Venäjä ei ole "tuhatvuotinen"

Anonyymi-ap

V. Putin, valtakuntansa entinen presidentti, uhkasi juuri viimeisissä harhoissaan, että jos hän ei voita tätä sotaa Ukrainassa, on koko "tuhatvuotinen Venäjä" tuhoutumassa.

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010516323.html

Onko Venäjä "tuhatvuotinen"?

Arabialainen historianfilosofi ibn Khaldun esitti, että dynastian elinikä on kolme sukupolvea. Sukupolven iäksi lasketaan 25 vuotta. Täten 75 vuodessa valtakunnan tai valtiojärjestelmän tulisi syntyä, kukoistaa, ja rappeutua muodostuakseen joksikin muuksi. Neuvostoliitto kesti aika tarkalleen tämän ajan.

Neuvostoliittoa edelsi keisarillinen Venäjä, joka sekin voidaan katsoa alkaneeksi vasta Aleksanteri I:n ajasta 1800-luvun alussa. Peruutamme 1700-luvun alkuun, ja olemme Pietari Suuressa, "ikkunoiden avaajassa" ja uudistajassa, joka teki merkittävän pesäeron entiseen tsaarilliseen Venäjään. Koko 1700-luku Venäjällä menikin saksalaissyntyisten naishallitsijoiden aikakautena.
1600-luvulla Venäjä kipuili Puolan vaikutusvallan kanssa, eikä ollut yleensä edes pahemmin siinä voitolla. 1500-luvun Iivanoiden aika taisteli tataareja vastaan.

Ajatus yhtenäisestä Venäjästä, johon myös Ukraina kuuluisi, on yllättävän nuori. Venäjän historian kirjoittaja Karamzin loi tätä ajatusta 1800-luvun puolessavälissä. Historian juontaminen "Kiovan Venäjään" 900-luvulle on sekin verratain uusi käsitys.

Venäjän tämänhetkisen "entisen", ei enää legitiimin presidentin harhaiset tulkinnat ovat syy huoleen. Hän on alkanut nähdä itsensä messiaanisena hahmona, kuvitteellisen tuhatvuotisen valtakunnan jatkeena, Pyhän Vladimirin ruumiillistumana. Tällaisista harhoista ei seuraa mitään hyvää.

16

206

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Putin uskoo olevansa jonkinlainen Venäjän tukipilari, messiaaninen sankari, joka kääntää lakastuvan imperiumin kohtalon. Hän ei ole kuitenkaan oikeasti käynnistämässä uutta aikakautta, vaan elää yhä keskellä sitä valtion hajoamisprosessia, joka alkoi 1991. Post-Neuvostoliittolainen Venäjä on vasta 33-vuotias.

   "Uusi Venäjä" - millainen se sitten onkaan - voisi nähdä päivänvalon 2060-luvulla. Jos toivoa saan - ja saanhan minä - se voisi olla demokraattinen, laajuudestaan ja hyvistä naapuri- ja kauppasuhteistaan hyötyvä, kansalaisilleen hyvä paikka elää, eikä valheellisessa narratiivissaan pullisteleva imperiumi.

  • Anonyymi

   ----dynastian elinikä on kolme sukupolvea. Sukupolven iäksi lasketaan 25 vuotta.-----

   Mitä lie nuokin höpinöitä. Kyllä Roomakin kesti kauemmin kuin 75 v.

  • Anonyymi

   "Tuhatvuotinen Venäjä" on narratiivi, erityisesti tämä Putinin tulkinta siitä.

   "Tuhatvuotiseksi" Venäjä tulkittiin kyllä jo vuonna 1862, jolloin tuli tuhat vuotta siitä, kun "viikinkiruhtinas" Rurik kutsuttiin hallinnoimaan Novgorodia:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_of_Russia

   Novgorod sopisikin Venäjän alun merkiksi paremmin kuin Kiovan Rusista ja Vladimir Pyhän/Suuren kasteesta vuonna 988 laskeminen. Tällöin mukaan historiankuvaan laskettaisiin pakanallinen, ei-kristillinen Venäjä. Vladimir Suuren kasteen korostaminen ja Iivana Julman ajatus Moskovasta "kolmantena Roomana" sotkee käsityksen venäläisyydestä ortodoksiuskontoon ja imperialismiin.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Suuri

   Pitäytyminen Novgorodin monikansallisen kauppatasavallan ja esiasteella olevan "demokratian" huomioimisessa voisi tarjota Venäjälle paremman tulevaisuudenkuvan.

   Myönnettäköön silti, että "tuhatvuotinen Venäjä" oli pahasti katkolla mongoli-tataarivallan aikana 1200-1500-luvuilla.

  • Anonyymi

   Putin ammentaa politiikkaa erään Aatun kirjasta. Tuhatvuotinen valtakuta oli Aatunkin unelma.

  • Anonyymi

   Mongolit voisivat ollakin parempia Venäjän hallitsijoita.

  • Anonyymi

   500 vuotta sodanhaastoa. :-)

  • Anonyymi

   Muistuttakaapas minua historiapalstalaiset että kuka maailmanjohtaja se edellisen kerran höpisi tuhatvuotisesta valtakunnasta ja miten sitten kävikään?

  • Anonyymi

   Venäjä on vanhempikin kuin 1 000 v, tosin muoto ja nimi on vahdellutl.

   • Anonyymi

    vuonna 1024 ei kyllä ollut venäjää missään muodossa.


   • Anonyymi

    Kiovan Russia alkoi muodostua vähän ennen 1000 lukua ja siitä tuli Novogrod ja se käsitti laajimmillan osan nykyisestä Ukrainata, nykyisen Valko-Venäjän ja suomalaissukuisten karjalan alueita.

    Nykysen Venäjän on Moskovan Russia se taas sai alkunsa Morkovan ympäristöstä jonkin verran myöhemmin ja se valtai vähitellen Novogrodin alueet ja oli laajimmillaan NL:n aikana.


  • Anonyymi

   Aloittajalla on pitkää jorinaa, joskaan ei luettu kuin otsikko harhaisesta vaeltajasta ja sitten vaan etittiin roskalehen linkkiä ja sekin löytyi....voi näitä lampahia ja sopuleita - vanhoja paapoja yleensä ko eivät osaa muuta metiaa lukkee.

   Tässä menoa ja meininkiä, on venäjä taas kunnostautunut ja tuhonnut drooni- ja asevarastoja useitakin .....se rauha aina lähenee, mutta suuret on sotakorvaukset ukrainalaisilla kun päästivät jenkit tuhoamaan maataan 2014.

   https://www.youtube.com/watch?v=beyx8mdp-Fg

   • Anonyymi

  • Anonyymi

   Jos neneonatsit yrittävät jenkkiaseilla tuhota venäläisten puolen aluetta niin kyllä silloin tulee isän kädestä - tai oikeammin Karhun käpälästä ja kunnolla....

   https://www.youtube.com/watch?v=gNNwCeLGq5Y

   • Anonyymi

    Puolustusohjus varmaan ja ammuttu ennen kohteeseen osumista taas ja tulee näitä vääriä osumia kuten natsein Puolaan ampumakin töppöily.


   • Anonyymi

    Nytkö on jo neneonatsit lanseerattu kremlissä?
    Nytkö vielä selviäisi mitä ne ovat.


  • Anonyymi

   Neonatsit on keksitty ilmiö jotta voidaan fasistiselle venäjän kansalle perustella syy miksi on tarvetta hyökätä ukrainaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   440
   3582
  2. Tajuatko kuinka hyvää

   seksi meidän välillä tekisi?
   Ikävä
   72
   1502
  3. IS Viikonloppu 13.-14.7.2024

   3- -merkitty kovis Antti Skytältä. Ratkaisulauseita sai kunnolla miettiä senkin jälkeen kun niistä pääsi jyvälle. Jotkut
   Sanaristikot
   91
   1422
  4. Rakastan sua nainen vieläkin

   mut aion pysyy hiljaa 😔
   Ikävä
   50
   1348
  5. Tänään rohkaisin

   Mieleni (tai siis eilen jos tarkkoja ollaan ja kävelin ihan sun kodin ohi molemmin puolin 😂😆🤭 katelin tarkkaan ympäri
   Ikävä
   94
   1202
  6. Kova oli pauke!

   Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
   Iisalmi
   36
   1158
  7. Sunnuntain kirjainleikkejä

   Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
   Ikävä
   20
   1152
  8. Vasemmisto väkivalta kiihtyy

   Nyt joutui uhriksi Trump. Suomessa vasemmistolaiset on kertoneet leikkaavansa päät irti Orpolta ja Purralta. Pitäisik
   Maailman menoa
   321
   1134
  9. Kerro kolme hyvää asiaa

   kaivatustasi :)
   Ikävä
   65
   1103
  10. Sitä vielä...

   Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
   Ikävä
   54
   996
  Aihe