ILMAVOIMAT: Valmistautuminen F-35-alkukoulutukseen etenee

Anonyymi-ap

Keväällä Ilmavoimat järjesti F-35-alkukoulutukseen Yhdysvaltoihin lähteville hävittäjälentäjille ja lentotekniselle henkilöstölle kick-off-tilaisuuden, jossa koulutukseen lähtijöitä informoitiin tulevasta kouluttautumisjaksosta.

Kick-off-tilaisuudessa F-35-alkukoulutukseen lähtijöille kerrottiin koulutuksen suunnitellusta rakenteesta ja heitä ohjeistettiin alulle käytännön asioiden hoitamisessa, kuten asumisjärjestelyissä. Keväiseen tilaisuuteen oli kutsuttu paikalle myös 1990-luvulla Hornet-alkukoulutuksessa Yhdysvalloissa olleita ohjaajia ja lentoteknistä henkilöstöä.

Ilmavoimat lähettää F-35-alkukoulutukseen ohjaajia, lentoteknistä henkilöstöä sekä F-35-järjestelmän tietojärjestelmiin liittyvää henkilöstöä kolmessa osastossa. Ensimmäinen osasto aloittaa F-35-alkukoulutuksen Yhdysvalloissa vuoden 2025 loppupuolella. Teoria- ja simulaattorikoulutus toteutetaan Eglinissä Floridassa ja käytännön koulutus Ebbingissä Arkansasissa.

F-35-alkukoulutuksen ensimmäisessä osastossa ohjaajien vanhimpana eli johtajana toimii everstiluutnantti Lasse Louhela ja lentoteknisen henkilöstön vanhimpana everstiluutnantti Mikko Takalo. Everstiluutnantti Louhela toimii tällä hetkellä Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentajana ja everstiluutnantti Takalo Lapin lennoston Lentotekniikkalaivueen komentajana. Ensimmäiset Suomen F-35-hävittäjät tulevat Lapin lennostoon vuoden 2026 loppupuolella.

F-35-alkukoulutusta odotetaan mielenkiinnolla
Everstiluutnantit Louhela ja Takalo ovat otettuja ja innoissaan siitä, että pääsevät osallistumaan F-35-alkukoulutukseen. Se on heille henkilökohtaisesti merkityksellinen ja suuri asia.

– On suuri kunnia päästä F-35-alkukoulutukseen. Tietyllä tapaa olen todella nöyrin mielin ymmärtäen sen, että tehtävä on vastuullinen, mutta olen kyllä myös todella innoissani. Se ei ehkä tästä suomalaisesta hillitystä sotilaasta aina paista ulospäin, mutta sisällä tuntuu kyllä todella hyvältä. Lähtöä on vielä vähän vaikea uskoa todeksi, vaikka siitä on tässä jo aika pitkään tiennyt ja sitä on valmistellut, niin kyllä luulen sen realisoituvan vasta sitten kun oikeasti lähdemme sinne, Louhela kertoo.

Lähikuva everstiluutnantti Lasse Louhelasta takanaan Hornet-hävittäjä lentokenttäalueella suoraan edestäpäin kuvattuna.
Everstiluutnantti Lasse Louhela lähtee F-35-alkukoulutukseen ensimmäisen osaston lentäjien vanhimpana. Tällä hetkellä Louhela toimii Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentajana. Kuva: Ilmavoimat / Anne Torvinen
Everstiluutnantti Takalo on niin ikään mielissään F-35-alkukoulutukseen lähdöstä.

– Tämä on todella suuri kunnia ja iso juttu, että pääsee osaksi F-35-alkukoulutusta. Lassen tavoin ei minunkaan tarvinnut hirveästi miettiä, että lähdenkö, jos minua sinne kysytään. Tietenkin lähden! Tiedän, kuinka merkityksellistä tämä on sitten seuraavat vuosikymmenet Ilmavoimissa, sillä alkukoulutus luo pohjan tulevalle työllemme. Tämä motivoi minua todella paljon viemään asioita eteenpäin, everstiluutnantti Takalo kertoo.

Lähikuva everstiluutnantti Mikko Takalosta takanaan Hornet-hävittäjiä rivissä lentokenttäalueella..
Everstiluutnantti Mikko Takalo tulee toimimaan F-35-alkukoulutuksen ensimmäisessä osastossa lentoteknisen henkilöstön vanhimpana. Tällä hetkellä Takalo on Lapin lennoston Lentotekniikkalaivueen komentaja. Kuva: Ilmavoimat / Ida Rossi
Louhela odottaa F-35-järjestelmältä hyppyä modernimpaan maailmaan siirryttäessä neljännen sukupolven hävittäjästä viidennen sukupolven hävittäjään. Louhela uskoo F-35:n toimintaperiaatteiden olevan uudenlaisia, vaikka paljon ilmaoperaatioiden lainalaisuuksista säilyykin samana.

– F-35 on tämän hetken paras lavetti siihen tehtävään, mihin me olemme sitä suunnitelleet käyttävämme, joten mielenkiinnolla odotan, Louhela kertoo.

Takalo näkee F-35:n erittäin mielenkiintoisena työskentelymahdollisuutena korkean teknologian järjestelmän parissa.

– F-35-alkukoulutukseen lähteminen on erittäin mielenkiintoinen tilaisuus lentoteknisen koulutuksen näkökulmasta. Pääsemme tekemisiin yhden maailman moderneimman hävittäjän kanssa. Jotkut ovat sanoneet, että järjestelmänä tämä on suurempi loikka kuin siirtymä MiG- ja Draken-ajasta Hornetiin, mutta sen me tulemme näkemään sitten, Takalo kertoo.

Vastuu Yhdysvalloissa ja kotimaassa
F-35-alkukoulutukseen lähtijät kantavat harteillaan suurta vastuuta, sillä heidän johdollaan F-35-järjestelmän käyttöä tullaan kouluttamaan kotimaassa muulle Puolustusvoimien palkatulle henkilöstölle ja edelleen asevelvollisille. Alkukoulutuksen myötä tarkentuu myös se, millaisiin tehtäviin varusmiehiä ja reserviläisiä voidaan F-35-järjestelmän parissa käyttää ja millaiseksi joukkotuotanto muotoutuu.

jatkuu
https://ilmavoimat.fi/-/valmistautuminen-f-35-alkukoulutukseen-etenee?languageId=fi_FI

9

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Venäjällä ei ole mitään F35:n veroista. Kone pystyy lentämään 70 km päähän S-400 :sta eikä tutka näe sitä.

    • Anonyymi

      Venäjälläpä on kuitenkin Mustanmeren laivasto mitä ei näe tutkalla eikä kiikareilla.

    • Anonyymi

      Valitettavasti meillä ei ole nyt yhtään mustanmeren laivaa täällä nähtävänä mutta
      Admin Kuznetsov on ehkä ensi vuonna valmis koeajoihin.

      Poltetaan niin sanotusti noki pannusta.

    • Anonyymi

      hyvä

    • Anonyymi

      Tiltut rukoilevat kellarissaan että Suomi peruisi F-35 valinnan.

    • Anonyymi

      hyvä

    • Anonyymi

      näin

    • Anonyymi

      hyvä

    • Anonyymi

      näin

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe