Oliko Jeesus ylipappi Hannaan poika?

Anonyymi-ap

Oliko Jeesus ylipappi Hannaan poika?

Johanneksen evankeliumissa Jeesus keskustelee samarialaisen naisen kanssa Jaakobin kaivolla ja Jeesus sanoo:
"Jos olisit tiennyt Jumalan lahjan ja kuka sinulta pyytää juotavaa..." (Joh 4:10)

Minkä "Jumalan lahjan"? Hepreaksi vastaava nimi olisi Natanael. "Jos olisit tuntenut Natanaelin..." Oliko Natanael samarialaisten tuntema opettaja?

Evankeliumissa on jo Natanael, joka ei ole Jeesus. Paljastaako Jeesus samarialaiselle oman nimensä? Eikö Jeesus/Jeesua/Jehosua esiintynyt omalla nimellään?

"Minä olen tullut Isäni nimessä, mutta te ette ota minua vastaan. Jos joku muu tulisi omassa nimessään, hänet te ottaisitte vastaan." (Joh 5:43)

Jehosua = 'Jumalan pelastus', JHVH:n nimessä
Natanael = 'Jumalan lahja', ilman Isän nimeä
Jehonatan = 'Jumalan lahja', JHVH:n nimessä <---

Vihjataanko tässä, että Jeesuksen nimi oli Jonatan? Mitä Jonataneja tunnetaan?

Johanneksen evankeliumin lopussa Jerusalemin silloinen ylipappi Kaifas ja tämän appi, entinen ylipappi Hannas, ovat paikalla luovuttamassa Jeesuksen Pilatukselle tutkittavaksi.

Samarialaisten ylipappien luettelossa (Moses Gaster: the Chain of Samaritan High Priests) näkyy:
...
Natanael?, toimi 32? vuotta virassaan
Joakim, toimi 27? vuotta virassaan, kommentti: "Hänen päivinään Jeesus ilmaantui Betlehemissä"
Jonatan III, toimi 23 vuotta virassaan, kommentti: "Hänen päivinään juutalaiset tappoivat Jeesuksen kirotussa Saalemissa" (Jerusalemissa)
...

En ole löytänyt lisätietoa Joakimista ja Jonatanista samarialaisten kronikoista.

Josefuksen mukaan samarialaisten profeetta johti suurta kansanjoukkoa Garisiminvuorelle ja Pilatus oli joukkoineen heitä vastassa. Tämä olisi tapahtunut pesahin kynnyksellä vuonna 36 jaa.
https://www.livius.org/articles/religion/messiah/messianic-claimant-7-the-samaritan-prophet/
TÄMÄN minä yhdistän Johanneksen evankeliumin lopun tapahtumiin. Testimonium Flavianumia pidän sepitettynä mutta oletan sen sisältyneen jo alkuperäiseen historiateokseen.

Ja historiateoksessa tuon jälkeen Kaifas astui sivuun ja ylipapiksi nostettiin Hannaan poika Jonatan. Jos "Jeesus" oli Jonatan ja juuri tämä Jonatan, niin se tarkoittaisi, että "Jeesuksesta" tuli Jerusalemin ylipappi siskonsa miehen jälkeen.

Ylipappi Hannaan perheestä on tietoa. Monet hänen pojistaan toimivat Jerusalemin ylipappeina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Annas#The_sacerdotal_family

Eleasar (kreik. Lasarus) toimi 16-17 jaa. ylipappina.
Jonatan itse olisi toiminut kolmessa vaiheessa lyhyen aikaa, ensin vuonna 36.
Vuosi 36 täsmää samarialaisten väkijoukon pyhiinvaellukseen Garisiminvuorelle, johon Pilatuskin sekaantui.

Jonatan nousi Jerusalemin ylipapiksi vielä kolmannen kerran vuonna 58.
Pian sen jälkeen Juudean prokuraattori Antonius Felix palkkasi tikarimiehet ja nämä murhasivat Jonatanin Jerusalemissa juutalaisten juhlassa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_(High_Priest)

Se tarkoittaisi, että "Jeesus" kuoli vuonna 58 tai pian sen jälkeen.

Voisiko tämä Ananin/Hannaan poika, Jerusalemin ylipappi Jonatan, olla samarialaisten Jonatan III, joka heidän kannaltaan oli ylipappi yhtäjaksoisesti noin 23 vuotta? Sehän olisi ollut poikkeus, koska heillä oli ollut omat ylipappinsa. Kaifas ei ollut kelvannut.

58 jaa. - 36 jaa. = 22 vuotta

Jos siis tulkitaan evankeliumin tapahtumat Jonatanin valmistautumiseksi yhdistettyyn juutalaisten ja samarialaisten ylipapin virkaan, niin tämä täsmää vuoden tarkkuudella.

7

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Johanneksen evankeliumissa Pilatos ei ole "Pontius". Pilatos tarkoittaa keihäsmiestä. Ja Pilatos esiintyy vain pesahina. Pilatos on "praetoriumissaan" ja praetorium alun perin tarkoittaa päällikön telttaa roomalaisleirissä. Eikö Pilatos olekin roomalaistettu peitenimi samarialaisten ylipapille? Ja praetorium on samarialaisten pyhäkköteltta. Pilatoksen tehtävä on tarkastaa, että Israelin Jumalalle uhrataan viattomia uhrieläimiä. Mutta minusta vaikuuttaa siltä, että "Jeesus" suostui appensa ruoskittavaksi ja piti ajatusta jopa huvittavana. Tuossa kuitenkin tehdään perinteinen Iisakin uhraus -temppu eli ihminen Jeesus "Bar abbas" päästetään vapaaksi ja tilalle otetaan pesah-karitsa "Jeesus".

      Ilmankos Jeesus lähetti "Juudaksen" illalliselta Betaniasta Jerusalemin liepeiltä jo 6 päivää ennen pesahia säkin kanssa edeltä valmistamaan paikkaa. Jerusalemista on Garisiminvuorelle 50 km matkaa. Kuinka paljon väkeä Jonatan vetäisi perässään heti pesahia, Israelin kansan uudesti syntymisen juhlaa viettämään? Ehkä Marian piti myös vielä suostutella isäänsä Joakimia, että tämä varmasti hyväksyisi Jeesuksen tyttärensä aviomieheksi ja vielä lisäksi luovuttaisi hänelle ylipappeutensa! Jonatan ja Magdalan (aram. tornin) Maria omalta osaltaan ajattelivat siis yhdistävänsä Juudan ja Efraimin sauvoja, niin kuin oli hartaasti profetoitu. Se oli todella kunnianhimoista. Mutta ilmeisesti Jeesuksen isän saddukealainen perhe alkoi olla ahdingossa Jerusalemin ympäristössä suositun farisealaisuuden takia. Se selittäisi, miksi kannatusta ja suojaa haettiin Samariasta, jonka ylipapit olivat Sadokin poikia, ja Galileasta.

      Pesahin viettoon kuuluvat pesah-karitsat, jotka seivästetään. Kullakin ruokakunnalla on oma karitsansa ja seiväsmiehensä. Luonnollisesti Jonatankin nähtiin oman seipäänsä (kreik. stauros) kanssa liikkeellä palavien maakuoppien (tannurim) läheisyydessä.

      Evankeliumissa sanotaan, että pitkä alusvaate oli saumaton, jotta pesahia tunteva lukija varmasti ymmärtäisi, että kyseessä oli lampaannahka. Ettei siellä suinkaan ihmistä ollut seivästetty tai naulittu ristiin kuolemaan.

      Ilmeisesti Jeesus oli tehnyt nasiirilupauksen ollessaan Jordanvirralla Johanneksen kastettavana. Jumalalle omistautumisesta ja pyhittäytymisestä ja nasiirin pyhästä hengestä merkkinä oli siitä lähtien valtoimenaan kasvanut hiuskruunu. Se oli pysynyt Jeesuksen päälaella, mutta nyt oli tullut aika painaa päätä ja leikkauttaa tukka niskaa myöten. Vähän myöhemmin yön pimeydessä Maria ei meinannut tuntea sulhastaan, koska oli pimeää ja tältä oli leikattu hiukset sen jälkeen kun Maria lähtenyt anoppinsa kanssa kotiinsa.

      Kirkon mukaan "siitä hetkestä lähtien" Jeesuksen oma äiti ja rakas oppilas olisivat jättäneet Jeesuksen verta vuotavana kuolemaan ristille. Eihän siinä ole järkeä.

    • Anonyymi

      Jerusalem mainitaan viimeisen kerran Joh 12:12!
      Jeesuksella oli ollut 5 päivää aikaa kerätä kansaa Juudeassa ratsastettuaan ensin pienellä aasilla Jerusalemin edustalla ja siirtyä 50 km pohjoiseen Samariaan Garisiminvuoren ympäristöön.

      Pesahin valmistuspäivän alussa yön pimeydessä Jeesus seuraajineen ylitti "Kidron-talvivirran" ja saapui tuohon (Joosefin) "puutarhaan". Johanneksen evankeliumissa puutarha ei ole "Getsemanen". Jeesuksen päivinä Jerusalemin Kidronissa virtasi vuoden ympäri päivittäin jonkin verran vettä, koska se sai alkunsa lähteestä. Mutta Kaanaanpurossa (Wadi Qana) virtaa vettä nimeksi vain sateiseen vuodenaikaan, kevääseen asti.

      Kun Jeesus oli ensin Hannaan tarkastettavana, Simon Pietari oli haettu sisään samaan rakennukseen ja lämmitteli tulen ääressä. Sitten Jeesus siirtyi Kaifaan tarkastettavaksi ja Simon Pietari lämmitteli edelleen tulen ääressä. Koska se oli sama tuli, koska se tapahtui samassa rakennuksessa. Ei siinä liikuttu Jerusalemin yössä korttelista toiseen.

      Betania sijaitsi 2,7 kilometrin päässä Jerusalemista. Siellä asuivat Jeesukselle läheiset Martta, Lasarus, Maria.
      Mutta paikalliset asukkaat eivät tiedä mistään Betaniasta; siellä ei ole koskaan ollutkaan mitään Betania-nimistä kylää.
      Lukijan pitäisi tietää se, koska tarkoitus on, että lukija kaivaa esiin todellisen merkityksen. Mitä tarkoittaa Betania?
      Se on hepreaa ja tarkoittaa mahdollisesti kahtakin asiaa:

      1) Bet ania = vaivaisuuden/kärsimyksen talo/huone/alho/tyyssija
      2) Bet Ania = Bet Anania (kontraktio) = Ananiaan talo ~ ylipappi Hannaan koti?

      Anania = Hanania ~ Anan = kreik. Annas = suom. Hannas

      Tuo voisi siis vihjata, että Lasarus ja Martta ja Maria olivat Jeesukselle läheisiä, koska he olivat lähisukulaisia, koska se oli Jeesuksen isän kotitalo.

      Jonatan 'Jumalan lahja' olisi kreikaksi Doroteos tai Dositeos. Samarialaisten ylipappien luettelossa näkyy useita Natanaeleja ja Jonataneja. Samarialaisuudessa vaikutti pitkään dositealainen suuntaus.

      Ja niin kuin Mooses kohotti käärmeen erämaassa, niinkin ihmisen Poika tulee kohottaa... (Joh 3:14)
      Tutmoses = Tut-jumalan poika
      Ram(o)ses = Ra-jumalan poika
      Moses = Poika, ihmisen Poika; Toora
      https://static.timesofisrael.com/jewishstanddev/uploads/2022/03/18-3-Passover-blessing-with-Torah.jpg

    • Anonyymi

      Jeesus ei ollut ylipappi Hannaan poika.

      • Anonyymi

        Olitko katsomassa kun mariaa köyrittiin?


      • Jeesus on Jumalanpoika, joka istuu Isän kaikkivaltiaan oikealla puolen. Niin kuin on kirjoitettu eikä muuksi muutu. Sieltä on kerran tuleva tuomitsemaan maailman kansat.


    • Anonyymi

      Taitaapi olla tällainen todistelu heikolla pohjalla. Isyyden määrittely 2000 vuoden taakse ei spekulaatiolla selviä. Lämmin suositukseni on, että käytä järkesi ja ymmärryksesi hyödyllisempään.

    • Anonyymi

      Matteuksen evankeliumissa on Jeesuksen (isän) sukuluettelo, jonka kanssa teoria ei sovi yhteen. Vaatii siis epäluottamusta heti Uuden testamentin ensimmäistä evankeliumia kohtaan, että edes vakavissaan arvioi tällaista. Toisalta muutkin, esimerkiksi Crossan, ovat suhtautuneet siihen sukuluetteloon epäluuloisesti.

      Luukkaan evankeliumissa on toinen sukuluettelo. Se on erilainen kuin Matteuksen evankeliumin sukuluettelo ja näyttää ristiriidalta Matteukseen nähden, mutta yksi yleinen selitys sille on, että Luukkaalla onkin Jeesuksen äidin Marian sukuluettelo, ja Marian isä olisi ollut Joosef-niminen.

      Toisaalta Joakim-nimistä miestä on pidetty neitsyt Marian isänä eli Jeesuksen äidin isänä.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Joachim
      Teoriani mukaan Joakim olisi ollut samarialaisten ylipappi ja Jeesuksen rakastaman oppilaan isä.

      Jonatan taisi olla tuohon aikaan 8. yleisin juutalaismiehen etunimi.

      terv. aloittaja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3045
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2281
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      121
      1673
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1533
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      891
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      13
      743
    Aihe