Tarkkana nyt rahankäytön kanssa

Anonyymi-ap

6

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitukselta odotetaan reilun viikon päästä olevassa kehysriihessä mittavia toimia julkisen talouden vahvistamiseksi.

      Hallituksella on takamatkaa useaan taloustavoitteeseensa. Ilman lisätoimia Suomella voi olla muun muassa riski joutua EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.

      Jos jäsenmaa joutuu liiallisen alijäämän menettelyyn, kyseistä maata kehotetaan korjaamaan julkisen talouden tilannetta suunnitelmien pohjalta määräajan puitteissa. Julkisessa keskustelussa liiallisen alijäämän menettelystä on puhuttu muun muassa talouden tarkkailuluokkana.

      Uhka EU:n tarkkailuluokalle joutumisesta tuo paineita tehdä julkista taloutta vahvistavia toimia jopa niin, että ne vaikuttavat jo tämän vuoden aikana.

      Jos hallitus tällaisia toimia päättäisi tehdä kesken vuoden, niitä voisi olla mahdollista toteuttaa esimerkiksi seuraavan lisäbudjetin yhteydessä, esimerkiksi veronkorotuksina tai menosäästöinä.

      Tällä tietoa hallituksen on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle vuoden toisesta lisäbudjetista toukokuun lopulla

      .

      Normaalin tavan mukaan valtiovarainministeriö on pyytänyt ministeriöitä toimittamaan ehdotukset lisätalousarvioesitykseksi. Lisäbudjetin valmisteluasiakirjassa

      valtiovarainministeriö tuo esiin tiukan taloustilanteen.

      VM:n asiakirjassa todetaan, että julkisen talouden näkymät ovat synkentyneet vuoden 2024 talousarvioesityksen valmistelun jälkeen.

      Asiakirjassa todetaan, että julkisen talouden alijäämä on ennusteen mukaan ylittämässä selvästi EU:n kolmen prosentin viitearvon vuosina 2024–2025. Valtiovarainministeriön joulukuun ennusteessa alijäämän arvioitiin olevan 3,5 prosenttia suhteessa bkt:hen vuonna 2024 ja 3,4 prosenttia vuonna 2025.

      Alijäämäviitearvon rikkominen voidaan katsoa vähäiseksi, jos alijäämä on korkeintaan 3,5 prosenttia vuonna 2024 ja väliaikaiseksi, jos se on EU-komission ennusteen mukaan alle 3 prosenttia vuonna 2025.

      VM:n mukaan liiallisen alijäämän menettelyn välttäminen edellyttää julkista taloutta vahvistavien toimien toimeenpanoa sekä uusien määrärahalisäysten rajoittamista.

      ”Nykyisessä taloustilanteessa on aiempaakin tärkeämpää, että määrärahalisäyksiä ehdotetaan vain välttämättömän tarpeen vaatiessa. Ehdotusten tulisi lisäksi keskittyä ainoastaan sellaisiin pakottaviin muutostarpeisiin, jotka eivät voi odottaa syksyn lisäbudjettia”, asiakirjassa kirjoitetaan.

      VM:n mukaan lisätalousarvioehdotuksiin tulee lisäksi sisällyttää siirtomäärärahojen peruutukset siltä osin kuin budjetoituja siirtomäärärahoja arvioidaan jäävän käyttämättä.

      Ministeriöitä pyydetään myös toimittamaan lisätalousarvioehdotusten yhteydessä tilannekatsaus hallitusohjelman kertaluonteisen neljän miljardin euron investointiohjelman jo päätettyjen hankkeiden toimeenpanon ajoittumisesta sekä päivitetty listaus suunnitelluista hankkeista ja niiden päätösvalmiudesta.

      Talouspoliittinen ministerivaliokunta seuraa investointiohjelman mukaisten omaisuustulojen kertymätilannetta. VM:n valmisteluasiakirjan mukaan investointiohjelman mukaisia menoja sisällytetään talousarvioesityksiin ja huomioidaan julkisen talouden suunnitelmissa julkisen talouden kehityksen sekä varmistettujen tulojen mahdollistamissa rajoissa.
      Talouspolitiikan asetelmaa uusiksi

      Julkisen talouden alijäämätilanne laittaa Petteri Orpon (kok) hallituksen talouspolitiikan asetelmaa uusiksi.

      Reilu kuukausi sitten valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) kertoi Kauppalehden haastattelussa, että julkisen talouden alijäämää pitää pienentää sadoilla miljoonilla euroilla kesken kuluvan vuoden, joko säästöillä tai veronkorotuksilla. Ilman lisätoimia uhkana on EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn joutuminen.

      Alijäämämenettelyyn joutumisen kannalta olennaista on niin tämän kuin ensi vuoden alijäämäkehitys. Purran mukaan tavoitteena pitää olla, että julkisen talouden alijäämä on tänä vuonna alle 3,5 prosenttia ja ensi vuonna alle kolme prosenttia.

      Purra ei ottanut haastattelun yhteydessä kantaa siihen, missä määrin tämän vuoden toimissa kyse olisi veronkorotuksista tai toisaalta säästöistä. Hänen mukaansa hallitukselta tarvitaan jo tänä vuonna alijäämää merkittävästi pienentäviä toimia.

      Haastattelussa Purra sanoi, että tätä vuotta koskevista toimista on tarkoitus päättää huhtikuun kehysriihessä."


      Sellaista nyt.

    • Anonyymi

      Ökyilijöiden ja osakeporhojen verotusta saisikin nostaa ja irtaimistolllaan ja omaisuudellaan kehuvien vieläpä oikein rutkasti. Vai mitä, eräs nimimerkiltä mainitsematon pohatta?

      • Anonyymi

        satonen häviää aivan vitusti niillä asuntokeinotteluillaan 🤣 asuntosijoittajat nostatti elementtipaskojen hinnat pilviin niin ettei voinut ostaa omistusasuntoa 😠 nousua vuodesta 1993 lähtien ja nyt vasta pudonneet


    • Anonyymi

      Se on se pyramidipeli semmoinen valtion pelimuoto velan suhteen !

    • Anonyymi

      Suomessa pakolaisiin menee n 4,5 miljardia euroa vuodessa
      Saksassa 33
      Tanskassa 4

      Mutta niistä ei saa säästää

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1415
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1215
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      168
      922
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      29
      889
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      167
      789
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      766
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      49
      752
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      36
      635
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      595
    Aihe