Kommentti jota YLE ei julkaissut SOTE-uutiseensa palvelut säilyttävästä uudistusvaihtoehdosta

Anonyymi-ap

Uutinen YLE:llä 3.11.2023 otsikolla

"Kokenut konsultti selvitti yksinkertaisen tavan, miten Suomi voi välttyä sairaaloiden sulkemisilta"

(Sensuroitu kommenttini uutislinkin alla, artikkeli itsessään on mielestäni erinomainen ja siihen liitettyyn konsultin tekemään oheismateriaaliin eettisesti kestävästä SOTE-säästämisestäkin kannattaa myös tutustua. Innostuin konsultin suunnitelmasta ja kannatan sen lisäharkintaa ja toteuttamista soveltuvin osin. Lähetin kommenttini kahdesti, ei mennyt läpi, enkä todella ymmärrä miten tämä olisi rikkonut kommentoinnin sääntöjä. Läpinäkyvän puolueellisia, asian ohi kirjoitettuja, jne. kommentteja julkaistaan YLE:n uutisissa paljon, ainakin yritän mitoittaa oman ulosantini reippaasti tarkemmin. No, tässä kuitenkin sitten kommenttini julkisuuteen näin täällä Suomi24:llä:)

https://yle.fi/a/74-20056092

"Erinomaisen mielenkiintoinen artikkeli. Riku Lehtisen laskelmat ja kokemus tulisi ottaa vakavasti, eritoten jos halutaan nyt niin suositulla mantralla 'hyvinvointivaltion pelastamisesta' olevan todellista sisältöä.

Valitettavasti valtionvarainministeriön ulostulot ovat nyttemmin vaikuttaneet ideologisesti värittyneiltä ja poliittisesti tavoitteellisilta. Juuri ennen eduskuntavaaleja VM päätyi julkistamaan paljon entistä rankempia säästötavoitteita kuin ennen. Tämä sopi erityisesti muutenkin laajasti propagoitujen "leikkausvaalien" narratiiviin. Vaalien jälkeen (leikkausten asiantuntijoiksi aiemmin julistautuneet) nykyiset hallituspuolueet ovat kuitenkin VM:n heille hyödyllisistä kauhuskenaarioista huolimatta aivan rauhassa, nähdäkseni VM:n virkamiesten kritisoimatta, voineet ottaa samanaikaisesti ennätyksellisesti velkaa ja keventää euromääräisesti eniten varakkaimpien verotusta.

Nyt - ainakin Riku Lehtisen laskelmien perusteella - näyttää, että VM:n vaatima hyvinvointialueiden säästötahti on tarpeettoman tiukka sekä skaalassaan, että nopeudessaan. Minusta onkin mahdollista, että vaatimukset on pikemmin optimoitu yksityisen sektorin markkinaosuuden kasvattamiseen kuin vastuullisen, kestävän muutoksen aikaansaamiseen. Hallituspuolueiden taloudelliset viiteryhmät eivät tätä epäilystä juurikaan hälvennä, kuten eivät myöskään nykyhallituksen ideologisen edeltäjän Sipilän hallituksen hyvin dokumentoidut lähes kaikenkattavat sote-sektorin yksityistämispyrkimykset. Erityisen rujoa tässä kriisiyttämisessä olisi, että se maksaisi aivan konkreettisesti julkisen sektorin asiakkaille sekä menetettyjä terveitä elinvuosia, että lyhentäisi kokonaiselämänkaariakin.

Ehkei tällä ole hallituksessa ja joillekin virkamiehille väliä, koska ainakaan kaikkia julkisen sektorin asiakkaista ei koskaan saa siirrettyä omakustanteisten, yksityisten palveluiden piiriin. Tämä on tavattoman lyhytnäköistä osaoptimointia ja jääkylmää politiikkaa. Naomi Klein on aikanaan kutsunut tällaista omalle viiteryhmälle tietoisen kriisiyttämisen kautta haettavaa eduntavoittelua  'tuhokapitalismiksi' (disaster capitalism). VM:n Ville-Veikko Ahosen vaihtoehdottomuuspuhe 'rankoista' leikkauksista kalskahtaa kovasti tällaiselta kehystämiseltä ja sopii huonosti moniääniseen, itseohjautuvaan, luovaan demokratiaan.

Tuhokapitalismissa on 'järkeä' (jos sitä sellaiseksi voi kutsua) vain, jos ylimitoitettujen säästötavoitteiden ja -tahdin (tai muun tarkoituksellisen kaaoksen) aiheuttamia vahinkoja ei ole tarkoituskaan korjata. Yhteiskunta vain sopeutetaan todellisista tarpeista ja kokonaisedusta riippumatta hallinnollis-taloudellisin voimakeinoin 'uuteen normaaliin'. Voivatko hyvinvointialueet sitten VM:stä ja hallituksesta riippumatta tehdä itselleen tilaa vastuullisempaan, todellisen hyvinvointivaltion mahdollistavaan muutokseen? Helppoa se ei ole, sillä aluevaltuustoissa hallituspuolueilla on myös vaikutusvaltaa.

Suosittelen kuitenkin yrittämään Lehtisen (ja muidenkin) tarjoamia ratkaisuja. Se, että puhun 'tuhokapitalismista' ei sinänsä ole markkinatalouskritiikkiä vaan huolta populistisen menestysteologisen oligarkismin noususta meillä ja muualla. Se muistuttaa lähemmin feodalismia kuin ihmiskeskeistä ideoiden, tuotteiden ja palvelujen rakentavaa, luottamuspohjaista kilpailua. Lisäksi pienessä taloudessa jossa markkinatoimijoita on vähän kuten Suomessa, on erityisen tärkeää olla käytännöllisesti ihmisläheinen ja yhteisvastuullinen. Ideologiat, joko laput silmillä tai kyynisesti omaa etua kokonaisuuden kustannuksella tavoitellen, sopivat tänne varsin huonosti.

Ensimmäisissä aluevaaleissa hyvinvointialueiden demokraattinen hallinnon kontrolli jäi varmaankin puolitiehen puolueiden päästyä kiireessä hallitsemaan ehdokasasettelua. Riku Lehtisen edustaman taloudellisen moniäänisyyden lisäksi peräänkuulutankin seuraaviin aluevaaleihin hyvää järjestäytymistä, ehdokasasettelua ja keskustelun hallintaa maamme monilta potilasjärjestöiltä ja vaikkapa työttömien yhdistyksiltä. Ammattipoliitikkoja, lääkäreitä ja sairaanhoitajia on sote-hallinnossa nähdäkseni tarpeeksi ilman edustusta vielä aluevaltuustoissakin."

12

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/paljon-pahempi-kuin-sipilan-hallitusohjelma-sosiaaliturvan-leikkaukset-valmisteltiin-niin-nopeasti-ettei-seurauksia-ehditty-laskea/

      Tässäpä hyvä esimerkki "tuhokapitalismin" keinoista mitä tulee sote-sektorin sosiaalipuoleen, eritoten lasten osalta. SK:n uudessa jutussa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen detaljoi seikkaperäisesti miten laskelmoidulla kiireellä - säästämisen kiirehtimisellä, lakimuutosten seurausten arvioinnin puutteellisuudella, lausuntoaikojen älyttömämällä lyhentämisellä - juntataan läpi muutoksia jotka vähänkään paremmalla harkinnalla paljastuisivat kansantaloudellisesti (ja eettisesti) kestämättömiksi. Täysin linjassa hyvinvointialueiden ylläolevassa kommentissa ja artikkelissa kuvattujen kiirehdittyjen säästötavoitteiden kanssa jotka johtavat tarpeettomiin sairaaloiden sulkemisiin, valitettavasti. Sama kuvio on vuosikymmenien aikana nähty jo monessa maassa jossa laitaoikeistopopulistit (ei siis esim. aidosti maltilliset markkinataloushenkiset) ovat päässeet valtaan. Surulliset seuraukset näissä maissa ovat kaikkien nähtävillä, eikä meidän olisi mikään pakko niitä toistaa. Vaan niinpä marssimme nyt omien Hamelnin pillipiipariemme tahtiin. Luoja varjelkoon.

      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        ❤️ ­N­­y­­­m­­f­­­o­­­m­a­­a­­n­­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


      • Anonyymi
        UUSI

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        🍑 ­­­N­y­­­m­­­f­­o­m­­a­­­a­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18089315x

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞


    • Anonyymi

      https://yle.fi/a/74-20061001

      Tämä perjantai-iltaan piilotettu uutispommi kuntien valtionosuuksien rajusta pienentämisestä (80€/hlö/A) vain vahvistaa lievästi sanottuna uppo-outoa kuvaa VM:n ja sen virkahenkilöiden toiminnasta. Erityisesti tämä iskisi perusopetukseen. Tämäkin laitettiin sote-uudistuksen piikkiin mutta taatusti sitä ei perjantai-iltapäivän viimeisenä työtuntina "löydetty" ja kunnille lähetetty. Ministeriössä tästä on laajan joukon täytynyt tietää etukäteen ja kaikkien etu olisi ollut ryhtyä asiaa selvittelemään jo ennen "laskelmien valmistumista". Valtakunnassa tapahtuu nyt outouksia jotka lienevät enemmän tuttuja Orbánin Unkarista ja PiS:n Puolasta, ml. myös sote:en kietotouva Eduskunnan kokoomusjohtoisen Perustuslakivaliokunnan kieltäytyminen sosiaaliturvan heikennysten yhteisvaikutusten perustuslaillisuuden arvioinnista (Perustuslakiblogi ja HS "Oikeustieteilijöiltä poikkeuksellista arvostelua perustuslakivaliokunnan ..."). Valiokunnassa muuten Keskusta tuki tätä velvollisuuksista luopumista hallituspuolueiden tukena. Jos haluamme Suomesta harvainvaltaisen raaka-ainebanaanivaltion halpatyövoimineen, silloin tämä on tietenkin aivan looginen tapa edetä (tai pikemmin taantua).

    • Anonyymi

      Ja taas: (YLE 27.112023)

      https://yle.fi/a/74-20061938

      "Ministeriön säästövaatimukset pöyristyttävät hyvinvointialueilla: ”Pelastustoimi pitäisi lakkauttaa seitsemän kertaa” – eikä sekään riitä"

      "... alueilla on turha odottaa, että tiukkana pidettyyn alijäämien kattamisvelvoitteen aikarajaan olisi tulossa huojennusta. Siihen ei ole ”Suomen julkisen talouden tila ja hallituksen talousohjelma huomioon ottaen edes edellytyksiä”."

      Nyt "VM:n virkamiehet" esittävät, että suuri osa hyvinvointialueista on "tulkinnut" säästövaatimuksia liian lievästi (kaikki samalla tavoin mikä kertoo siitä, että "tulkinnalle" on ollut vahvat perusteensa). "Säästötarve" (l. pakkoleikkaukset ja -irtisanomiset) onkin muka jo moninkertaisesti kohtuuttomaksi tehdystä vielä kymmeniä miljoonia suurempi/vuosi jokaisella hyvinvointialueella.

      Julkisen taloutemme tila ja kokonaisvelka-asteemme ei tällaista millään muotoa edellytä joten kyse on vain ja ainoastaan hallituksen (ja sen sidosryhmien) talousohjelmasta kiinni. Ilmeisesti julkinen sote-sektori halutaan (pandemian ja sotatalouden aikana!) saada korjauskelvottomaan tilaan (mikäli julkisen sektorin tehtävänä pidetään sitä, että kaikkien perustarpeet ja -turvallisuus on taattu). Mitään hyviä selityksiä tälle ei nykymaailmassa ole, vain huonoja ja sitten täysin viheliäisen kamalia.

      Suomen kokonaiskestävyyden kannalta tällainen palvelujen romutus on paljon suurempi katastrofi kuin muutaman sadan turvapaikanhakijan ilmestyminen seisoskelemaan jonnekin Niiralan raja-asemalle (vaikka siihenkin toki pitää jämäkästi ja laillisesti puuttua). Ammattiliittojen, potilasjärjestöjen, jne. pitäisi nyt reagoida tilanteeseen ja tehdä selväksi - yleistä turvallisuutta ja valmiutta heikentämättä - että jos sote-palvelujen romutus ei lopu seuraukset hallitukselle ja sen sidosryhmille ovat välittömiä, raskaita, eivätkä lopu hallitusvastuun päätyttyä.

      Harkittavaksi vähintään lakot, kulutuslakot, kansalaistottelemattomuus, asian vieminen eri muodoissa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, valtava ja jatkuva kansainvälisen julkisuuden hakeminen hallituksen sote-purulle, liittolaisten hakeminen EU-tasolla sekä kansainvälisesti, sote-velvoitteiden läpivienti Euroopan parlamentin tasolla jne. Keksikää itse lisää, kaikki vain käyttöön välittömästi - Orpon hallitus ei toimi eikä tule toimimaan pyyteettömistä lähtökohdista tai yleisen edun puolesta, ikinä.

      Kansalaisluottamuksen voi menettää tällä tavoin vain kerran, lopullisesti. Tästä tulee osa kansallistarinaamme.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/a/74-20062429

      YLE 28.11.2023: "Hyvinvointialueen säästötarve kaksinkertaistui 120 miljoonaan euroon – edes keskussairaalan lopettaminen ei riittäisi".

      Huomionarvoista, että olemme jo nyt kaikkia muita pohjoismaita jäljessä mitä tulee sote-rahoitukseen per kansalainen. Nyt tästä tulisi sitten muka vielä tinkiä, koska kotoiset minigarkkimme eivät ole vielä tarpeeksi rikkaita eikä maailman autoritäärinen populistioikeisto MAGA:sta Edinnaja Rossijaan ole vielä saanut asioita tarpeeksi sekaisin? Ilmeisesti nykyjohtomme on ottanut johtotähdekseen jonkinlaisen sekoituksen Thaimaata, Zimbabwea, Missisippin jokilaaksoa ja Valko-Venäjää. Sivistys- ja hyvinvointivaltion kulissit puretaan vasta lopuksi. Viimeinen koronapotilas sammuttaa haamusairaalan valot.

      Tai sitten voimme tehdä asialle jotain.

    • Anonyymi

      https://www.ts.fi/lukijoilta/6174274

      "Terveydenhuollon priorisointi koskee kaikkia – siksi keskustelu siitä on välttämätöntä"

      (Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu, lääkäri Robert Paul (r) kirjoittaa Turun Sanomissa säästöjen "pakottavan" priorisointiin ja, että tämä tulisi tehdä "oikeudenmukaisesti".)

      Paul: "Nyt saanemme kaikki tuta priorisoinnin seuraukset, ja tästä historiallisesta kehitysvaiheesta jää muistijälki koko kansalle."

      (Näin varmasti on, samaa mieltä

      On kuitenkin valtava "synd och skäm" l. synti ja häpeä, että tämä ei millään muotoa ole välttämätöntä vaan vain ja ainoastaan hallituspuolueiden tahtotilan seurausta. "Pahiksen" rooli on ulkoistettu - ilmeisen halukkaalle - Valtionvarainministeriölle ja sen virkahenkilöille. Poliittinen vastuu yritetään näin piilottaa täysin virkamiesvastuulla toimiville mikä muistuttaa minua enemmän aitoritääristen valtioiden toimintatavoista kuin demokratioissa.

      Ei ole millään muotoa hyväksyttävää, että vain hallituksen syyttä suotta aiheuttaman tuhon "tasapuolinen jako" jää kansalaisille ja hyvinvointialueille. Vaihtoehtoja - rakentavia sellaisia mitä tämän ketjun aloituksessakin on kuvattu - on aina. Kuten sote-sijoitusten nosto pohjoismaiselle tasolle - hallitusta tukeva EK:han nyt kovasti mainostaa eri medioissa suurella rahalla muiden pohjoismaiden "kiinni ottamista"; ei ilmeisesti kuitenkaan julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa jotka on nähtävästi Suomessa tarkoitus ajaa tieten tahtoen kehitysmaaluokkaan.

      No, onhan tässä jo vuosia hyväksytty poikkeuksellinen ja jyrkkä pudotus elinajanodotteeseen koronan takia, kansa on sen vain vähän mukisten niellyt, joten "tästä on hyvä jatkaa". Kohta on kuin Venäjällä, että menehdytään keskimäärin eläkeikään tullessa. Näin kerätyt eläkemaksut saadaankin sijoitettavaksi minigarkeillemme, l. "parempiin taskuihin". Töistä hautaan ja taseet töihin, jipii!

      Meillä on syystä tai toisesta huono, ymmärtämätön ja moraaliton johtajisto ja eliitti. Vrt. esim. valtavat, pitkään nähtävissä olleet Venäjä-tappiot mistä sikariportaassa ei ole ollut seurauksia kenellekään. Huono merkki sekin, "demokratiallemme".)

      Paul: "Sote-uudistus asettaa päättäjät, virkamiehet, asiantuntijat ja itse asiassa jokaisen meistä kasvokkain priorisoinnin kanssa. Edessämme on pakkopriorisoinnin välttämättömyys. Nyt ja seuraavina vuosina käytettävät rahavarat eivät kerta kaikkiaan riitä samanlaisiin sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin kuin tähän asti."

      Paul: "Valtiovarainministeriö on ilmoittanut, että alijäämä on korjattava vuoden 2026 loppuun mennessä eikä tätä aikarajaa eikä alijäämän budjetoitua määrää muuteta."

      (Näin tätä kehystetään. Ei vain "huomata", että "pakko" muodostuu täysin Orpon hallituksen ja talouselämämme päätöksistä, joihin ei ole Suomessa - EU:n kolmanneksi nettovelattomimmassa ja kahdessa vuodessa sata tuhatta maahanmuuttajaa saaneessa maassa - mitään muuta tarvetta kuin heidän oma, lyhytnäköinen ahneutensa.

      Jännä, että "liberaali" RKP:kin on tässä nyt niin täysillä mukana. Ehkä siellä on vain tehty tilanneanalyysi, että radikaalioikeistolainen, autoritäärinen populismi voittaa maailmanlaajuisesti, tekoäly tekee työt ja oligarkit eivät tulevaisuudessa tarvitse valtaosaa ihmiskunnasta yhtään mihinkään. "Pakko selvitä hinnalla millä hyvänsä, olla voittajien puolella"?)

    • Anonyymi

      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010025403.html

      HS: "THL: Korona­kuolemien määrä kasvaa todennäköisesti lähi­viikkoina"

      Yhteiskuntamoraali on Suomessa täysin kadoksissa, ainakin mitä tulee terveydenhuollon johtoon. Ihmisarvoa ei ole ja "asiantuntijaorganisaatiot" kieltäytyvät kategorisesti perustehtävistään kuten kansanterveystyöstä. Miten esimerkiksi THL kertoo, ettei aio tehdä koronan suhteen mitään (ellei sitä ulkoapäin siihen pakoteta)? Näin (artikkelista):

      ""Koronavirusinfektio on ottanut paikkansa syksyn hengitystieinfektioiden ja siten myös kuolemien aiheuttajana”, THL:n johtava asiantuntija Sirkka Goebeler kertoi tiedotteessa."

      Korona aiheuttaa suurta ylikuolleisuutta, elinajanodotteen laskua ja valtavan kokoluokan taloudellisia tappioita. Silti rokotteita ei jaeta ajantasaisesti, koronatilanteesta tiedoteta selkeästi eikä ilmahygienia-, lääkekehitys- ja hoitokehitystyötä tehdä. "Antaa olla vaan." Mika Salminen vaivautuu "arvovallallaan" kommentoimaan nuuskapusseja ja Hanna Nohynekin mukaan koronaan saa "luonnonsuojaa" sairastamalla koronaa (!?).

      Suomessa on tehohoitopaikkoja per kansalainen yli kymmenen kertaa vähemmän kuin Saksassa ja vähemmän kuin melkein kaikissa EU-maissa. Silti uutisoidaan, että "paikkoja riittää". Tämä pistää epäilemään, että koronan takia tehohoitopaikkoja tarvitsevia "priorisoidaan" (l. annetaan menehtyä) suurin joukoin. HS:n artikkelissa annetaankin ymmärtää, että koronaan kuolleiden mediaani-ikä on korkea. Kuinkas sattuikaan. Mitenkäs se potilaslain takaama yhdenvertaisuus, puhumatta ihmisoikeuksista?

      Kansanterveystyön veteraanit kuten professori Matti Jantunen ovat tilanteesta kerrassaan kauhuissaan. Jantunen on ansiokkaasti blogissaan (World according to Matti) - eläkkeeltä - pyrkinyt saatavilla olevan tiedon perusteella laskemaan koronan inhimillistä ja taloudellista taakkaa, kun muut eivät välitä. Minimi koronan välittömille kustannuksille Suomessa tähän asti? 15,7 MILJARDIA EUROA. Sen saa sitten kertoa vielä välillisillä kustannuksilla. Ei meillä ole tähän varaa, vuosi toisensa jälkeen.

      https://worldaccordingtomatti.blog/2023/11/24/tahanastisen-koronapandemian-hinta-terveys-talous/

      Tämä kaikki on hallituksen ja THL:n johdon harteilla ja paitsi, että ne eivät aio tehdä mitään niin Orpon hallitus aikoo rajusti leikata julkisesta terveydenhuollosta. Tämä on niin absurdin järjenvastaisen tuhoisaa toimintaa, että sanat loppuvat kesken. Jumala meitä varjelkoon.

      Ainoa rationaalinen linja olisi sijoittaa kansanterveystyöhön ja sote-palveluihin niihin aidosti tarvittavat resurssit. Lisäksi erityisesti koronaa tulisi aktiivisesti ehkäistä ja osallistua kansainvälisesti rokote- ja lääkekehitystyöhön jolla tämä vitsaus saadaan joko tukahdutettua tai muuten tehtyä vaarattomaksi.

    • Anonyymi

      YLE 2.12.2023:

      https://yle.fi/a/74-20062642

      Artikkelista:

      "Tässä ei riitä mitkään hoitajamitoitukset, vaan puhutaan siitä, että suomalaisten palvelutaso muuttuu. Tämä on saatu näyttämään siltä, että julkinen talous saadaan näillä toimilla kuntoon. Mutta en usko, että Suomen kansalaiset ovat valmiita tässä tahdissa ja tällä aikavälillä purkamaan hyvinvointivaltiota."

      Nyt siis puhutaan ihan suoraan hyvinvointivaltion purkamisesta. Ei uudistamisesta, ei sijoituksista, ei korjaamisesta, vaan purkamisesta. Tämä on vain ja ainoastaan poliittinen valinta ja silloinkin päätöksentekijät ovat vain Kokoomuksen, PS:n, RKP:n ja Kristillisten ylintä johtoa talouselämän ehkä muutaman sadan keskeisimmän omistajan ja johtajan juoksuhenkilöinä.

      Suomessa käytetään jo nyt pienempi osa BKT:sta julkiseen terveydenhuoltoon kuin useimmissa EU-maissa, sekä perus-, että erikoisterveydenhoito ovat kantokyvyltään pienempiä kuin useimmissa EU-maissa. Pohjoismainen terveydenhoito on ollut kansainvälisten oligarkkien hallussa olevan yksityisen terveysbisneksen piikki lihassa jo pitkän aikaa. Ei volyymiltään, mutta esimerkkinä, että hyviä tuloksia voi saada halvalla, tasa-arvoisesti ja julkisesti rahoitettuna. Nyt oma oikeistomme ja talouselämämme on näemmä tavalla tai toisella saatu tekemään likainen työ. Pirullista.

      Artikkelista:

      "Ministeriöt perustelevat kiireisiä toimia sillä, että julkinen talous on ajautumassa kriisiin."

      Kuten edellä mainittu, hallitus ja suomalaiset talousvaikuttajat käyttävät VM:ä kilpimiehinä, yrittäen välttää poliittisen ja muun (taloudellisen, ihmishengistä) vastuun. Tosiasia on kuitenkin se, että juuri Orpon hallitus (pandemiaoloissa ja sotataloudessa) ottaa 10 miljardia euroa velkaa rikkaimmista veronkevennyksiin. Se on se "kriisi" johon olemme "ajautumassa". Täysin moraalitonta, epäisänmaallista toimintaa.

      Artikkelista:

      "Päijät-Hämeen aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.) ihmettelee, miten alueellisen itsehallinnon yli kävellään, kun hyvinvointialueita ohjataan ministeriöistä käsin."

      Ja:

      "Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) pelkää, että palveluihin kohdistuvia päätöksiä tehdään liian nopeassa aikataulussa."

      Siis kaksi alueiden korkeaa Kokoomus-vaikuttajaa ei voi pääministeripuolueen edustajina ymmärtää oman puolueensa toimintaa. Ehkä alueilla tulisi siis pikimmin vetää johtopäätökset ja erota puolueesta joka Orpon johdolla ajaa näin tuhoisaa ja mieletöntä politiikkaa. Ryhtykää edes riippumattomiksi tai liittykää vaikka Vihreisiin (Vihreätkin on nykyään talouspolitiikassaan oikealla 20 vuoden takaisesta Kokoomuksesta).

      Ottakaa vastuuta ja olkaa se oppositio joka oikeastu puolustaa niitä oikeita ihmisiä ja olemassaolevia, toimivia rakenteita joita tämä koskee. Orpon/Purran radikaali oligarkistinen oikeistopopulismi ei ole näinä aikoina normaalia politiikkaa. Se on vähintään elitististä Orbanisaatiota, ellei Trumpin MAGA:n mahdollisesti päästessä uudelleen valtaan jotain vielä paljon synkempää ja pahempaa. Jotain mistä ei ehkä ole paluuta sukupolviin ja mikä vaatii lukemattomia ihmisuhreja ja -uhrauksia vallan ja rahan epäjumalien alttarilla.

      Asioista nyt vain on puhuttava niiden oikeilla nimillä, eikä normalisoitava uutisia jääkiekon, somen ja elämien biisien keskelle.

      • Anonyymi

        Edellä kirjoitin:

        "Tosiasia on kuitenkin se, että juuri Orpon hallitus (pandemiaoloissa ja sotataloudessa) ottaa 10 miljardia euroa velkaa rikkaimmista veronkevennyksiin."

        Kun tarkoitus oli kirjoittaa:

        "Tosiasia on kuitenkin se, että juuri Orpon hallitus (pandemiaoloissa ja sotataloudessa) ottaa 10 miljardia euroa velkaa RIKKAIMMISTON veronkevennyksiin."

        Ehkäpä autocorrect iski väliin, en tiedä. "Rikkaimmisto" on ehkä sellainen sana jota käytetään harvoin, olisinhan yhtä hyvin voinut käyttää sanaa "rikkaimpien". "Rikkaimmisto" on kuitenkin kirjallisempi ja sisällöltään mehevämmän osuvampi kuvaamaan uusfeodalismiin ja luokkayhteiskuntaan uhkaavasti valuvaa nykytilannettamme.


    • Anonyymi

      Terveydenhuollon priorisointi ei ole mukavaa potilaasta, jonka elämä ei ole, eikä ole ollut sellaista, mikä olisi kaikilta hyväksyttävää.
      Ja kuinka paljon siitä samanarvoisuudesta puhutaankaan julkisuudessa, hevon puppua.

      • Anonyymi

        Potilaslain mukaan kaikkia on kohdeltava samanarvoisina, kaikki ovat oikeutettuja hyvään hoitoon, syrjimättä vamman tai terveydentilan takia. Tässä ei ole poikkeuksia sen suhteen millaista elämää on viettänyt.

        https://stm.fi/potilaan-oikeudet

        https://www.laakariliitto.fi/laakarin-etiikka/laakari-ja-yhteiskunta/priorisointi-terveydenhuollossa/

        Käytännössä koska sote-uudistukseen ei sisällytetty työterveyshuoltoa tai niitä, joilla on varaa maksaa hoitovakuutuksista, näiden ja julkisen hoitoonpääsyssä ja saatavilla olevassa hoidossa on suuria, tuhlailevia eroja. Tätä kahden kerroksen järjestelmää on moitittu pitkään niin EU:n, OECD:n kuin THL:nkin toimesta. Silti asialle ei ole tehty mitään. Tämä on se räikein tämänhetkinen priorisointi, laajasti ottaen myös vähintään arveluttava potilaslain kannalta - puhumatta edes ihmisoikeuksista.

        Nykyhallitus on parastaikaa huonontamassa julkisen "hyvän hoidon" vaatimuksia tasolle joka ilmiselvästi uhkaa koko julkisen sektorin olemassaoloa. Joko niin, että hoitovakuutuksettomat tai työterveyshuollottomat jäävät "tasa-arvoisesti" hoidotta tai niin, että järjestelmä romahtaa resurssien puutteeseen.

        Koronan takia ja myötä yleinen elinajanodote on romahtanut. Samalla nuorten saamat diagnoosimäärät ovat jyrkässä nousussa ja eläkeikäisten kovassa laskussa. Ilmeisesti yhä käynnissä oleva koronapandemia verottaa kovasti kaikkien ikäluokkien terveyttä ja kun järjestelmä on tehty ylikuormittuvaksi, vanhimpien hoito jää jalkoihin. Koska ikä on osa terveydentilaa, senkään perusteella ei saisi potilaslain mukaan syrjiä. Luomalla keinotekoista niukkuutta vallanpitäjät ja osin lääkärit itsekin vallanpitäjinä saavat tekosyyn kävellä syrjimättömyyden yli ajaessa omia, lyhytnäköisiä, ideologisia, itsekkäitä, tarkoitusperiään.

        Tilanne on siihen vähänkään tutustuneille monella tapaa ilmeisen älytön. Hyviä selityksiä terveyskeskusjärjestelmän, laajan ympärivuorokautisen päivystyksen tms. purkamiselle ei ole - onhan Suomi lamakausista huolimatta vaurastunut viime vuosikymmeninä huomattavasti. Jäljelle jäävät siis vain huonot selitykset.

        Käsittämätöntä on myös se, että Suomessa on hyväksyttävää jättää ihmiset (käytännössä) lääkkeittä jos heillä ei ole siihen varaa. Monissa täysin meihin vertailukelpoisissa maissa mitään omavastuuosuutta ei ole ja omalääkärillekin pääsee maksutta. Lisäksi julkisen erikoissairaanhoidon kapasiteetti on muualla yleensä meihin verrattuna moninkertainen.

        On vaikea olla ajattelematta maassamme olevan syvää rakenteellista korruptiota kun samoilla resursseilla ei muka saada mitään aikaiseksi. Orpon hallitus toimii selkeästi talouseliittimme kannustamana vauhtisokeuden ja moraalittomuuden vallassa.

        Tämä oli tietenkin välittömästi nähtävissä yleisestikin (sota Euroopassa, korona, maailmanlaajuinen laitaoikeistopopulistinen uhka demokratian olemassaololle) vastuuttomassa hallituskumppanien valinnassa.

        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008808634.html

        IS:n artikkelista:

        "... kirjaustiedot tehdään lääkäriltä lääkärille, ei niinkään potilaiden itsensä luettavaksi, ja siksi kielenkäyttö ja sanavalinnat voivat olla potilaiden mielestä huvittavia tai hämmentäviäkin ... Jos tekstissä lukee asiallinen siististi pukeutunut rouva tai Sinolilta tuoksahtava mies, niin kyllä siitä toinen lääkäri heti saa kiinni tilanteesta."

        Yksittäisen potilaan tasolla potilaskertomusten kirjauksissa on vaikea sanoa mikä on "tilannetietoisuutta" ja mikä "asiatonta priorisointia". Itselläni on tiedossa useampi tuore tapaus jossa ajantasainen diagnoosi ja hoito - yhdessä tapauksessa myös elintärkeä (onneksi lopulta pelastui täpärästi) - on viivästynyt (tai uhannut jäädä saamatta) potilaan aiemman, olemassaolevan tilanteen takia. Tiedossani on myös tilanteita joissa potilaat saavat ulkomailta (onnenkaupalla) elintärkeää hoitoa jota Suomessa ei olisi edes annettu.

        Tämä kaikki pohdintani ei tarkoita, että kannattaa heittää hanskat tiskiin. Menneitten epäoikeudenmukaisuuksien taakkaa ei kannata raahata mukanaan siltä osin kuin se ei nykyisyyteen liity kun lähtee hakemaan palveluja ja apua julkiselta sektorilta. Yllättävissä tilanteissa ja akuuteissa tilanteissa se on tietenkin vaikeampaa mutta usein jonkinlainen (tahallisenkin joviaali, reipas, naiivin optimistinen) peräänantamaton hyväntuulisuus siivittää juljisen puolen hoitoonpääsyssä ja hoitoketjuissa eteenpäin.

        Moni terveydenhuollon ammattilainen ottaa yhdenvertaisuuden ja potilaan oikeudet tosissaan, etenkin kun siihen tilaisuus annetaan ja kohdataan heidätkin yksilöinä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4903
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4453
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2881
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      105
      1684
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe