"Jarrujen mystinen pettäminen." Kuinka moni on painanut jarrun sijaan kytkintä?

Anonyymi-ap

Itselleni kävi kerran niin, että ajoin hieman pidempää matkaa vakkari päällä ja pidin jalkoja jotenkin hölmön rennosti jalkatilassa.

Sitten kun piti jarruttaa, "jarrupoljin" painui pohjaan ja säikähdys oli aikamoinen. Tajusin onneksi, että oikea jalkani oli jarrupolkimen sijaan kytkimellä ja sain kovalla jarrupolkimen painalluksella auton pysähtymään. Muuten olisi mennyt risteys pitkäksi, mutta mitään kolaria ei olisi tullut.

Onkohan jarrujen mystiset pettämiset tällaisia samanlaisia vahinkoja? Ei jarrujärjestelmään voi tulla "mystistä vikaa", jota ei myöhemmin löydetä.

No nykyaikaisissa autoissa ei ole kytkinpoljinta ja jarrupoljin on leveä.

14

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En ikinä mutta olen kuullut että kun poliisiauto on edessä niin ihmiset painaa jarrun sijasta kaasua ja pumm!

    • Anonyymi

      Joku vuosi sitten tapahtui Kuopiossa onnettomuus jossa bussi putosi junaradalle. Puolen kymmentä matkustajaa menehtyi onnettomuudessa.
      Ilmeisesti syynä oli juuri polkimien sekoittuminen kuljettajalta.

      Vieläkin on epäselvää mikä on nopeusrajoitus erkanemiskaistalla ?

      • Anonyymi

        Erkanemiskaistan nopeus on perusnopeus, eli 80 km/h, ellei muuta ole ilmoitettu.
        Oletko nukkunut teoriatunneilla?


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heinolassakaan bussia ei jarrutettu, vaikka tutkimuksissa jarruista ei löytynyt mitään vikaa. Neljä kuoli ja vammoja tuli.

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/heinolan-bussiturman-syy-selvinnyt/1825972#gs.9aparx

        Ja just tuollaisen pidemmän moottoritieajon päätteeksi tapahtui.

        Oliskohan aika verrytellä ja tunnustella niitä jalkoja pitkän ajon aikana, vaikka polkimilla ei olisikaan käyttöä?

        Pitkän moottoritieajon ja vaikkapa nopean valtatieajon jälkeen voi olla vauhtisokeutta. Olen kerran meinannut ajaa erkanemiskaistalta ulos kun kaista päättyi kiristyvään kaarteeseen ja nopeuteni oli vielä liian suuri (olin ajanut pitkään moottoritienopeutta). Se opetti että erkanemiskaistalle ajaessa on syytä aina jarruttaa kun kaarre lähenee.


      • Anonyymi

        Minulle tapahtui kerran Libanonissa (kun olin YK-joukoissa) että Proto-Sisun paineilmajarrut jäätyivät 38 asteen lämmössä. Oli jarrujen pakkasnestesäiliö päässyt tyhjäksi. Poljin meni pohjaan ja mitään ei tapahtunut. Homma kesti yli 5 minuuttia ennen kuin palautuivat. En päässyt heti lisäämään pakkasnestettä kun huoltolukku on lavalla mutta lavalla oli pari kuutiometriä kivikorikiviä. Ajoin pois pikkulaatikolla ja nelivedolla. Auto pysähtyy kun moottorin sammuttaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitkän moottoritieajon ja vaikkapa nopean valtatieajon jälkeen voi olla vauhtisokeutta. Olen kerran meinannut ajaa erkanemiskaistalta ulos kun kaista päättyi kiristyvään kaarteeseen ja nopeuteni oli vielä liian suuri (olin ajanut pitkään moottoritienopeutta). Se opetti että erkanemiskaistalle ajaessa on syytä aina jarruttaa kun kaarre lähenee.

        Muistaakseni joku suomalainen on kuollut hypättyään epähuomiossa liikkuvasta autosta. Oli ajeltu pari tuntia Saksan autobanilla oikein kunnon kyytiä. Sitten kuski koukkasi huoltoasemalle tankkausta/kahvitaukoa varten. Liki 200 km/h kyytiin tottunut matkustjaa katsoi, että nyt ollaan jo käytännössä pysähdytty, joten ovi auki ja ulos.... vauhtia taisi vielä olla joku 50 km/h.


    • Anonyymi

      Varmaan suhteellisen pitkälle edennyt dementia tai yli 2 promillen humalatila mahdollistaisivat tuollaisen aloituksessa kuvatun tilanteen. Siis autoilijalta joka on "ikänsä" ajanut keppivaihteisella.
      Ameriikassahan keppivaihteisilla ei enää osata ajaa kun niitä ei juuri 70-luvun jälkeen ole esiintynyt, siellä tullainen olisi jo normaalia, mutta ameriikkalainen on sen verran itsesuojeluvaistoinen, että kieltäytyy ajamasta autolla jota ei osaa ajaa. Suomalaisilla on sen verran verissä keppivaihteisella ajo, että vielä tuollainen moka tai unohdus edellyttää tosiaan joko dementiaa tai kännitilaa.

      • Anonyymi

        Niin amerikassa kuin Suomessakin "osaavat ja turvalliset" seniorikansalaiset osaavat sekoilla polkimien kanssa. Ihan yhtä hyvin osataan polkuautoilla (manuaali) kuin automaateilla törmäillä muihin autoihin, ihmisiin tai ajaa vaikka johonkin portaikkoon, kun muisti vähän pätkii = runtataan kaasua, kun piti painaa jarrua. Nopeiden hoksottimien ansiosta sitä poljinta pidetään pohjassa 10 s ja suditellaan kaasu pohjassa pitkin poikin parkkipaikkaa (ex asuintalon pihalla nähty suoritus), kunnes liike lopulta lakkaa tarpeeksi tuhtiin esteeseen.


    • Anonyymi

      Vakionopeussäätimet kiellettävä vaarallisina

    • Anonyymi

      Aika pahasti pitää olla jalat ristissä ja istuma-asentokin normaalia vinompi, jos painaa oikealla jalalla kytkinpoljinta.

      "No nykyaikaisissa autoissa ei ole kytkinpoljinta ja jarrupoljin on leveä."

      Tarkoitat varmaankin amerikkalaisia vanhempia automaattivaihteisia autoja. Eurooppalaisessa automaattivaihteisessa autossa voi olla normaali jarrupoljin (samanlainen kuin manuaalivaihteisissa) kuten omassa autossani.
      Automaattivaihteista autoa ei ajeta kuin polkisi harmoonia. Vasenta jalkaa lepuutetaan sivulla ja käytetään ajamiseen vain oikeaa jalkaa. Autossani tuollainen "harmooninpolkeminen" on estetty elektronisesti. Jos yrittää painaa yhtäaikaa kaasua ja jarrua, moottorinohjaus laittaa moottorin tyhjäkäynnille ja se palautuu normaaliksi vasta kun jarruttaminen on lopetettu joiksikin sekunneiksi.

      Noita kiihdytystörmäyksiä voi tulla automaattivaihteisella autolla kun painetaankin kaasupoljinta samalla voimalla kuin pysähtyäkseen painaisi jarrua.

      • Anonyymi

        Enpä ole vielä nähnyt automaattivaihteista, jossa jarrupoljin olisi yhtä pieni kuin polkuautoissa. No, kaipa tällaisiakin sitten on. Yleensä se jarrupoljin on tosiaan reilumman kokoinen. Tarjoaa mukavasti yllätystä manuaalilla ajamaan tottuneelle, jos ja kun ajatuksissaan lähtee kytkinpoljinta runttaamaan pohjaan just ennen pysähtymistä. Saa vasemmankin jalan siihen polkimen reunaan, jolloin hidastuvuus kohenee merkittävästi ;-D

        Kuulemma patteriautoien kanssa sekoillaan nykyään. Totutelaan ensin ns. yhden polkimen ajoon, jossa auto jarruuttaa, kun "kaasupoljinta" keventää reilusti. Totutellaan aikansa siihen, ettei jalkaa tarvitse missään tilanteessa siirtää pois kaasupolkimelta. Sitten tuleekin eteen tiukempi paikka, missä pitäisi jarruttaa tehokkaammin... minkä polkimen kuski hätäpäissään nyt runttaa lattiaan?


    • Anonyymi

      Uusi avuttomilta pitäisi autoilu kieltää

    • Anonyymi

      Hätäjarrutuksessa voi sammuttaa moottorin jos ei ehdi/hoksaa painaa samalla myös kytkintä. Siinä tapahtuu myös mystinen jarrujen ja ohjauksenkin pettäminen kun tehostimet putoaa pois päältä. Tai no ei nyt ihan täysi pettäminen mutta saattaa tuntua äkkiseltään sellaiselta.

      Niin, no porojen takia olen joskus joutunut äkkijarrutuksen tekemään talvikelillä. Mutta sitten vaan vähän löysää jarrua niin saa koneen käyntiin "mäkistartilla" ja sitten varoo ettei sammuta uudestaan. Tai jos ei ole tilaa sellaiseen kikkailuun niin sitten pitää vaan jarruttaa ja ohjata vähän tomerammalla otteella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      139
      8531
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1403
    3. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1175
    4. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      59
      1166
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      90
      1057
    6. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      139
      1010
    7. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      785
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      778
    9. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      761
    10. Tuli surullinen olo.

      Olit muuttunut niin paljon etten meinannut tunnistaa. Miksi rupsahdit? 😞 m-n
      Ikävä
      40
      684
    Aihe