Masennuslääkkeen aiheuttamien seksuaalihäiriöiden vaikutukset psyykeeseen

Anonyymi-ap

Kärsin SSRI-lääkkeiden seurauksena alkaneista seksuaalihäiriöistä jotka eivät koskaan loppuneet käytön loputtua. Miltei heti käytön alettua lääkkeet aiheuttivat sen, että genitaalialue tuntui tunnottomammalta, orgasmin saanti oli vaikeampaa sekä kosketuksesta oli hankala saada nautintoa samalla tavoin enää. Piti mekaanisesti hangata kovempaa, että tunsi mitään ja usein seksi perustui siihen, että sai mielikuvituksella jotenkin siitä jotain irti mutta kosketus ei tuottanut oikein nautintoa. Jos olisin tiennyt, että tämä vaiva voisi jatkua käytön loputtua, en olisi koskaan suostunut käyttämään näitä lääkkeitä (enkä etenkään niin pitkään), sillä lääkkeiden teho on hyvin marginaalinen etenkin pitemmällä aikavälillä ja ne myös masennuksen hoidon lisäksi aiheuttivat tunnetason leikkautumista.

Kokemiani seksuaalihäiriöitä on mm. orgasminsaantihankaluudet tai mekaanisen hankaamisen jälkeen tuleva hyvin vaimea mielihyvätön orgasmi joka tuntuu lähinnä lihasnykäyksiltä ja voi tuottaa jopa kipua mielihyvän sijaan,kykenemättömyys tuntea seksuaalisia tunteita kuten kiihottumista, tunne kuin yhteys aivojen ja genitaalien välillä olisi katki eli millään mielikuvilla ei voi enää saada itseään fyysisesti syttymään sekä tunnottomuus genitaalialueella jolloin kosketus ei tunnu hyvältä ja voi tuntua jopa kivuliaalta. Keho tuntuu turralta. Tuntuu kuin genitaalialueilla olisi puudutusainetta. Tunnen lisäksi pistelyä raajoissani ja toisinaan myös genitaalialueella kuin tuntoaistissa olisi häiriöitä. Seksi on yhtä eroottista kuin kättely, miten muistan jonkun kuvanneen seksuaalihäiriöitä. Asia joka ennen oli todella intiimi ja suorastaan pakahduttavan tunnepitoinen ja kaunis asia tuntuu siltä, ettei se tuota kehossa tai mielessä mitään tunteita mikä on todella järkyttävää ja psyykeä vaurioittavaa. Tuntuu kuin sisimmästä olisi varastettu jotain.

Miten nämä haitat vaikuttavat tunne-elämään? Tuntuu kuin ei olisi enää kuten muut ihmiset ja olisi friikki. Tuntuu että tunne-elämäni on ottanut todella paljon osumaa tämän haitan myötä ja se raastaa sisältä. Haitta on saanut minut lopettamaan romanttiset suhteet koska seksi ei onnistu ja se on tuhonnut menneen parisuhteeni. Elämä ilman seksiä on parempaa kuin se, että joutuu esittämään tai joutuu tunnottomana harrastamaan seksiä. Uskon, että haitta on vain jäävuoren huippu siinä, miten lääke on tuhonnut tunne-elämää koska jos tällainen pilleri tuhoaa näin merkittävän osan ihmiselämästä, ei se rajoitu vain genitaalialueeseen vaan poistaa jonkun draivin, jännityksen ja tunnehuippuja elämästä. Kenties ja siis suurella todennäköisyydellä on myös siis negatiivisesti muokannut tunne-elämää.

Haitta on myös traumatisoiva. Tähän haittaan ei ole tarjolla mitään tukea tai hoitopolkuja. Tästä haitasta on ahdistavaa puhua kellekään koska tietää että saattaa saada vaan kummastuneita katseita eli ns. normaalissa elämässä ei saa tukea ihmisiltä tai pysty jakamaan ihmisten kanssa kokemusmaailmaa. Tämä haitta voidaan myös täysin laittaa mielenterveyden syyksi "olet vain masentunut" mikä rehellisesti sanottuna tuntuu ilkeältä gaslightaukselta.. On joutunut kokemaan ihan ultimaattisen petoksen lääketieteen puolelta luottaessaan lääketieteeseen mikä on vaikuttanut merkittävällä tavalla psyykeeseen. Siis kun ei ole edes kuullut tästä kunnolla aloittaessaan lääkkeitä. Ja kellä ei olisi paha olla jos kokisi jotain näin ahdistavaa? Ei minulle masennus ole koskaan aiheuttanut sitä, että genitaalialue on tunnoton tai orgasmi vaimea ja mielihyvätön tai kivulias. Tuntuu niinkuin olisi jonkun aidan takana josta seuraa elämää mitä muut saavat elää. Tämä haitta palaa mieleen joka kerta katsoessa TV-sarjaa, jossa on vaikkapa seksikohtauksia.Yhteiskunnassamme kokoajan seksiä pidetään tapetilla . Aina välillä saattaa kokeilla, että tunnenko nyt jotain? Mutta jää tyhjä ja surkea olo kun tajuaa, että ei, haitta ei ole mennyt mihinkään ja käy taas eräänlaista surutyötä läpi.

Tämä on varastanut paljon elämänlaadusta ja elämänilosta ja elämän merkitykselliseksi kokemisesta.

Olen pitkään jo suht nuorena ihmisenä joutunut näiden lääkityksien jälkeen viettämään puolielämää, kuin ollen paljon vanhempi ihminen kuin olenkaan. Vihdoin kyetessäni irtautumaan SSRI-lääkkeistä vieroitusoireden kera tajusin ettei niistä oikeasti vieroitusoireiden potemisen jälkeen ollut edes suurta hyötyä ja ihan yhtälailla liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja asioiden työstämisestä voi saada hyvää oloa.

On todella hankala antaa anteeksi sitä, että lääketiede voi tällä tavoin turmella ihmisten elämää näin epäeettisellä tavalla.

Onko täällä muita ketkä kärsivät PSSD:stä eli Post-SSRI sexual dysfunctionista eli masennuslääkkeiden jälkeen jatkuvista seksuaalisen puolen toiminnanhäiriöistä?

3

304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tässä suomeksi löytämiäni linkkejä tästä ilmiöstä:

      1. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/uutiset/masennuslaakkeen-seksuaalinen-haittavaikutus-voi-jatkua-kayton-jalkeenkin/?public=e6a1bd3417895ce93146b7d82c2abefd&utm_source=facebook

      2. https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/118360/voiko_masennuslaakkeen_aiheuttama_2018.pdf?sequence=2&isAllowed=y

      (täällä on myös spekulaatiota syystä näille haitoille)

      3. https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/ecdaad50-9af8-4314-b4c3-4e2af08ea6db

      täällä muistaakseni oli mainittu myös tästä harmista (maksulinkin takana)

      4. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009490997.html

      tässä mielipidekirjoituksessa sanotaan mm näin
      "PSSD:n tutkimiseen ja hoitoon on osoitettava resursseja. Milanon yliopiston professori Roberto Melcangi tarjoaa neurologian alalle Suomeen tutkimusyhteistyötä kliinisen potilastutkimuksen merkeissä. Pyydän että tähän mahdollisuuteen tartutaan."

      "Meitä, jotka olemme saaneet tämän sairauden, ei tule pelkistää tilastoiksi. Olemme oikeita ihmisiä, joilla on tunteet ja oikeus normaaliin inhimilliseen elämään.

      Sairauden murskaavuutta ei voi ymmärtää, ellei ole sitä itse kokenut. Me potilaat tarvitsemme ammattimaisesti ohjattua vertaistukea."

      "En ole saanut apua terveydenhuollosta, sillä lähetteet erikoissairaanhoitoon on toistuvasti hylätty. Ihoni tunnon alenemaa ei suostuta edes tutkimaan, vaikka sitä voisi mahdollisesti hoitaa — monilla tuntemillani PSSD-potilailla on diagnosoitu tulehduksellinen ohutsäieneuropatia."

      5. Escitalopram Actavis-pakkausseloste:" Lääkevalmisteet, kuten Escitalopram Actavis, (niin kutsutut SSRI-/SNRI-lääkkeet) voivat
      aiheuttaa seksuaalisen toimintahäiriön oireita (katso kohta 4). Joissain tapauksissa kyseiset oireet
      ovat jatkuneet hoidon lopettamisen jälkeen." (tämä tieto ilmestynyt 2019, eli kauan sen jälkeen kun olen lääkettä alkanut käyttää)

    • Anonyymi

      Kirjoitin tämän kirjoituksen siksi, että tätä aihetta on tärkeää pitää tapetilla ja ottaa puheeksi. Ensinnäkin jo siksi, että ihmiset saisivat haitan kanssa parempaa psykologista tukea ja oikeasti jonkun hoitopolun ja tukea.

      Meillä on merkitystä ja me olemme olemassa! Siksi tästä pitää kirjoittaa! Me olemme ihmisiä, kenen elämä on mennyt tietyllä tavalla pilalle emmekä tosiaan joku numero tilastossa jota voidaan sanoa harvinaiseksi haitaksi.

      On todella ahdistavan pelottavaa, että on joutunut olemaan koekaniinina jonkun lääkkeiden vaikutuksille vuosien ajan ja sitten ei edes tiedetä eikä ymmärretä eikä ilmeisesti olla ihan täysin kiinnostuneita edes tutkimaan sitä mitä meille joillekin tapahtuu ketkä sitten joudumme kokemaan jotain tällaista. Mikä meidän kehossamme on mennyt vikaan? Voisiko sitä korjata? Mitä lääketiede tekee estääkseen että muut ihmiset eivät joudu kokemaan tällaista? voisiko olla että joku tietynlainen lääkkeenkäyttötapa on altistanut meitä tälle haitalle?

      Tällainen on oikeasti ihmismielelelle jotenkin käsittämätöntä ja epäinhimillistä, mistä joku kirjoittikin tuossa HS:n mielipidekirjoituksessa joutua kärsimään tällaisesta haitasta joka tuhoaa jotain niin luonnollista mikä on ohjelmoitu sisällemme ja käyttäytymismalleihimme. Se mitä tunsin ennen lääkkeiden aloittamista oli ymmärrettävää, se oli hyvin inhimillistä mutta tämä tuntuu kuin olisi epäinhimillistä.

      Psykologisen avun hakeminen on ahdistavaa, koska jos kertoo siitä, että kärsii (ja ei avaa täysin taustoja), voi joutua yhä uusien lääke-ehdotusten kohteeksi. Lisäksi koska ymmärrys haitasta on niin vähäistä, voi joutua mitätöidyksi ja leimatuksi.

      Olen joutunut kohtaamaan jossain haitoista kirjoittaessa mm. sellaisia mielipiteitä, että tämä on joidenkin pelottelua millä voi pelotella joitakin olemaan hakematta apua tai että no sehän on vain harvinaista. Mutta sillä mitä ihmiset kohtaavat näiden haittojen kanssa ei ole monelle mitään väliä.

    • Anonyymi

      Moi itselläni otin ahdistukseen kokeiluun escitalopram 7.5mg kuukauden ajan ja jo ensimmäisestä viikosta alkoivat erektiohäiriöt, myös vatsani oli ruikulla 2/7päivää viikoista. Ajattelin että nämä ovat vain alkuoireita kunnes nyt kuukauden jälkeen en saa enää alapäätäni seisomaan. Täysi tunnottomuus ja kuin yhteys olisi katkennut aivojen ja siittimen välistä. Nyt 3päivää lääkkeen lopetuksen en ole kokenut mitään muutoksia. Tiedän jo että lääkärit tätä eivät voi enää parantaa. Nyt toivon vain että aivoni palautuisivat ennalleen. Mieli on tällähetkellä toivoton ja ajatukset ovat itsetuhoisuudessa tulevaisuudessa jos tämä ei enää koskaan palaa ennalleen ja jää impotentiksi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1315
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      60
      888
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe