Mitä tarkoitetaan sanalla kommunismi? Mitä eroa kapitalismiin?

Copilot vastaus: "Kommunismi tarkoittaa yhteiskuntajärjestelmää, jossa vallitsee tuotantovälineiden ja hyödykkeiden yhteisomistus, sekä poliittista ideologiaa, joka pyrkii tällaisen yhteiskunnan luomiseen. Se on luokaton yhteiskunta, jossa tuotantovälineet ovat koko kansan omaisuutta ja yhteiskunnan jäsenet sosiaalisesti täysin tasa-arvoisia. Alkuperäisessä tarkoituksessa kommunismi oli vastavaikutus teollisen vallankumouksen epäkohtiin, ja se sai alkunsa, kun kaksi saksalaista filosofia taisteli teollisen yhteiskunnan hyväksikäyttöä vastaan."

Sana kommunismi sinänsä tarkoittaa suomeksi yhteisöllisyyttä, yhteisöä.
Onko kukaan kuullut että kommunistisiksi nimetyissä valtioissa täyttyisi mikään näistä?

Kaikissa kommunistisiksi nimetyissä maissa on varsin jyrkkä valtarakenne ja hierarkia. Kaikki valta keskittyy tietyille henkilöille ja niiden lähipiirille. Omistusoikeus kaikkeen on valtiolla jota valtaeliitti hallitsee ja käyttää.

Sen alapuolella on ne jotka hyötyvät valtaeliitistä ja pystyvät hyödyntämään sitä omaksi eduksensa.

Viimeisenä on tavallinen ihminen. Sillä ei tässä hierarkiassa ole muuta virkaa kuin valtaeliitin hyvinvoinnin kasvattaminen ja turvaaminen. Heille ei kuulu työstänsä saadut hyödyt. Heillä ei ole päätäntävaltaa edes omista asioista, tai yhteiskuntaan liittyvistä.

Hierarkiassa ylöspäin pääseminen on mahdollista, mutta riskialtista ja vaatii erittäin hyviä manipuloinnin taitoja. Jos siinä epäonnistuu, on kaikki loppu.

Kapitalismissa on paljon yhtäläisyyttä yllämainittuun. Mahdollisuudet hierarkiassa ylöspäin on vain paremmat ja vähemmän riskialttiit eikä epäonnistuminen aiheuta niin helposti "työleireille" joutumista . Epätodennäköistä on myös joutuminen eliitin toimesta "poistetuksi" ja tai "uudelleen koulutettavaksi".

Voiko siis olla ettei ole olemassa sellaista yhteiskuntamuotoa joka todella takaisi kaikille hyvän elämän mahdollisuuden? Siis oikeasti eikä sanaleikkien muodossa kuten kommunismi (yhteisöllisyys), tai kapitalismi (vapaat markkinat, yksityisomistus, tasa-arvoon lain edessä).

9

396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vedät jotain sata vuotta vanhaa höpötystä. Sitäpaitsi Suomessa ei kommunismi ole vallalla. Eikä tule.

    • Anonyymi

      Mitä tarkoitetaan sanalla kommunismi?

      Ensin on CCCP joka on Stslin takia maailman suurin murhaaja n.100 milj,ihmistä tappoivat koko kommunismi maailamssa.
      Tappaja alistaja,johtajien kontrolloima vakoilujärjestemä kansaa vastaa missä annetaa ilmi jos toinen tekee kommunismia vasta jotain halveravaa,kuten Cccp ja Kiina on nyt ja Venäjä palaa kommunismin totalitäärisyyteen,tappaen toisin ajattelijat.
      Kiinassa häviää vain ihmiset leireille ja niistä ei tiedä media,kuten kaikki n'mä autoritääriset maat,missä sairas ihminen on diktaattorina ja sitä on kommunismi.

      Kun lukisit mitä on kommunismi tehnyt,kuten Pol potin sotilas joukot vei väärin ajattelijoiden lapsia ja jaloista ottivat kiinni ja pyörähdys lapsen pää osuu puuhun,kuolemaan asti pyörivät.
      Kommunismi on saastainen paha,kuten Islam ja he ovat yleensä lähes kommunisteja tai ismimit yleensä.

      Kaikki kommunismi on sairasta maailmassa !

      • Anonyymi

        Kuten todettua, oikeaa kommunismia ei ole vielä päästy toteuttamaan missään. Itseään kommunistisiksi maiksi kutsuvat ovat olleet enempi fasistisia maita joissa kansaa on kusetettu muka työväen aatteen toiminnalla. Eli ihan samaa paskaa mitä perussuomalaiset päättäjät tässä maassa harjoittajat. Tolloille satuillaan siitä, kuinka tässä ollaan nyt työväen asialla ja toiminta on kuitenkin ihan muuta.


      • Anonyymi

        Samoin on perheväkivaltaa. Onko perhe ja avioliitto sairasta sen takia? Silloin kun ei ymmärrä käsitteitä, merkityksiä, syy ja seuraus-suhteita asia voi vaikuttaa aivan miltä vaan.

        Nykyiset yhteiskuntajärjestelmät kuten kapitalistinen voitontavoitteluun ja ahneuteen perustuva järjestelmä ei kyllä sen paremmin toimi riippumatta siitä halutaanko tosiasiat myöntää tai ei. Kaikenlaista kriisiä pukkaa siellä ja täällä milloin milläkin verukkeella, vaikka perimmäinen syy on yhteiskuntajärjestelmän valuvika, jonka seurausta kaikki sodat ym. konfliktit ovat, kun eliittiä edustavat ryöstöparonit päättävät korjata asiat.

        Toimiva yhteiskuntajärjestelmä on viellä hakusessa ja edellyttää tietoisuuden lisääntymistä ihmisten keskuudessa, vaikka siitä mikä on todellisuudessa tarpeellista ja välttämätöntä. Nykyinen järjestelmä pyrkii vain estämään tietoisuuden kehitystä kehittelemällä kaikenlaisia uskomuksiin perustuvia visioita milloin mistäkin asiasta.

        Se, että joku valtio pitää itseään kommunistisena ei siitä vielä kommunismiä tee koska aito kommunismi ei ole ylhäältäpäin johdettua harvainvaltaa. Ehkä lähimpänä kommunistista yhteiskunta järjestelmää olivat amerikan intiaanit jotka eivät tunteneet juuri omistamisen käsitettä vaan ottivat luonnosta vain sen mitä tarvitsivat.


    • Anonyymi

      Teoria vs. käytäntö lisänä vallanhimo. Eli teoria on hyvä mutta sitä ei ole vielä päästy käytännössä toteuttamaan vallanhimon takia.

    • Anonyymi

      Periaatteessa on niin kuin olet kirjoiianut. Kävin Venäjällä lähetys työssä.. Yksi paikallinen sanoi, että kun täältä kommunismi hävisi niin täällä rikollisuus lisääntyi. Täällä on nyt enimmäkseen varkaita ja ryöstäjiä. Kun oli Komminismi niinmitään tälläistä ei ollut, ei kellään ollut mitään ryöstettävää ja Venäläinen on hyvä toiselle Venäläiselle.
      Me olimme ryysyläisiä mutta onnellisia!
      Ilmeisesti on niin että jos ei kellään ole enemmän sitä tavaraa niin kateellisiakaan me ei voida olla. Kommunismi oli minunkin mielestä nuorempana oikea ideologia

    • Anonyymi

      Mitä tarkoitetaan sanalla kommunismi? Mitä eroa kapitalismiin?

      Lue ,kommunismi on tappanut n.100.000 milj.ihmistä.
      Venäjä/Neuvostoliitto stalin,pol pot vietnam,luin että lapsia ottivat jaloista kiinni ja pää puun runkoon mm.
      Kommunismi tappoi Suomalaisia paljon Neuvostoliiton takia ja sisällis-sodan takia,Sdp on perillinen puolue kommunismista.

      • Anonyymi

        Jokainen poliittinen ideologia on kuin aktivoiva tai passivoiva tiettyyn luonnetyyppiin.


    • Marx ja Engels laativat Kommunistisen manifestin 1848. Se oli vastine klassisen liberalismin (kapitalismin) työläisten oikeuksia polkevalle luonteelle. Tässä on ymmärrettävä viitekehys, koska ilman kontekstia ei voi ymmärtää politiikkaa tai historiaa.

      Teollinen vallankumous toi köyhät kaupunkeihin. Syntyi työläisgettoja. Työt tehtaissa ja kaivoksissa aloitettiin niinkin varhain kuin 10-vuotiaina.Työtä tehtiin iästä riippuen 10-14 tuntia päivässä ja kuutena päivänä viikossa. Päiväpalkka oli joitain shillinkejä. Työläisillä ei ollut minkäänlaisia oikeuksia, vakuutuksia, lomia, vapaita tms. Omistajalla sen sijaan oli oikeus fyysisesti kurittaa työntekijöitä ja potkia heidät pihalle ilman varoitusta. Kuolettavia ja vammauttavia onnettomuuksia oli jatkuvasti, eikä työnantaja korvannut esim. käsien tai jalkojen menetyksistä työntekijöille mitään: heidät vain korvattiin. Työntekijät olivat koneiston korvattavia osia - eivät sen arvokkaampia kuin tehtaan väkipyörät.

      Engels, joka oli rikkaan teollisuussuvun poika, näki tämän käytännössä. Marx todisti työläisten ahdinkoa Lontoon työläisgetoissa kirjoittaessaan pääteostaan - Pääomaa.

      Marx päätyi ajattelemaan, että maailma ei ole valmis kommunismille. Hän määritteli kaksi ehtoa kommunismin synnylle: 1) teollinen yhteiskunta ja 2)kapitalistinen talousjärjestelmä. Marx arveli, että kommunismi voisi toteutua ehkä Britanniassa tai Preussissa, mutta ei missään tapauksessa kehittymättömässä Venäjän keisarikunnassa.

      Kommunistinen vallankumous tapahtui kuitenkin Venäjällä. Lenin ymmärsi pian, ettei maatalousvaltaisella Venäjällä ole resursseja sosialismiin. Niinpä hän kirjoitti, että totalitarismi on välttämätön välivaihe matkalla sosialismiin. Leninistä alkaen NL oli totalitaristinen valtio.

      Bolshevikkivallankumous ei toteuttanut työläisten unelmaa tasaisemmasta tulonjaosta, lyhyemmistä työpäivistä, ihmisoikeuksista jne. Päinvastoin. Klassisessa liberalismissa työn tuottama lisäarvo valui työntekijän käsien läpi tehtaan ja kaivoksen kartanossa palvelijoiden keskellä elävälle omistajalle; sama tapahtui nyt Neuvostoliitossa: työn tuottama lisäarvo valui työntekijöiden käsien läpi kartanoissa palvelijoidenpiirittäminä eläville puolueen politrukeille.

      Lähimmäksi Marxin ideaaleja työläisten oikeuksista, tasa-arvosta, yhteiskunnan tukiverkoista ja tulojen tasaisemmasta jakautumisesta päästiin pohjoismaisessa hyvinvointivaltion mallissa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe