Miksi ateismi on illuusio?

Anonyymi-ap

Paljastukset ateististen illuusioden takaa jatkuvat. Eräs erityinen piirre ateismista keskustelussa on ollut se, että teismistä puhuttaessa on aina oletettu, että teismin harjoittaminen merkitsee jonkinlaista käyttäytymistä. Ja näistä asioista on puhuttu ikään kuin ne yhdessä muodostaisivat eräänlaisen symbioosin. Voi olla, että on näin, mutta on hyvin vaikeaa kuitenkaan uskoa ja luottaa siihen olkiukkoon, jollaisena tämän ateistisessa kielenkäytössä symbioosin muodostanut ns. uskovaisuushahmo kuvataan. Ja, että se kuvaisi kaikkia mahdollisia teismien harjoittajia. Teismeille on kuitenkin omat palstansa ja niiden harjoittaminen ei ole ateismiin kuuluva aihepiiri.

Toinen ateistinen illuusio on keskustelu itse asiasta eli ateismista. Siinä ateismi aatteena ja ateismin harjoittaja nähdään aivan eri asiana, eikä ateistia ateismiin kuuluvana. Se on aika erikoinen ja mielenkiintoinen näkökanta. Teismiin asia oletetaan, mutta ateismissa se ei kuitenkaan pitäisi paikkaansa tai olisi merkityksellistä.

Kolmantena seikkana voitaneen nostaa esiin se, että voidaan ajatella, mikäli on ateisti voi ns. ateistiset ajatukset ja teot kohdistaa siihen, että ns. teistisiä asioita vältettäisiin? Mihin ei kuitenkaan mikään viittaa. Miksi olla ateisti tai teisti, jos ei ole eroa kuin mielipiteessä?

Onko johtopäätöksenä asiasta se, että ateismipalstalla kirjoittamisessa ei olekaan ollut pääasiana itse asian eli ateismin käsitteleminen, vaan yksittäisten kiihkoateistien omat yksityiset motivaatiot yrittää siirtää omia ennakkoluulojaan netin välityksellä, sen turvalliseksi kuvitellen, heille tuntemattomiin? Ja, jos näin on, niin miksi?

9

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "...teismistä puhuttaessa on aina oletettu, että teismin harjoittaminen merkitsee jonkinlaista käyttäytymistä."

      Uskonto tarkoittaa uskoa ja siihen liittyvää pyhyyden kokemusta, joka on muotoutunut oppijärjestelmäksi ja ilmenee erilaisina (yhteisöllisinä) tapoina ja palvontamenoina.

      Avainsanat tässä ovat tavat ja palvontamenot eli käyttäytyminen.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonto

      "Siinä ateismi aatteena ja ateismin harjoittaja nähdään aivan eri asiana, eikä ateistia ateismiin kuuluvana."

      Ateismi on vain ja ainoastaan jumaluskon olemattomuutta. Se ei ole aate eikä sitä harjoiteta. Ateismi on vain nimi. Jos teismiä ei olisi keksitty koskaan, ateismi olisi yhtä merkityksellinen nimi kuin juddhip.

      "voi ns. ateistiset ajatukset ja teot kohdistaa siihen, että ns. teistisiä asioita vältettäisiin?"

      Ei teistisiä asioita vältetä vaan kritisoidaan sitä, että uskonnot ovat omineet ihmisten luontaiseen käyttäytymiseen ja elämänrytmiin liittyviä tapoja kuin ne olisi teistisiä. Esimerkiksi moraalilla, reiluuden tunnistamisella, kostolla ja anteeksiannolla on biologinen perusta, ne eivät johdu teismistä. Vuodenkiertoon liittyvät juhlat ja merkkipäivät eivät johdu mielikuvitusjeesuksen seikkailuista vaan maatalousyhteiskunnan vuodenkierrosta.

      "itse asian eli ateismin käsitteleminen"

      Ateismissa itsessään ei ole mitään asiaa. Asiassa pitäytyvä ateistinen keskustelu kritisoi ja haastaa teistisiä uskontoja.

    • Ateismi ei ole teismiä. Sen verran sinäkin ymmärrät. Ymmärrätkö sen, että teismi-käsitteen alle nivoutuu lukemattomia sellaisia uskonnollisia oppirakenteita, joita kristityt ovat kautta historian pitäneet harhaoppeina? Ateistina en pidä teistisiä oppeja mitenkään yhteismitallisina. Kyse on valtavasta joukosta toinen toistaan hullumpia uskomuksia.

      Harhaoppien harjoittamisen rangaistuksena oli usein tunnustuksen hankkiminen kiduttamalla ja kuolema roviolla, mikäli syytetty ei suostunut luopumaan vääristä opeista. Sivistynyt ja kirkosta sekularisoitunut maailma on hylännyt uskon nimissä murhaamisen yli kolmesataa vuotta sitten, mutta ei se mihinkään ole kadonnut: Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill on julistanut pyhän sodan Ukrainaa vastaan.

      Nyt Venäjällä kirkko, poliitikot ja propangadakoneisto puskee oppia, jonka mukaan Kiova on satanistien hallussa ja Ukrainaa johtaa pieni demoni (Zelenskyi). Venäjän propagandistit väittävät, että eivät venäläiset sodi ukrainalaisia vastaan; kyse on kristittyjen sodasta satanisteja vastaan. Ukrainalaiset, jotka tunnustavat ukrainalaisuuden natsismi-perkeleen ja kääntyvät venäläisyyteen saavat elää, mutta ukrainalaiset, jotka eivät tunnusta ottaneensa sisäänsä ukrainalaisuuden Saatanaa, pitää tappaa. Tämä on kristillistä rakkautta, armoa, anteeksiantoa ja teismiä.

      Sinulla on illuusio, että teistiset järjestelmät todistaisivat kristinuskon jumalasta. Niinhän ei tietenkään ole.

      Ukrainan ja Venäjän ortodoksiset kirkot ovat historiallisesti ja opillisesti läheisiä teistisiä uskontoja, jotka ovat nyt siis keskinäisessä pyhässä sodassa. Venäläiset patriarkat pyhittävät siviilien tappamiseen käytettäviä ohjuksia ja pommeja,.. Meillä Suomessakin on lähes tuhatvuotinen ortodoksinen kirkko. Kumman puolella mahtaa olla: venäläisten kristittyjen vai ukrainalaisten satanistien? Teistinä sulla voi olla jotain sisäpiiri-infoo. Voitko täsmentää tätä hommaa, kun se ei ateistille aukene ollenkaan!

      "teismin harjoittaminen merkitsee jonkinlaista käyttäytymistä. Ja näistä asioista on puhuttu ikään kuin ne yhdessä muodostaisivat eräänlaisen symbioosin."

      Useimpiin teistisiin oppeihin sisältyy taurgiaa - eli uskonnollisen taikuuden harjoittamista, rukoilua ja rituaaleja. Teurgia on toimintaa, jonka tarkoituksena on vaikuttaa Jumalaan, jumaliin tai enkeleihin, esim. manaamalla(rukoilemalla) suojelua tai jotain etuja.

      Ateismiin ei kuulu oppia jumalista tai mistään olemassaolevista henkiolennoista tai, joihin voisi jollain rukousmagialla ja rituaaleilla vaikuttaa.

      Ateismiin ei sisälly uskonnollisia piirteitä, kuten yhteisiä rituaaleja, sakramentteja, rukouksia, oppeja kuolemanjälkeisestä elämästä, yhteisiä eettisiä oppeja hyvästä ja pahasta, uskoa universaaliin moraaliin, oppia jumal- ja henkiolennoista, ihmispalvontaa, kuoleman palvontaa, kannibalismia, lasten rituaalista hyväksi käyttöä tai mitään muutakaan teistien uskonnollisia harjoitteita.

      • Anonyymi

        Ei tuossa ole mitään haluakaan ottaa selvää mistä on kyse.


    • Anonyymi

      Ai, teit sitten uuden aloituksen, kun edellinen meni puihin... :)

      Ateismi ei ole illuusiota. Ateismi nimenomaan on sitä, että ei kuvitella typeriä jumalia ja henkimaailmoja. Otetaan maailma sellaisena kuin se on.

      Nyt vaadin, että selität ja tarkasti, mikä ateismissa muka on illuusiota.

      Väitätkö, että ateistien käsitys, että jumalia ei ole olemassa, on illuusio?

      • Anonyymi

        Ateismi on uskonto siinä missä muutkin uskonnot. Se vain väittää, ettei Jumalaa tai jumalia tms. ole, turvautuen muiden mielipiteisiin, tutkimatta, kokematta, haluamatta ottaa selvää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ateismi on uskonto siinä missä muutkin uskonnot. Se vain väittää, ettei Jumalaa tai jumalia tms. ole, turvautuen muiden mielipiteisiin, tutkimatta, kokematta, haluamatta ottaa selvää.

        "Ateismi on uskonto siinä missä muutkin uskonnot. Se vain väittää, ettei Jumalaa tai jumalia tms. ole, turvautuen muiden mielipiteisiin, tutkimatta, kokematta, haluamatta ottaa selvää."

        Ateismi ei väitä mitään vaan on nimitys henkilölle jolta puuttuu jumalusko.

        Henkilö jolla on jumalusko on teisti.

        Miksi näin yksinkertainen asia on vaikea ymmärtää ? (v: koska olet teisti)


    • Anonyymi

      suuri illuusio on jumala

    • Anonyymi

      Olen yhä vakuuttuneempi luettuani näitä mukamas ateistien väitteitä, että Jumala on olemassa. Vastahanka näkyy heidän väitteissään niin räikeästi.
      "Mielukuvitusjeesus"... siinä taas potku palloon, joka kimposi seinästä takaisin?

    • Anonyymi

      Kaikki on lopulta illuusiota, mayaa.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe