Miksi kommunismi ei ole toiminut missään maassa?

"Jos sosiaalidemokraatit olisivat Suomessa vallalla riittävän kauan, voisimme mekin olla kohta osa Venäjää ja kommunistinen maa. Sitä sosiaalidemokraatit ajoivat 1900 luvun alkupuolellakin."

Sosiaalidemokratia on kompromissi markkinatalouden ja sosialismin välillä, joka petti työväenliikkeen, salli työvoiman myynnin ja omistuksen välisen ristiriidan ja teki sopimuksen pääomaluokan kanssa siten, että puolue (kapitalisti) päättää työläisten tukemisesta tulonsiirroilla markkinasuhdanteiden laskiessa, jotta työläiset pystyisivät elämään ilman työvoiman myymistä ja palaamaan riistävään alamaissuhteeseen työmarkkinoille hyväkuntoisena. Päätösvalta työstä oli pääoman omistajalla ja holhoavalla valtiolla eikä työläisellä itsellään. Sosiaalidemokratian periaate on universaalisuus, joka tarkoittaa sitä, että sen rahoittajat ja käyttäjät tulevat kaikista luokista. Luokkia ei haluttu poistaa. Sosiaalidemokratia sortui uusliberalismiin, joka vei pääoman ulkomaille ja siten valtio menetti hyvinvointipalvelujen rahoituspohjan. Työläiset joutuvat nyt myymään työvoimaansa pysyäkseen hengissä pääoman ehdoilla, työnantajan asenteiden ja mielivallan ja kansainvälisen kilpailun ehdoilla. Uusliberalismissa työläinen pärjää parhaiten, jos hän kykenee hankkimaan uuden koulutuksen koko ajan uudelleen ja muuttamaan ympäri maailmaa pääoman perässä. Tosiasiassa siihen pystyy vain korkeasti koulutettu asiantuntijajoukko ja loppuosa kansaa muodostuukin ryysyköyhälistöksi, prekariaatiksi. Uusliberalismissa prekariaatti ei pysty järjestäytymään, koska ihmiset ovat irrallaan ja syrjäytyneitä toisistaan. Uusliberalismissa työväenliike on siis siis teollista yhteiskuntaa toivottomammassa asemassa.

"Esim. oliivinviljelijät ovat kai menestyksekkäästi harjoittaneet jonkinlaista kommunismia eri puolila palloa."

Kommunismi ei ole näpertelyä vaan lopullinen tulos siitä, että työvoiman myymisen ja omistamisen ristiriita on ohi.

"Varmaan samasta syystä, että oikieston jäljiltä ei ole koskaan jäänyt jälkeen mitän hyvää. Pelkkää velkaa, eriarvoisuutta, ankeutta työttömyyttä ja kurjuutta."

Eli kommunismi on ollut oikeistolaista (oikeisto tavoittelee vapautta tai turvallisuutta tasa-arvon kustannuksella. Vasemmisto tavoittelee tasa-arvoa vapauden tai turvallisuuden kustannuksella).

"Kukahan se on suomalaisiakin parhaillaan orjuuttamassa? Kapitalististen maiden hyvinvointi on sosialistien ansiota. Diktatuurin rinnastaminen sosialismiin on tahallista väärintulkintaa, vastakkainasettelua ja valehtelua."

Sosialismi on todella diktaattorien kaappaama ideologia. Se hyvinvointi on petos marxismia vastaan, vastoin työläisen todellista luonnetta oman työnsä luojana, valtion holhoamista ja nyt se hyvinvointi onkin joutunut konkurssiin uusliberalistisen markkinatalouden takia. Sosiaalidemokratia on ohi eikä heidän pitäisi kutsua itseään sosialisteiksi. Sosiaalidemokratian oikea nimi on "luokkamarkkinat".

Vierailija kirjoitti:

Kokoomuslaiset eivät myönnä että monikultturi ei toimi,hävetkää

Monikulttuurisuus on tarkoitettu uusliberalismin kriisin ratkaisuksi, jossa valtio saa rahoituspohjaa sosiaalidemokraattisille palveluille muilta kuin yrityksiltä. Yritykset lähtivät ulkomaille. Suomalaiset ovat ryysyköyhälistöä eikä valtio pysty (ei rahaa eikä aikaa) kuntouttamaan ryysyköyhälistöä takaisin työmarkkinoille. Sen sijaan valtio haluaa tuoda jo työkuntoista ja korkeasti koulutettua työvoimaa, joka riistää työn suomalaisilta ja tyydyttää jäljelle jääneiden yritysten riistosuhteen työläisten myymän työvoiman muodossa. Se seikka, että valtio tuo KOULUTTAMATONTA ryysyköyhälistöä ulkomailta Suomeen, on humanitaarinen veruke, jossa valtio on menettänyt pallon.

"Maailman tuhoisin ideologia, yli 100 miljoonaa uhria.

Siksi punaliput ja tähdet on Euroopan maissa kielletty."

Kommunismi ei ole tuhoisa ideologia. Se koskee ihmiskunnan tärkeintä ongelmaa, luokkataistelua, mutta sortui itse kapitalismiin ja petti kommunismin ideat. Siksi onkin palattu uusliberalistiseen markkinatalouteen, jossa punaliput on korvattu oman yrityksen puolesta puhuvilla kapitalisteilla, ja jossa köyhälistön olemassaolo kielletään. Yrittäminen on luokkasotaa työväenluokkaa vastaan, jossa pääoman omistaja tekee tietämättään väkivaltaa omistamatonta luokkaa vastaan. Luokkasota ilmenee paitsi aseellisena vallankumouksena että porvariston tekemänä ylpeänä ja ylimielisenä alistamisena työväenluokkaa vastaan. Sosialismi on tarkoitettu luokkasodan lopettamiseksi. Sitä kommunisti tarkoittaa.

"Näkee tuon ideologian haamun nykyisissä punavihreissä, jotka eivät kunnioita muiden mielipietiä ja heille on vain yksi totuus.

Niin, lastensuojelutyöntekijät ovat ehdottomia kuin Stalin, ja edustavat hoiva-alaa niin kuin sosiaalidemokraatti. Heille tottelu on lapsen etua jaNiin, lastensuojelutyöntekijät ovat ehdottomia kuin Stalin, ja edustavat hoiva-alaa niin kuin sosiaalidemokraatti. Heille tottelu on lapsen etua ja lalakia tärkeämpää. Johtuuko se sosiaalidemokratian romahduksesta ja puolustuskannasta

11

585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Koska se on vajonnut aina siihen diktatuuriin. Liekö missään edes aitoa kommunismia vielä ollutkaan, vaan diktatuuri piilotettu vain nimelliseen kommunismiin."

      "Kommunismin tyyppinen kansan elinolojen kurjistaminen ei onnistu ilman tiukasti suljettuja rajoja, väkivaltaa ja diktatuuria. Erityisesti kommunismissa on aina käytännössä pieni etuoikeutettu puolueaktivistien joukko, paljon räikeämpi erottolu rikkaan ja köyhän välillä kuin yhdessäkään kapitalismisessa toteutuksessa."

      "Koska se on vajonnut aina siihen diktatuuriin. Liekö missään edes aitoa kommunismia vielä ollutkaan, vaan diktatuuri piilotettu vain nimelliseen kommunismiin."

      "Kommunismin tyyppinen kansan elinolojen kurjistaminen ei onnistu ilman tiukasti suljettuja rajoja, väkivaltaa ja diktatuuria. Erityisesti kommunismissa on aina käytännössä pieni etuoikeutettu puolueaktivistien joukko, paljon räikeämpi erottolu rikkaan ja köyhän välillä kuin yhdessäkään kapitalismisessa toteutuksessa."

      Elinolojen kurjistaminen ja tiukasti suljetut rajat, väkivalta ja diktatuuri ei tehty kommunismin toteuttamiseksi. Se tehtiin kapitalismin toteuttamiseksi kommunismin verukkeella. Sen takia kommunismi sisältääkin idean pääoman omistusoikeuden kieltämisestä ja se tarkoittaa myös poliittista ja kulttuurista ja sosiaalista pääomaa. Tasa-arvon takaamiseksi on oltava poliittinen parlamentti, jossa pääomasta päätetään demokraattisesti. 

      "Yksi kommunismin valhe on, ettei Jumalaa ole.

      Pohjois-Korea on kristittyjen vainoamisessa maailman ykkösmaa."

      Ei olekaan, mutta se ei tarkoita vainoamista (symbolista kapitalismia). Jos uskovainen tulee kansanparlamenttiin keskustelemaan tuotannon ja kulttuurin teosta, niin hän joutuu vastaamaan dogmistaan. Toisaalta hän ei voi myöskään velvoittaa toisia toteuttamaan asioita, joita hän perustelee dogmilla. Uskonnolle on keskeistä asioiden ottaminen tunnon asiana, kyseenalaistamatta, totunnaisesti. Sosialismissa uskonnollinen ihminen voi tehdä niin itsekseen ja toisaalta voi ehkä joutua tunnustamaan, että dogmaa ei tarvitakaan. 

      "Pohjois-Koreasta ei juurikaan kuulu soraääniä, eli kansalaiset ovat tyytyväisiä."

      "Kyllä, siellä kansa suorastaan jumaloi johtajiaan. Jopa iäkkäät armeijan päälliköt taputtavat haltioissaan minuuttikaupalla pidetylle johtajalleen kasvot hymyssä."

      Pohjois-Korea on toisaalta vapaa ulkomaailman paineilta. Se on yksi syy vahvoihin dogmiin, kulttiin ja symboliseen väkivaltaan. Silti täydellinen pakonomainen kontrolli ja symbolinen väkivalta on kapitalismia.

      "Inkavaltio oli toimiva kommunistinen kuningaskunta. Bysantti oli puolikommunistinen valtio (Leipää ja sirkushuvia).

      "Ilmeisesti pelasivat, kun ei ollut kirjoitettua pakkoideologiaa, vaan homma meni luonnostaan. Hurmahenget pakkodiktatuurillaan pilaavat talousjärjestelmän kuin talousjärjestelmän."

      Kommunismi ei saakaan perustua hurmokseen vaan järkeen vetoavaan perusteluun. Inkavaltiossa saattoi olla jaettu omistusoikeus tuotantovälineistä eikä lisäarvon myyntiin perustuvaa riistoa, mutta siellä oli silti symbolinen kapitalismi.  Se tarkoittaa sitä, että ihmisiltä kiellettiin pääoman hallinta kaikissa asioissa toisella tavalla. He eivät olleet vapaita itsetoteutukseen ja oman elämänsä hallintaan. Ihmiset olivat muurahaisia kuningattaren hivessä, joka vastasi käytännössä työläisten elämästä ja kuolemasta. Eivät työläiset itse (sosialismi). Bysantin leipä ja sirkushuvi oli myös hierarkinen.

    • "Systeemi on kankea ja kannustimet puuttuvat.

      Lisäksi johtoon nousee väärää porukkaa. Johtajat haluavat enemmän kuin muilla on, ja hankkivat virkamiehiksi lojaaleja tyyppejä."

      Sosialismi ei ole hallintotapa eikä tuottavuutta vaan omistusoikeuden siirtämistä työläisille itselleen. Sitä ei voi edustaa johto. Se lopettaa riiston, eli sen kun porvari myy tuon tuotteet voitolla, johon työntekijöillä ei ole oikeutta ja työntekijät myyvät työvoimaansa tullakseen toimeen. Se on työvoiman myymisen ja omistamisen välinen ristiriita. Vallankumouksen tehneet hallinnot ovat kankeita keskusjohdon vuoksi. Kommunismin määritelmä ei ole keskusjohtoinen hallinto.

      Kannustimien puute taas on väärä väite. Neuvostoliitossa ideaaliin uskoneet työläiset tekivät töitä riemulla valtion kassaan. Kannustimien puute viittaa sosiaalidemokraattiseen kompromissiin, jossa tulonsiirtoja tehdään siksi, että työläinen palaisi työkykyisenä työmarkkinoille omasta tai markkinoiden syystä sieltä poistuttuaan. Yksilöä ei voi syyttää kapitalismin rakennemuutoksista, mutta häntä voitiin tukea niitä vastaan. Se oli sosiaalidemokratian ajatus. Toisaalta haluttomuus hakea työtä voi johtua symbolisesta väkivallasta. Marxin mukaan työ on ihmisen oman olemuksen täyttymys, koska hän luo elämänsä työllään. Jos työ onkin pakottavaa tai jos ihmistä kiinnostaa jokin muu, kuten politiikka tai taide, niin hän voi vastustaa työntekoa. Symbolisen väkivallan mukaan kapitalismi toteutuu myös silloin, jos yhteiskunta tekee työstä ainoan itsetoteutuksen muodon. Sosialismissahan on kansalaispalkka, joka tarkoittaa sitä, ettei työtä ole pakko myydä selvitäkseen hengissä. Silloin ihminen on todella vapaa toteuttamaan itseään. Jos yhteiskunta tarvitsee jotain työtä, ihminen tekee sitä omasta valinnastaan yhteiseksi hyväksi.

      Johtoon nouseva väärä porukka on sosialisminvastaista. Johtoa ei pitäisikään olla. Yksimielisessä suorassa demokratiassa tuotannosta ja symbolisesta kulttuurista sovitaan, eikä minkään vääränlaisen tyypin väärät ideat määrää muita. Lojaalit tukijat ovat symbolista kapitalismia.

      "Jos yrittämisestä ei palkita, tai ahkera ja laiska saa saman korvauksen, ei tule toimimaan."

      "Meinaat että kapitalisimissa ahkera siirtotyöläinen, vaikka marjanpoimija, palkitaan? Kapitalismissa köyhä pysyy köyhänä. Ihan samalla todennäköisyydellä rikastuu kuin kommunismissa päätyy puolueen silmäätekeväksi."

      Työllä rikastuminen on mahdollista jos ammattiyhdistykset saavat juridista valtaa. Muutoin rikkaus peritään tai saadaan satumaisella onnella."

      "Kapitalismissa enemmän marjoja poiminut saa isomman korvauksen, kommunismissa molemmat saavat saman marjojen määrästä riippumatta. Kyllä sitä saa hyvän tulotason ilman kultalusikoitakin, siihen pitää vaan tähdätä hyvissä ajoin, ihan aloittaen ammatin valinnasta ja mitä siihen vaaditaan. Toki kaikki eivät ole yhtä välkkyjä joten ei mahdollista."

      Tässä kapitalistin kommentissa on ongelmana mielivaltainen leimaaminen, "köyhyys on omaa syytä tai luonnonlaki". Hän päättää, kuka on ahkera ja laiska, välkky tai tyhmä. Tärkeintä on päätöksentekoon osallistuminen eikä se, että kuinka hyvät kyvyt joku omaa. Tuohan asettaa ihmiset luokkiin symbolisen pääoman mukaan.

      Ammattiliitot eivät korjaa kommunismin diktatuuria tai kapitalismin köyhyyttä. Kyse ei ole siitä, että kuka palkitaan tai kuka päättää toisten puolesta.

    • "Hyvä idea, mutta jätkät pilaa aina. Kuten sanonta kuuluu. On vain niin ihmisluonnon vastainen järjestelmä, ettei voi käytännössä toimia."

      Etkö sinä ole ihminen niin kuin jätkät, jos olet heidän kanssaan eri mieltä? Sosialismissa sinulle tulee antaa oikeus haastaa jätkät.  Sosialismi on tarkoitettu sen ratkaisemiseksi, että miksi kaikki seuraavat jätkiä ja väärintunnistavat tai vieraantuvat (Marx) luokkaeduistaan ja kokevat sen omaksi tai muiden vioiksi tai luonnonlaiksi, että jotkut vievät oikeudet. 

      "Eihän kommunismissa teoriassa ole mitään vikaa, ihminen sen vaan pilaa."

      Kyllähän ihmisen pilaaminen on selitetty hyvässä teoriassa. Teoriahan koskee ihmisen luomaa kulttuuria. Marxistinen teoria on tapaillut sitä, miten kapitalismi syntyy myös muussa kuin taloudellisessa mielessä, mutta kukaan ei ole käsitellyt sitä, miten vallankumous arvostelee itseään ja sortuu kapitalismiin, asiaan, josta se yrittää päästä eroon.

      "Vierailija kirjoitti:
      Kommunismi riistää ihmiseltä oikeudet työnsä hedelmiin. Ei paljon nappaa painaa duunia ja keksiä uutta teknologiaa kun joku mursuviiksinen Josef vie työn hedelmät. "

      Kapitalismi riistää ihmiseltä oikeudet työnsä hedelmiin, koska kapitalisti myy tuon tuotteita lisäarvolla. Työläinen saa palkan ainoastaan työstä eikä saa edes päättää työnsä sisältöä tai päättymistä. Kommunismissa työläisen ei tarvitse myydä työvoimaansa kansalaispalkan takia. Sen sijaan työläinen hakeutuu itseään kiinnostaviin asioihin ja osallistuu yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mitään Josefia ei kommunismissa ole eikä tule. Siinä vaiheessa, kun päätökset eivät ole yksimielisiä, pitää tehdä uusi vallankumous. 

      Vierailija kirjoitti:
      Kommunismi kaatuu samaan ihmisluontoa vastaan sotivaan mahdottomuuteen kuin sosialismikin.

      Jugoslavialainen viikkolehti Osmica on kertonut lukijoilleen, mitkä olivat sosialismin kuusi ihmettä:
      1. Työttömyyttä ei ole, mutta kukaan ei tee työtä.
      2. Kukaan ei tee työtä, mutta kaikki saavat palkkaa.
      3. Kaikki saavat palkkaa, mutta sillä ei voi ostaa mitään.
      4. Mitään ei voi ostaa, mutta kaikki omistavat kaiken.
      5. Kaikki omistavat kaiken, mutta jokainen on tyytymätön.
      6. Jokainen on tyytymätön, mutta vaaleissa kaikki kannattavat järjestelmää.



      1 Jos kukaan ei tee työtä, se johtuu sosiaalidemokratiasta, joka vieraannuttaa työläisen työstä estämällä häntä määrittelemästä työn sisältöä. Se ei ole kommunismista työvälineiden omistamista. Kyse on siitä, että työvälineet omistamalla voi toteuttaa itseään. Ihminen ei ole luonnostaan laiska, tyhmä, itsekäs, outo, pätevä, kaunis tai mitään muutakaan mustavalkoista, jonka sinä yksin päätät.

      2. Koska ihminen tekee muuta työtä kuin mitä sinä määräät, hän ei ole toimeton tai hyödytön. Saamme palkkaa muussa muodossa kuin perustoimeentulona, jolloin voimme hakeutua asioihin, jotka kiinnostavat meitä tai asioihin, joita yhdessä päätettäessä tarvitaan

      3. Ostaminen ei olekaan sama kuin itsensä toteuttaminen. Se on enemmän moraalista, tunteellista eikä sitä voi massatuottaa oligarkin toimesta. Mitä muuta tarvitsen kuin itseäni kiinnostavia asioita tai asioita, joita tarvitsen työni tekemiseen? 

      4. Ihminen ei ole luonnostaan pateettinen vaan minut tekee sellaiseksi työ, jota minun pakko tehdä, ihmiset, jotka pakottavat minua ja asiat, joita en voi saada. Omistaminen ei ole pelkkää tavaraa vaan myös osallistumista talouden ja yhteiskunnan ohjaukseen, jolloin en koskaan ole voimaton. Lisäksi omistaminen vihjaa toisten estämistä ja ulossulkemista, jotta he eivät varasta omaisuuttani. Sehän on epäsosiaalista ja estää sopimista

      5. Tyytymättömyys ei johdu vain tavaran puutteesta. 

      6. Kansanparlamentissa ei estetä tyytymättömyyttä aiheuttavien ongelmien käsittelyä

    • "Miksi kommunismi ei ole toiminut ikinä missään maassa?"



      Koska maat eivät ole olleet kommunistisia. On eri asia väittää (de jure) olevansa kommunisti kuin olla sitä (de facto).

      "Kiina on toki kommunistinen maa hallinnoltaan,"

      Kiina ei ole hallinnoltaan kommunistinen. Oligarkit kutsuvat itseään kommunisteiksi, koska he matkivat teoriaa ja ovat korvanneet kapitalistiset oligarkit. Kommunismi on teorian mukaan sosialismin lopputulos, valmis tulos eikä sitä voi olla vaiheessa. Olisi tarpeen ensin määritellä kommunismi. 



      "mutta sen talousjärjestelmä on kapitalistinen."



      Kommunismia tai edes sosialismia ei voi olla erikseen hallinnossa ja talousjärjestelmässä. Kiinan hallinto on kapitalistinen. 



      "Neuvostoliitto hajosi, ja kaikki itäblokin maat hylkäsivät välittömästi kommunismin."



      Sitä ei koskaan ollutkaan. Neuvostoliiton vallankumous oli väkivaltainen, joka on kapitalismia. Sosialismi vihjaa pääoman jakoon eikä keskittymiseen. Bolshevikit tuhosivat lopulta Trotskyn ja Stalin loi kapitalistisen diktatuurin. 
      Poliittisessa kompassissa on kaksi akselia vasemmisto - oikeisto ja libertaari - autoritaarinen. Kommunistiset valtiot ovat vasemmistoautoritaarisia ja markkinakapitalismi on oikeistoliberaali. Läntinen demokratia on lievästi oikeistoautoritaarista. Anarkismi on vasemmistoliberaalia. 

      Avoin marxismi on markkinoiden vastaisuuden paras idea. Se kieltää vulgaarin marxismin, jossa kulttuurin uskotaan syntyvän rakenteista, talousjärjestelmässä ja jossa vain tuotantovälineiden hallinta on pääomaa ja luokka perustuu yksinomaan muka työvoiman myymisen hengissä selviämiseksi ja pääoman omistamisen ristiriitaan. Sen lisäksi pääomaa on symbolinen, sosiaalinen ja kulttuurinen pääoma (Pierre Bourdieu), jossa ihmisten omalla valinnalla ja vuorovaikutuksella on merkitystä luokkasuhteiden muotoutumiseen. Sitä ei voi toteuttaa väkivalloin, kuten mitään ideaa ei voi toteuttaa pakottamalla ja ilman yksimielistä suunnitelmaa.



      Sosialismi tarvitsee suoran demokratian järjestelmän ideoiden toteuttamiseksi. Päätökset pitää olla yksimielisiä. Tämä on liberaalivasemmistolainen ajatus, koska se edellyttää tasa-arvoa symbolisessa pääomassa. Politiikka luo sosialismin (yhteisen omistusoikeuden pääomista). Valtio tai proletariaatin diktatuuri ei ole sosialismia. On kyettävä todistamaan, että miksi oman yrityksen etua epätoivoisesti ajavat ja sen nimissä tekosyitä keksivät porvarit ovat väärässä. 


      "Pohjois-Korea on maailman pahin diktatuuri."

      Pohjois-Koreassa diktaattori kannattaa markkinoiden korvaamista valtiolla. Valtio on kapitalisti ja hän johtaa valtiota. Hän luulee olevansa kommunisti, koska hän on markkinoita vastaan. Markkinat ovat kapitalistisia, koska niissä pääoman omistaja on diktaattori.

      "Venezuelassa on maailman suurimmat öljyvarat, silti maa on romahduksen partaalla."

      Kommunismin määritelmä ei ole vauras talous. 

      Vierailija kirjoitti:
      Oli kommunismi tai kapitalismi... ääri-ilmiöinä kumpikin on paha, mutta kun sekoitetaan pakkaa, niin yhteisesti sopimalla saadaan aikaan hyvä yhteiskunta. Tärkeintä on demokratia ja vapaus valita puolensa.  Jotkut on vasemmalla, jotkut oikealla, mutta vallanpitäjät täytyy valita demokraattisesti. Ja ilmeisesti vanhempi polvi venäjällä jäi kaipaamaan kommunismia. Ehkä ongelma on ollut johtajat ja ei ideologia. Ja jostain syystä kommunisteilla on ollut aina halu kontrolloida kansaa ja tukahduttaa poikkeavat mielipiteet. Ja sitten on ollut suuruudenhulluja tavotteita ja huonoja ideoita. Esim. Kiinan yhden lapsen politiikka - nyt ovat tajunneet, että se oli todella huono juttu. Yhden puolueen järjestelmät eivät oikein toimi... Ja no, eivät välttämättä kahden puolueenkaan...

      Ne eivät ole ääri-ilmiöitä. Kapitalismi tai luokkataistelu on ihmiskunnan luonnollinen olotila kenties siitä lähtien, kun metsästäjä-keräilijöistä vaihdettiin maatalouteen. 

      Kommunismi on siihen suunnattu ratkaisu. 

      Kommunismi on sortunut siihen, mitä se yrittää korjata. Sen ratkaisu on yhdessä sopiminen, suora demokratia, kansanparlamentti, tasa-arvo symbolisessa ja sosiaalisessa mielessä taloudellisen tasa-arvon (omistusoikeuden jako) lisäksi. Kommunisteilla ei ollut aina halua kontrolloida kansaa ja tukahduttaa poikkeavat mielipiteet. Leon Trotsky ja Marx olivat eri mieltä. Auktoriteetti ja hierarkia kuuluvat kulttuuriin. Niistä kamppaillaan ja se kamppailu johtaa toisten alistamiseen oman voiton turvaamiseksi. Yhdessä sopiminen sosialismissa korvaa kamppailun hegemoniasta, ylivallasta. Kommunismi ei ole välttämättä yhden puolueen järjestelmä. Sillä on juuret proletariaatin diktatuurissa, jonka oletettiin olevan tarpeen porvariston diktatuurin kumoamiseksi. Toisaalta sillä on symbolinen merkitys, jossa luokkataistelun ideat piti kouluttaa ja hallita pois väestön mielestä. Niin mitään ideaa ei kuitenkaan kehitetä vaan siinä pitää käydä avointa vuoropuhelua, joka perustuu todisteisiin niin kuin tieteellinen väittely.

    • Näkee tuon ideologian haamun nykyisissä punavihreissä, jotka eivät kunnioita muiden mielipietiä ja heille on vain yksi totuus.

      Niin, lastensuojelutyöntekijät ovat ehdottomia kuin Stalin, ja edustavat hoiva-alaa niin kuin sosiaalidemokraatti. Heille tottelu on lapsen etua ja lakia tärkeämpää. Johtuuko se sosiaalidemokratian romahduksesta ja puolustuskannasta. Toisaalta sosiaalityöntekijät kuuluvat uuteen ylikansalliseen eliittiin, korkeakoulututkinto ja valtion virkamies. He alistavat suomalaisia perheitä niin kuin me olisimme ryysyköyhälistöä, joka saa syyttää tilastaan itseään ja jolta lasta pitää suojella eristämällä ja lapsen aseman takaamiseksi tulevassa uusliberalistisessa työelämässä erossa perheensä haitalliselta vaikutukselta.

      "Pohjois-Koreasta ei juurikaan kuulu soraääniä, eli kansalaiset ovat tyytyväisiä.

      Pohjois-Korea on maailman pahin diktatuuri."

      Pohjois-Koreassa diktaattori kannattaa markkinoiden korvaamista valtiolla. Valtio on kapitalisti ja hän johtaa valtiota. Hän luulee olevansa kommunisti, koska hän on markkinoita vastaan. Markkinat ovat kapitalistisia, koska niissä pääoman omistaja on diktaattori.

      "Kyllä, siellä kansa suorastaan jumaloi johtajiaan. Jopa iäkkäät armeijan päälliköt taputtavat haltioissaan minuuttikaupalla pidetylle johtajalleen kasvot hymyssä."

      Pohjois-Korea on toisaalta vapaa ulkomaailman paineilta. Se on yksi syy vahvoihin dogmiin, kulttiin ja symboliseen väkivaltaan. Silti täydellinen pakonomainen kontrolli ja symbolinen väkivalta on kapitalismia.

    • "Eihän kommunismissa teoriassa ole mitään vikaa, ihminen sen vaan pilaa."

      Kyllähän ihmisen pilaaminen on selitetty hyvässä teoriassa. Teoriahan koskee ihmisen luomaa kulttuuria. Marxistinen teoria on tapaillut sitä, miten kapitalismi syntyy myös muussa kuin taloudellisessa mielessä, mutta kukaan ei ole käsitellyt sitä, miten vallankumous arvostelee itseään ja sortuu kapitalismiin, asiaan, josta se yrittää päästä eroon. Tosin Lenin kommentoi jotain siitä, miten vallankumoukset eivät ole koskaan johtaneet haluttuun lopputulokseen.

    • Anonyymi

      Kommunismi toimii ainakin P-Koreassa aivan hyvin.

      • täydellinen pakonomainen kontrolli ja symbolinen väkivalta on kapitalismia.


    • Anonyymi

      Neuvostoliitto ei romahtanut ulkopuolisten syiden takia. Neuvostoliittoa ei pystynyt kaatamaan edes AmeriKKKa tai CIA. Neuvostoliiton romahtamiseen tarvittiin mittavien sisäistenkriisien sarja! Toisaalta, Korean Demokraattinen Kansantasavalta on pärjännyt verrattaen hyvin vaikka imperialistiset vallat AmeriKKKan johdolla ovat sortaneet Koreaa alusta asti! Fidel Castro vapautti Kuuban ulkomaalaisilta miehittäjiltä ja heillä on mennyt hyvin (vaikka AmeriKKKa on katkerana koittanut kaikin puolin estää heidän taloudellista kasvuaan).

      Suosittelen että kaikki lukevat Marxismin perusteet ennen kuin arvostelevat sitä. Tietoa on saatavilla kirjastoista ja netistä. Tässä on hyvä osoite: https://www.marxists.org/suomi/marx-engels/1848/kommunistisen-puolueen-manifesti/index.htm

      Kapitalismi ennen pitkää johtaa täydelliseen tuhoon! Miten luonto kestää jatkuvaa kulutusta? Miksi hyvinvointi ja elintaso LASKEE jatkuvasti lännessä (josta kapitalismi alkoi!!)?

      • Anonyymi

        "Neuvostoliitto ei romahtanut ulkopuolisten syiden takia."

        Oletko lukenut "lännen salainen sota neuvostoliittoa vastaan" -kirjan?


    • Anonyymi

      Siksi, koska se on vielä niin nuori ideologia, ettei sitä ole päästy vielä kehittämään niin pitkälle, että se todella saataisi toimimaan järkevästi.
      Luultavasti pitäisi pitää huolta siitä, että fanaatikot pidetään kurissa, jotka haluavat kaikki kommunismin alle, eikä toisinajattelijoita suvaita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4453
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4040
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2720
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1643
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1571
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe