Uudenlaisen ateismin tarve

Anonyymi-ap

Jo monet tahot ovat tuoneet esille ja havainnoineet ateismin keinojen jääneet köykäisiksi. On toki selvää, että, kun asiat selviävät ja tieto lisääntyy, eivät edes uusateismin teesit kestä. Linkissä hyvää pohdintaa siitä, miksi uudenlaiselle ateismille on juuri tänä päivänä tarvetta.
Lähiympäristössä tämä tietenkin merkitsee vahvaa haastetta esim. palsta-ateistiselle kilelnkäytölle. Ja aatteeseen perehtymättömyydelle.

https://www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/new-style-atheism-can-counter-christian-nationalism-decline-religion-n1297611

5

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ateismi ei ole aate sen enempää kuin sana "politiikka". Erilaisia poliittisia ideologioita on useita. "Teismi" tarkoittaa vain jumaluskoa, mutta terminä se ei määrittele uskon laatua mitenkään. Onko olemassa ateistisia aatteita? Ehkä.

      Minä en tunnusta värejä politiikassa, enkä aatteita ateismissa. Ateismi tarkoittaa minulle vain ja ainoastaain sitä, että en usko yhteenkään jumalaan.

      Mutta kysymys on sikäli relevantti, että eräät memetiikan ja kulttuurievoluution ajattelijat tulkitsevat uskonnot meemeinä, jotka Richard Dawkinksia mukaillen ovat kuin geenit ja täyttävät oman evoluutiolokeronsa.

      Tämän teorian mukaan ateismi ei korvaa kristinuskoa (koska se on uskon antiteesi), vaan tilanteessa, jossa kristinusko katoaa, jokin muu uskonto, kuten islam, täyttää tyhjäksi jääneen evoluutiolokeron.

      Rräät tunnetut ateistit kannattavat kristinuskoa, koska uskontona kristillisyys on verraten maltillinen; semahdollistaa uskonnon vapauden sekä rinnalleen liberaalin ja demokraattisen oikeusvaltion. Monet uskonnot asettuvat valtion ja oikeuden yläpuolelle, eivätkä tue uskonnon - saati sanan ja ilmaisun vapautta. Toki myös kristillisissä piireissä on äärikonservatiivisia näkemyksiä, jotka mieluusti palauttaisivat jalkapuut ja roviot syntiä tehneiden rangaistuksiksi. Venäjän ortodoksinen kirkko on kulkemassa erityisen fundamentalistiseen suuntaan.

      Entä teoria?

      Erilaisia uskomuksia ja myyttejä on ollut olemassa yhtä kauan kuin ihmisiä. Uskoa ei voi hävittää. Neuvostoliitto yritti, mutta leninistisen reaalisosialismin varjoissa ortodoksiset opit jatkoivat elämäänsä. Kun NL romahti, ortodoksinen uskonto koki renessanssin Venäjällä täyttäen sen kulttuurievoluution lokeron, jota oli yritetty täyttää kommunismilla ja ateismilla.

      Ateistina ja arvoliberaalina mä kannatan Suomen mallia: uskonnon- ja ilmaisun vapautta, jotka kuitenkin ovat suhteellisia ja alisteisia rikoslaille ja laille yhdenvertaisuudesta. Yleisellä tasolla valtio on korvannut kirkon lain ja moraalin vartijana.

      Luullakseni uskontojen suosio vähenee, mutta kuten on kirjoitettu: juoksuhaudoissa ei ole yhtään ateistia. Pelko saa etenkin nuoret kääntymään henkimaailman puoleen. Ateistit, jotka oovat hyväksyneet kuoleman, tuskin etsivät lohtua jumalista.

      Mä pidän Jungin oppia kollektiivisesta tiedostamattomasta ja arkkityypeistä uska melko hyvin selittävinä. Jung sanoi, että eläimet ja ihmiset ovat fysiikaltaan ja tarpeiltaan hyvin samanlaisia. Merkittävin ero on se, että ihmiset kertovat tarinoita ja nämä tarinat elävät yksittäisiä ihmisiä ja joskus jopa kansakuntia kauemmin.

      Tarinoiden totuusarvolla ei ole mielestäni suurta merkitystä. Oleellista on, että myytit ja uskomukset muodostavat kielen ja historian kanssa kulttuurisen identiteetin; niiden ympärille muodostuu kansoja ja kansakuntia.

      Ateismissa pitää hyväksyä se, että puutteistaan huolimatta usko ja meidän tapauksessamme kristinusko - on yksi kulttuurisen identiteettimme kivijaloista. Mielummin maltillinen kristinusko anteeksiannon ja armon oppeineen, kuin jokin fanaattinen oppi.

      Mua kiinnostaa uskontojen kulttuurihistoria ja evoluutio aikojen saatossa. Nyt työstän muistiota 11-138 Aleksandriassa opettaneen Basileideen opetuksista. Hänen perustamansa koulukunta jatkoi olemassaoloaan tittävästi 400-luvulle.

      Basileides opetti, että kuoleman jälkeen pahin rangaistus on transmigraatio (sielun siirtyminen toiseen ruumiiseen). Synti ja rangaistukset palautuivat hänen opeissaan metempsykoosiin - aiemman olemassaolon rikoksiin. Basileideen mukaan Jeesus kärsi ristillä aiempien syntiensä tähden. Hän myös opetti, että Jeesus ei synytynt jumalallisena, vaan Kristus tuli häneen kasteen yhteydessä loppiaisen tienoilla.

      Basileides uskoi, että joillakin ihmisillä on synnynnäinen kyky uskoon, своего рода (svoego roda) – ikään kuin hengellinen antenni, joka sallii heidän yhtyä hengen maailmaan syvemmällä tasolla.

      Toinen tulkinta on, että Basileides ajatteli, että ne joilla on tämä luontainen usko, on ennalta määrätty kyky ymmärtää uskonnollisia totuuksia. Heidän uskonsa ei ole valinta, vaan heidän olemuksensa ennalta asetetu osa.

      Minulta puuttuu hengellisiä taajuuksia vastaanottava antenni. En ole ateisti valinnan perusteella, vaan siksi, että on vastaanota mitään signaalia, joka antaisi aihetta uskoa Jumalaan. On ihmisiä, jotka uskovat ja ihmisä, jotka eivät usko: uskoa ei voi teeskennellä, eikä se ole tahdon kysymys - pikemminkin indoktrinaation tulos.

      • Anonyymi

        Ateistit ovat kuin niskuroivat kottaraiset!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ateistit ovat kuin niskuroivat kottaraiset!

        Luultavasti. En edes ymmärrä mitä tuo tarkoittaa. Onko "kuin niskuroivat kottaraiset" jokin venäjästä suomeksi käännetty sanonta?


    • Anonyymi

      Ateismia ei ole olemassa, on ainoastaan kristillisyyden vastustamista, eli antikristillisyyttä.
      Muut teismi hyväksytään.

    • Anonyymi

      Lalli mainen ateismi on mieleeni 🙂

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      152
      3289
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      55
      1084
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      224
      937
    4. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      43
      900
    5. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      67
      854
    6. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      43
      850
    7. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      267
      810
    8. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      54
      799
    9. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      63
      790
    10. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      45
      780
    Aihe