Rakenteellinen nopeus

Anonyymi-ap

Joillakuilla on käsitys, että oman skuuttinsa rakenteellista nopeutta pystyy muuttamaan nappia painamalla. Koska poliisi ei käytännössä valvo, niin he ovat saaneet pitää oman käsityksensä kenenkään sitä haastamatta.

”Sekä painon että rakenteellisen huippunopeuden saa selville tuotetiedoista, Liikennevakuutuskeskuksen vakuutuspäällikkö Lauri Linna kertoo.”

”Rakenteellinen nopeus tarkoittaa laitteen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettamaa nopeutta.”

https://www.lvk.fi/liikennevakuutuskeskus/tiedotteet/2024/yha-useampi-sahkoinen-liikkumisvaline-paasee-liikennevakuutuksen-turvan-piiriin/

”Esimerkiksi vuokrakäytössä olevat sähköpotkulaudat ovat kevyitä sähköajoneuvoja, joiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h. Eli niillä ajetaan pyöräilysääntöjen mukaan pyöräilylle tarkoitetuilla väylillä, ei jalkakäytävillä. Ratkaisevana tekijänä on nimenomaan rakenteellinen enimmäisnopeus: mikään tilapäinen nappi-, valikko- tai esimerkiksi geofencing-rajoitus ei tätä muuta, selventää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.”

https://www.lvk.fi/liikennevakuutuskeskus/tiedotteet/2024/vinkit-sahkoisten-liikkumisvalineiden-saantoviidakkoon/

8

158

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Rakenteellinen nopeus on valmistajan määrittämä korkein nopeus niin kestävyyden kuin ajo-ominaisuuksoen, esim jarru, runko tai renkaiden perusteella. Tästä nopeuden nostaminen vaatii rakenteiden muuttamista. Ja yleensä ajoneuvo luokan muuttamista.

   • Anonyymi

    Juuri näin. Rakenteellinen nopeus on liikkumisvälineen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettama enimmäisnopeus.

    Liikkumisvälineen rakenteellinen nopeus on ja pysyy, vaikka sen nopeus jälkikäteen säädettäisiin muuksi. Esim. jos rakenteellinen nopeus on enemmän kuin 25 km/h, tulee laitteelle ottaa liikennevakuutus, vaikka sen nopeus olisi jälkikäteen säädetty enintään 25 km/h.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Juuri näin. Rakenteellinen nopeus on liikkumisvälineen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettama enimmäisnopeus.

    Liikkumisvälineen rakenteellinen nopeus on ja pysyy, vaikka sen nopeus jälkikäteen säädettäisiin muuksi. Esim. jos rakenteellinen nopeus on enemmän kuin 25 km/h, tulee laitteelle ottaa liikennevakuutus, vaikka sen nopeus olisi jälkikäteen säädetty enintään 25 km/h.

    Syytä on myös huomioida, että liikennevakuutus ja sen ottaminen ei tee liikkumisvälineestä tieliikennekelpoista.

    Rekisteröimättömien sähköisten liikkumisvälineiden maksiminopeus tieliikenteessä on 25 km/h. Jos laite viritetään kulkemaan kovempaa kuin 25 km/h, niin laitteelle tulee hankkia liikennevakuutus ja vaatii sen jälkeen myös laitteen rekisteröimistä toiseen ajoneuvoluokkaan. Rekisteröinti toiseen ajoneuvoluokkaan ei välttämättä onnistu ja silloin laite jää tieliikennekelvottomaksi.


   • Anonyymi

    Laakereilla, jarruilla ja renkailla on selvästi huippunopeudesta riippuvia vaatimuksia, mutta mitä vaikutuksia sillä olisi runkoon ja miksi?
    Autotekniikan insinöörinä en näe sellaisessa mitään järkeä. Massa, jousitus, renkaat ja ajoalustan epätasaisuudet määräävät runkoon kohdistuvat kuormitukset, ei nopeus.


  • Anonyymi

   Syytä on muistaa, että rekisteröimättömien sähköisten liikkumisvälineiden maksiminopeus tieliikenteessä on 25 km/h. Liikennevakuutus ja sen ottaminen ei tee liikkumisvälineestä tieliikennekelpoista.

  • Anonyymi

   Lauri Linnalta jäi kertomatta mistä kyseiset tuotetiedot saa käyttöönsä. Ainakaan omasta rekisteröidystä moottoripyörästä sellaisia tietoja ei löydy pyörän omistajan käsikirjasta, traficomin liikenneasioiden rekisteristä, eikä valmistajan tai maahantuojan nettisivuilta. Voiko tästä päätellä ettei rakenteellista nopeutta ole määritelty?
   Huippunopeus taas löytyy kahdesta lähteestä eri suuruisena. Traficomilla 13 km/h pienempänä. Eri kokoisen kuskin ilmanvastus vaikuttanee vähintäänkin tuon verran.

  • Anonyymi

   Ajoneuvolaki 1 a § (23.3.2023/493)
   Soveltamisalan rajaukset

   Tätä lakia ei sovelleta:

   3) pyörätuoliin tai muuhun jalankulkijaa avustavaan laitteeseen, jonka moottoreiden yhteenlaskettu jatkuva nimellisteho on enintään 1,00 kilowattia ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa.

   Ajoneuvolakia ei siis sovelleta jalankulkijaa avustavaan laitteeseen, jonka moottoreiden yhteenlaskettu jatkuva nimellisteho on enintään 1 kW ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 km/h. Jalankulkua avustava tai korvaava laite ei tuon mukaan ole ajoneuvo ja tähänkin asiaan vaikuttaa laitteen rakenteellinen nopeus.

   • Anonyymi

    Tieliikennelaki 2 §
    Määritelmät

    Tässä laissa tarkoitetaan:

    3) jalankulkijalla jalan, suksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuvaa ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin, jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen tai vastaavan laitteen käyttäjää taikka polkupyörän tai mopon taluttajaa;

    Jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen tai vastaavan laitteen käyttäjä on jalankulkija. Laitteen kohdalla ei puhuta ajoneuvosta, vaan laitteesta/liikkumisvälineestä. Jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen tai vastaavan laitteen käyttäjää pitää liikenteessä kohdella kuten jalankulkijoita.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

   tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
   Ikävä
   138
   3930
  2. Melkein lähetin viestin.

   Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
   Ikävä
   120
   1541
  3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

   "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
   Maailman menoa
   279
   1385
  4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

   Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
   Ikävä
   70
   1346
  5. Kalateltta fiasko

   Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
   Kuhmo
   18
   1224
  6. Nainen voi rakastaa

   Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
   Ikävä
   79
   1111
  7. Ikävöimäsi henkilön ikä

   Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
   Ikävä
   46
   1103
  8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

   Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
   Sanaristikot
   60
   1061
  9. Rakastan sinua

   Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
   Ikävä
   30
   1056
  10. Liikenne onnettomuus

   Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
   Orimattila
   59
   1016
  Aihe