Yleiset kilju-ohjeet
Näissä ohjeissa selitetään kiljun valmistus pääpiireteissään, sekä karvalakkimallin valmistus.
Tarvikkeet: Tarvitset ainakin:
Käymisastia, johon kansi: (tässä tapauksessa 10L sankko, voidaan myös soveltaa, mutta raaka-ainemäärät huomioitava)
Hiivaa: 2 palaa leivontahiivaa, tai 25g kuivahiivaa. Myös ns. "Super Hiivaa" voidaan käyttää, jolloin noin 1/2 pussia hiivaa ja hiivaravinteita
Sokeria: n. 2kg, mieluiten glukoosia, tai taloussokeria
Seuraavat välineet eivät ole pakollisia, mutta ne helpottavat ja parantavat lopputulosta
Vesilukko: myydään suurissa vähittäistavarakaupoissa ja kotiviinin erikoisliikkeissä (hinta noin 1-2€)
Lappo: myydään yleiskaupoissa/rautakaupoissa, kuten K-Rauta, Tarjoustalo, Halpahalli
Valmistaminen:
Päivä 1.
1. Ota 10L vetoinen käymisastia, laske sinne hanasta 8L kädenlämpöistä,- eli n. 38°C vettä
2. Lisää veden sekaan sokeri sekoittaen
3. Odota, että vesi on noin 30-34 asteista (palahiiva kuolee 36 asteessa, kuivahiiva kestää 42 astetta, mutta 45 sekin kuolee varmasti)
4. Lisää astiaan hiivat, sekoita
5. Tee astian kanteen yksi reikä, halkaisijaltaan noin 1,5cm (Jos tätä kohtaa ei tehdä, käymisastian sisällä muodostuu noin 80L hiilidioksidia ja muita kaasuja ja astia räjähtää paineen seurauksena) älä tee liian suurta reikää; käyminen on an-aerobinen prosessi, joten liika hapen määrä astian sisällä aiheuttaa etikoitumisen ja kiljun pilaantumisen.
Jos sinulla on vesilukko, kiinnitä se tähän reikään, tiivistä vesilukon ja kannen reijän välinen alue kuuma,- tai pikaliimalla. Kaada vesilukko noin puolilleen vettä.
Nyt odotellaan 7-12 päivää (jos käytit Super Hiivaa, niin 3-7 päivää)
Tällä ajalla voi vaikka kerätä kavereistaan porukan nauttimaan kiljua, sitä päivää varten, kun se valmistuu :).
Päivä 7-12 (tai 3-7).
1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukosta ei enään pulputa, kuin pari satunnaista kuplaa minuutissa, tai kannen avattuasi neste on kirkasta ja ei vaahtoa
2. Ota suuri lusikka/kauha, sekä pulloja tai laseja joihin haluat annostella valmiin kiljun
3. Ota lusikalla/kauhalla hyvin varovasti kiljua aluksi pinnasta, sitten keskiväliltä, mutta kun nestettä on enään noin 3cm pohjan korkeudesta, niin et ennään koske siihen, koska se on hiivasakkaa, joka pilaa kiljun maun.
Jos sinulla on lappo:nosta astia varovasti korkeammalle, kuin pullo/lasi mihin aijot kiljun siirtää. Pistä lapon pää astiassa olevan kiljun pinnalle, ota pullo/lasi valmiiksi viereesi, imaise voimakkaasti lapon päästä. Kun teet näin, kiljun pitäisi imeytyä lappoon ja sitten sitten siirrät nopeasti lapon pään pulloon/lasiin. Kiljua alkaa siirtyä nopeasti lapon välillä . Varo ettei käymisastiassa oleva pää missään vaiheessa mene liian lähelle (noin 3cm) lähelle pohjaa, koska muuten sakka sekoittuu kiljun ja joudut odottamaan sen tasaantumista tuskallisen hitaat 5-7 tuntia :S.
Tällä ohjeella saat itsellesi n. 8L kiljua. Tämän kiljun kirkkaus on parhaimmillaan luokkaa 5/10 (kelvollinen)
Appelsiini-kilju
Kylän kaupassa kauppias on yllättäen huomannut suuren muutoksen nuorten tekemiin ostoksiin. Enään nuorukaiset eivät osta itselleen olutta, tai hae sitä nuoremmille tovereilleen. "Jokin tässä mättää, pojathan ovat kuitenkin joka perjantai ryyppäämässä kylillä ja hoipertelevat humalaisina".
Kauppias on tehnyt myös toisen huomion: appelsiinimehun kulutus on lisääntynyt räjähdysmäisesti samaan tahtiin, kuin oluen ja siiderin myynti pudonnut lähes nolliin. Kyseessä on salakavala kiljulajike: Appelsiinikilju
8L appelsiinikiljua
Tarvikkeet:
10L vetoinen sankko, johon kansi.
5L appelsiinituoremehua
lappo
Päivä 1.
1. Pistä 5 kpl yhden litran appelsiinituoremehuja pakastimeen, tai vaihtoehtoisesti ulos jäätymään, jos on talvi.
Päivä 3-5.
1. Appelsiinimehut ovat nyt jäätyneet. Väliä ei ole sillä, sulatetaanko mehut nyt. Jäädyttämisen ideana on, että deaktivoidaan mehussa olevat säilöntäaineet, jotka hidastavat käymistä
2. Mehu "kalikat" laitetaan sankkoon, niiden lisäksi sankkoon lasketaan myös n. 4L vettä.
3. Kanteen tehdään 1,5cm halkaisijan reikä, sitten se kiinnitetään sankkoon
4. Nyt sankon annetaan olla käymässä; tässä kiljulajikkeessa käymisen hoitavat erilaiset bakteerit. Sokerina toimii appelsiinimehun oma hedelmäsokeri (frukoosi)
Päivä 10-15
1. Appelsiinikilju on nyt valmista.
2. Otetaan lappo, jolla lapotaan appelsiinikilju esim. 5 kpl 2L pulloon. Varotaan pohjalla olevaan sakkaa lapottaessa.
Kilju ohjeita
7
525
Vastaukset
- Anonyymi
Viikinki-sima (Sahtimies92:en resepti)
Tarvitset:
10L käymisastian kannella
Vesilukon
500g sokeria
500g fariinisokeria
500g rusinoita
500g sitruunoita
1-2dl hunajaa maun mukaan (enemmän=makeaa)
Jonkinlainen taipuisa letku, tai lappo
Vähintään 5L astia/5L edestä pienempiä astioita
20-25g kuivahiivaa tai 2-3 perushiivapala1
vettä
Valmistusohjeet (rautalangasta väännettynä)
Päivä 1.
1.Lisää 4L kuumaa, lähes kiehuvaa vettä käymisastiaan.
2. Lisää sokerit (talous-, ja fariinisokerit)
3. Lisää rusinat, kuori sitruunat ja lisää ne, lisää myös hunaja joukkoon
4. Odota ja tarkista lämpömittarilla tai näppituntumalla, että seos on n. 37 C (celcius) astetta tai noin kädenlämpöinen. Lisää hiiva kun seos on sopivan lämpöinen !Huom! Kuivahiiva "herää" noin 34-39 C asteessa, se kestää maksimissaan 42 C asteen lämpötilan, joten ole tarkka!
5. Sekoita seosta siten, että hiiva ei enään kellä pinnalla.
6. Laita kansi päälle (kanteen tee reikä, johon laitat vesilukon, tiivistä kannen ja vesilukon juuren ympärys esim. Kuumaliimalla.)
7. Jos teit kaiken oikein, lisäsit vesilukkoon vettä, vesilukon pitäisi pulputtaa iloisesti. :D
8. Nyt odotellaan 7-11 päivää.
Päivä 7-11
1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukko ei enää pulputa, tai pulputtaa harvemmin kuin kerran minuutissa
(Käyminen on loppu.)
2. Avaa käymisastian kansi, nosta se varovasti pöydälle tai tuolille, ota toinen 5L veroinen astia, tai astioita, joiden vetoisuus on n. 5L.
3. Ota lappo tai letkunpätkä, pistä lapon toinen pää käymisastiaan, joka on korkeammalla kuin toinen astia/astiat. Älä pistä lappoa lähelle pohjaa (~5cm) koska muuten kuona-aineet sekoittuvat nesteeseen ja joudut odottamaan 6 tuskallisen hidasta tuntia.
4. Imaise lapon päästä nopeasti ja voimakkaasti, pistä pää toiseen, tyhjään 5L astiaan ja anna nesteen valua.
5. Kun kaikki on lapottu, annetaan nesteen olla noin 1-2 päivää kosketuksetta, sen aikana pestään 5L käymisastia huolellisesti kuumalla vedellä ja fairyllä.
Päivä 8-14 (riippuu kuinka kauan edellisissä toimissa kesti muista; maltti on valttia!)
1. Pullota neste samalla lailla lappoa käyttäen, tai voi myös siirtää nesteen käymisastiaan.
Valmis!
Nyt sinulla on n. 4,5L etanolia 10-15 tilavuusprosenttia sisältävää (riippuu ajasta jonka käytit) Viikinki-simaa, joka soveltuu juhlavieraille, kaveriporukalle, tai, vain sinulle!
Viikinki-sima on oiva seurustelujuoma, Viikinki-simaa ja kotimaisia hedelmiä käyttämällä saadaan hyvänmakuista boolia! Ruoan kanssa nautittuna Viikinki-sima korostaa ruoan hyvää makua. Viikinki-simaa nautitaan joskus myös humaltumistarkoituksessa.
Mukavaa nautiskelua! - Anonyymi
Voiko Elnakilla ajaa jos kiljupönttö kurluttaa suihkutilassa?
- Anonyymi
Voi ajaa. mutta ota huomioon , että jos on rumatikki niin kilju jäätyy
- Anonyymi
Kesällä voi rumatikiä käyttää kiljun jäähdyttämiseen ettei tarvitse lämmintä kiljua nauttia.
Rumatikki kun helteellä puhaltaa Max asennossakin viileämpää mitä helteellä ilma on.
Eukko käyttää hiusten kuivaajana rumatikkiä ja pahviputkea. Sanoo että muuten hyvä mutta korvia tahtoo paleltaa.
- Anonyymi
Teininä tein noita makukiljuja, mutta varttuneella iällä se on prossat eikä maku mikä ratkaisee.
- Anonyymi
Onko vinkkejä millä klljusta saisi.vähän tujumpaa?
- Anonyymi
Ripulikilju on herkkua.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .674057Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen503055Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631322990Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3882074Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.2101186Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito111173- 731162
Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde291004- 59986
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että110954