Mikä Suomessa vikana? Miksi ei pärjätä globaalissa kilpailussa niin kuin muut pohjoismaat?

Mikä mättää? Yhteiskunnan oikea laita väittää, että vika on suomalaisen yhteiskunnan rakenteissa. Ne rakenteet pitää kuulemma "uudistaa" perustellisesti koska ne eivät suosi riittävästi yritystoimintaa. Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että syy miksi suomalaiset yritykset eivät pärjää globaalissa kilpailussa ei ole suomalaisessa yhteiskunnassa vaan yrityksissä itsessään. Vika on suomalaisessa yrityskulttuurissa. Suomalaisilta yrityksiltä, niin isoilta kuin pienemmiltäkin, puuttuu pitkäjännitteisyyttä ja kunnianhimoa. Rahanhimoa kyllä löytyy yllin kyllin. Se raha halutaan saada mahdollisimman helpolla.

Globalisaation alkuvaiheissa Suomessakin todettiin, että nyt pitää kansainvälistyä. Kun rahaa oli saatu jonkun verran kasaan niin se sijoitettiin myynnissä olleisiin ulkomaisiin firmoihin. Henkseleitä paukuteltiin, että näin sitä kasvetaan ja kansainvälistytään. Ne myynnissä olleet firmat olivat kuitenkin ongelmayhtiöitä, sellaisia, joilla oli joskus mennyt hyvin, mutta olivat nyt heikossa hapessa. Suomalaiset kapitalistit paukuttelivat henkseleitään, että näillä me nyt tehdään rahaa. Rahaa ei kuitenkaan tullut vaan sitä pikemminkin meni kun ongelmat siirtyivät suomalaisille isännille. Kasvaminen isosta vielä isommaksi ei onnistunutkaan helpolla tavalla. Se vaikeampi tapa olisi ollut satsaaminen omaan kehitykseen, tietotaitoon ja innovaatioihin. Se olisi vaatinut pitkäjännitteisyyttä, kärsivällisyyttä ja sitä kunnianhimoa, jota suomalaisilta omistajilta ja johtajilta puuttuu.

Pienemmissä firmoissa pitkäjännitteisyyden ja kunnianhimon puute on näkynyt niin, että heti kun firma on tuonut omistajilleen jonkun verran rahaa niin firma on myyty pois, usein ulkomaisille sijoittajille, usein ruotsalaisille. Sitten on ostettu luksuskämppä jostain aurinkorannikolta ja muutettu sinne loppuiäksi löhöämään.

Kun globaali kilpailu senkun vain kiristyy niin se helpon rahan tekeminen aina vain vaikeutuu. Siksi suomalaiset suurkapitalistit ja pienempien firmojen omistajat vaativat nyt niitä "rakenteellisia uudistuksia". Suomen valtion pitäisi kompensoida yrityssektorin heikkoudet säätämällä lakeja, jotka auttavat helpon rahan tekemiseen. Palkkojen ja työehtojen pitää Suomessa olla huonompia kuin kilpailijamaissa, jotta Suomen vienti tuottaa. Kun Suomessa sen seurauksena elintaso laskee niin kotimarkkinoillakin toimivilla yrityksillä alkaa mennä huonommin ja niitäkin pitää auttaa tekemään helppoa rahaa. Tämmöinen on tausta näille isoja yhtiöitä edustavan EK:n ja pienempien firmojen edunvalvojana toimivan Pentikäisen vaatimille "työelämän uudistuksille". Järjestöjen välisestä sopimisesta halutaan eroon ja tilalle oikeistohallitusten säätämiä lakeja ja "paikallista sopimista", missä käytännössä omistaja sanelee palkat ja työehdot.

4

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuohon jatkaisin vielä, että on sanottu Suomen olevan tytäryhtiötalous tai ainakin muuttumassa sellaiseksi. Se voisi olla periaatteessa ratkaisu Suopmen kehnoon ja takapajuiseen yrityskulttuuriin. Eräs Euroopan maa tarjoaa tästä esimerkin. Kun tässä jokin aika sitten katselin Euroopan BKT-tilastoja niin en meinannut silmiäni uskoa kun eräs maa, joka aiemmin oli ollut Suomea selvästi köyhempi on nyt painellut ohi ja on kaukana Suomen edellä. Se maa on Irlanti. En löydä asialle muuta selitystä kuin, että Irlanti on ollut sijoittajien, etenkin amerikkalaisten, suosiossa. Irlanti on kuitenkin vähän huono esimerkki Suomelle koska maalla on sellaisia etuja, joita Suomella ei ole. Irlanti on Euroopan länsilaidalla kun Suomi on kaukana idässä. Irlanti on syrjäinen ja rauhallinen Euroopan kolkka, mutta markkinat ovat silti lähempänä kuin Suomella. Irlannin etu on myös se, että irlantilaisten kotikieli on englanti. Irlanti on ilmeisestikin ymmärtänyt etunsa ja suosinut politiikallaan sijoittajia vielä lisää.

    • Anonyymi

      Virka ja toimielin koneisto on 90% liian suuri väkilukuun nähden. Verrokkimaihin verrattuna.
      Ja jonkun pitäisi elättää nämäkin ylipalkatut kitisevien punikkien lisäksi.
      Kyllä rakenteen valuvika on kyseessä. Pelkästään talon rakentamisessa on veroja ja viranomaiskuluja jopa 80%. (Luin artikkelin mediasta). Autot piti vapautua eu:n veroille ja viinat. Ei onnistunut. Sähköt ja moni muu on itsekeksittyä hinnan nousua. Itsellä koneistaminen jää tekemättä. Ideat syntymättä jne koska se on selvästi rangaistavaa. Ei Venäjälläkään synny oikeastaan mitään. Niin paljon ottajia alusta alkaen.

    • Jo kauan sitten, ammoisina aikoina, aikojen alussa - tai siis milleniumin alussa pelkäsin, mitä villi ja hallitsematon globalisaatio tekee maailmalle, Suomelle ja suomalaisille. Kirjoittelin peloistani keskustelupalstoilla. Nyt ne pelot ovat toteutumassa.

      Villi globalisaatio on ilmestyskirjan peto, se tappaa ja syö. Pedon saaliina ovat etenkin hyvinvointivaltiot. Tai - ehkä paremminkin voisi globalisaatiota verrata tappavaan tautiin. Tauti tappaa niitä, joiden vastustuskyky on heikko. Suomen vastustuskyky globalisaatiotautia vastaan on heikompi kuin muiden pohjoismaiden, siksi Suomen hyvinvointivaltio on kuolemanvaarassa.

      Hyvinvointivaltio tarkoittaa valtiota, missä kaikkien ihmisten elintaso on vähintäin kohtuullinen. Ihmiset tulevat toimeen palkoillaan tai yrittämisestä saamillaan tuloilla. Valtio on myös riittävän rikas huolehtimaan niistä, jotka eivät syystä tai toisesta ole täysin työkykyisiä. Valtio kantaa vastuuta kansalaisistaan, mutta kansalaisten on myös kannettava vastuuta valtiostaan sekä myös itsestään. Hyvinvointivaltio on vaikeuksissa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät halua kantaa vastuuta itsestään.

      Suomella on sekä heikkouksia että vahvuuksia tappavaa globalisaatiotautia vastaan. Heikkous koskee maan taloutta. Yrittämisen kulttuuri on Suomessa heikko ja takapajuinen. Koventuneessa globaalissa kilpailussa suomalaiset suuryhtiöt eivät pärjää eikä pienemmistä yrityksistä kasva uusia kilpailukykyisempiä yhtiöitä. Suomen vahvuutena olisi toimiva demokraattinen kansallisvaltio. Puolueettomat arvioitsijat ovat rankanneet Suomalaisen yhteiskunnan maailman parhaimpiin kuuluvaksi. Nyt kuitenkin on hyvin toiminut suomalainen yhteiskunta vakavasti heikentynyt. Ns "liberaali" vasemmisto on polarisoinut yhteiskunnan ja rikkonut monipuoluedemokratian PS:n äärittämisellä ja eristämisellä.

      Yhteikuntansa ja demokratiansa vahvuuden avulla Suomi on aina kyennyt nousemaan jaloilleen kun yrityssektorin ja valtion talouspolitiikan hölmöilyt ovat kaataneet maan rähmälleen tai sairasvuoteelle. Viimeksi näin tapahtui Sipilän hallituksen aikana. Suomi nousi jaloilleen omien vahvuuksiensa avulla. Nyt kuitenkin on tauti iskenyt taas ja tällä kertaa se vaikuttaa todella vakavalta. Suomalainen hyvinvointivaltio vaikuttaa tuhoon tuomitulta.

      Kun suomalainen demokratia on rikki ja yhteiskunnan vastustuskyky vakavasti heikentynyt niin Suomi on peruuttamassa takaisin menneisiin aikoihin, jolloin sanottiin, että Suomi on köyhä ja siksi jää. Eräs presidentti esitti kysymyksen, että "onko Suomella malttia vaurastua?". No - vaurastuihan Suomi vaikka se maltti oli aina välillä vähän hukassa. Nyt pitäisi kysyä, että onko Suomella malttia säilyttää vauraus. Kyllä nyt on pakko todeta, että se maltti taitaa olla lopullisesti hukassa.

    • Anonyymi

      Suomessa moni yritysidea lentää ulkomaille jo pelkän sääntelyn ja verotuksen takia.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8396
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2277
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe