Kilju ohjeita

Anonyymi-ap

Yleiset kilju-ohjeet
Näissä ohjeissa selitetään kiljun valmistus pääpiireteissään, sekä karvalakkimallin valmistus.


Tarvikkeet: Tarvitset ainakin:
Käymisastia, johon kansi: (tässä tapauksessa 10L sankko, voidaan myös soveltaa, mutta raaka-ainemäärät huomioitava)
Hiivaa: 2 palaa leivontahiivaa, tai 25g kuivahiivaa. Myös ns. "Super Hiivaa" voidaan käyttää, jolloin noin 1/2 pussia hiivaa ja hiivaravinteita
Sokeria: n. 2kg, mieluiten glukoosia, tai taloussokeria

Seuraavat välineet eivät ole pakollisia, mutta ne helpottavat ja parantavat lopputulosta
Vesilukko: myydään suurissa vähittäistavarakaupoissa ja kotiviinin erikoisliikkeissä (hinta noin 1-2€)
Lappo: myydään yleiskaupoissa/rautakaupoissa, kuten K-Rauta, Tarjoustalo, Halpahalli

Valmistaminen:

Päivä 1.
1. Ota 10L vetoinen käymisastia, laske sinne hanasta 8L kädenlämpöistä,- eli n. 38°C vettä
2. Lisää veden sekaan sokeri sekoittaen
3. Odota, että vesi on noin 30-34 asteista (palahiiva kuolee 36 asteessa, kuivahiiva kestää 42 astetta, mutta 45 sekin kuolee varmasti)
4. Lisää astiaan hiivat, sekoita
5. Tee astian kanteen yksi reikä, halkaisijaltaan noin 1,5cm (Jos tätä kohtaa ei tehdä, käymisastian sisällä muodostuu noin 80L hiilidioksidia ja muita kaasuja ja astia räjähtää paineen seurauksena) älä tee liian suurta reikää; käyminen on an-aerobinen prosessi, joten liika hapen määrä astian sisällä aiheuttaa etikoitumisen ja kiljun pilaantumisen.
Jos sinulla on vesilukko, kiinnitä se tähän reikään, tiivistä vesilukon ja kannen reijän välinen alue kuuma,- tai pikaliimalla. Kaada vesilukko noin puolilleen vettä.

Nyt odotellaan 7-12 päivää (jos käytit Super Hiivaa, niin 3-7 päivää)
Tällä ajalla voi vaikka kerätä kavereistaan porukan nauttimaan kiljua, sitä päivää varten, kun se valmistuu :).

Päivä 7-12 (tai 3-7).
1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukosta ei enään pulputa, kuin pari satunnaista kuplaa minuutissa, tai kannen avattuasi neste on kirkasta ja ei vaahtoa
2. Ota suuri lusikka/kauha, sekä pulloja tai laseja joihin haluat annostella valmiin kiljun
3. Ota lusikalla/kauhalla hyvin varovasti kiljua aluksi pinnasta, sitten keskiväliltä, mutta kun nestettä on enään noin 3cm pohjan korkeudesta, niin et ennään koske siihen, koska se on hiivasakkaa, joka pilaa kiljun maun.
Jos sinulla on lappo:nosta astia varovasti korkeammalle, kuin pullo/lasi mihin aijot kiljun siirtää. Pistä lapon pää astiassa olevan kiljun pinnalle, ota pullo/lasi valmiiksi viereesi, imaise voimakkaasti lapon päästä. Kun teet näin, kiljun pitäisi imeytyä lappoon ja sitten sitten siirrät nopeasti lapon pään pulloon/lasiin. Kiljua alkaa siirtyä nopeasti lapon välillä . Varo ettei käymisastiassa oleva pää missään vaiheessa mene liian lähelle (noin 3cm) lähelle pohjaa, koska muuten sakka sekoittuu kiljun ja joudut odottamaan sen tasaantumista tuskallisen hitaat 5-7 tuntia :S.


Tällä ohjeella saat itsellesi n. 8L kiljua. Tämän kiljun kirkkaus on parhaimmillaan luokkaa 5/10 (kelvollinen)



Appelsiini-kilju

Kylän kaupassa kauppias on yllättäen huomannut suuren muutoksen nuorten tekemiin ostoksiin. Enään nuorukaiset eivät osta itselleen olutta, tai hae sitä nuoremmille tovereilleen. "Jokin tässä mättää, pojathan ovat kuitenkin joka perjantai ryyppäämässä kylillä ja hoipertelevat humalaisina".
Kauppias on tehnyt myös toisen huomion: appelsiinimehun kulutus on lisääntynyt räjähdysmäisesti samaan tahtiin, kuin oluen ja siiderin myynti pudonnut lähes nolliin. Kyseessä on salakavala kiljulajike: Appelsiinikilju

8L appelsiinikiljua

Tarvikkeet:
10L vetoinen sankko, johon kansi.
5L appelsiinituoremehua
lappo


Päivä 1.
1. Pistä 5 kpl yhden litran appelsiinituoremehuja pakastimeen, tai vaihtoehtoisesti ulos jäätymään, jos on talvi.


Päivä 3-5.
1. Appelsiinimehut ovat nyt jäätyneet. Väliä ei ole sillä, sulatetaanko mehut nyt. Jäädyttämisen ideana on, että deaktivoidaan mehussa olevat säilöntäaineet, jotka hidastavat käymistä
2. Mehu "kalikat" laitetaan sankkoon, niiden lisäksi sankkoon lasketaan myös n. 4L vettä.
3. Kanteen tehdään 1,5cm halkaisijan reikä, sitten se kiinnitetään sankkoon
4. Nyt sankon annetaan olla käymässä; tässä kiljulajikkeessa käymisen hoitavat erilaiset bakteerit. Sokerina toimii appelsiinimehun oma hedelmäsokeri (frukoosi)

Päivä 10-15
1. Appelsiinikilju on nyt valmista.
2. Otetaan lappo, jolla lapotaan appelsiinikilju esim. 5 kpl 2L pulloon. Varotaan pohjalla olevaan sakkaa lapottaessa.

7

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Viikinki-sima (Sahtimies92:en resepti)


      Tarvitset:
      10L käymisastian kannella
      Vesilukon
      500g sokeria
      500g fariinisokeria
      500g rusinoita
      500g sitruunoita
      1-2dl hunajaa maun mukaan (enemmän=makeaa)
      Jonkinlainen taipuisa letku, tai lappo
      Vähintään 5L astia/5L edestä pienempiä astioita
      20-25g kuivahiivaa tai 2-3 perushiivapala1
      vettä

      Valmistusohjeet (rautalangasta väännettynä)

      Päivä 1.
      1.Lisää 4L kuumaa, lähes kiehuvaa vettä käymisastiaan.
      2. Lisää sokerit (talous-, ja fariinisokerit)
      3. Lisää rusinat, kuori sitruunat ja lisää ne, lisää myös hunaja joukkoon
      4. Odota ja tarkista lämpömittarilla tai näppituntumalla, että seos on n. 37 C (celcius) astetta tai noin kädenlämpöinen. Lisää hiiva kun seos on sopivan lämpöinen !Huom! Kuivahiiva "herää" noin 34-39 C asteessa, se kestää maksimissaan 42 C asteen lämpötilan, joten ole tarkka!
      5. Sekoita seosta siten, että hiiva ei enään kellä pinnalla.
      6. Laita kansi päälle (kanteen tee reikä, johon laitat vesilukon, tiivistä kannen ja vesilukon juuren ympärys esim. Kuumaliimalla.)
      7. Jos teit kaiken oikein, lisäsit vesilukkoon vettä, vesilukon pitäisi pulputtaa iloisesti. :D
      8. Nyt odotellaan 7-11 päivää.

      Päivä 7-11
      1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukko ei enää pulputa, tai pulputtaa harvemmin kuin kerran minuutissa
      (Käyminen on loppu.)
      2. Avaa käymisastian kansi, nosta se varovasti pöydälle tai tuolille, ota toinen 5L veroinen astia, tai astioita, joiden vetoisuus on n. 5L.
      3. Ota lappo tai letkunpätkä, pistä lapon toinen pää käymisastiaan, joka on korkeammalla kuin toinen astia/astiat. Älä pistä lappoa lähelle pohjaa (~5cm) koska muuten kuona-aineet sekoittuvat nesteeseen ja joudut odottamaan 6 tuskallisen hidasta tuntia.
      4. Imaise lapon päästä nopeasti ja voimakkaasti, pistä pää toiseen, tyhjään 5L astiaan ja anna nesteen valua.
      5. Kun kaikki on lapottu, annetaan nesteen olla noin 1-2 päivää kosketuksetta, sen aikana pestään 5L käymisastia huolellisesti kuumalla vedellä ja fairyllä.

      Päivä 8-14 (riippuu kuinka kauan edellisissä toimissa kesti muista; maltti on valttia!)
      1. Pullota neste samalla lailla lappoa käyttäen, tai voi myös siirtää nesteen käymisastiaan.

      Valmis!

      Nyt sinulla on n. 4,5L etanolia 10-15 tilavuusprosenttia sisältävää (riippuu ajasta jonka käytit) Viikinki-simaa, joka soveltuu juhlavieraille, kaveriporukalle, tai, vain sinulle!
      Viikinki-sima on oiva seurustelujuoma, Viikinki-simaa ja kotimaisia hedelmiä käyttämällä saadaan hyvänmakuista boolia! Ruoan kanssa nautittuna Viikinki-sima korostaa ruoan hyvää makua. Viikinki-simaa nautitaan joskus myös humaltumistarkoituksessa.

      Mukavaa nautiskelua!

    • Anonyymi

      Voiko Elnakilla ajaa jos kiljupönttö kurluttaa suihkutilassa?

    • Anonyymi

      Voi ajaa. mutta ota huomioon , että jos on rumatikki niin kilju jäätyy

      • Anonyymi

        Kesällä voi rumatikiä käyttää kiljun jäähdyttämiseen ettei tarvitse lämmintä kiljua nauttia.
        Rumatikki kun helteellä puhaltaa Max asennossakin viileämpää mitä helteellä ilma on.
        Eukko käyttää hiusten kuivaajana rumatikkiä ja pahviputkea. Sanoo että muuten hyvä mutta korvia tahtoo paleltaa.


    • Anonyymi

      Teininä tein noita makukiljuja, mutta varttuneella iällä se on prossat eikä maku mikä ratkaisee.

      • Anonyymi

        Onko vinkkejä millä klljusta saisi.vähän tujumpaa?


    • Anonyymi

      Ripulikilju on herkkua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5238
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2386
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1907
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1598
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1202
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe