Ukrainan sota vs.talvisota 1939 vs. vapaussota 1918

Ukrainan sotaa on verrattu Suomen talvisotaan 1939, mutta eikö osuvampi vertauskohta löydy Suomen vapaussodasta 1918 ?
Ukrainassa vastakkain ovat Venäjän yksinvaltias Putin sotajoukkoineen + separatistit ja Ukraina. Suomessa vastakkain olivat Neuvosto-Venäjän bolsevikkien suomessa ollut venäläinen sotaväki + separatistit (punaiset) ja laillisen hallituksen joukot (valkoiset).
Ukraina joutuu sotimaan vapautensa puolesta sekä Venäjää että Venäjän puolelle siirtyneitä separatisteja vastaan. Suomessa valkoiset joutuivat sotimaan vapauden puolesta venäläisiä joukkoja ja Venäjän puolelle siirtyneitä punaisia vastaan.
Voittaessaan sodan Ukraina säilyttää itsenäisen suvereenin asemansa, hävitessään alistetaan Putinin diktatuurin alle. Valkoisten voitettua vapaussodan Suomi säilytti itsenäisyytensä. Häviö olisi tiennyt alistumista Leninin diktatuurin alle osaksi Neuvosto-Venäjää.

10

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Joo, parempi vertaus tuo on. Talvisotaan vertaaminen on vähän sama asia kuin, sitruunan vertaaminen sikaan

      • Anonyymi

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋

        🍒 ­N­y­m­f­­o­­­m­a­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17802852L

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      ukrainan joukot hyökkäsi 1939 raatteen tiellä mutta suomi tuhosi kommarit viimeiseen mieheen ,16500 kuollutta.yes.

      • Niin, joukot oli Neuvostoliiton sotaväkeä, mutta kansallisuudeltaan ukrainalaisia


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      1918 oli sisällissota pääosin suomalaisten kesken ja bolsevikit autoi. Venäjän viralinen sotaväki ei osallistunut 1918 sotaan Keskustelin aikoinaan setäni kanssa joka palveli venäjän armeijassa Suomalaiset riisuivat venäjän armeijan aseista. Kyllä talvisota on parempi vertaus, NL tunkeutui suomen puolelle kuten ukrainassakin. Talvisota oli paljon verisempi kuin ukrainan sota, vaikka sitä käytiin käsituliuasein ja jopa pukkojen kanssa. Kuinkahan venäläinen kuoli puukoniskuun. Niistä ei puhuttu, mutta puukko piti olla jokaisella sotilaalla.

    • Anonyymi

      Vuoden 1918 sisällissota oli suomalaisten keskenään käymä välienselvittely. Sekä valkoisella että punaisella puolella taisteluihin osallistui 70- 80 000 henkilöä. Lisäksi ulkolaisia sotilaita oli Saksasta n.15 000 ja Venäjältä vaihtelevasti vajaat 10 000.
      Kaatuneita oli valkoisten puolella 14% kaikista. Valkoinen terrori surmasi yli 8 000 ja punainen terrori 1 600. Suurin osa punaisista tapettiin tai kuoli keskitysleireillä nälkään ja sen tuomiin sairauksiin sodan päättymisen jälkeen.

      Että sellainen "vapaussota".

      • Hienosti opn mennyt ryssän ja punaisten propaganda läpi. Mikä rauha se 1920 tehty rauha sitten oli ? Ketkä siinä oli sopijaosapuolina ?

        Kannattaisi jokaisen pikkuisen miettiä, kenen etujen mukaista on mitätöidä se, että jos punaiset Leninin johdolla olisivat voittaneet, Suomen itsenäisyydelle olisi sanottu hyvästit samantien. Punakapinan kukistaminen oli osa vapaussotaa


    • Anonyymi

      Kyllä.

      Suomen 1918 sotaa voidaan kutsua myös sisällisodaksi, mutta Ukrainassa 2022 alkanut puolustustaistelu ansaitsee ehdottomasti vapaussodan nimen. Kyseessä on imperialistisesta Venäjästä irtautumaan pyrkiminen, siis vapaussota.

      Toisaalta vertaus Suomen talvisotaankin on perusteltua. Suomi oli itsenäistynyt 1917 ja saanut tunnustuksen kaikkialta maailmasta, Neuvosto-Venäjä mukaan lukien, mutta 1939-40 Neuvostoliitto haastoi ja kiisti tuon itsenäisyyden. Myös Ukraina on ollut itsenäinen 1991 alkaen, mutta 2022 Venäjän rikollishallinto päätti kiistää naapurinsa suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden.

      Itse asiassa Stalinin hyökätessä Suomeen Suomi oli ollut itsenäinen vasta 22 vuotta. Putinin hyökätessä Ukrainaan Ukraina oli ollut itsenäinen jo 31 vuotta.

      On toki erojakin. Neuvostoliiton hajotessa 1991 varsinainen hajoamissota kävi käymättä. Entinen KGB-eversti Vladimir P. päätti, että sen aika oli 31 vuotta myöhemmin - vielä kun joku, edes hän itse, muisti lapsuutensa suuremman pakkovalta-Neuvostoliiton.

    • Ei, koska Suomen laillista hallitoa vastaan suunnatun punakapinan aloitti SDPn toimeenpaneva komitea 26.1.1918.
      Illalla pidetyssä kokouksessa Työväen järjestyskaartit ja Helsingin punakaarti yhdistyivät Suomen punaiseksi kaartiksi.Vallankumouksen alkamisen merkiksi punainen lyhty nostettiin Helsingin työväentalon torniin klo 23.

      Jos punikit olisivat onnistuneet, niin nyt Hesassa herättäisiin kasakan huutoon Suurtorilla, Tampereen nimi olisi Lenininkoski ja suomalaiset nuoret miehet kuolisivat Putinin puolesta Ukrainassa Venäjän erikoisoperaatiossa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      441
      4748
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1692
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      92
      1425
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1336
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1286
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1161
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      56
      857
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe