Kostolla ja anteeksiannolla on biologinen perusta

Monet teistit väittävät, että moraali tulee Jumalalta ja moraalittomia ateisteja pidättelee naapurinmurhalta ainoastaan lait ja se, että siitä voi jäädä kiinni. No ei se ihan näin ole. Esimerkiksi kultainen sääntö löytyy jokaisesta kulttuurista ja sillä on biologinen perusta mm. empatiassa ja vastavuoroisuudessa.

Keskustellaan tässä hieman tarkemmin kostosta ja anteeksiannosta. Miksi ne ovat evolutiivisesti hyödyllisiä ja mitä eläinkunnan esimerkkejä kostosta ja anteeksiannosta löytyy ihmisen lisäksi.

Koston evolutiivinen hyöty on siinä, että se nostaa kynnystä hyväksikäyttöön ja ehkäisee toistuvat hyväksikäytöt. Kostossa on merkittävässä roolissa se, tapahtuuko hyväksikäyttö muiden nähden. Se on siis ensisijaisesti signaali lauman muille jäsenille. Kahden miehen sanaharkan eskalaation todennkäisyys nyrkkitappeluksi kaksinkertaistuu, jos sanaharkalla on silminnäkijä. Tähän muuten liittyy läheisesti kunniamurhat. Kunnia menee (=näyttää heikolta) nimenomaan muiden silmien edessä. Siksi kai aabrahamilaisiin uskontoihin kuuluu naisten tappaminen, jos heidät tavataan (=tapahtuu muiden nähden) pelehtimästä muiden miesten kanssa.

Kostolla on lisäksi vapaamatkustajia suitsiva ja rankaiseva merkitys. Eläinmaailmasta esimerkkinä on vaikkapa reesusmakakit, jotka antavat hyvin todennäköisesti sakinhivutusta laumatoverille, joka löytää hyvän ruokapaikan, mutta ei ilmoita siitä muille ja muut sen hoksaavat. Kosto opettaa muille, ettei väärin toimiminen (rikos) kannata.

This punishment function of revenge is quite prevalent in many animal societies. For example, if a rhesus macaque monkey finds a source of a highly valued food but doesn’t issue one of the “food calls” used to alert others to the big discovery, the animal is likely to be attacked when others realize what he’s done. In a scenario like this, you can almost see the evolutionary logic at work: If you don’t want to share your food with us, then we’re going to make it less profitable for you to try and be sneaky about it. In this way, revenge may have evolved because of its ability to teach our aggressors that crime doesn’t pay.

Monet kehittyneet eläimet osaavat antaa anteeksi. Simpanssit esimerkiksi pussailevat ja halailevat riidan jälkeen. Erään tutkimuksen mukaan simpanssien riitoja edelsi vain 14% tapauksissa ystävälliset eleet, mutta riitojen jälkeen eleitä oli 51% eli riidat päättyvät ystävällisiin ja anteeksi antaviin eleisiin.

Anteeksianto perustuu hyödyllisten suhteiden ylläpitämiseen. Kehittyneet eläimet (ja me ihmiset muiden eläinten kanssa) osaavat vaistomaisesti punnita loukkauksen aiheuttamat haitat ja suhteen säilyttämisen tärkeys. Erään tutkimuksen mukaan pitkähäntämakakeilla anteeksiannon yleisyys oli 25%, mutta kun ne opetettiin tekemään yhteistyötä ruoan hankkimiseksi, anteeksiannon yleisyys nousi 50%:iin.

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/forgiveness_instinct

Mitä mieltä olette, onko ainoastaan kristityillä hyvä, Jumalan ja Jeesuksen antama moraali vai voiko sitä olla myös jumalattomilla? Onko näillä kahdella esimerkillä (kosto ja anteeksianto) biologinen perusta? Ovatko kosto ja anteeksianto keskeisiä moraalin kannalta? Raamatunhan voisi tiivistää rankaisevaan/kostavaan VT:iin ja anteeksiantavaan UT:iin. Toki UT:n hyväuskoinen anteeksianto menee liian pitkälle ja VT:sta joudutaan hakemaan edelleen perusteita rankaisemille ja kostolle.

16

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuopa oli aika mielenkiintoista juttua, Pitää lukea tuosta lisää.

      • Anonyymi

        🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

        💋 ­­N­y­m­­­f­­­o­­m­­a­a­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17846664e

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Suomen laki ja asetukset on ainoa, joka estää ateisteja tappamasta kristittyjä. Jos ateistit eivät pelkäisi rangaistusta, niin tappaisivat surutta jokaisen kohdalleen tulleen kristityn.

      • Modernien länsimaiden lait ovatkin hyvä kompromissi VT:n rankaisevan linjan ja UT:n kaiken anteeksi antavan linjan välillä. Paavali teki virheen kun hylkäsi lain ja kuvitteli, että kristittyjen keskinäinen rakkaus riittäisi pitämään yhteiskunnan kasassa. Paavalin erheen vuoksi kristikunta on joutunut turvautumaan ihan nykyaikaan asti Mooseksen lain ankariin rangaistuksiin. Lisäksi kristityt lahkot ovat tulkinneet omintakeisesti Mooseksen lakia lahkolaisten kontrolloimiseksi. UT:n anteeksiantoautomaatti näkyy hyvin vankiloissa. Vankien joukossa uskonnollisuus on sitä voimakkaampaa, mitä enemmän vangilla on vankeuskertoja [1]. Romanien kansallisuskonto on helluntailaisuus [2].

        [1] Uskonnonharjoittaminen vankiloissa, s. 139, yli neljä kertaa lusivista naisvangeista 84% on uskovaisia. Yli neljä kertaa lusivista miehistä 55% on uskovaisia.

        https://www.kirkotvankiloissa.fi/wp-content/uploads/2019/11/Uskonnonharjoittaminen-vankiloissa.pdf

        [2] Suomen romanit, Uskonnot: luterilaisuus, helluntailaisuus. Romanit ovat olleet väkimääräänsä nähden pitkään yliedustettuina Suomen vankiloissa.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_romanit#Rikollisuus_ja_vankeustuomiot


    • Anonyymi

      <<Keskustellaan tässä hieman tarkemmin kostosta ja anteeksiannosta. >>

      Keskustellaan?

      Tarkoitat ilmeisesti sitä, että julistat korkeampaa totuutta ja muiden pitää kuunnella hiljaa ja hyväksyä se.

      • No, avaus tosiaan perustuu artikkeliin, jonka on kirjoittanut asiaa tutkinut professori, joten rima on asetettu korkealle eikä avauksen näkökohtia kumota millään riemuidioottien perustelemattomilla aivopieruilla. Muutan kantaani, jos argumenttiin ladataan tutkittua faktatietoa laajemmin kuin professori McCullough esittää. Minullahan ei tässä asiassa ole niin sanotusti penniäkään kiinni, pystyn kyllä muuttamaan kantani. Avaan suuni harkitusti, joten avauksenikin tällä palstalla on yleensä sellaisia, että teistiä viedään kölin ali jo heti avauksesta lähtien.

        Michael E. McCullough, Ph.D., is a professor of psychology at the University of Miami, where he directs the Laboratory for Social and Clinical Psychology. He is also the author of Beyond Revenge: The Evolution of the Forgiveness Instinct.

        https://greatergood.berkeley.edu/profile/michael_mccullough


      • Anonyymi
        Holy_Roller kirjoitti:

        No, avaus tosiaan perustuu artikkeliin, jonka on kirjoittanut asiaa tutkinut professori, joten rima on asetettu korkealle eikä avauksen näkökohtia kumota millään riemuidioottien perustelemattomilla aivopieruilla. Muutan kantaani, jos argumenttiin ladataan tutkittua faktatietoa laajemmin kuin professori McCullough esittää. Minullahan ei tässä asiassa ole niin sanotusti penniäkään kiinni, pystyn kyllä muuttamaan kantani. Avaan suuni harkitusti, joten avauksenikin tällä palstalla on yleensä sellaisia, että teistiä viedään kölin ali jo heti avauksesta lähtien.

        Michael E. McCullough, Ph.D., is a professor of psychology at the University of Miami, where he directs the Laboratory for Social and Clinical Psychology. He is also the author of Beyond Revenge: The Evolution of the Forgiveness Instinct.

        https://greatergood.berkeley.edu/profile/michael_mccullough

        Ketä teistiä vedät nyt kölin alitse?

        Kirjoitin tuossa äsken, että ihmisen kaikella käyttäytymisellä on biologinen perusta... olenko siis ollut eri mieltä jostakin?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ketä teistiä vedät nyt kölin alitse?

        Kirjoitin tuossa äsken, että ihmisen kaikella käyttäytymisellä on biologinen perusta... olenko siis ollut eri mieltä jostakin?

        Vastasin viestiin, jossa ei puhuttu teisteistä eikä ihmisen käyttäytymisen biologisesta perustasta. Ehkäpä vastasit väärään viestiin? Vai mistä peppukipusi johtuu? 😂


      • Anonyymi

        Tietysti asioista voi keskustella, mutta minkä Holy_Roller mahtaa sille, että uskovaisillakaan ei ole asiaan mitään vastaan sanomista.

        Tuossa mainitut asiat ovat hyvin yhteneviä sen kanssa, että ihmiset ovat "laumaeläimiä" kuten lähimmät sukulaisensa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tietysti asioista voi keskustella, mutta minkä Holy_Roller mahtaa sille, että uskovaisillakaan ei ole asiaan mitään vastaan sanomista.

        Tuossa mainitut asiat ovat hyvin yhteneviä sen kanssa, että ihmiset ovat "laumaeläimiä" kuten lähimmät sukulaisensa.

        Uskovaiset voivat sanoa ihan vapaasti kunhan argumentoivat vähintään samalla tasolla kuin minä eli faktapohjaisesti.


    • Anonyymi

      Kaikella ihmisen käyttäytymisellä on biologinen perusta, koska ihminen on biologinen olento ja geenit yhdessä ympäristön kanssa vaikuttavat moraaliin ja oikeustajuun.

    • Anonyymi

      Apinat osoittavat alistumistaan pelätessään vahvempansa väkivaltaa. Samoin lakia tuntematon ihminen sopeutuu yhteistyöhön pelosta. Kristitty ihminen on oppinut ensin käskyt. Sitten Jeesuksen sovitustyön Golgatalla. Sen jälkeen Jeesuksen ylivertaisen rakkaudelliset opetukset, jotka tuottavat halun noudattaa niitä, ei lain pakottamana, vaan rakkaudesta Jeesukseen ja lähimmäisiinsä ja jopa vihollisiinsa.

      • Holy_Roller

        "Apinat osoittavat alistumistaan pelätessään vahvempansa väkivaltaa."

        Höpsistä pöppöö. Meidän lähimmät sukulaiset bonobot ovat tasa-arvoisia. Naaraisiin keskittyviä ja aggressivisuutta seksiin vaihtavia.

        The species is best characterized as female-centered and egalitarian and as one that substitutes sex for aggression.

        https://www.scientificamerican.com/article/bonobo-sex-and-society-2006-06/

        "Kristitty ihminen on oppinut ensin käskyt. "

        No miksi vitussa bonobot eivät tapa laumakavereitaan vaan ennemminkin harrastavat seksiä kun taas kristitty vittunaama hirttää, repii ja paloittelee lajitoverinsa?

        https://en.wikipedia.org/wiki/Hanged,_drawn_and_quartered


      • Anonyymi
        Holy_Roller kirjoitti:

        "Apinat osoittavat alistumistaan pelätessään vahvempansa väkivaltaa."

        Höpsistä pöppöö. Meidän lähimmät sukulaiset bonobot ovat tasa-arvoisia. Naaraisiin keskittyviä ja aggressivisuutta seksiin vaihtavia.

        The species is best characterized as female-centered and egalitarian and as one that substitutes sex for aggression.

        https://www.scientificamerican.com/article/bonobo-sex-and-society-2006-06/

        "Kristitty ihminen on oppinut ensin käskyt. "

        No miksi vitussa bonobot eivät tapa laumakavereitaan vaan ennemminkin harrastavat seksiä kun taas kristitty vittunaama hirttää, repii ja paloittelee lajitoverinsa?

        https://en.wikipedia.org/wiki/Hanged,_drawn_and_quartered

        Taidat vähän kärjistää. Kristityt ovat rauhaa ja lähimmäisiään rakastavia ja harmittomia eläjiä. Kuvaamasi "vittunaamat" eivät ole kristittyjen moraaliin sopivia, joten he ovat jotain muuta. Ehkä kaltaisiasi helppoheikkejä, jotka möläyttelevät täällä fiksujen joukossa järjettömyyksiään.


    • Anonyymi

      "Monet teistit väittävät, että moraali tulee Jumalalta ja moraalittomia ateisteja pidättelee naapurinmurhalta ainoastaan lait ja se, että siitä voi jäädä kiinni"

      Tervehdys taas;-D

      Noitten riviuskisten horinoita voi hyvin sammuttaa viittaamalla evl.fi:n juttuun https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Etiikka jossa sanotaan mm.:
      "Eettisesti oikeat teot ovat järjen sanelemia, ja niitä voivat tehdä kaikki maailmankatsomuksesta riippumatta.

      Ei taida Suomesta löytää yhtään piispaa joka ei tuohon yhtyisi, ja niin taitaa suurin osa rivipapeistakin (paitsi kun valehtelevat seurakuntalaisilleen).

      Tuo lainaus on sikäli puutteellinen, ettei pelkästään järki riitä, vaan perustana pitää tietenkin olla hyvä tietotaso.

      Tuonkaltaisia olen kirjoitellut tänne varmaan toistakymmentä, ja hyvä että Pyhä_Kieriskelijäkin on ottanut onkeensa....

      No, älä nyt taas rupea solvaamaan;-D

    • Anonyymi

      Holy-Roller. Luuloteltu ylemmyytesi illiisio, kuvastaa alemmuudentunnettasi. Englannin kieliset romaanitasoiset ja tyhjänpäiväiset linkkisi, osoittavat sen, koska pidät itseäsi sivistyneenä ,meidän moukkien joukoossa. Kaikki kirjoitukksesi kumisevat tyhjyyttään. Vastaamiseen kirjoituksesi ovat kelvottomia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naisiin ei ole luottamista

      Ainakaan useimpiin suurin osa hakee vain hyötyä miehistä tavalla tai toisella.
      Ikävä
      98
      2290
    2. Minun täytyisi lopettaa

      Kaipaaminen. Siksi kun en pysty mihinkään. Tulee vain harmia kun kaipaan. Olen niin väsynyt, ei kiinnosta mikään, enkä e
      Ikävä
      31
      1945
    3. Olet niin lähellä

      .... mutta en tiedä haluatko nähdä tai kuulla minusta. Minulla on ikävä sua, minua nuorempi nainen.
      Ikävä
      45
      1926
    4. Mies miten reagoisit jos

      satuttais näkemään sattumalta?
      Ikävä
      37
      1830
    5. Miksi rikkaiden pitäisi

      maksaa köyhien ja laiskojen verot, en ymmärrä tätä laskuoppia?
      Maailman menoa
      178
      1387
    6. Tänään onkin hyvä päivä

      Selata koko päivän Tinderin hunajaisia naisia. Jospa löytyy se rakkaus. Vähän kuin pelaisi hedelmäpelejä. 💘🍑🍍
      Sinkut
      61
      1359
    7. Kuvaile kaivattusi luonnetta

      Millaista ihmistä kaipaat?
      Ikävä
      50
      1178
    8. Sun kannattais nainen yrittää edes ehostaa

      ittees ja olla tyylikkäämpi. Oot kuin navettapiika. Ei millään pahalla. 😃 Mieheltä
      Ikävä
      94
      1099
    9. Muistatko? Juha Mieto täräytti Farmilla suorat sanat - Nyt hiihtäjälegenda uudelleen tosi-tv:ssä!

      Näinköhän Mietaalle käy Miina Äkkijyrkän kohtalo… Edellisellä Farmi-kaudella Mietaa teki ns. miesten töitä ahkerasti, pä
      Tv-sarjat
      7
      964
    10. Hyvää rakkaushuomenta

      Tässä tulee rakkautta päivääsi. ❤️🤍💙💚💛💜💝💞💕💓💖💗💘💟🩷🩵🫶🏼❤️‍🔥😘😍😻💌🏩
      Ikävä
      179
      938
    Aihe