psyykenlääkkeiden hermostollisten haittojen kanssa eläminen

Anonyymi-ap

tavallaan alan olla suht ok psyykenlääkkeiden harmien jälkeen. toipumiseen on mennyt vuosia. vielä on muutamia harmeja esimerkiksi sisäisen tärinän tunne, tunne kuin hermosto olisi kytketty sähkövirtaan ja jalkojen sisällä menee kuin sähkövirtamainen väreily. on tunnottomuutta ja pistelyä. korvat soi. seksuaalisen toiminnan häiriöitä. aivot tuntuu edelleen sumuisemmilta mutta niiden kanssa pärjää paremmin. hermosto käy lääkepurkujen jälkeen edelleen herkästi ylikierroksilla, en tiedä onko se joku epätasapaino glutamaatissa vai mistä se johtuu. kovasti keho on yrittänyt hakea homeostaasitilaa. levottomat jalat on parantuneet paljon mitkä puhkesi lääkkeiden myötä kun välittäjäaineet meni epätasapainoon. uni minkä lääkevieroitus sotki on yhtenäistynyt jälleen ja tuntuu ihan oikealta kunnon unelta.

on aika mielenkiintoinen juttu mitä hermostolle voi käydä jos lääkäri alkaa summamutikassa muuttamaan välittäjäainetoimintaa toiseksi.

tunne-elämä on normaalimpi lääkkeiden jälkeen koska kykenen käsittelemään asioita enkä ole enää kuin lääkkeissä hukassa itsestäni. ei tarvitse enää olla lääkekoukussa jossa pienetkin lääkemuutokset saa aikaan lisääntynyttä ahdistusta ja esimerkiksi sähköiskutuntemuksia päässä eikä sillä tavoin tarvi enää arvailla mikä johtuu omasta olosta ja mikä pillereistä. sain niinsanotusti päänikin takaisin lääkkeiden jälkeen vaikka sainkin neurologista harmia lääkkeistä.

paljon joutuu vielä harjoittamaan hyväksyntää koska en saanut elää koskaan aikuisiällä luonnollista elämää vaan se meni ihan täysin luonnottomaksi kun psykiatria sotki välittäjäaineeni. vuosia vieroittautuessa läjästä pillereitä menetin elämäni ja vain kärsin. sinä aikana katselin elämää kuin ulkopuolelta. olin aina hämmästynyt kuin sain jonkun jutun takaisin elämääni ja pystyin taas tekemään asioita sen jälkeen kun olo helpotti. en koe enää kaikkia ihmistunteita koska kärsin esimerkiksi pssd-oireista, kehoni on turra. loppuelämäni tulen aina tiedostamaan sen että elän kehon kanssa minkä vuosien ja vuosien psykiatrian lääkkeet turmelivat. olen psykiatrisilla aineilla luonnottomasti muutettu ja harmia saanut. onneksi keho on viisas ja kykenee korjaamaan moniakin harmeja.

3

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      mitä psykiatriset lääkkeet ja vieroitus niistä opetti minulle ihmisen hermostosta ja ylipäätään elintavoista?

      ihmisellä on autonominen tahdosta riippumaton hermosto. sen balanssi on avain hyvinvointiin. psykiatriset lääkkeet voivat vaikuttaa haitallisella tavalla sen balanssiin.
      vieroitusoireetkin voivat todellisuudessa olla esimerkiksi pitkittyessään sitä että autonominen hermosto on epätasapainossa mistä voi seurata monenlaisia haittoja. Tahdosta riippumaton hermosto vastaa peruselintoiminnoista. Näitä ovat verenkierron, ruoansulatuksen ja hengityksen säätely, pupillien supistuminen ja laajeneminen, lämpötilan säätely jne. Nämä lääkkeet puuttuvat hermoston toimintaan tavoilla mitkä eivät todellakaan aina ole hyviä. Puuttumisen autonomisen hermoston toimintaan voi nähdä jo esimerkiksi siitä että esimerkiksi itselläni pupillit olivat luonnottoman isot käyttäessäni SSRI-lääkkeitä useinkin haittana.

      Autonomista hermostoa kannattaa kohdella silkkihansikkain jos haluaa voida hyvin. Pitää muistaa kunnon elintavat, palautuminen, lepo, rentoutuminen. Uskonkin että monelle stressin kuluttamille ihmisille oikeasti tässä olisi avainsana hyvinvointiin. Se vaatisi KOKONAISVALTAISUUTTA. Mutta ei, psykiatriassa tungetaan vain pillereitä mitkä voivat sotkea asioita entuudestaan. Uskon kyllä että todella stressaantuneessa tilassa olevalle ihmiselle voi TILAPÄISESTI olla esimerkiksi jostain unettavasta lääkkeestä hyötyä jos unettomuus on tosi pahaa katkaisemaan kierre mutta ongelmat seuraavat erinäköisten psyykenlääkkeiden jatkuvasta käyttämisestä. Jokaisessa käyttökerrassa on myös riskinsä hermoston sekoittumiselle. Jokainen pilleri aikaansaa fyysistä mukautumista ja asteittaista fyysisen riippuvuuden syntymistä mikä aiheuttaa epätasapainoa hermostossa.

      Suhtaudun kokemukseni jälkeen hermostoon niin että se on herkempi mitä ihmiset luulevat menemään epätasapainotilaan. Kun hermosto saa oikeasti harmia niin seuraukset voivat olla todella pahaa oloa lisääviä ja invalidisoivia.

      Autonominen eli tarhdosta riippumaton hermosto koostuu " jarrusta " eli parasympaattisesta hermosta ja "kaasusta" eli sympaattisesta hermostosta. joskus kun on oikein stressaavia asioita se kaasu voi jumittua pohjaan. hermosto alkaa käydä ylikierroksilla. Puhutaan ns. flight or flight, taistele ja pakene tilasta. uskon että vieroitus voi yliaktivoida flight or fight tilaa koska keho tavallaan voi viestittää vaaraa myös sisäpuolelta. tällainen pitkäjaksoinen hermoston epätasapainossa olo ei ole luonnollista ihmiselle, hermostoa ei ole suunniteltu tällaiseen ja aiheuttaa luonnottomia seurauksia. Tällä on laaja-alaisia seurauksia kehossa jossa tavallaan palikka toistensa jälkeen kaatuu ja aiheuttaa ketjureaktion haitallisia asioita. Uskon että sedatiivisten keskushermostoa lamaavien lääkkeiden jälkeen hermostoni oli todellisessa epätasapainotilassa ja kävi todella herkästi ylikierrostilassa.

      Elin vuosia pillereiden jälkeen hermoston epätasapainotilassa jossa oli kroonista väsymystä, palautumisongelmia, liikunnansieto-ongelmia ja autonomisen hermoston oireita. Yhtäkkiä esimerkiksi en enää lainkaan hikoillut ja lämpötilan nousu sai hirveän olon. Esimerkiksi ilmiö krooninen väsymys CFS:n liittynee juuri autonomisen hermoston ongelmat. Mielelläni odotan lisätutkimusta esimerkiksi mahdollisesta masennuslääkkeiden linkittymisestä autonomisen hermoston oireisiin tai jopa CFS:n.

      Miten tästä tilasta palautui? Yrittämällä hyvin helläkätisesti ajaa lääkkeitä hitaammin alas, tunnistamalla milloin keho menee kierroksilla, milloin tarvitsee painaa jarrua, jarrun aktivointia piti harjoitella todella usein että keho oppi tasapainottamaan itseään. Lepoa tarvitsi paljon enemmän vieroitusvaiheessa lääkkeistä.

      Uskon että näillä voi saada hermostonsa todella sekaisin jos huono tuuri käy. Itse kärsin lääkkeen aikana päiväväsymyksestä. Teoriat sille miksi näin on saattanevat liittyä siihen että erinäköiset psyykepillerit voivat myös muokata unta haitallisin tavoin. Esimerkikis SSRI-lääkkeet supistaa REM-unen jaksoja ja tällaisessa unen arkkitehtuurin peukaloinnissa voi olla seurauksia päivän ajallekin esim väsymyksen lisääntymisenä.

      Koska myös uni on kemiallinen prosessi, välittäjäaineiden muokkaus voi sotkea unen todella randomisti. Vieroitusvaiheessa hermostoni balanssi alkoi järkkyä juuri heikentyneen unen vuoksi. Toipuminen alkoi kun uni palautui.

      Terveessä ja tasapainoisessa tilanteessa nämä kaksi autonomisen hermoston haaraa tasapainottavat toistensa toimintaa ja ihminen on hyvinvoiva. Haluatko olla hyvinvoiva? opettele tasapainottamaan hermostoa.

      Esimerkiksi ahdistuksen selittämättömät epämääräiset puuskat hävisivät elämäntapakeinoilla täysin. Välittäjäaineiden sotkeminen lisäsi ahdistusta, lisäsi sisäistä levottomuutta, ja epätasapainotilaa hermostossa koska välittäjäaineet toimivat juuri kuin niiden pitäisikin ennenkuin niitä sotketaan.

      • Anonyymi

        Ette tule koskaan kuulemaan lääkäriltänne moisesta koska monet eivät ehdi vastaanotoilla tai eivät yleisesti ajattele oireiden hoitoa lääkkeillä pidemmälle. Puhutaan kyllä elintavoista mutta jotenkin ei kuitenkaan ymmärretä kuinka tehokasta ylipäätään kokonaisvaltainen ajattelu olisi.
        Jos oikeasti alettaisiin tukemaan ihmistä tasapainoon elämässään, joka monella nykypäivänä on tosi stressaavaa. He eivät myöskään ikinä mieti mitä he tekevät toisten keholle pillereillä. Ei niitä monesti edes tutkita kovin pitkään.

        Pystyin luopumaan lääkkeistä kun ymmärsin miten kokonaisvaltaista on kehon hyvinvoinnista huolehtiminen ja miten se linkittyy mielen hyvinvointiin. Kun ymmärsin miten herkkä ja monimutkainen kokonaisuus kehomme toiminta on.

        Ihminen joka elää miten sattuu ei voi olla lääkkeistä vapaa koska hänen tapansa sabotoida kehoaan johtaa tarpeeseen myös tasapainottaa sitä luonnottomasti esim pillerillä.
        Puhun tässä ihmisistä esimerkiksi jotka vaikuttavat hermostoonsa jatkuvasti negatiivisesti esim liialla stressillä. liian vähällä unella ja erinäköisillä hermostoon vaikuttavilla aineilla sekä myöskin elintavoilla jotka eivät anna keholle oikeita rakennuspalikoita. Kehon tarpeet on hyvin luonnollisia mutta esim luonnottomat elintapamme eivät vastaa niihin. esimerkiksi jo se että miten valo tahdittaa toimintoja kehossamme ja kuinka elämme luonnottomasti valonkin suhteen keinotekoisessa valossa itseämme virkistäen.

        Keho on herkkä ja sitä pitää kohdella silkkihansikkain. Aikansa se kestää kaltoinkohtelua mutta todellinen hyvinvointi voi rakentua vain terveellisistä elämäntavoista. Avain asioiden ymmärtämiseen on sisällämme, kohtuullisuudessa ja tasapainon löytämisessä. Sekä sen ymmärtämisessä mitä on terveellinen elämä. Tunne-elämä linkittyy kehon hyvinvointiin ja sen sisäisen balanssin löytämiseen mitä on autonomisen hermoston balanssi.

        Sitä en tiedä miksi kehossani menee edelleen näitä luonnottomia oireita seurauksena lääkkeistä jotka puhkesi jossain vaiheessa vieroitusta mitä lääkittiin. Sillepä ei ole vastausta koska kukaan ei tutki pitemmän päälle tai päällekkäin näiden lääkkeiden seurauksia. Sen tiedän mitä kehoni minulle viestittää ja kehoni kuunteleminen on auttanut minua paranemisessa kaikesta.

        Sen tiedän että hermostossani on edelleen päällä jonkinlainen epätasapainotila. Mutta se rakentaa itseään uusiksi. Kuin rakennus olisi romahtanut osittain ja sitä aletaan rakentaa uudelleen vaikka osa siitä olisi romahtanut. Samaan aikaan rakennuksessa menee kokoajan ihmisiä. Yksi hissikin on rakennuksessa ja toinen on kesken. Se kuvaa sitä mitä kehossani menee. Paljon lukuisia prosesseja. Jotkut on menneet epätasapainoon, toiset toimivat jotenkin. Kokonaisuudessa on ongelmia.

        Keho yrittää korjata itseään. Toisinaan oireet tasapainottuvat ja keho löytää jonkun homeostaasin kunnes tulee stressitekijä ja keho ei kykenekään vieroituksessa käsittelemään niin suurta tekijää. Sitten taas tulee huononnusta voinnissa. Pitemmällä aikavälillä oireet aaltoillen paranevat. Kemiallinen sekasotku korjaa itseään..

        Valitettavasti aivot ovat alkaneet vuosien saatossa jo muovautua väärillekin urille. Kehoni ei esimerkiksi turruttavien lääkkeiden jälkeen tiedä mitä on esim seksuaalisuus enää. Kehoni on turra. Minulla on PSSD. Olen yrittänyt ratkaista sitä mutta se ei ole ratkaistavissa.

        Välillä mietin mitä teki aivojeni reseptoreille ja aivoilleni ylipäätään tämä vuosikausien lääkekyllästäminen ajasta asti kun aivoni vielä kehittyivät aikuisuuteen. Mutta sitä vain tehdään nykypäivänä, aivan vastuuttomasti.

        Lääkkeissä on tunne-elämää sotkevia ja sekaannuttavia seurauksia. Minulla on myös hankala hahmottaa sitä kuka olin lääkkeissä. Elämäni tuntuu jatkuvasti vieraalta. Mutta löydän uutta elämää lääkkeiden jälkeen.

        Me ketkä olemme saaneet lääkkeistä pahaa ja pitkäkestoista harmia tiedämme mitä on tapahtunut. Lääketiede ei voi suppeassa käsityksessään sitä kieltää koska he eivät ymmärrä mitä aivot ja hermosto loppupeleissä kumminkaan toimivat saatika mitä seurauksia joidenkin välittäjäaineiden sotkemisella on. Tieteeseen uskovat vähättelevät mutta he eivät ymmärrä sitä että tiede on myös sitä mitä ei ymmärretä. Siksi pitää olla nöyrä sen suhteen mitä ei ymmärretä.

        Tsemppiä kaikille jotka on saaneet lääkkeistä harmia tai kamppailevat esimerkiksi autonomisen hermoston oireiden kanssa. Meillä on paljon voimavaroja vaikka psykiatrian mukaan olisimme vain kasa diagnooseja. Jotka kaiken ohessa osaavat vielä kamppailla tunteidensakin kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      390
      3857
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      133
      2697
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      128
      1875
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1320
    5. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1192
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      172
      1189
    7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1167
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      64
      1125
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      51
      952
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      930
    Aihe