Mikä on Suomen Keskustan tulevaisuus?

Kysymyksen taustaksi lähihistoriaa:

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa neljän suurimman puolueen kannatus ja saamansa edustajamäärä oli tämä:
Suomen Keskusta 626 218/ 49
Perussuomalaiset 524 054/38
Kansallinen Kokoomus 540 212/37
Sosialidemokraatit 490/34

Eduskuntavaalit 2015 – Wikipedia

2019 vaaleissa tulokset nämä:
Sosialidemokraatit 546 471/40
Perussuomalaiset 538 805/39
Kokoomus 523 957/38
Keskusta 423 920/31

Eduskuntavaalit 2019 – Wikipedia

2023 vaalien tulokset nämä:
Kokoomus 644 555/48
Persussuomalaiset 620 981/46
Sosialidemokraatit 617 552/43
Keskusta 349 640/23

Eduskuntavaalit 2023 – Wikipedia

Johtavana hallituspuolueena ollessaan Keskusta koki suoranaisen kannatusromahduksen. Kannatus putosi lisää puolueen ollessa mukana edellisessä hallituksessa. Oppositiossa olo ei näy auttaneen kannatuksen kasvattamisessa vaan kannatus on pudonnut edelleen niin, että uusimpien gallupien mukaan puolue on nyt vasta viidenneksi kannatetuin:

Kokoomus 20,8 %
SDP 19,9 %
Perussuomalaiset 19,0 %
Vihreät 10,3 %
Keskusta 10,1 %

puolueiden kannatus tänään - Haku (bing.com)

Mistä johtuu tuon pitkäaikaisen suurpuolueen tuollainen romahtamainen? Onko puolueelle enää mahdollisuutta nousta jälleen suureksi? Miten se voisi tapahtua? Vai onko puolueen vääjäämättömänä kohtalona kuihtua pikkupuolueeksi? Toivon näihin kysymyksiin vastauksia täällä mahdollisesti liikkuvilta aidoilta keskustalaisilta ja muiltakin itseäni viisaammilta. Jos sellaisia tulee, mielelläni otan niihin kantaa.

63

633

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eivätpä nuo linkkini näy aukeavan. Niihin kai kyllä päässette noilla osoitteilla.

    • Anonyymi

      Kyllä romahdus johtuu täysin puolueen siirtymisestä vasemmiston leiriin.
      Vaihtakaa äärivasemmistolaise johtajanne, Saarikko, Kurvinen ja Siika.Aho oikeisiin keskustalaisiin, niin puolu voi nousta ainakin vakiintuneelle neljännelle tilalle ohi vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisten.

      • Keskusta oli tosin mukana sdp:n Marinin hallituksessa, mutta puolueen kannatus kyllä romahti enemmän johtamassaan hallituksessa eikä sen johtaja Sipilää voitane pitää vasemmistolaisena. Sellaisena ei voitane pitää Saarikkoakaan, joka lupasi puolueensa tuen tälle hallitukselle ja on tainnut lupauksensa pitääkin.

        Olisitko keskustalaisena tyytyväinen puolueen neljänteen sijaan ja onko se mielestäsi puolueelle paras mahdollinen? Luulenpa, että moni keskustalainen toivoo parempaa ja jopa uskookin sellaiseen,


    • Anonyymi

      Millaisella tunteella itse kun sdp upseerit lakkautettiin ?.
      Upseeriksi kun alkoi sdp kuntavaali ehdokkaaksi. Varmasti herättää tunteita kun upseeriksi ei pääse ilman Yo todistustaja silloista kadettikoulua, heissä jotka ei poliittista etuilua käsitä..

      • Anonyymi

        Persuilla aihe vaihtuu, kun alkuperäinen ei miellytä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Persuilla aihe vaihtuu, kun alkuperäinen ei miellytä.

        Sdp on perseestä kun mikään ei suju


    • Anonyymi

      Kepu on vaipumassa sille kuuluvaan joukkoon, eli pienpuolueeksi. Meillä kepu ei ollut keskustalainen puolue, vaan maaseudun ja maajussien edunvalvoja. Nyt kun hyppäsivät vasemmistoon, niin pienenemin kiihtyy entisestään. Demarit on huomattavasti enemmän poliittisesti keskustassa kuin kepu. Samoin persut, mutta osa persuista on rankasti oikealla. Ruotsista nähdään hyvin kepun kehityskaari, siellä maaseutukepu on 4% puolue.

      • Keskustan peruskannattajakunnan koostuman suhteen olet varmaan oikeassa ja se kannattajakunta ilmeisesti on lukumäärältään pienentynyt vuosi vuodelta ja pienentynee edelleen. Väärässä olet siinä. että puolueen kannatusta olisi heikentänyt muka puolueen vasemmistolaistuminen. Suurin pudotus kannatuksessa tapahtui puolueen ollessa pääministeripuolueena Sipilän johdolla eikä Sipilää mitenkään voitane pitää vasemmistolaisena.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Keskustan peruskannattajakunnan koostuman suhteen olet varmaan oikeassa ja se kannattajakunta ilmeisesti on lukumäärältään pienentynyt vuosi vuodelta ja pienentynee edelleen. Väärässä olet siinä. että puolueen kannatusta olisi heikentänyt muka puolueen vasemmistolaistuminen. Suurin pudotus kannatuksessa tapahtui puolueen ollessa pääministeripuolueena Sipilän johdolla eikä Sipilää mitenkään voitane pitää vasemmistolaisena.

        Tuossa olet kyllä oikeassa, Sipilästä syöksykierre alkoi ja se politiikka oli omitusta lestadiolaiskeskustalaista äärioikeistoa. Mutta toisaalta hyppy vasemmalle oli niin valtava kontrasti, että siinä vaiheessa moni vaihtoi kepun persuihin. Tavallaan ensin äärioikeistoon siirtyminen ja siitä liki äärivasemmalle, sotki koko keskustan idean ja olemassa olemisen merkityksen, voisi hyvin sanoa, että itse ryssivät, kepun idea yksinkertaisesti nykyaikana puuttuu. Pelkästään maalaisuus ei enää riitä.


    • Anonyymi

      Keskusta marssii kohden hautaansa, osa persuihin, osa demareihin, osa kokoomukseen ja loput pankolle makaamaan.

    • Anonyymi

      Keskustan nykyinen oppositiokausi on niin lyhyt, että ihme olisi, jos sen kannatus olisi ehtinyt lähteä jo nousuun. Eiköhän puoluekannatuksen muutokset noudata vanhaa trendiä eli suurempia muutoksia alkaa tapahtua vasta noin vuoden kuluttua hallituksen muodostamisesta. Ensimmäisen syksyn alkupuolellahan ei ole saatu julkisuuteen edes budjettiesitystä, puhumattakaan että äänestäjät olisivat kokeneet sen vaikutukset omissa nahoissaan.

      Tällä kertaa talven presidentinvaalit voivat antaa jonkin verran suuntaa myös puoluekannatukselle niiden jälkeen. Keskusta voi hyötyä presidentinvaaleista vihreiden ohella suhteellisesti eniten, koska näiden kahden puolueen potentiaalinen kannatus on puoluehistorian perusteella nykyisiä gallup-lukuja suurempia. Vaikka Stubb presidentiksi valittaisiinkin, kokoomuksella ei puolueena, ja varsinkaan pääministeripuolueena, ole sillä lailla enää kasvun varaa. Demarit puolestaan vaikuttavat käyvän presidentinvaalit aika lailla sammutetuin lyhdyin.

      • Lyhythän on vielä tuo Keskustan oppositioaika mutta sen alkusuunta on ollut kannatuksessa alaspäin. Ei se anna suuria toiveita paljon paremmasta tulevaisuudestakaan. Presidentinvaalit voivat todellakin olla puolueen kannatukselle eduksi vaikkei puolueen ehdokkaasta presidenttiä tule.


    • Anonyymi

      Yksiselitteisisti Keskustalla ei ole mitään suurta tulevaisuutta enää. Keskustan /maalaisliiton suuruden aika oli ja meni. Nykyinen puheenjohtaja Saarikko vielä varmistaa sen ettei Kepun kannatus nouse.

      • Anonyymi

        Myös Väyrynen tekee parhaansa keskustan alasajoon. Saarikko oli kauhea virhe puheenjohtajaksi, toki riippuu katsannosta, monen mielestä paras valinta nopeuttamaan kepun hyytymistä.


      • Puolueella ei ehkä ole enää mitään sellaista suurta tulevaisuutta kuin sillä on ollut historiassaan, mutta jos olisin keskustan kannattaja en ihan noin pessimistinen olisi. Miten Saarikko varmistaa sen, ettei puolueen kannatus nouse? Tarkoitatko lupaustaan antaa puolueen tuen tälle hallitukselle? Eli pidät kai Saarikkoa liian oikeistolaisena. No eräs toinen tuossa edellä näkyy pitävän häntä liian vasemmistolaisena.


    • On tullut muutama sen verran asialliseksi näkemäni viesti, että niihin vastailin. Illalla käyn vielä vilkaisemassa ja jos on tullut asiallisia, niihin tartun. Ehkäpä voin sitten – tai vasta huomenna – ilmoittaa omankin näkemykseni Keskustan tulevaisuuden suhteen.

    • En ole sillä tavalla keskustalainen, että puolueeseen kuuluisin. Jotain pohdintoja kuitenkin tässä.

      ENSIKSIKIN: Kuten nimimerkkinikin kertoo, niin Keskusta on ollut hämmästyttävän paljon nimenomaan tämän vuosisadan puolue! 1900-luvulla - vuodesta 1907 lähtien - Keskusta tai Maalaisliitto oli vain NELJÄ kertaa eduskuntavaaleissa eduskunnan suurin puolue. Kun taas 2000-luvulla se on ehtinyt olla sitä peräti KOLME kertaa! Tämän vuosituhannen vuosista meillä on ollut keskustalainen pääministeri peräti yli puolet ajasta - 12 vuotta! Näiden ihan tilastollisten faktojen pohjalta voi todeta, että Keskusta on ollut hyvän kannatuksen puolesta nimenomaan tämän vuosisadan puolue!

      SYITÄ KANNATUKSEN LASKUUN, omia ajatuksiani:

      1. SIPILÄN HALLITUS: Itse pidin todella Sipilästä pääministerinä. Oikeastaan hänen vuokseen minusta hyvin Keskusta-myönteinen tulikin. Lupasi tehdä kaikkensa laittaakseen Suomen talouden kuntoon, ja paljolti siinä onnistuikin.

      A) Monelle perinteiselle Keskustan äänestäjälle Sipilän politiikka saattoi olla kuitenkin liian oikeistolaista. Minun mielestäni ei ollut, mutta monen kannattajan mielestä saattoi olla. Ehkäpä liian talousorientoitunutta suhteessa pienempien paikkakuntien kokemiin haasteisiin?

      B) On valitettavaa, kuinka Suomen median työntekijöiden puoluevinouma vaikutti uutisointiin Sipilän hallituksen teoista ja motiiveista. Sipilä joutui kohdelluksi varsin epäreilusti, ja monet saattoivat uskoa median luomaan kuvaan.

      2. EDELLINEN HALLITUS: Edellisessä hallituksessa sitten taas Keskustan politiikka koettiin liian vasemmistolaiseksi. Tai koettiin, että annettiin liikaa periksi SDP:lle ja jopa Vihreille. Tämä johtunee siitä, että edellinen pääministeri osasi (ehkäpä aika tunneköyhänä ihmisenä) jyrätä muiden yli. Saarikko on vahva nainen, mutta ei varmasti ollut tottunut siihen, että joku sillä tavalla kylmällä tavalla jyrää. On valitettavaa, kuinka yksin Keskusta jäi edellisen hallituksen talousasioissa, ja kuinka jyrätyksi se välillä joutui.

      3. EPÄSELVÄT ARVOT JA PERUSSUOMALAISET: Vaikka Keskusta ei ole määritellyt itseään varsinaisesti konservatiivisten arvojen puolueeksi, niin puolueen äänestäjät ovat olleet keskimääräistä konservatiivisempia. Keskustan eduskuntaryhmässä ja puoluejohdossa on ollut perinteisesti vahvana myös konservatiivisia arvoja kannattavia henkilöitä. Nyt ei oikein enää tiedä, millaista politiikkaa saa perinteisten arvojen osalta, jos Keskustaa äänestää, tai että saavatko konservatiivisemmat edustajat edes kunnolla ääntään kuuluviin puolueessa. Perussuomalaiset ovat halunneet esittää itsensä melko konservatiivisia arvoja edustavana puolueena, vaikka eivät sitä todellisuudessa monessakaan asiassa ole. Sen vuoksi kuitenkin moni aiemmin Keskustaa äänestänyt on tuntenut Perussuomaiset nyt itselleen sopivampana.

      Mitä sitten olisi tehtävissä? En ole poliitikko, mutta

      1. Olisi palautettava myös konservatiivisempia arvoja kannattavien luottamus puolueeseen. Jos se poojalaanen "Jormakin" (yksi Facebook-kaverini, jonka etunimi on oikeastikin Jorma) alkaisi taas luottaa puolueeseen, niin sitten voisi jotain muuttua. Tällä hetkellä ei ole vielä mitään toivoa asiasta, niin totaalista pettymys oli edellisen hallituksen aikana!

      2. Kaipa nykyään politiikassa pitää kiteyttää asiat vähän liiankin yksinkertaistettuihin teeseihin. Keskusta ei ole tämän suhteen onnistunut yhtä hyvin kuin muutama muu puolue, paitsi että Aluevaalien "sote-keskus jokaiseen kuntaan" oli erinomainen kiteytys puolueen tavoitteista, ja sen vuoksi kannatus oli hyvä!

      • Kiitos hienosta viestistäsi! Vankasti tietopohjaista, ajateltua ja erinomaisesti esitettyä sanomaa! En ole kaikesta sanomastasi aivan samaa mieltä kanssasi, mutta en monestakaan kohtaa kovin erimielinenkään. En ala sanomaasi kommentoida kovin yksityiskohtaisesti, kun olen varsin väsynyt. Muutama kommentti kuitenkin:

        Oikeassa olet puolueen historiasta sanomassasi. Hieno saavutus puolueelta! En ole suuresti erimielinen Sipilästäkään sanomastasi. En muista koskaan osoittaneeni kritiikkiäni nimenomaan Sipilää kohtaan. En ole Keskustan kannattaja, mutta luulenpa, että hänen hallituksensa politiikka saattoi olla minulle jopa mieluisempaa kuin monille puolueen peruskannattajille, jotka sitten v. 2019 vaaleissa eivät enää puoluetta äänestäneet.

        Edellisessä hallituksessa Keskusta joutui toki monessa asiassa antamaan periksi ns. vihervasemmistolle, mutta pakkohan sen oli niin tehdä, jotta saisi edistettyä omiakin tavoitteitaan. Edellisestä pääministeristä Sanna Marinista sanomastasi olen kyllä kovin erimielinen kanssasi. Keskustan perinteinen äänestäjäkunta on varmaan varsin konservatiivista ja sille ei ollut mieleistä se edellisen hallituksen politiikka. Keskustan muulle kannattajakunnalle vielä vähemmän mieleistä oli kai Sipilän hallituksen politiikka, kun sen aikana puolueen kannatus romahti jopa enemmän kuin Marinin hallituksen aikana.

        Perussuomalaisiin kai Keskustan kannatusta on eniten valunut. Miksi niin on tapahtunut, sitä en oikein ymmärrä. Perussuomalaiset joutuvat nyt tässä hallituksessa myöntymään moniin sellaisiin asioihin, jotka eivät voine olla Keskustan potentiaalisille kannattajille myönteisiä, joten jospa heistä Keskusta saisi lisäkannattajia. En olisi lainkaan sitä vastaan, pikemmin päinvastoin.

        Joo, aluevaaleissa Keskustan kannatus oli korkea, minun - stadilaisen – mielestä liian korkea, mutta perusdemokraattina suon kyllä jokaiselle kansalaiselle oikeuden olla vaaleissa sitä mieltä, minkä näkee itselleen ja noissa vaaleissa myös alueelleen parhaaksi.


      • Anonyymi

        Miksi sinä et osaa keskustella tämän palstan aiheesta? Kai tajuat että sen takia sinut joudutaan poistamaan täältä kun et osaa käyttäytyä?


      • Ensinnäkin kiitos siitä, että kerrankin joku Kepun kallellaan oleva kirjoittaa täällä asiallisen ja perustellun kommentin. Eri mieltä olen monessakin kohtaa, mutta se ei tietenkään alenna kommenttisi arvoa. Monen kepulaisen mielestä pikemminkin päinvastoin Väyrysen mainioita lausahduksia lainataksen (Väyrynen: En ole eri enkä samaa mieltä, pikemminkin päinvastoin).

        Kepu ei ole tämän vuosisadan puolue. Mitä pitemmälle ajassa mennään, tullaan näkemään, että tämä vuosisata on ollut kepulaisuuden hiipumisen vuosista. 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli vielä hyvän menestyksen aikaa, mutta 2010-luvulla alkoi jo tökkiä ja pahasti ja 2020-luvulla tultiinkin jo katastrofin partaalle. Kepun suuruuden ajat ajoittuvat itsenäistymisen jälkeisestä ajasta aina 1970-luvulle. 1970- ja 80-luku olivat pienen notkahduksen aikaa Kepun paraatiaikaa on ollut Kekkosen aika. Silloin Kepusta tuli hovipuolue hallitukseen vähän niinkuin Yhtenäinen Venäjä -puolue naapurimaassa putlerin aikana. Kekkosen aika Kepun valta oli presidentillisesti tuettua ja osan puolueista ollessa poliittisesti paitsiossa varsin ehdotonta. 1970-luvulla Kepu tarvitsi SDP:tä kumppanikseen ja 1980-luvulla Suomi demokratisoitui Kekkosen väistyessä. Kaikista puoleista tuli hallituskelpoisia.

        Tässä ketjussa joku kirjoitti, että Kepun politiikka on ollut poukkoilevaa, välillä hyvin oikealla (Sipilä) ja välillä vasemmiston tukipuolueena (Saarikko). Oma linja on ollut kateissa jo pitempään. Väyrysen kritiikki siitä, että liberaalit valtasivat puolueen on täysin oikea, mutta ei se sitä tarkoita, että Kepu olisi säilyttänyt vanhana maaseutupuolueena säilyttänyt kannatuksensa. Kepun politiikan ydinsanoma on ollut hakusessa ja koko ajan epämääräistynyt.

        Minkään puolueen on vaikea olla samaan aikaan arvoiltaan konservatiivinen ja liberaali. Kepussa jos missä tämä on ongelma. Osittain sama ongelma riivaa myös Kokoomusta. Kun poliittinen keskustelu polarisoituu, konservatiiviset kepulaiset ovat löytäneet uuden poliittisen kodin persuista, joka on yksiselitteisen konservatiivinen. Toisella puolen taas liberaalit saattavat nähdä, että Kokoomus ajaa paremmin heidän etuaa kuin Kepu varsinkin maaseudun ulkopuolella.

        Taustalla piilevät myös elinkeinorakenteen suuret megatrendit. Maaseutuelinkeinot ovat hiipuneet, mutta Kepu jaksaa aina vaan kiinnittäytyä nimenomaan niihin. Se on kuin yrittäisi pärjätä vanhoilla puusuksilla luisteluhiihdossa moderneihin kilpasuksiin verrattuna. Väestörakennekaan ei suosi Kepua. Kepukunnissa väestö on vanhentunut vauhdilla. Puolueesta ei tullut edes kiikkustuolipuoluetta, vaikka kannattajakunnasta suuri osa viettää aikaansa niissä.

        Puolueen politiikan ydin tuntuu olevan kaiken hajauttaminen. Äänestäjät näkevät sen enemmän kaiken hajottamisena. Sotepolitiikka on tästä hyvä esimerkki. On todella älytöntä rakentaa sotepolitiikkaa maakuntamallin varaan. Eihän hallinnolla mitään substanssiasioita ratkaista. Maakuntamalli palvelee ihan muita tavoitteita kuin terveys- ja sosiaalipoliittisia tavoitteita. Kansalaiset varmaan tajuavat, että tärkeitä asioita on alettu hoitaa ihan muut asiat mielessä ja pieleen menty. Aika on monessa suhteessa ajanut puolueesta ohi. Kepu on ihastunut maaseutuelinkeinoihin ja byrokratian tukemiseen. Ei sellaisella suurta kannatusta nykyaikana saada.


      • Anonyymi
        mielipidepankki kirjoitti:

        Ensinnäkin kiitos siitä, että kerrankin joku Kepun kallellaan oleva kirjoittaa täällä asiallisen ja perustellun kommentin. Eri mieltä olen monessakin kohtaa, mutta se ei tietenkään alenna kommenttisi arvoa. Monen kepulaisen mielestä pikemminkin päinvastoin Väyrysen mainioita lausahduksia lainataksen (Väyrynen: En ole eri enkä samaa mieltä, pikemminkin päinvastoin).

        Kepu ei ole tämän vuosisadan puolue. Mitä pitemmälle ajassa mennään, tullaan näkemään, että tämä vuosisata on ollut kepulaisuuden hiipumisen vuosista. 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli vielä hyvän menestyksen aikaa, mutta 2010-luvulla alkoi jo tökkiä ja pahasti ja 2020-luvulla tultiinkin jo katastrofin partaalle. Kepun suuruuden ajat ajoittuvat itsenäistymisen jälkeisestä ajasta aina 1970-luvulle. 1970- ja 80-luku olivat pienen notkahduksen aikaa Kepun paraatiaikaa on ollut Kekkosen aika. Silloin Kepusta tuli hovipuolue hallitukseen vähän niinkuin Yhtenäinen Venäjä -puolue naapurimaassa putlerin aikana. Kekkosen aika Kepun valta oli presidentillisesti tuettua ja osan puolueista ollessa poliittisesti paitsiossa varsin ehdotonta. 1970-luvulla Kepu tarvitsi SDP:tä kumppanikseen ja 1980-luvulla Suomi demokratisoitui Kekkosen väistyessä. Kaikista puoleista tuli hallituskelpoisia.

        Tässä ketjussa joku kirjoitti, että Kepun politiikka on ollut poukkoilevaa, välillä hyvin oikealla (Sipilä) ja välillä vasemmiston tukipuolueena (Saarikko). Oma linja on ollut kateissa jo pitempään. Väyrysen kritiikki siitä, että liberaalit valtasivat puolueen on täysin oikea, mutta ei se sitä tarkoita, että Kepu olisi säilyttänyt vanhana maaseutupuolueena säilyttänyt kannatuksensa. Kepun politiikan ydinsanoma on ollut hakusessa ja koko ajan epämääräistynyt.

        Minkään puolueen on vaikea olla samaan aikaan arvoiltaan konservatiivinen ja liberaali. Kepussa jos missä tämä on ongelma. Osittain sama ongelma riivaa myös Kokoomusta. Kun poliittinen keskustelu polarisoituu, konservatiiviset kepulaiset ovat löytäneet uuden poliittisen kodin persuista, joka on yksiselitteisen konservatiivinen. Toisella puolen taas liberaalit saattavat nähdä, että Kokoomus ajaa paremmin heidän etuaa kuin Kepu varsinkin maaseudun ulkopuolella.

        Taustalla piilevät myös elinkeinorakenteen suuret megatrendit. Maaseutuelinkeinot ovat hiipuneet, mutta Kepu jaksaa aina vaan kiinnittäytyä nimenomaan niihin. Se on kuin yrittäisi pärjätä vanhoilla puusuksilla luisteluhiihdossa moderneihin kilpasuksiin verrattuna. Väestörakennekaan ei suosi Kepua. Kepukunnissa väestö on vanhentunut vauhdilla. Puolueesta ei tullut edes kiikkustuolipuoluetta, vaikka kannattajakunnasta suuri osa viettää aikaansa niissä.

        Puolueen politiikan ydin tuntuu olevan kaiken hajauttaminen. Äänestäjät näkevät sen enemmän kaiken hajottamisena. Sotepolitiikka on tästä hyvä esimerkki. On todella älytöntä rakentaa sotepolitiikkaa maakuntamallin varaan. Eihän hallinnolla mitään substanssiasioita ratkaista. Maakuntamalli palvelee ihan muita tavoitteita kuin terveys- ja sosiaalipoliittisia tavoitteita. Kansalaiset varmaan tajuavat, että tärkeitä asioita on alettu hoitaa ihan muut asiat mielessä ja pieleen menty. Aika on monessa suhteessa ajanut puolueesta ohi. Kepu on ihastunut maaseutuelinkeinoihin ja byrokratian tukemiseen. Ei sellaisella suurta kannatusta nykyaikana saada.

        Erittäin hyvää analyysia ja kommentointia keskusta. Lopussa vielä hyvä kommentti Sotesta, Satakunnassa ollaan nyt sulkemassa 21 terveyskeskusta kulujen takia. Se on tuo maakuntamallin järkyttävä hinta.


      • Anonyymi

        Tuo on perin keskustalainen tapa syyttää mediaa siitä, että kirjoittavat jopa kriittisesti keskustan teoista ja päätöksistä. Ehkä nuo keskustan päätökset vaikuttaa muiden kuin kepulaisten silmissä vähän muulta. Väyrynen taitaa olla kovin tuossa median syyttämisessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Erittäin hyvää analyysia ja kommentointia keskusta. Lopussa vielä hyvä kommentti Sotesta, Satakunnassa ollaan nyt sulkemassa 21 terveyskeskusta kulujen takia. Se on tuo maakuntamallin järkyttävä hinta.

        Satakunta, Suomen perussuomalaisin maakunta. Ja viikate heiluu siellä eniten?


      • Anonyymi

        Mitä mahdat tarkoittaa noilla konservatiivisilla ja perinteisillä arvoilla?

        Arvaan ettet sitä usein siteerattua köyhän asian ajamista, jonka keskustan on väitetty unohtaneen Sipilän ja osittain Marininkin hallituksen aikana. Jos viittaat uskonnollisiin ja yleisimpiinkin moraalisiin arvoihin, niin eihän niistä poikkeavaa lainsäädäntöä ole juurikaan luotu parin viime hallituksen aikana. No joo, nelosolut pääsi kauppoihin ja homoparit saivat adoptio-oikeuden Sipilän hallituksen aikana, mutta ei kai niistä asioista juurikaan keskusteltu kansan keskuudessa. Jos tuon kaltaisia asioita on ollut muitakin, niin tuskin jäivät kaivertamaan konservatiivistenkaan äänestäjien mielissä.

        Kyllä keskustalaisia äänestäjiä ajautui enemmän persujen syliin monien ympäristöongelmiin liittyvien päätösten seurauksena.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Satakunta, Suomen perussuomalaisin maakunta. Ja viikate heiluu siellä eniten?

        Kuka vaati maakuntasoten? Persut vastusti sitä. Koko maakuntahimmeli on kepun käsittämätön märännös. Odota vähän aikaa, kyllä kepukunnat tulee perässä.


      • Anonyymi

        Kepu toimii kaikissa tilanteissa suomalaisten etujen vastaisesti ja puolue on NIIN VIERAANTUNUT KANSASTA, että vielä ihmettelee kannatuksen laskua!!!

        Aika hoitaa kiihkokeput nurmen alle ja uusia ei tule. Ei niin puusilmäisiä ihmisiä nykyaikana enää ole eikä tule.

        Häpeäisitte kaikki valehtelijoiden puoltajat. Tänään pitää sanonta "Missä kepu, siellä rötös" kirjaimellisesti paikkaansa!

        Kepu oli takiaispuolueena viime hallituksessa riistämässä Suomen kansaa huolimatta vaalitappiosta! Kepu sai lopulta, Saarikonkin mukaan sysipa$kan, sotensa. Sekään ei toimi, joten se tullaan purkamaan.


        Aiemmin Sipilän ja Pekkarisen kaltaiset kepuli-myyrät nakersivat kaikissa käänteissä Suomea huonompaan suuntaan. Myivät kansalliomaisuutta keinottelijoille pilkkahinnalla.


        Sipilä kikytti Suomen pienipalkkaiset naiset, vei lomarahat ja paljon muuta. Hän kutsui leegioittain pakoloisia 2015 lupailemalla oman talonsakin. Hän yllytti kansaa pakoloistalkoisiin puhuen sotapakolaisista, vaikka kyseessä oli sotilaskarkurit. Valhetta valheen perään. Missä kepu, siellä rötös. Kepu pettää aina!


        Wikipedian lista tuomion saaneista kansanedustajista on synkkää luettavaa! Keskustan Kaikkosella on ehdollinen tuomio Nuorisosäätiöstä ja Vanhasella on perustuslakivaliokunnan kantana lainrikkomus, tosin vailla syytettä samasta vaalirahakohusta. Lisänä tietysti Nuorisosäätiön pitkäaikainen johto! Nuorisosäätiö on oikea keskustalainen rötöspesäke ja rosvohautomo.


        https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007743217.html


        Pääkirjoitus: Juha Sipilän tapaus herätti – kuka enää lähtee politiikkaan, jos palkintona on uhkailua ja lokasanko niskaan somessa?


        Taatusti pa$kaa sataa niskaan kun tämmöinen peli jatkuu vaalikaudesta toiseen. KUINKA KUKAAN TÄYSIPÄINEN HALUAISI ÄÄNESTÄÄ KEPUA, puoluetta joka pettää AINA!


        Vihreitten Haavistolle annettiin tuki um-virkamiesjupakkaa seuranneessa luottamusäänestyksessä, vaikka sama Haavisto on syypää Caruna-kauppoihin ja siitä seuranneeseen sähkön siirtohintojen järjettömään nousuun hintavalvonnan loputtua!


        Mistä kepulainen Suomen vastaisuus kumpuaa? Pyhän isän, Alkion,  kultaiset sanat "Muistakaa köyhän asiaa" otetaan helpolla vaaliteemaksi ääniä kalastettaessa, mutta olipa vaalitulos mikä hyvänsä, niin vaalien välissä köyhää lyödään oikein urakalla. Nyt on kepulla kauhun paikka kun kannatus on tippunut takiaispuoluelukemiin.


        Miksi Kepu toimii kaiken aikaa suomalaisia vastaan? Onko tämä oikeasti puolue vai rosvokopla?


        http://web.archive.org/web/20180126160019/http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2013/10/06/puolue-vai-rosvokopla/


        Kepu pettää aina, maalla, merellä ja ilmassa. Ja varsinkin suolla.


        Kepu pettää aina. Kepu pettää jopa omien kannattajiensa elinkeinojen edustajat. Kepu on puolueena oman sekoilunsa tuloksena kuihtumassa pois puoluekartalta kuten sen rikollisia pullisteleva Nuorisosäätiökin.


        Polttoaineita verotetaan älyttömästi pitkien kulkuyhteyksien maassamme, kielletään turpeen käyttö lämpövoimaloissa (Oulun kaupunki lämpiää turpeella, jota tuodaan kovina pakkaspäivinä liki 100 rekkalastia kahteen turvevoimalaan) ja suunnitellaan kovat verot hakkeelle, jota aiottiin turpeen korvaajaksi. Haketta ei saatukaan halpatuonti- ja riistomaa Venäjältä kun tulikin sota.


        Tulisi vaan älyttömät pakkaset ja moneksi viikoksi, niin jo alkaisi hiilikasat hupenemaan kun ei muutakaan voida tehdä!

        Kovana pakkasaamuna on rekkaralli Oulun turvevoimaloihin kiivaimmillaan. Suurin kulutus lienee lähes 100 rekkalastia vuorokaudessa ja kaikki tulee noin 100 km säteeltä Ii, Pudasjärvi, Puolanka, Utajärvi, Haapavesi, Siikalatva -suunnilta.


        Muutama viikko reilut -30 astetta pakkasta ja jopahan järki tulee mukaan.

        Muistuu hiili ja turvekin käypänä vaihtoehtona. City-vihreät ei ymmärrä mistä lämpö tulee. Ne luulee, että sähkö tulee pistorasiasta ja lämpö tulee kaukolämpöputkesta, vesi tulee hanasta  jne.


        Kevään 2023 vaaleissa kepun kannatus oli kehno.


        Vain Keskusta voi olla näin tyhmä:


        Se on mukana hallituksessa ajamassa alas turpeen käyttöä ja sitten kauhistelee lopputuloksen kaameutta...


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/613d93b6-8a26-444a-ac4d-78a41b3b5b3f


        ... ja heti perään keskusta aikoo perustaa tukitoimia turpeen käytön säilyttämiseksi!


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/853498e5-4566-4368-adae-5e82200d1e29


        Ja tietenkin vihreät toimii samassa hallituksessa kaikin keinoin turpeen niittaamiseksi lopullisesti, jopa kansalaisaddressien voimin!


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7f4f3b1b-d8fa-45c7-99a7-0844e93c4a12


        Eläkkeellä oleva Sulo Aittoniemi, keskustapuolueen entinen kansanedustaja, tiettävästi ainoa rehellinen keskustapuolueessa koskaan ollut, sanoi HS n:o 8 kuukausiliitteessä :


        "Ei mikään tässä maassa ole ollut sellainen rosvo kuin keskustapuolue. Ja kun nämä nykyiset poliitikot eivät edes ymmärrä hävetä, saatana..."


        Siinäpä tuli lyhykäisyydessään koko totuus kepusta ja asiantuntijan lausumana.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kepu toimii kaikissa tilanteissa suomalaisten etujen vastaisesti ja puolue on NIIN VIERAANTUNUT KANSASTA, että vielä ihmettelee kannatuksen laskua!!!

        Aika hoitaa kiihkokeput nurmen alle ja uusia ei tule. Ei niin puusilmäisiä ihmisiä nykyaikana enää ole eikä tule.

        Häpeäisitte kaikki valehtelijoiden puoltajat. Tänään pitää sanonta "Missä kepu, siellä rötös" kirjaimellisesti paikkaansa!

        Kepu oli takiaispuolueena viime hallituksessa riistämässä Suomen kansaa huolimatta vaalitappiosta! Kepu sai lopulta, Saarikonkin mukaan sysipa$kan, sotensa. Sekään ei toimi, joten se tullaan purkamaan.


        Aiemmin Sipilän ja Pekkarisen kaltaiset kepuli-myyrät nakersivat kaikissa käänteissä Suomea huonompaan suuntaan. Myivät kansalliomaisuutta keinottelijoille pilkkahinnalla.


        Sipilä kikytti Suomen pienipalkkaiset naiset, vei lomarahat ja paljon muuta. Hän kutsui leegioittain pakoloisia 2015 lupailemalla oman talonsakin. Hän yllytti kansaa pakoloistalkoisiin puhuen sotapakolaisista, vaikka kyseessä oli sotilaskarkurit. Valhetta valheen perään. Missä kepu, siellä rötös. Kepu pettää aina!


        Wikipedian lista tuomion saaneista kansanedustajista on synkkää luettavaa! Keskustan Kaikkosella on ehdollinen tuomio Nuorisosäätiöstä ja Vanhasella on perustuslakivaliokunnan kantana lainrikkomus, tosin vailla syytettä samasta vaalirahakohusta. Lisänä tietysti Nuorisosäätiön pitkäaikainen johto! Nuorisosäätiö on oikea keskustalainen rötöspesäke ja rosvohautomo.


        https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007743217.html


        Pääkirjoitus: Juha Sipilän tapaus herätti – kuka enää lähtee politiikkaan, jos palkintona on uhkailua ja lokasanko niskaan somessa?


        Taatusti pa$kaa sataa niskaan kun tämmöinen peli jatkuu vaalikaudesta toiseen. KUINKA KUKAAN TÄYSIPÄINEN HALUAISI ÄÄNESTÄÄ KEPUA, puoluetta joka pettää AINA!


        Vihreitten Haavistolle annettiin tuki um-virkamiesjupakkaa seuranneessa luottamusäänestyksessä, vaikka sama Haavisto on syypää Caruna-kauppoihin ja siitä seuranneeseen sähkön siirtohintojen järjettömään nousuun hintavalvonnan loputtua!


        Mistä kepulainen Suomen vastaisuus kumpuaa? Pyhän isän, Alkion,  kultaiset sanat "Muistakaa köyhän asiaa" otetaan helpolla vaaliteemaksi ääniä kalastettaessa, mutta olipa vaalitulos mikä hyvänsä, niin vaalien välissä köyhää lyödään oikein urakalla. Nyt on kepulla kauhun paikka kun kannatus on tippunut takiaispuoluelukemiin.


        Miksi Kepu toimii kaiken aikaa suomalaisia vastaan? Onko tämä oikeasti puolue vai rosvokopla?


        http://web.archive.org/web/20180126160019/http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2013/10/06/puolue-vai-rosvokopla/


        Kepu pettää aina, maalla, merellä ja ilmassa. Ja varsinkin suolla.


        Kepu pettää aina. Kepu pettää jopa omien kannattajiensa elinkeinojen edustajat. Kepu on puolueena oman sekoilunsa tuloksena kuihtumassa pois puoluekartalta kuten sen rikollisia pullisteleva Nuorisosäätiökin.


        Polttoaineita verotetaan älyttömästi pitkien kulkuyhteyksien maassamme, kielletään turpeen käyttö lämpövoimaloissa (Oulun kaupunki lämpiää turpeella, jota tuodaan kovina pakkaspäivinä liki 100 rekkalastia kahteen turvevoimalaan) ja suunnitellaan kovat verot hakkeelle, jota aiottiin turpeen korvaajaksi. Haketta ei saatukaan halpatuonti- ja riistomaa Venäjältä kun tulikin sota.


        Tulisi vaan älyttömät pakkaset ja moneksi viikoksi, niin jo alkaisi hiilikasat hupenemaan kun ei muutakaan voida tehdä!

        Kovana pakkasaamuna on rekkaralli Oulun turvevoimaloihin kiivaimmillaan. Suurin kulutus lienee lähes 100 rekkalastia vuorokaudessa ja kaikki tulee noin 100 km säteeltä Ii, Pudasjärvi, Puolanka, Utajärvi, Haapavesi, Siikalatva -suunnilta.


        Muutama viikko reilut -30 astetta pakkasta ja jopahan järki tulee mukaan.

        Muistuu hiili ja turvekin käypänä vaihtoehtona. City-vihreät ei ymmärrä mistä lämpö tulee. Ne luulee, että sähkö tulee pistorasiasta ja lämpö tulee kaukolämpöputkesta, vesi tulee hanasta  jne.


        Kevään 2023 vaaleissa kepun kannatus oli kehno.


        Vain Keskusta voi olla näin tyhmä:


        Se on mukana hallituksessa ajamassa alas turpeen käyttöä ja sitten kauhistelee lopputuloksen kaameutta...


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/613d93b6-8a26-444a-ac4d-78a41b3b5b3f


        ... ja heti perään keskusta aikoo perustaa tukitoimia turpeen käytön säilyttämiseksi!


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/853498e5-4566-4368-adae-5e82200d1e29


        Ja tietenkin vihreät toimii samassa hallituksessa kaikin keinoin turpeen niittaamiseksi lopullisesti, jopa kansalaisaddressien voimin!


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7f4f3b1b-d8fa-45c7-99a7-0844e93c4a12


        Eläkkeellä oleva Sulo Aittoniemi, keskustapuolueen entinen kansanedustaja, tiettävästi ainoa rehellinen keskustapuolueessa koskaan ollut, sanoi HS n:o 8 kuukausiliitteessä :


        "Ei mikään tässä maassa ole ollut sellainen rosvo kuin keskustapuolue. Ja kun nämä nykyiset poliitikot eivät edes ymmärrä hävetä, saatana..."


        Siinäpä tuli lyhykäisyydessään koko totuus kepusta ja asiantuntijan lausumana.

        Varmasti olet kokenut jonkun Keskustan tekemän tai hyväksymän päätöksen itse taloudellisesti merkittävänä takaiskuna, kun koet Keskustan politiikan tuolla tavalla tunteenomaisesti.

        Itse en ole Keskustan jäsen, joten en ala Keskustan politiikkaa noiden kommenttiesi pohjalta selittelemään. Sen kuitenkin totean, että aivan jokaisen puolueen voi todeta jollain kriteereillä toimivan suomalaisia vastaan. Mikä puolue sitten herättääkin tunteita, niin sen voi todeta toimivan suomalaisia vastaan. Keskustaa useammin olen kuullut tuon väitteen ainakin vihreistä ja demareista.

        KIKY vei minultakin kolmen vuoden ajan 30 prosenttia lomarahoista. Ymmärsin kuitenkin tavoitteen talouden kuntoonlaitosta, ja ymmärsin, että talkoisiin on osallistuttava tasapuolisesti. Sen vuoksi hyväksyin asian kohtalaisen mielelläni.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on perin keskustalainen tapa syyttää mediaa siitä, että kirjoittavat jopa kriittisesti keskustan teoista ja päätöksistä. Ehkä nuo keskustan päätökset vaikuttaa muiden kuin kepulaisten silmissä vähän muulta. Väyrynen taitaa olla kovin tuossa median syyttämisessä.

        En ensimmäisenä ole syyttämässä mediaa. Mutta kun katsoi mediassa Sipilän kritisoimista ja katsoi sitten seuraavan neljän vuoden aikana, kuinka mediassa suitsutettiin Marinia, niin kyllä asian hyvin epäreiluksi koki. Marinin aikana oli aina paljon demareihin, vihreisiin ja vasemmistoliittoon kallellaan olevia toimittajia, jotka halusivat selittää Marinin tekemiset hyviksi. Ei sellaista Sipilän aikana kovin paljoa näkynyt.


      • Anonyymi
        Keskusta2000-luvunPuolue kirjoitti:

        En ensimmäisenä ole syyttämässä mediaa. Mutta kun katsoi mediassa Sipilän kritisoimista ja katsoi sitten seuraavan neljän vuoden aikana, kuinka mediassa suitsutettiin Marinia, niin kyllä asian hyvin epäreiluksi koki. Marinin aikana oli aina paljon demareihin, vihreisiin ja vasemmistoliittoon kallellaan olevia toimittajia, jotka halusivat selittää Marinin tekemiset hyviksi. Ei sellaista Sipilän aikana kovin paljoa näkynyt.

        Marinin tukena oli pitkän aikaa koronaongelma, jonka aikana koettiin, ettei yhteistä venettä saa keikuttaa. Jättiväthän silloiset oppositiopuolueetkin ainakin puoleksi vuodeksi haukkumatta hallitusta.

        Kesällä ja syksyllä 2022 media sitten kyllä jo nosti otsikoihin kohuja, jotka eivät olleet erityisen Marin-myönteisiä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Marinin tukena oli pitkän aikaa koronaongelma, jonka aikana koettiin, ettei yhteistä venettä saa keikuttaa. Jättiväthän silloiset oppositiopuolueetkin ainakin puoleksi vuodeksi haukkumatta hallitusta.

        Kesällä ja syksyllä 2022 media sitten kyllä jo nosti otsikoihin kohuja, jotka eivät olleet erityisen Marin-myönteisiä.

        Tämä on totta. Ensin korona-aika tosiaan piti yllä hallituksen ja pääministerin suosiota, kun hallitus antoi kansalle sitä, mitä suuri osa suomalaisista halusi. Sen jälkeen NATO-asiassa hallitus teki jälleen sitä, mitä suuri enemmistö suomalaisista halusi. Nämä kaksi asiaa ja kaksi poikkeuksellista maailmantilannetta pitivät hallituksen kannatuksen poikkeuksellisen pitkään poikkeuksellisen korkealla. Ja kyllä, kesällä ja syksyllä alkoi näkyä sitten enemmän negatiivisiakin otsikoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kepu toimii kaikissa tilanteissa suomalaisten etujen vastaisesti ja puolue on NIIN VIERAANTUNUT KANSASTA, että vielä ihmettelee kannatuksen laskua!!!

        Aika hoitaa kiihkokeput nurmen alle ja uusia ei tule. Ei niin puusilmäisiä ihmisiä nykyaikana enää ole eikä tule.

        Häpeäisitte kaikki valehtelijoiden puoltajat. Tänään pitää sanonta "Missä kepu, siellä rötös" kirjaimellisesti paikkaansa!

        Kepu oli takiaispuolueena viime hallituksessa riistämässä Suomen kansaa huolimatta vaalitappiosta! Kepu sai lopulta, Saarikonkin mukaan sysipa$kan, sotensa. Sekään ei toimi, joten se tullaan purkamaan.


        Aiemmin Sipilän ja Pekkarisen kaltaiset kepuli-myyrät nakersivat kaikissa käänteissä Suomea huonompaan suuntaan. Myivät kansalliomaisuutta keinottelijoille pilkkahinnalla.


        Sipilä kikytti Suomen pienipalkkaiset naiset, vei lomarahat ja paljon muuta. Hän kutsui leegioittain pakoloisia 2015 lupailemalla oman talonsakin. Hän yllytti kansaa pakoloistalkoisiin puhuen sotapakolaisista, vaikka kyseessä oli sotilaskarkurit. Valhetta valheen perään. Missä kepu, siellä rötös. Kepu pettää aina!


        Wikipedian lista tuomion saaneista kansanedustajista on synkkää luettavaa! Keskustan Kaikkosella on ehdollinen tuomio Nuorisosäätiöstä ja Vanhasella on perustuslakivaliokunnan kantana lainrikkomus, tosin vailla syytettä samasta vaalirahakohusta. Lisänä tietysti Nuorisosäätiön pitkäaikainen johto! Nuorisosäätiö on oikea keskustalainen rötöspesäke ja rosvohautomo.


        https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007743217.html


        Pääkirjoitus: Juha Sipilän tapaus herätti – kuka enää lähtee politiikkaan, jos palkintona on uhkailua ja lokasanko niskaan somessa?


        Taatusti pa$kaa sataa niskaan kun tämmöinen peli jatkuu vaalikaudesta toiseen. KUINKA KUKAAN TÄYSIPÄINEN HALUAISI ÄÄNESTÄÄ KEPUA, puoluetta joka pettää AINA!


        Vihreitten Haavistolle annettiin tuki um-virkamiesjupakkaa seuranneessa luottamusäänestyksessä, vaikka sama Haavisto on syypää Caruna-kauppoihin ja siitä seuranneeseen sähkön siirtohintojen järjettömään nousuun hintavalvonnan loputtua!


        Mistä kepulainen Suomen vastaisuus kumpuaa? Pyhän isän, Alkion,  kultaiset sanat "Muistakaa köyhän asiaa" otetaan helpolla vaaliteemaksi ääniä kalastettaessa, mutta olipa vaalitulos mikä hyvänsä, niin vaalien välissä köyhää lyödään oikein urakalla. Nyt on kepulla kauhun paikka kun kannatus on tippunut takiaispuoluelukemiin.


        Miksi Kepu toimii kaiken aikaa suomalaisia vastaan? Onko tämä oikeasti puolue vai rosvokopla?


        http://web.archive.org/web/20180126160019/http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2013/10/06/puolue-vai-rosvokopla/


        Kepu pettää aina, maalla, merellä ja ilmassa. Ja varsinkin suolla.


        Kepu pettää aina. Kepu pettää jopa omien kannattajiensa elinkeinojen edustajat. Kepu on puolueena oman sekoilunsa tuloksena kuihtumassa pois puoluekartalta kuten sen rikollisia pullisteleva Nuorisosäätiökin.


        Polttoaineita verotetaan älyttömästi pitkien kulkuyhteyksien maassamme, kielletään turpeen käyttö lämpövoimaloissa (Oulun kaupunki lämpiää turpeella, jota tuodaan kovina pakkaspäivinä liki 100 rekkalastia kahteen turvevoimalaan) ja suunnitellaan kovat verot hakkeelle, jota aiottiin turpeen korvaajaksi. Haketta ei saatukaan halpatuonti- ja riistomaa Venäjältä kun tulikin sota.


        Tulisi vaan älyttömät pakkaset ja moneksi viikoksi, niin jo alkaisi hiilikasat hupenemaan kun ei muutakaan voida tehdä!

        Kovana pakkasaamuna on rekkaralli Oulun turvevoimaloihin kiivaimmillaan. Suurin kulutus lienee lähes 100 rekkalastia vuorokaudessa ja kaikki tulee noin 100 km säteeltä Ii, Pudasjärvi, Puolanka, Utajärvi, Haapavesi, Siikalatva -suunnilta.


        Muutama viikko reilut -30 astetta pakkasta ja jopahan järki tulee mukaan.

        Muistuu hiili ja turvekin käypänä vaihtoehtona. City-vihreät ei ymmärrä mistä lämpö tulee. Ne luulee, että sähkö tulee pistorasiasta ja lämpö tulee kaukolämpöputkesta, vesi tulee hanasta  jne.


        Kevään 2023 vaaleissa kepun kannatus oli kehno.


        Vain Keskusta voi olla näin tyhmä:


        Se on mukana hallituksessa ajamassa alas turpeen käyttöä ja sitten kauhistelee lopputuloksen kaameutta...


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/613d93b6-8a26-444a-ac4d-78a41b3b5b3f


        ... ja heti perään keskusta aikoo perustaa tukitoimia turpeen käytön säilyttämiseksi!


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/853498e5-4566-4368-adae-5e82200d1e29


        Ja tietenkin vihreät toimii samassa hallituksessa kaikin keinoin turpeen niittaamiseksi lopullisesti, jopa kansalaisaddressien voimin!


        https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7f4f3b1b-d8fa-45c7-99a7-0844e93c4a12


        Eläkkeellä oleva Sulo Aittoniemi, keskustapuolueen entinen kansanedustaja, tiettävästi ainoa rehellinen keskustapuolueessa koskaan ollut, sanoi HS n:o 8 kuukausiliitteessä :


        "Ei mikään tässä maassa ole ollut sellainen rosvo kuin keskustapuolue. Ja kun nämä nykyiset poliitikot eivät edes ymmärrä hävetä, saatana..."


        Siinäpä tuli lyhykäisyydessään koko totuus kepusta ja asiantuntijan lausumana.

        Tuosta listastahan puuttuu MAATALOUSTUET. Suomen maatalous on vääristetty vuosikymmenten ajan maksetuilla tuilla. Kepulandiassa maksettiin viljelyn lopettamisesta eli ns. peltojen paketoinnista ja metsittämisestä. Toisille taas maksettiin uusien peltojen raivaamisesta jne. Voivuoret dumpattiin YYA-hengessä puoli-ilman NL:oon jne. Kepun syntilista suomalaisen lyömiseksi on loputon.

        Aivan järjettömät rahat maksetaan Närpiön tomaattihalleille siitä, että ne kasvattelee tomaatteja ja kurkkuja -30 asteen pakkasessa ja tuottavat ruotsinkiliselle "pyhälle maalle" liki maaorjan asemassa olevia, pakkoruotsilla riistettyjä, ihmispoloja.

        Pääosa kaikista tuista maksetaan viljelijätukena (1,9 miljardia euroa). Siinä ykkösenä oli närpiöläinen kurkunviljelijä Jan-Erik Sigg Ab 2,1 miljoonan euron tukisummallaan. Närpiöläinen Sven Sigg ab sai toiseksi eniten, 1,6 miljoonaa euroa.23.3.2023

        https://yle.fi/a/74-20023797

        Tässä ovat 100 suurinta viljelijätukien saajaa

        Kahdeksan viljelijää sai yli miljoonan euron viljelytuet vuonna 2022.

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d5a2c007-6aec-4a12-81e5-2b9ad61cf0e3


      • Anonyymi
        Keskusta2000-luvunPuolue kirjoitti:

        Varmasti olet kokenut jonkun Keskustan tekemän tai hyväksymän päätöksen itse taloudellisesti merkittävänä takaiskuna, kun koet Keskustan politiikan tuolla tavalla tunteenomaisesti.

        Itse en ole Keskustan jäsen, joten en ala Keskustan politiikkaa noiden kommenttiesi pohjalta selittelemään. Sen kuitenkin totean, että aivan jokaisen puolueen voi todeta jollain kriteereillä toimivan suomalaisia vastaan. Mikä puolue sitten herättääkin tunteita, niin sen voi todeta toimivan suomalaisia vastaan. Keskustaa useammin olen kuullut tuon väitteen ainakin vihreistä ja demareista.

        KIKY vei minultakin kolmen vuoden ajan 30 prosenttia lomarahoista. Ymmärsin kuitenkin tavoitteen talouden kuntoonlaitosta, ja ymmärsin, että talkoisiin on osallistuttava tasapuolisesti. Sen vuoksi hyväksyin asian kohtalaisen mielelläni.

        Sysimustaa on keskustan tulevaisuus. Parempi sanoa vain, että takana on hähmäinen menneisyys.

        Ben Zyskowicz ja suomettumisen pitkä varjo

        Julkaistu: ti 3.10. klo 13.30


        https://areena.yle.fi/podcastit/1-66486628


      • Anonyymi
        Keskusta2000-luvunPuolue kirjoitti:

        Varmasti olet kokenut jonkun Keskustan tekemän tai hyväksymän päätöksen itse taloudellisesti merkittävänä takaiskuna, kun koet Keskustan politiikan tuolla tavalla tunteenomaisesti.

        Itse en ole Keskustan jäsen, joten en ala Keskustan politiikkaa noiden kommenttiesi pohjalta selittelemään. Sen kuitenkin totean, että aivan jokaisen puolueen voi todeta jollain kriteereillä toimivan suomalaisia vastaan. Mikä puolue sitten herättääkin tunteita, niin sen voi todeta toimivan suomalaisia vastaan. Keskustaa useammin olen kuullut tuon väitteen ainakin vihreistä ja demareista.

        KIKY vei minultakin kolmen vuoden ajan 30 prosenttia lomarahoista. Ymmärsin kuitenkin tavoitteen talouden kuntoonlaitosta, ja ymmärsin, että talkoisiin on osallistuttava tasapuolisesti. Sen vuoksi hyväksyin asian kohtalaisen mielelläni.

        Keskusta pitäisi siirtää puoluerekisteristä rikosrekisteriin, sillä niin paljon rötöksiä on tullut julki tämän 2000- luvun alun vuosikymmeninä. Vanhat synnit vielä näiden lisäksi.

        Pahinta laatua sotien jälkeen oli vehkeily NL:n kanssa.
        Joidenkin mielestä tämmöistäkin on ehdoteltu: Kepu tulisi siirtää seuraavien 19. syyskuuta - puna-armeijan kanssa vietettävien - omien itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien yhteydesssä Leninin mauseleoumiin - muumoituneena kaulapantatsuhnana.

        Siellä neuvosto- ja maalaisliitto, yhdessä Paavi-Väyrysen kanssa, syventävät ikuista ystävyyttä, rahoitusyhteistyötä ja keskinäistä luottamusta hamaan ikuisuuteen.

        Tasapuolisuuden nimissä SDP ja komukat, nuo taantumuksen taavit, tulee siirtää museorekisteriin.

        Tämä on keskustasta syytä muistaa AINA:

        Keskusta ei ole puolue. Keskusta on rikollisjärjestö.

        Olisi jo korkea aika siirtää Keskusta puoluerekisteristä rikosrekisteriin.

        Puolue vai rosvokopla

        06 lok 2013

        Kirjoittanut Aarno Laitinen 

        https://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2013/10/06/puolue-vai-rosvokopla/


        Miksi Kepu toimii kaiken aikaa suomalaisia vastaan? Onko tämä oikeasti puolue vai rosvokopla?


        http://web.archive.org/web/20180126160019/http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2013/10/06/puolue-vai-rosvokopla/



        Keskusta - puolue vai rosvokopla? Veikkaan jälkimäistä.

        Ne vanhat synnit painaa iäti...

        Keskustapuolue ja K-linja, mikä se on?

        "K-linja on salaliitto, se on Mafia, se on Camorra, se on bakteeri, se on syöpä, se jakaa ja vie virkoja, se on Musta Käsi, joka kaivoi Saimaan kanavan; se on kaikkialla, se on enemmän kuin kirjain, se on virus; siihen voi sisältyä Kekkonen, kapitalismi, kommunismi. K-linjan pyhin paikka on jossain, missä Urho Kekkonen polvistuneena nauttii ateistisen herranehtoollisen Kremlin kellojen soidessa ja puolisotilaalliseen asuun pukeutuneiden kommunismin pappien juhlallisesti hymistessä valittuja kohtia Marxin Pääomasta ja Leninin kootuista teoksista. Alttarin yllä kaatuu venäläisin kirjaimin teksti Finis Finlandie - Suomen loppu."

        ---

        Tämä sama teksti löytyy K-Linjalla -kirjan esipuheesta.

        Millainen on Kauko Kareen näkemys K-linjasta Matti Kurjensaaren Kansakunnan kaapin päällä -kirjan mukaan?

        Matti Kurjensaari Kansakunnan kaapin päällä

        s. 177 K-linja-Mitä se on?

        Ja täällä:

        Toim. Suomi K-linjalla.

        Otava, 1974, 224 s.


    • Sanon tuossa edellisessä tuon erinomaisen viestin lähettäneelle: ”En muista koskaan osoittaneeni kritiikkiäni nimenomaan Sipilää kohtaan”. Muistin väärin. Kyllä minä kritisoin häntä siitä, kun hän pyörsi lentonsa Kultarantaan halutessaan pitää hallituksensa koossa niillä persuministereillä, joista tuli sitten sinisiä.

      Eipä nyt enää tänä iltana enempää kun vanhukselle alkaa jo tulla iltaväsymystä jota täytyy kohta poistaa iltadrinkillä. Huomenna minulla on mm. viikkojumppani ja muutakin ohjelmaa, mutta jossain välissä käyn kyllä vilkaisemassa avaukseni mahdollista lisätuottamaa ja jos asiallista sellaista on tullut, mielelläni siihen tartun.

      Nyt vain Oikein Hyvää yötä kaikille!

      • Sipilän politiikka oli vankkaa kokoomuslaista politiikkaa, mutta ei se missään tapauksessa ollut perinteistä kepulaisuutta. Kaikkinainen sosiaalipainotteisuus loisti poissaolollaan. Se oli siis erittäin kaukana Kepun alkiolaisuudesta. Tähän äänestäjät reagoivat äänestyskopeissa ja jättäytymällä kotiin.

        Sipilän oikeistolainen politiikka oli talouspolitiikkaa, jonka tavoitteena oli saada kohennettua Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä. Tavoite oli sinänsä hyvä, keinovalikoima ei lainkaan tasapuoliseksi koettua kuten ei Orponkaan hallituksen aikana. Mutta kepulaiselle äänestäjälle tämä tasapuolisuus ei ollut se päällimmäinen ongelma. Suurin ongelma oli ehkä sittenkin ideologinen. Sipiläkin osoittautui jonkinlaiseksi globalistiksi. Kilpailukykyä on haettava globalisaatiota ja EUta kyseenalaistamatta. Ja puolethan kepulaisista kyseenalaisti nimenomaan EUn 1990-luvulla ja toinenkin puoli kannatti sitä käsi nyrkissä. Nyt puolekartalle oli ilmestynyt globalisaatiota ja EUta vastustava puolue eli persut. Houkutus mennä aidan toiselle puolelle kohti "vihreämpiä" niittyjä oli monille vastaansanomaton. Sehän oli kkemuksena varmaan kuin melkeinpä Kristuksen toinen tuleminen. Ja Soini taisi populismin keinot sekä haistoi sen joukon, jota hänen sanomansa ilahdutti. Sen vuoksi Soini hoki joka paikassa, että missä EU siellä ongelma. Varmaan ripilläkinkin käydessään hän sanoi ensi sanoinaan tämän.

        Kepun väsyminen johtuu vähän samoista syistä kuin sinunkin. Ikä painaa ja uusia kujeita ei jaksa oikein enää keksiä. Ehkä kepulaisillekin tekisi jo hyvää ottaa niitä iltahörpsyjä. Siis terveydeksi. Hyvää yötä sinulle ja Kepulle. Sinulle toivon myös heräämistä.


    • Anonyymi

      Kyllä kepua tarvitaan puolueena kunhan on sellaiset johtajat, että kepua tarvitaan.
      Nykyinen hallituspohja on vakava varoitus siitä, mihin poliittinen huliganismi johtaa että pystyy.
      Suomalaiset eivät tarvitse tälläistä rappiota jota Orpo ja Purra vääntää vängällä vihassaan.

      Pienpuoluetta tarvitaan edelleen kun hallituksia muodostetaan, vaikka pienviljelijät ovat siirtyneet katsomoon.

    • Anonyymi

      Aika selvältä näyttää jotta kapin tulevaisuus on krematoriossa?

      • Anonyymi

        Tarkoitatko Saarikkoa? On kieltämättä jytky!


      • Anonyymi

        Meillä kepulaisilla ei polteta, meillä laitetaan kepulainen kompostiin ja kyllä siitä jotakin maataloustukea saa.


    • Hienoa, kun avaukseni on herättänyt melkoista huomiota! Pitkälti yli 200 kävijää ja lähes 40 viestiäkin, joissa monia hyvin esitettyjä asiallisia. Vain muutamaan niistä eilen vastasin, kun väsymys tuli vanhukselle jo varsin varhain illalla.

      Mielipidepankilta on tullut kaksi erinomaista asiaviestiä, joihin ehkä palaan myöhemmin, mutta en nyt muuten tuossa myöhemmässä viestissä toteamaansa:
      ”Kepun väsyminen johtuu vähän samoista syistä kuin sinunkin. Ikä painaa ja uusia kujeita ei jaksa oikein enää keksiä. Ehkä kepulaisillekin tekisi jo hyvää ottaa niitä iltahörpsyjä. Siis terveydeksi. Hyvää yötä sinulle ja Kepulle. Sinulle toivon myös heräämistä”. Kiitos noista toivotuksista!

      Joo, kyllä minä heräsin ihan virkeänä aamulla ja nyt olen ollut jo viikkojumpassanikin. Kuntopyöräily ja monenlaiset venytykset isossa salissa ja sitten altaalle, jossa tunti monipuolisella ohjelmalla ja lopuksi saunominen erinomaisen saunamme löylyissä ja sitten vielä oikein harjapesut suihkussa. Kyllähän tuolla jumppapaikallamme meni lähes pari tuntia kun porukallamme oli taas niin kivoja juttuja kerrottavanaan.

      Mutta nyt olen jo kotoa ja kohta alan laittaa lounasta ja sen nautittuani päivälevoille, joten vasta joskus illalla tulen käymään täällä ja silloin ehkä palaan noihin mainitsemiini erinomaisiin viesteihin ja mahdollisesi muihinkin asiallisiin, jos sellaisia vielä tulee.

      • Anonyymi

        Voisitko jättää aikuiset keskustelemaan rauhassa palstan aiheesta. Kiitos.


      • Anonyymi

        Et kysynyt minulta, mutta: Marin ei kuulu tälle palstalle. Ei kuulu myöskään lestadiolaisten haukkuminen. Eikä sinun välihuutosi, jotka eivät mitenkään liity palstan aiheeseen. Eivätkä sinun aloituksesi, jotka eivät liity Keskustaan.


    • Minä nyt vastaan sen kaiken faktatiedon varassa, mihin viime vuosikymmenet ovat johtaneet, että keskustan paikallinen valta tulee olemaan alueesta riippuen vielä pitkään sisäisen aluepolitiikan veturina. Hyvä näin jos ja kun paikallisesti näin päätetään. Se on osa ... ja tärkeä osa demokratiaa. Keskustalla on vahvat paikalliset organisaatiot siellä missä on, ja hyvä näin. Niin kauan kun on se äänestäjien tuki takana, näin kuuluukin olla. Valtakunnan tasolla keskustalaisuus on ollut ja on edelleen tärkeä osa kansallista identiteettiämme.

      Olosuhteet muuttuvat ja äänestäjien mieli sen mukana. Nähdäkseni keskusta nyt putoaa pysyvästi kolmen suurimman kelkasta valtakuntamme mittakaavassa. Oikein vai väärin... kansa päättää.

      • Anonyymi

        Älä kehtaa höpöttää joutavia.

        Aika hoitaa kiihkokeput nurmen alle ja uusia ei tule. Ei niin puusilmäisiä ihmisiä nykyaikana enää ole eikä tule.


      • Ajattelen niin, että Keskustan valtakunnallinen kannatus riippuu paljon siitä, kuinka paljon Perussuomalaisiin petytään tällä kaudella. Jos Keskustasta Perussuomalaisten kannattajiksi siirtyneet pettyvät rankasti, niin sitten Keskusta voi nousta taas Perussuomalaisia suuremmaksi. Keskustan kannalta kuitenkin hankalaa, että kannatuksen tulevaisuus ei ole pelkästään heidän omissa käsissään. Mutta: Tietysti Keskustan pitää myös esittää uskottava tulevaisuus Suomelle, jotta kannatus alkaa virrata taas Keskustan suuntaan.


      • Paikallistasolla Kepun elämä varmaan jatkuu niin kuin sanot. Mutta paikallistasolla on yhä vähemmän päätettävää, kun soteasiat vietiin hyvinvointialueiden päätettäväksi ja niidenkin määrä on minusta pakko tulevaisuudessa supistaa.

        Itse olen markkinoinut ajatusta, jonka mukaan aluepolitiikka on älytöntä. Myönnän, että minussa on enemmän koiraa kuin kissaa. Ihmisillä on väliä ei paikoilla. En tunne kotiseuturakkautta. Stadilaisuutta en siinä mielessä rakasta. Voin asua missä tahansa, jos olosuhteet ovat optimaaliset. Siis siellä missä on rakkaus ja työ. Olisin ihan hyvin voinut asua ulkomailla. Ja olen toisinaan sanonut vaimolleni, että tilanne käy täällä ahtaaksi, voisimme harkita muuttoa Uuteen Seelantiin.

        Maan politiikan pitäisi ajaa kansalaisten etua riippumatta siitä, missä he asuvat. Eli politiikkaa ei pidä sitoa paikkakuntiin. Ihmiset ovat kautta aikojen liikkuneet toimeentulon perässä. Suomalaisetkin olivat aikoinaan liikkuvaa metsästäjä- ja kalastajakansaa. Maanviljely pysäytti meidät paikoille ja jotkut kuvittelevat, että liike ja historia loppui siihen. Ei loppunut. Uudet elinkeinot liikuttavat edelleen ihmisiä. En pidä tällaista liikehdintää ollenkaan huonona. Venäjä on esimerkki muuttumattomuudesta. Se on multaan sidottu maa. Liikehdintää ei ole. Se on Venäjän surkeuden tärkein käyttövoima. Kaikki dynaamisuus loistaa poissaolollaan. Ei meidän pidä siitä suunnasta oppia hakea. USA on ollut uudisraivaajien maa. Liikkuvuus ja dynaamisuus on verissä. Välillä vaan käyvät liiankin kuumana, kun oma manner ei riitä.


      • Keskusta2000-luvunPuolue kirjoitti:

        Ajattelen niin, että Keskustan valtakunnallinen kannatus riippuu paljon siitä, kuinka paljon Perussuomalaisiin petytään tällä kaudella. Jos Keskustasta Perussuomalaisten kannattajiksi siirtyneet pettyvät rankasti, niin sitten Keskusta voi nousta taas Perussuomalaisia suuremmaksi. Keskustan kannalta kuitenkin hankalaa, että kannatuksen tulevaisuus ei ole pelkästään heidän omissa käsissään. Mutta: Tietysti Keskustan pitää myös esittää uskottava tulevaisuus Suomelle, jotta kannatus alkaa virrata taas Keskustan suuntaan.

        Kepun ja persujen kannatus ei toivottavasti ole mitään nollasummapeliä. Toivottavampaa olisi, että tilanne avaisi maakunnissa asuvien silmiä laajemmin. Aluepoliittinen painotus on se, mikä ei ole toiminut vaan itse asiassa tekijä, joka upottaa maakuntien elinvoimaa. Maakuntien pitäisi elää markkinatalouden ehdoilla eikä kroonistuneella aluetukipolitiikalla. Sellainen tukijärjestelmä köyhdyttää sekä tukien maksajia että myös niiden saajia.

        Siinäpä sitä Kepulla onkin tehtävää. Esittävää uskottava tulevaisuus. Uskottava tulevaisuus nojaa maallistuneessa nykyaikaisessa yhteiskunnassa hyvään talouteen. Ja nimenomaan sillä suunnalla Kepulla ei ole ollut mitään järkevää esitettävänään jatkosodan jälkeen. En panisi toivoani siihen, että mitään uskottavaa olisi tulossa jatkossakaan. Kepulla on katastrofeja toisensa jälkeen. Talvivaara, Fennovoima, sote.


    • Avaukseni on saanut melkoista huomiota ja herättänyt myös asiakeskustelua niissä, joilla on kiinnostusta politiikkaan ja kykyä siitä selkeästi ilmaista mielipiteitään. Hyvä niin, sillä sellaiseenhan nämä palstat on tarkoitettu. Mielenkiinnolla noita luin, mutta kommentointini on jäänyt vähäiseksi.

      Syy sille on kai tämä korkea ikäni. Se kohdistaa mielenkiintoani enemmän muuhun kuin politiikkaan. Ja vaikka politiikka vielä jossain määrin kiinnostaisikin, kykyni mielipiteitteni ilmaisuun siitä on kovasti hiipunut. Joten koetan käyttää nämä vähentyneet ja yhä vähenevät voimavarani itseäni lähempänä oleviin ja kannaltani tärkeämmiksi näkemiini asioihin. Niistä en kuitenkaan puhu enää täällä, en ainakaan poliittisilla palstoilla; aivan liiaksi niin olen tehnyt vuosien saatossa.

      Toivon kuitenkin jatkavan teidän, joilla siis on kiinnostusta noihin asioihin ja kykyä mielipiteittenne asialliseen ilmaisuun. Jos näissäkin voimissani vielä pysyn niin mielenkiinnolla niitä joskus varmaan lueksin ja saatanpa ehkä ottaa niihin kantaakin.

      Tässä en enää kuitenkaan jatka enempää muulla kuin toteamuksella, että varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni toivon kannatuksen kasvua puolueelle, josta keskustelua varten tämä palsta on nimetty. Noin teen siksi, kun se tietäisi persujen kannatuksen putoamista. Sehän taitaa jo olla hyvällä alulla, mutta valitettavasti vielä se ei ole koitunut Keskustan kannatuksen hyväksi – mutta toivottavasti niin tapahtuu jatkossa.

      Nyt vain Oikein Hyvän viikonlopun toivotukset kaikille tämän lukeville!

      • Itsekin toivon Perussuomalaisten menettävän kannatusta Keskustalle. En siksi, että jotenkin pelkäisin tai vieroksuisin Perussuomalaisten politiikkaa, vaan ennemminkin siksi, että ottivat Keskustalta kannatusta aika pitkälti epärehellisellä räksytyksellä. Siitä en edellisellä hallituskaudella pitänyt. En tosin pitänyt edellisen hallituksen kokoonpanosta tai politiikastakaan, mutta en silti hyväksynyt, että Perussuomalaiset ottivat Keskustan maalitaulukseen usien epärehellisillä, liioittelevilla väitteillä.


      • Anonyymi
        Keskusta2000-luvunPuolue kirjoitti:

        Itsekin toivon Perussuomalaisten menettävän kannatusta Keskustalle. En siksi, että jotenkin pelkäisin tai vieroksuisin Perussuomalaisten politiikkaa, vaan ennemminkin siksi, että ottivat Keskustalta kannatusta aika pitkälti epärehellisellä räksytyksellä. Siitä en edellisellä hallituskaudella pitänyt. En tosin pitänyt edellisen hallituksen kokoonpanosta tai politiikastakaan, mutta en silti hyväksynyt, että Perussuomalaiset ottivat Keskustan maalitaulukseen usien epärehellisillä, liioittelevilla väitteillä.

        itsekin toivon että saarikko nimitetään Suomen Gröönlannin pienlähettälääksi
        kaikin palkkaeduin
        kiitok seksi keskustan ajamisesta oppo sitioon
        ja viimeiseksi poliittiseksi palveluksi

        minun toivollani ei vain ole mittään virkhaa


      • Anonyymi kirjoitti:

        itsekin toivon että saarikko nimitetään Suomen Gröönlannin pienlähettälääksi
        kaikin palkkaeduin
        kiitok seksi keskustan ajamisesta oppo sitioon
        ja viimeiseksi poliittiseksi palveluksi

        minun toivollani ei vain ole mittään virkhaa

        Mielestäni oppositio oli erittäin looginen paikka, kaksien hävittyjen vaalien jälkeen. Jos nyt aika rumasti sanoo, niin muutama öyhöttävä persujuntti oli naama punaisena kiljumassa Keskustaa näiden vaalien jälkeen hallitukseen, koska pelkäsivät, etteivät persut pääse hallitukseen, kun RKP on ainoa vaihtoehto.

        Sanoin tuon rumasti, koska nuo samat persujuntit olivat sitä ennen neljä vuotta haukkuneet Keskustaa siitä, että meni hallitukseen 2019 niin pahasti hävittyjen vaalien jälkeen. Ja sitten neljä vuotta haukkuivat Keskustaa vähän kaikesta ja linkittivät kaikenmaailman sannaantikaisten typeriä heittoja Keskustasta. Mutta sitten yhtäkkiä 2023 olisivat NIIIIIIIIIN toivoneet Keskustaa hallitukseen!!!!!??!!!!

        Anteeksi purkaukseni, mutta olen ollut ärtynyt siitä epäoikeudenmukaisuuden määrästä, jota nämä monet tyypit ovat Keskustaa kohtaan esittäneet ja samalla persujen kannatusta nostaneet. Purkaukseni johtuu paljolti siitä, että yksi pohjalainen Facebook-kaverini - sellainen noin 65-vuotias mieshenkilö - harrasti tätä edellisen vaalikauden, ja nyt sitten haukkui Keskustaa siitä, kun ei lähtenyt hallitukseen.


      • Anonyymi
        Keskusta2000-luvunPuolue kirjoitti:

        Mielestäni oppositio oli erittäin looginen paikka, kaksien hävittyjen vaalien jälkeen. Jos nyt aika rumasti sanoo, niin muutama öyhöttävä persujuntti oli naama punaisena kiljumassa Keskustaa näiden vaalien jälkeen hallitukseen, koska pelkäsivät, etteivät persut pääse hallitukseen, kun RKP on ainoa vaihtoehto.

        Sanoin tuon rumasti, koska nuo samat persujuntit olivat sitä ennen neljä vuotta haukkuneet Keskustaa siitä, että meni hallitukseen 2019 niin pahasti hävittyjen vaalien jälkeen. Ja sitten neljä vuotta haukkuivat Keskustaa vähän kaikesta ja linkittivät kaikenmaailman sannaantikaisten typeriä heittoja Keskustasta. Mutta sitten yhtäkkiä 2023 olisivat NIIIIIIIIIN toivoneet Keskustaa hallitukseen!!!!!??!!!!

        Anteeksi purkaukseni, mutta olen ollut ärtynyt siitä epäoikeudenmukaisuuden määrästä, jota nämä monet tyypit ovat Keskustaa kohtaan esittäneet ja samalla persujen kannatusta nostaneet. Purkaukseni johtuu paljolti siitä, että yksi pohjalainen Facebook-kaverini - sellainen noin 65-vuotias mieshenkilö - harrasti tätä edellisen vaalikauden, ja nyt sitten haukkui Keskustaa siitä, kun ei lähtenyt hallitukseen.

        ""Ajattelen niin, että Keskustan valtakunnallinen kannatus riippuu paljon siitä, kuinka paljon Perussuomalaisiin petytään tällä kaudella. Jos Keskustasta Perussuomalaisten kannattajiksi siirtyneet pettyvät rankasti, niin sitten Keskusta voi nousta taas Perussuomalaisia suuremmaksi. """

        Matutus jatkuu ja ulkomaisen kulttuurin tuonti Kepulainen ei puhu ranskaa eikä espanjaa eikä suahelia eikä arabiaa
        eli kepulainen ei ole enää suomalainen vaan jäänne

        Kukaan ei ala äänestää ketään jonkin pienen veronalennuksen tai bensan takia
        vaan
        matut ulos ja suomalainen kulttuuri kunniaan

        Pohjalainen emäntä kertoo missä mennään
        Anne Rintamäki
        https://www.youtube.com/watch?v=VAXjYhyeAWM


    • Anonyymi

      Kepulla oli 2.4.2023 tuomiopäivä, melkein lopputili tulikin.

      Alaspäin on pysyvä suunta kuin vanhan alkiolaisen turvenuijan kusinappulalla...


      Kepun vanhat ja uudet synnit palkittiin:

      19. syyskuuta on Maalaisliitto-Kepun UUSI ITSENÄISYYSPÄIVÄ, jota vietetään puna-armeijan toteuttaman 430 000 suomalaisen kodin hävityksen ja kotiseutujen anastuksen kunniaksi.

      Kysehän oli aikoinaan Maalaisliitto-Kepun johdonmukaisen ja rähmällään makaamisen ulkopoliittisen linjan käytännön tuloksesta, jonka eteen on tinkimättömästi työskennellyt Hymy-Eikka Uusitalo. Ehkä kuitenkin vain Eikka viettää ko. päivää noissa merkeissä.

      Muita kepun ulkopolitiikan merkkihenkilöitä ovat mm.

      - ruplakassa-Korsimo,
      - rauhanpuolustajien Ruokola,
      - baltteja kurittava Vanhanen
      - presidenttiä vakoillut lyhytkautinen ex. pääministeri ja
      - Vladimirovin kanssa vehkeillyt ikuinen neuvostoystävä Väyrynen

      Nämä taas ryssivät sisäpolitiikan puolella:

      - Suomen kallein "mies" Pekkarinen
      - kansaa kikyttänyt Sipilä
      - jne. lista on loputon

      Vaikka Neuvostoliitto on maannut yli 30 vuotta haudassaan, sen ikiystävä Maalaisliitto-Kepu yhä loppumattomasti syventää neuvostoystävyyttään.

      Tänään 2.4.2023 tuo kaikki "palkittiin"...


      Melkein jo tulikin lopputili!

      Puolueet Äänet Paikat
      Ääniä % /– Paikat /–

      Kokoomus 644 555 20,8 3,8 48 10
      Perussuomalaiset 620 981 20,1 2,6 46 7
      Sosiaalidemokraatit 617 552 19,9 2,2 43 3
      Keskusta 349 640 11,3 –2,5 23 –8
      Vihreät 217 795 7,0 –4,5 13 –7
      Vasemmistoliitto 218 430 7,1 –1,1 11 –5
      Ruotsalainen kansanpuolue 133 518 4,3 –0,2 9 ±0
      Kristillisdemokraatit 130 694 4,2 0,3 5 ±0
      Liike Nyt 74 995 2,4 0,1 1 ±0

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_2023

    • Anonyymi

      Keskustan tulevaisuus on noloppu
      Nolopussa Saarikko liittää kesk demareihin hän hän on salajulkidemari
      jonka mies Papunen on aktiividemari

      2027 on hävinnyt eduskunnasta ja sen jälkeen alkaa sdp-neuvottelut

    • Anonyymi

      Kekkosesta ja keskustapuolueesta löytyy aina vaan lisää ikäviä juttuja... no eipä taida ihan heti tulla uutta "kolmen kirjaimen makasiineista" kun tilanne on Putistanissa nykyisellään...


      Kekkosesta löytyy aina vaan lisää ikäviä juttuja...

      Näin Rentola:

      >>Kekkosesta on "kolmelta kirjaimelta" tihkunut negatiivisia otteita ja makasiineissa on epäilemättä lisää". <<


      Mielipide|Kolumni

      Nyt hutkitaan Kekkosta ja Koivistoa

      Soveltuvatko sellaiset käsitteet kuin moraali, kunnia tai häpeä muitta mutkitta kylmään sotaan tai edes suomettumiseen?

      Kimmo Rentola

      23.5.2023 2:00

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009602201.html

      >>>Toki Kekkosta tai Koivistoa saa ja on syytäkin arvostella, mutta on hyvä silti pysyä faktojen pohjalla, vertailla eri tietoja ja ottaa huomioon, että läntistä tiedustelun aineistoa on niukasti saatavilla.

      Kekkosesta on ”kolmelta kirjaimelta” tihkunut negatiivisia otteita, ja makasiineissa on epäilemättä lisää. Kun V. J. Sukselainen syrjäytettiin keväällä 1964 maalaisliiton johdosta Pravdan rankan arvostelun jälkeen, täällä todisteltiin pontevasti, ettei kirjoitusta tietenkään tilattu, kyllä Moskova itse päättää. Sitten vuonna 2016 julkaistiin Leonid Brežnevin päiväkirja ja siinä neljä sanaa: ”Kekonen – pyytää kaatamaan Sukselaisen.”<<<

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tänään Kepun näkee suurennuslasilla, mutta huomenna vain mikroskoopilla.

    • Anonyymi

      Keskusta 2010 -raportti

      2.11.2023

      Keskustan puoluehallitus nimitti keväällä 2023 puoluejohdosta ja -toimistosta riippumattoman työryhmän. Sen tehtävänä on ollut arvioida yhteiskunnan ja poliittisen toimintaympäristön muutosta sekä Keskustan toimintaa ja asemaa 2010-luvun alusta vuoteen 2023. Työryhmä on tehnyt puoluehallitukselle ja -johdolle myös johtopäätöksiä ja ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi.

      Nyt työryhmä on luovuttanut raporttinsa puoluejohdolle. Työryhmän raportti toimii yhtenä tärkeänä pohjana, kun Keskustan toimintaa uudistetaan ja kehitetään.

      Tästä raporttiin 

      https://keskusta.fi/wp-content/uploads/2023/11/Keskusta-2010-raportti-lokakuu-2023.pdf



      Sipilän piikkiin menee todella paljon kepukannatuksen syöksystä. Valheen lyhyet jäljet näkyi kevään 2023 vaalituloksessa.

      Kepu tilasi tutkimuksen, vaikka kaikki tietää mikä Kepua vaivaa. Se on tämä:

      Kepu toimii kaikissa tilanteissa suomalaisten etujen vastaisesti ja puolue on NIIN VIERAANTUNUT KANSASTA, että vielä ihmettelee kannatuksen laskua!!!

      "Raportti huomauttaa, että yleispuolueesta on nyt tullut eläkeläisten, matalasti koulutettujen ja pienten paikkakuntien puolue.

      – Keskusta tuleekin menettämään pelkästään kuoleman ja terveydentilan heikentymisen vuoksi tulevan neljän vuoden aikana arviolta 30 000–50 000 vakiintunutta äänestäjää. Trendi jatkuu suurten ikäluokkien ikääntyessä, raportissa todetaan."

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/099a7f0f-b9d1-4e3e-ae12-d1eb9a95e20e

      Kaikki innolla mukaan "kehumaan kepua"... kyllä JKK on siinäkin Primus Inter Pares 😉

      Millainen ihminen ja millainen kepulainen?

      Paras on viisas ja ahkera. Tyydyttävä on viisas, mutta laiska. Huono on tyhmä ja laiska. Kaikkein surkein on tyhmä, mutta ahkera. Mihin ryhmään kuuluu Uniperhankinnan sallinut ministeri?


      Kaikkein surkein on tyhmä, mutta ahkera.

      Pekkarinen on tästä kauhistuttava esimerkki. Kaikki, mihin tämä antimidas koskee, muuttuu katastrofaaliseksi tappioksi suomalaisille. Kemira, Partek jne.

      Nyt kepuli Lintilä näyttää Pekkarisen manttelinperijältä. Hänen urotekonsa on Fortumin Uniper-sekoilut, joihin viimeinen niitti saatiin Venäjältä.


      Kepu toimii kaikissa tilanteissa suomalaisten etujen vastaisesti ja puolue on NIIN VIERAANTUNUT KANSASTA, että vielä ihmettelee kannatuksen laskua!!!

      Aika hoitaa kiihkokeput nurmen alle ja uusia ei tule. Ei niin puusilmäisiä ihmisiä nykyaikana enää ole eikä tule.

      Häpeäisitte valehtelijoiden puoltajat. Tänään pitää sanonta "Missä kepu, siellä rötös" kirjaimellisesti paikkaansa!

    • Anonyymi

      Sipilä oli hieno mies, vapautti kauppojen aukiolon ja teki 2016 verouudistuksen pääomatuloissa josta itse arvioin tähän mennessä voittaneeni 150 000 josta te olette saaneet veroina 50 000 ja minä loput ja lisää vähitellen

      Mutta sitten S teki karmean virheen kutsui ra iskaajamatut tänne, Oulussa S äänimäärä puolittui 2019 ja keskustalta hävisi kolmasosa. Syy, kansan suosikki Sebu Tynkkynen nousi eduskuntaan 2019, konservatiivinen homoseksuasli naimisissa afrikkalaisen kanssa. Se vetää oululaisia ja Kepu on siellä nyt pieni ja lestadiolaiset äänestivät Tynkkysen alueen äänikunkaaksi vaikka hän käytti nollabudjetin vaaleissa 2023 mainoksiin

    • Anonyymi

      kiitos Moktar Gubta aloituksesta

      miksi monella nimellä kirjoitat?

    • Anonyymi

      Keskusta myöntää sen itse, siis saman asian mistä avaaja on useasti kirjoittanut, keskustan idea puuttuu, keskusta ei kyvennyt muuttumaan olosuhteiden ja rakenteiden muuttumisen myötä. Käytännössä nykyinen keskusta on tosiaan jäänne menneisyydestä ja tarpeeton.

    • Anonyymi

      Ensinnäkin kenen etua Keskusta ajaa? Minä vaan en tiedä, ennen äänestin keskustaa. Sipilä oli se niitti kun vaihdoin puoluetta.

    • Anonyymi

      Kepun tulevaisuus on pienviljelijäpuolueena oleminen.

    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      143
      2202
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      172
      1304
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1157
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      168
      1047
    5. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      990
    6. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      95
      982
    7. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      77
      967
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      47
      892
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      860
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      59
      753
    Aihe