyvä olla elämässä.
   Ikävä
   70
   756
  Aihe