Vladimir Iljitsh Leninin patsas Turussa

Anonyymi-ap

Turussapa sitä on riidelty ja vieläpä kiivaasti venäläisen kuvanveistäjän Mihail Anikusin valmistaman ja Leningradin kaupungin vuonna 1977 lahjoittaman vuonna 1924 manalle mennyttä, mutta Moskovan Punaisen torin mausoleumissaan edelleen varsin viriilin näköisenä makoilevaa kommunistijohtaja Vladimir Iljitsh Leniniä kuvaavan kivipatsaan kohtalosta.

Kaupungin pormestari Minna Arve poistatti Puolalanmäellä Aurakadun yläpäässä sijainneen patsaan keväällä 2022, mutta sen jälkeen poistosta on käyty käräjiä, joka lautamiehet päätyivät siihen tulokseen, että patsaan poistaminen oli laiton ja nyt suunnitellaankin sen palautusta, "henkiin herättämistä", jos saan käyttää tätä kielikuvaa.
Ilman muuta näin merkittävän asian vuoksi kannattaa tuhlata tarpeelliseksi katsottava määrä rahaa, tupakkia ja niitä parempia rusinanisuja kaffen kanssa kastettavaksi. Vai kuinka?

17

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaikka yya-ajan painostava aika Suomessa olikin sitä "neuvostoystävyyden" loputonta toistoa ja lahjat oli pakko ottaa vastaan, kyllä noilla monumenteilla alkuperäisillä paikoilla voivat kertoa tuleville sukupolville Suomen historiaa.
      Niissä näkyvät aikakausien tapahtumien kerrostumat.
      Lenin oli armoton ja julma johtaja, nuo patsaat saavat kertoa tuonkin. Ja niille joille Lenin-setä oli ja on rakas kertoo tuonkin puolen.

    • Anonyymi

      Miksei kommunisteja näytä kiinnostavan lainkaan hengellinen johtajansa Vladimir I. Lenin?

      • Anonyymi

        Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden, eikä pyrkinyt itsenäisyyttämme repimään. Ja sitähän ei komulit hyväksy.
        Heille on aina rakas hirmuhallitsija Stalin, joka murhautti miljoonia venäläisiä ja, sen lisäksi, murhautti tuhansia suomalaisia 1930-luvulla. Stalin hyökkäsi Suomeen ja sitäkös suomalaiset komulit edelleenkin ihannoivat. Olkoonkin, että Puna-armeijalaisia kuoli liki neljännesmiljoona ja suomalaisia isänmaan puolustajia tuhansia ja tuhansia.

        Joten Lenin ei ole kiinnostava, kun ei tapattanut syyttömiä, eikä hallinnut julmasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden, eikä pyrkinyt itsenäisyyttämme repimään. Ja sitähän ei komulit hyväksy.
        Heille on aina rakas hirmuhallitsija Stalin, joka murhautti miljoonia venäläisiä ja, sen lisäksi, murhautti tuhansia suomalaisia 1930-luvulla. Stalin hyökkäsi Suomeen ja sitäkös suomalaiset komulit edelleenkin ihannoivat. Olkoonkin, että Puna-armeijalaisia kuoli liki neljännesmiljoona ja suomalaisia isänmaan puolustajia tuhansia ja tuhansia.

        Joten Lenin ei ole kiinnostava, kun ei tapattanut syyttömiä, eikä hallinnut julmasti.

        Sinne patsaan viereen sitten muistelemaan Lenin setää jotka häntä rakkaudella muistavat, Venäjällä toveri Stalininhan oli Leninin teloitusten toimeenpanija, molemmat kun olivat häikäilemättömiä psykopaatteja ja valtaa janoavia tyranneja. Suomeenkin asti ulottuivat Leninin haaveet, saaden maahamme sisällissodan aikaiseksi.


    • Partacus

      Olen lukenut Stalinin kootut teokset, joihin on otettu hänen puheitaan ja muutama kirjakin. Teoreettisesti Stalin ei tuonut esiin mitään uutta, joten siltä kannalta hän ei ole kiinnostava. Kirjoissa ja puheissa ei esiinny myöskään väkivaltaan kehottavaa.
      Erityisen kiinnostava on Stalinin kirjanen vähemmistökansallisuuksien oikeuksista. Hän näet kirjoittaa niiden oikeuksien puolesta. Tässä suhteessa Stalin oli edelläkävijä kun kapitalistinen maailma silloin sorti vähemmistöjä.
      Stalin toimet NKP:n pääsihteerin toimessa on puolestaan toinen tarina. NKP tuomitsi rajulla kädellä Stalin ihmisoikeuksien loukkaukset vuonna 1956.

      Leninin teoksissa esiintyy marxilaisuuden teorian kehittäminen edelleen. Leniniltä löytyy kymmeniä teoksia joiden perusrunko historian kulun etenemisessä on edelleen ajankohtaista.
      Imperialismiteoria on Leninin kehittelemä ja pitää kutinsa tänäänkin. Mielenkiintoisia ovat myös aikakausi 1917, jolloin lokakuun vallankumous tapahtui Venäjällä ja sen jälkeiset kirjoitukset kuinka vallankumous pidetään käsissä, teollisuustuotannon jälleenrakentaminen, kansan sivistystason kohottaminen, talonpoikien asema jne..
      1918 loppupuolella loppui rauhantila, joka oli tehty Saksan kanssa maaliskuussa Porvarien vastavallankumous nosti päätään. Toista kymmentä kapitalistivaltiota (Suomi mukana) lähetti sotilaita valkoisten tueksi. Kansalaissota oli raaka molemmin puolin. Neuvostovalta joutui rakentamaan tyhjästä puna-armeijan.
      1917 ja 1918 laaditut kirjaset tai puheet kuvaavat mielestäni hyvin aikakauden tilannetta ja tehtäviä työväenvallan puolesta, lukutaidottoman kansan sivistämiseksi, teollisuuden nostamiseksi, teknisen sivistyneistön kouluttamiseksi.

      Leninin teesi: Teollisesti alikehittynyt valtio ei voi noin vain hypätä sosialismiin. Työväen vallan täytyy rakentaa tekninen sivistyneistö, se edellyttää lukutaitoa yms.. Siksi tarvitaan tilaa kapitalismille tietyissä rajoissa. Siksi NEP-politiikka. Toinen seikka, jota Lenin korosti, oli osuuskuntien vapaaehtoinen rakentaminen.
      Stalinin suurin moka oli ns. maatalouden pakkokollektivisointi. Lenin esitti selkeästi että osuustoimintaa on tuettava, niihin jäsenet tulevat vapaa-ehtoisesti tai eivät tule.
      Stalin selkeästi poikkesi Leninin näkemyksistä maan kehittämisessä. "Pakkokollektivisointi" tuotti nälänhädän ja sen seuralaisena vakoojajahdit ja muut pahuudet.

    • Anonyymi

      Ei historiaa pidä muokata. Maailma tarvitsee esikuvia - myös varoittavia.

      Mutta mikä kaupunki pystyttäisi ensimmäisenä patsaan Putinille. Sellainen 60 cm korkea, koirapuiston kulmille.

    • Anonyymi

      Diktaattorien Stalinin ja Leninin käsitykset kansallisuuksien tasa-arvosta eivät syntyneet mistään idän barbariasta vaan Lenin oppi paljon länsimaisesta ajattelusta omilta vanhemmiltaan jotka osin kannattivat liberaalia ajattelua Venäjällä. Lenin väänsi omat suuntaviivat tuosta ajattelusta,(K.Marx) jotka käytännössä olivat kaikkea muuta kuin "liberaalia". Stalin ja Lenin mielellään propagoivat "vapauden käsitteillä" mutta toimivat käytännössä päinvastoin. Lenin toi Suomeenkin punaisen verisen vallankumouksen.

      • Marxilaisuuden arvostelijoilla näyttää olevan historian näkemys hatara. Toistetaan ja maalitetaan vain yhtä ja samaa - sosialismi olisi pakkovaltaa ja muuta moskaa.
        Katsokaa nyt tehtävää historiaa maailmalla. Sota ja jälleen sota toisensa jälkeen. Väestöä kasvatetaan sodan hyväksynnän kannalle. Johtava poliittinen porvarillinen eliitti käy imperialistista sotaa markkina-alueista kaiken aikaa. Siellä missä kansa ottaa askelia demokratian suuntaan, siellä kohta häärii CIA ja nato ja aseet paukkuvat.

        Miten on USA:n historian tuntemus. Ihmisoikeudet ovat tänäänkin kyseenalaisia.
        USA on asutettu ja rakennettu kymmenien miljoonien uhrien kera. On arvioitu, että USA:n alueella asui eurooppalaisten sinne tullessa 40 - 60 miljoonaa alkuperäisasukasta. 1900 luvun alkaessa heitä oli enää alle miljoona. Valtio teki sopimuksia intiaaniryhmien kanssa. Mikään sopimus ei kestänyt. Jos maaperästä löytyi tarpeellisia mineraaleja, alkuperäisväestö sivuutettiin. He eivät hyötyneet talouskehityksestä senttiäkään.
        Toisaalla kymmenet miljoonat Afrikasta tuodut orjat ja heidän jälkeläisensä elivät mielivallan alla. Rotusorto toimi 1970 luvulle saakka eikä se ole lakannut vieläkään. USA:n talous on rakennettu orjuuden ja rotusorron avulla. USA:n presidenteistä ei montakaan ole elänyt aikaa jolloin sotaa alkuperäisasukkaita kohtaan olisi käyty. Jos sisällissotia ei ole ollut, on käyty sotaa maailmalla nitistämässä nousevaa demokratiaa.
        Ylen Areenasta löytyy halukkaille vasta näytetyt dokumentit USA:n (myös Kanadan) asuttamisen raa`asta historiasta. Kapitalismin kehityshistoria sisältää miljoonia raakuuksia.
        Mitä natolle kuului Vietnamin sisäiset asiat? Se oli Ranskan alistama siirtomaa ja maa kävi aseilla itsenäisyyden saavuttamiseksi. Naton sota Vietnamissa tuhosi väestöä sekä vähäistä taloutta.

        Ylen Areenan tuottamat dokumenttiohjelmat edellä mainitusta sisältävät materialistista historiankäsitystä lähes täsmälleen. Tapahtumat eivät ole kehittyneet ihmisten ilkeydestä vaan kapitalismin rakentumisen raaoista menetelmistä.

        Tarkoittako sanottu, että työväenluokan tulee kostaa menneet rahaporvareille? Ei tarkoita. Menneet ovat menneitä ja riistokapitalismista tulee päästä irti sen hetkisen tilanteen mukaan.
        Nyt sotainen, imperialistinen kapitalismi nostaa päätään aikaisempaa raaemmin. Tietämättömät pojanvesselit on manipuloitu sodan jumalattaren kavereiksi. Siksi nuortenkin tulisi perehtyä todellisen historian kulkuun ja todeta; ainakin rauhanliikkeiden tulisi nousta sotaporvareiden sotahinkua vastaan. Emme tarvitse aseita maailman rakentamisessa. Tarvitsemme yhä parempia tuotantovälineitä ja joita jaettaisiin kaikkiin maihin.


    • Anonyymi

      Lenin kulki ketunhäntä kainalossa tunnustaessaan Suomen itsenäisyyden ja vaatiessaan samalla suomalaisia sosialidemokrtaatteja ryhtymään vallankumoukseen, mikä ei ollut tietysti mikään poikkeus, sillä olihan maailmanvallankumouksen valmistelu tuolloin Venäjän bolsehevikkien ohjelmassa.

      "Suomalaiset toverit alkoivat tässä vaiheessa todella harmittaa Leniniä. Pelkkää puhetta Helsingissä ilman tekoja. Lenin piti vuoden 1918 alussa muutaman päivän loman Terijoella ja merkitsi työtehtäviinsä artikkelin aiheesta "Pikkuporvariston loismaisuus ja suomalaisten sosialidemokraattien petos".
      Viikkoa myöhemmin Tukholman sosialistinen pormestari Carl Lindhagen kävi tervehtimässä Leniniä Smolnassa ja sai kuulla, että "suomalaiset sosialidemokraatit ovat pettureita . . . he eivät halua tehdä vallankumousta vaikka se on heidän velvollisuutensa".

      Lähde: Lasse Lehtinen, Risto Volanen: 1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen. 2018. s. 158.

      Jos Leninin ja muiden Venäjän ja Suomen kommunistien päämäärä olisi saavutettu, silloin olisi Suomesta tehty kommunismidiktatuuri muitten kommunistikurjaloiden joukkoon.
      Neuvostoliiton itsemurhassa sitten selvisi millainen paratiisi se oli ollut.

    • Anonyymi

      Kun on noista Lenin patsaista on kysymys, suurimmalle osalle Suomen kansaa nuo patsaat edustavat totalitarismia/diktatuuria nuo lahjat piti ottaa vastaan korostamalla aina sitä yya-sopimuksen mukaista ystävyyttä Suomen ja Neuvostoliiton kesken joka käytännössä oli aina aina Suomelle alisteinen.
      Suomi ei voinut koskaan julkisesti esittää mitään kritiikkiä Neuvostoliiton epäkohtia kohtaan mm hyökkäystään Afganistaniin jne, Neuvostoliitto kyllä esitti Suomelle kritiikkiä jatkuvasti neuvostovastaisuuksista joita Suomen pitää alkaa juurimaan pois, koska ne olivat yya-sopimusten vastaisia.
      Nuo patsaat ovat oman aikansa historian tulkkeja parhaimmillaan.

    • Anonyymi

      "Epätoivo on tyypillistä niille, jotka eivät ymmärrä pahan syitä, jotka eivät näe ulospääsyä ja jotka ovat kyvyttömiä taistelemaan."
      - Vladimir Lenin

      Leninin vaatimus vuonna 1918 vallankumouksesta Suomessa toistui 21 vuotta myöhemmin puna-armeijan hyökkäyssotana Suomeen.

      Suomen valtiojohto ja kansalaiset ymmärsivät tuolloin sen kuinka totaalinen rikollisvaltio Neuvostoliitto oli kun se 30. marraskuuta 1939 aloitti imperialistisen hyökkäyssotansa Suomen valtaamiseksi. Päättäväinen 3,5 miljoonan asukkaan Suomi tarttui aseisiin puolustaakseen itsenäisyyttään ja vapauttaan jättimäistä hyökkääjää vastaan, torjuen hyökkääjien rosvolaumat.
      Saattoi se vähän Leninin haamua kyrsiä.

    • Anonyymi

      Neuvostoliitto oli ystävänä tosi herkkähipiäinen ystävä, ja Suomessa oli aina voimia jotka tekivät myyräntyötä tuota ystävyyttä kohtaan, ne oli löydettävä ja paljastettava, jos lehdistä löytyi pienikin kriittinen kirjoitus jostakin Neuvostoliiton epäkohdasta, naapurissa reagoitiin välittömästi.
      Taistolais-kommunistit olivat innokkaimpia kaivamaan noita "neuvostovastaisia" esiin, Tiedonantaja kirkui laitojen yli miten Suomessa neuvostovastaiset voimat ovat taas viimeaikoina aktivoituneet.
      1970 luku olikin Neuvostoliitossa Lenin-kultin kaikkein voimakkainta aikaa, Lenin patsaita lahjoitettiin ja pystytettiin joka puolelle maailmaa jossa kommunistiset veriset vallankaappaukset olivat todellisuutta. (mm Afganistan)
      Historiasta voidaan lukea.

    • Anonyymi

      Lenin houreet maksoivat ihmiskunnalle kaikkineen suunnattoman määrän ihmishenkiä kun kaikkialle maailmaan piti pystyttää "proletariaatin diktatuuri."
      Sitä uhrien määrää maailmassa ei tiedä kukaan.
      Suomessa kiertelivät palkatut punapapit saarnaten Leninin sosialismin ilo sanomaa ja kiihottaen vallankumoukseen porvareita vastaan, tämä kaikki lähti Leninin opeista, joka johti maassamme murheelliseen vapaussotaan demokratian puolesta.

    • Anonyymi

      kyllä suomenkin pitäisi hävittää kaikki leninin patsaat viimeistä pystiä myöten ! lenin ei ole saanut muuta ,kuin pahaa aikaan !

    • Anonyymi

      Mannerheikkikin joutaa pois ratsastelemasta.

    • "Suomessa kiertelivät palkatut punapapit saarnaten Leninin sosialismin ilo sanomaa..."

      Leninin koottuja on kuutisenkymmentä. Pelkän uteliaisuuden tai tiedonjanon merkeissä kannattaa tutustu niihin.
      Porvarit pukkaavat kaikkea muuta paitsi todellisuutta siksi, kun eivät ole asioista perillä. Mielenkiintoisinta ja tiedostusta lisääviä ovat 1917 vuoden alusta eteenpäin..
      Maailmansodan loppuvaiheet alkoivat silloin. Sosialismia pukkasi sieltä ja täältä.
      Lyhyesti sanottuna Leninin kirjoitukset ovat päinvastoin kuin sotaporvarit kertovat.
      Leniniä kannattaa lukea. Marxia ja Engelsiä Leninin lisäksi. Näihin kannattaa tutustua siksikin, että kansalaiset huomaisivat porvariston kellokkaat emävalehtelijoiksi.

      • Anonyymi

        Vladimir Lenin ajoi maailmanvallankumousta ja siten kommunismidiktatuuria kaikkialle maailmassa, ja sen diktatuurin sorron ja vainon ruton jäljet ovat kaikkialla dokumentoidusti ruumisröykkiöillä reunustettuja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      83
      6004
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2546
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2043
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1805
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1259
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe