pelkälle polttomoottorille riittää jatkossakin paljon kysyntää sanoo Toyoda

Anonyymi-ap

Ajoneuvot ja liikenne
Autot
Autoliikkeet ja auton ostaminen

Polttomoottori on pitänyt pintansa yli 120 vuoden ajan -kertoo moottori.fi
Anonyymi-ap
2024-02-05 09:55:27

Toyotan multi-pathway solutioniin kuuluvat akkusähköautojen lisäksi täys- ja lataushybridit sekä vetypolttokennoautot, joiden suuri puolestapuhuja ja kehittäjä Toyota on jo pitkään ollut. Niin ikään polttomoottori mahtuu tulevaisuuden autokantaan mukaan, erityisesti vedyllä ja muilla ei-fossiilisilla polttoaineilla toimivana. Täyssähköautojen 30 prosentin (melkein kolmasosan) osuus on toki ”Morizonkin” visiossa suhteessa suurempi kuin muiden yksittäisten ratkaisuiden.

Toyoda nostaa koko maailman autokannan sähköistämisen esteeksi muun muassa sen, että edelleen lähes miljardi ihmistä maapallolla elää kauttaaltaan vailla sähköä. Vielä paljon suurempi osa elää sellaisilla alueilla, joilla sähköverkko ei ole kykenevä kannattelemaan sähköistä liikennettä. Toyodan mukaan etenkin näillä alueilla varsinkin pelkälle polttomoottorille riittää jatkossakin paljon kysyntää.

Polttomoottori on pitänyt pintansa yli 120 vuoden ajan monenlaisista haasteista ja haastoista huolimatta. Tuskin mikään ratkaisu pystyy sitä nytkään täysin lyömään laudalta.

Lähteet: Bloomberg, Inside EVs, Toyota Kuvat: Toyota/Lexus Teksti: Benjamin Helander

Jaa artikkeli

24

240

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Toveri talvi opetti tavoille suomessa....ja pörssisähkö

   • Anonyymi

    Halvinta sähköä kun yöllä lataa.


  • Anonyymi

   Käytettyä ostaessa saa olla tarkempi ettei autoa ole päästömanipuloitu. Esim hiukkasloukkua poistettu tai adblue systeemiä ohitettu....kesällä laki tiukkenee..

  • Anonyymi

   Toyoda julistaa omaa jumalansanaansa uskovaisilleen.

  • Anonyymi

   Akio Toioda on oikeassa. Autojen sähköistäminen on pelkästään ideologista ja vihreää huijausta, moraaliposeerausta, päästöjen muualle siirtämistä. Autoissa pitää ikuisesti olla polttomoottorit ja autojen mahdollisimman riippumattomia yleisestä sähköverkosta. Onneksi Toyotan lisäksi Mazda, BMW tajuavat että polttomoottoreiden kehittämistä, valmistamista, myyntiä autoihin pitää jatkaa. Polttomoottoreita voidaan valmistaa toimimaan useammilla erilaisilla polttoaineilla eikä bensan ja dieselin tarvitse olla ainoat polttoaineet autoihin.
   https://www.youtube.com/watch?v=0TjJRwYTgU0

   • Anonyymi

    ^Akio Toyoda.
    Kännykkä sitten näköjään päätti vaihtaa automaattisesti 'y' kirjaimen 'i' kirjaimeen viestistäni.


   • Anonyymi

    Akkuteknologiaan perustuvat EV:t eivät koskaan tule olemaan yleisin voimalähdekategoria.

    Akkukäyttöiset EV:t siirtävät päästöt toiseen paikkaan, eivät juuri vähennä niitä. Kaivosteollisuus käyttää tällä hetkellä 40% teollisesta energiasta, joka on kaikki fossiilista. Malmien metallipitoisuudet heikkenevät koko ajan, joka tarkoittaa, että maata pitää siirtää enemmän ja rikastus on kalliimpaa jokaista marginaalitonnia kohden.

    VW on verrannut Golfia ja vastaavan kokoista pienehköllä akulla varustettua akkuautoa ja todennut, että keskimääräisellä Eurooppalaisella sähköntuotannolla, polttomoottoriautolla kestää 7-8 vuotta saavuttaa sähköauton tuotannon ja sähkönkäytön CO2 päästöt. Suurella akulla akkuauto on CO2 mielessä huonompi kuin ICE pitkälle toistakymmentä vuotta. ICE auto on pääosin terästä, kun taas vaikka Teslan kori on painonsäästösyistä alumiinia, jonka tuottaminen on erittäin energiaintensiivistä. Pienellä akkukäyttöisellä autolla voidaan saavuttaa jonkun verran säästöjä CO2 päästöissä auton elinkaaren aikana. Arviot pyörivät 5-20% haarukassa.

    ICE CO2 päästöt on helppo laskea, mutta akkuEV:n osalta tämä on tuotantoketjusta johtuen vaikeampaa. Yleisesti voidaan todeta, että datassa on vinouma tai harha vähätellä akkujen ja muiden metallien tuotannosta aiheutuvia päästöjä.

    Rakennusteollisuus on tällä hetkellä maailman suurin kuparin käyttäjä, mutta poliitikkojen kaavailemat toimenpiteet muuttavat tämän siten, että autoteollisuudesta tulee suurin kuparin ja monien muiden metallien käyttäjä.

    Mutta, metallien saatavuudessa on kaivosongelma. Metalleja on maaperässä, mutta nykyinen kaivoskapasiteetti mukaanlukien tunnetut uudet kaivoshankkeet eivät yksinkertaisesti kykene tuottamaan tarvittavaa määrää kuparia ja muita metalleja liikenteen sähköistämiseen sekä aurinkopanelien ja tuulivoimaloiden tarpeisiin. IEA:n mukaan uuden kaivoksen tuominen markkinoille kestää keskimäärin 16 vuotta ja länsimaat, Pohjois-Amerikka ja Eurooppa, ovat olleet vihamielisiä uusia kaivoshankkeita kohtaan. Jos jatkamme akkujen, aurinkopanelien ja tuulivoimaloiden tukemista verovaroilla, metallien kysyntä tulee ylittämään tarjonnan ja hinnat nousevat merkittävästi lähivuosina. Suurin osa akkukäyttöisen EV:n hinnasta on akuissa, eli ei tarvitse olla ekonomisti ymmärtääkseen mitä tästä seuraa.

    S&P:llä on hyvä raportti kuparista: The Future of Copper: Will the looming supply gap short-circuit the energy transition?
    https://cdn.ihsmarkit.com/www/pdf/0722/The-Future-of-Copper_Full-Report_14July2022.pdf

    Kannattaa myös muistaa, että Kiina on maailman merkittävin metallien rikastaja ja tämä kaikki tehdään pääosin hiilivoimalla. Kiinan osuus metalleista on kaksi kertaa suurempi kuin OPECin öljyssä. Pidemmässä juoksussa tilanne on geopoliittisesti kestämätön. Kiina on vuodessa rakentanut enemmän uutta hiilivoimalakapasiteettia kuin Britannia koko teollisen historiansa aikana.

    Saksa on käyttänyt yli 500 miljardia "vihreään" siirtymään ja lopputulos on ollut CO2 päästöjen kasvu, sähkön kuluttajahinnan nousu (50 senttiä/kWh) ja energiaintensiivisen teollisuustuotannon hiipuminen. Globaalisti tuotamme enemmän energiaa polttamalla puuta ja muuta biomassaa kuin saamme aurinko- ja tuulivoimasta. Fossiilisten polttoaineiden osuus on viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana pudonnut 84 prosenttiin 86 prosentista. Muutosta globaalisti hukatuilla tuhansilla miljardeilla on saatu aikaiseksi kaksi prosenttiyksikköä. Tämä touhu vahingoittaa taloutta ja haittaa ihmisiä paljon enemmän kuin mitkään projektiot maailman lämpenemisestä. The Lancet:in mukaan maailmassa kuolee 9x enemmän ihmisiä kylmään kuin kuumaan. Kaikilla mantereilla, mukaanlukien Afrikka, ihmisiä kuolee enemmän kylmään. Viimeisessä Tiede-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli ihmisen sopeutumisesta kylmään. Siinä todettiin, että levossa olevalle alastomalle ihmiselle ihannelämpötila on 27 astetta.

    Jossain vaiheessa energiametallien realiteetit iskevät poliitikkoja kasvoihin kuin märkä rätti ja realiteetit on pakko hyväksyä. ICE autoilla ajetaan vielä pitkään, kaivosteollisuudessa varmaan ainakin seuraavat 100 vuotta.


  • Anonyymi

   Souuuu

  • Anonyymi

   Kaikille ja kaikkialle ei patteriauto vaan ole sopiva. Kaasuauto toimisi, mutta tankkauspisteitä ei ole joka puollella, joten sekään ei sovi kaikkialle. Kaasua pystytään tekemään Suomessa ihan omavaraisestikin, vaikka ruohosta.

  • Anonyymi

   Tottakai! Villityksiä tulee ja menee 10 vuoden päästä kukaan ei enää muista edes sähköautoa. Vähän niinkuin 80luvulla talbot yritti öljykriisin aikana tehdä petrolilla käyviä horizontteja. Kokeiluksi jäi sekin kukaan ei niitä ostanut ja ei ole enää petrolia eikä edes koko automerkkiä. Näin käy myös sähkövempaimille ja kaikenmaailman kiinalaisille ping pong huithapeli merkeille. Niitä merkkejä ja niistä ei löydy 10vuoden päästä muuta tietoa kuin 3rivin artikkeli wikipediassa jossa lukee oli kiinalainen sähköautomerkki 2020luvulla.

   Kyllä se siitä tasottuu taas ja tilanne normalisoituu ja ihmiset ajaa kaikki niinkuin ennenkin bensiini ja diesel autoilla. Hörhöt löytää taas jonkun uuden vouhkaamisen aiheen niin se vain menee tämä menee sykleissä. Aina on ollut lapsenuskoisia luontohenkiin jne. Uskovia vouhkaajia jne.

   Ennen pelättiin että maapallo jäätyy ja nyt että lämpenee. Ennen pelättiin vedenpaisumista kun oli tulvia. Yhteen aikaan oli niitä luolassa piileskeleviä maailmanlopun odottajia. "Retrovihreät" tai jotain onhan näitä vielä vaikka ne tölkin klipsien kerääjät joilla joku ostaa rullatuoleja jne jne...

   Antaa hörhöjen hörhöillä jokainen tyylillään. Itse katselen jo kesää varten vanhaa jenkkiä. Näin talvenaikaan vois löytyä jokin hyvä tarjous harrasteautoksi mitä kerkiäis vielä vähän näprätä ennen sesonkia.

  • Anonyymi

   Alwari Tuohitorvi lauloi: Älä usko Tuijaa, Tuija sua huijjaa!

  • Anonyymi

   Kun kilpailu vähenee niin sitäkin kannattavampaa.

  • Anonyymi

   pohjoinen pohjola kiittää ja ostaa toyotaa

  • Anonyymi

   Onneksi meillä on paljon saunoja ja saunantauksia mihin aasialaisten nuolijat voidaan taluttaa.

   • Anonyymi

    Kiukuttaahan se kun et saa patteriautoasi liikkelle, mutta ajattele posittivisesti, voit alkaa vaikka pyöräilemään!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kiukuttaahan se kun et saa patteriautoasi liikkelle, mutta ajattele posittivisesti, voit alkaa vaikka pyöräilemään!

    Voi, voi, pikkuista! Etkö muuta sanavarastostasi löytänyt kuin tuon vettyneen patteriautosi? Mahdat olla onnesta kankeana kun polttomoottorista japsiasi ohjustat? Toyyyyyyyota! Toyyyyyytan vessanpönttölogo! Toyyyyyyota! Tosi persoonallinen valinta! Toyyyyyyyota! Japanilainen Toyyyyyyyota!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Voi, voi, pikkuista! Etkö muuta sanavarastostasi löytänyt kuin tuon vettyneen patteriautosi? Mahdat olla onnesta kankeana kun polttomoottorista japsiasi ohjustat? Toyyyyyyyota! Toyyyyyytan vessanpönttölogo! Toyyyyyyota! Tosi persoonallinen valinta! Toyyyyyyyota! Japanilainen Toyyyyyyyota!

    elä sinne teslapelle vingu toyotasta! Toyota on paras ja teslapellet tietää sen niin pitää vinkua ku itse ajavat patterileluilla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Voi, voi, pikkuista! Etkö muuta sanavarastostasi löytänyt kuin tuon vettyneen patteriautosi? Mahdat olla onnesta kankeana kun polttomoottorista japsiasi ohjustat? Toyyyyyyyota! Toyyyyyytan vessanpönttölogo! Toyyyyyyota! Tosi persoonallinen valinta! Toyyyyyyyota! Japanilainen Toyyyyyyyota!

    Toyotaa ei ole sattunut olemaan yhtään, muita japseja kyllä ja eurooppalainen tälläkin hetkellä.


  • Anonyymi

   Perinteinen kahvipannukin toimi satoja vuosia ja toimisi vieläkin, mutta ei kelpaa nykyään kuin samoille jotka ajavat Toyotalla kehitysmaissa.

   • Anonyymi

    Ostinkin juuri ensimmäisen kahvipannuni, en kylläkään aja Toyotalla enkä patteriautolla :)


  • Anonyymi

   Toyodan on pakko sanoa noin, että saisi pidettyä vihreässä siirtymässä edes osan asiakkaistaan., kun ei ajoissa alkanut todella panostamaan sähköautoihin.

   • Anonyymi

    Siinä ovatkin patterautoihin siirtyneet ihmeissään kun kehitetään edullinen ja saasteeton polttoaine.


  • Anonyymi

   pakkanen sanelee millä ajat

  • Anonyymi

   Päätöntä touhua koko sähköautohölmöily. No, täytyyhän teillä joku uskonto olla, olkoon sitten vaikka tämä ilmastohölmöily tällä kertaa. Alkaa vähän kyllästyttämään, voisi vaihtua taas.

  Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hyvä veli kerhon Alpua sanonu ittesä irti...

   Eikö vähän outoa, kun tämän jupakan jälkeen sanoi ittesä irti.....
   Haapajärvi
   49
   4142
  2. Hevostalli hoiti hevoset henkihieveriin

   Onpa aikoihin eletty. Oman onnensa nojaan jätetyt hevoset jouduttiin lopettamaan tai kuolivat hoidonpuutteeseen. Järkytt
   Kauhava
   37
   3322
  3. Törkeät tyrkyt Martina ja Esko Emma-gaalassa

   Iltalehdessä juttu totuus näistä kahdesta itsestään liikoja luulevista tyrkyistä. Eerikäinen vielä VALEHTELI tapaamisest
   Kotimaiset julkkisjuorut
   361
   2212
  4. Roskaväki lähetteli vihapostia Saarikolle

   Ihmiset ovat taantuneet todella alas. Hyvä, että Saarikko toi tuon edes. Samanlaista paskaa saa niskaansa moni muukin po
   Maailman menoa
   351
   1950
  5. Kuka riehui

   Kuka riehui kauppakeskuksessa puukon kanssa? Ja vielä autolla karkuun.
   Haapajärvi
   28
   1832
  6. Öö, mitä ihmettä! Povipommi Iida Vainio julkaisi kuvia "farmilta"?! Digilaitteet Farmilla kielletty!

   Ööö, mitä ihmettä tosiaan, hieman on harhaanjohtavaa. Tässä täytyi kyllä hieraista silmiä, että missä nämä räpsyt oikein
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   1669
  7. Ukkola: "Sanna Marin, nolo keikari"

   Nyt osuu niin kohdilleen, että sattuu...hahahaaa. "Marinin rahvaanomainen piehtarointi mammonassa on yhtä kamalaa kats
   Maailman menoa
   140
   1512
  8. Sinussa on se jokin

   Olet niin ainutlaatuinen. Sinussa on se jokin, mikä saa minut hymyilemään vain ajatellessani sinua. Et ole kuin kukaan m
   Ikävä
   29
   1326
  9. Miksi nuoret miehet haluavat näyttää homoilta?

   Miksi ei voi olla miehekäs? https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000010154107.html
   Maailman menoa
   268
   1316
  10. Seiska: Taas uusi TTK-romanssi? Pernilla Böckerman ja Anssi Heikkilä suhdehuhujen pyörteissä

   Oho, olisiko rakkautta ilmassa? Ainakin hyvin Pernillan ja Anssin kemiat kohtasivat TTK-parketilla ja olivat myös erittä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   28
   1307
  Aihe