Hallitus keskittää valtaa leikkausministerille

Anonyymi-ap

Ovatko muut ministeriöt ja ministerit käymässä tarpeettomiksi, kun leikkausministeri päättää kaikesta?

Valtiovarainministeristä on tullut hallituksen ylipäällikkö

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/487fe3cc-f0bf-4f21-9838-90800fea7ab1

Hyvinvointialueille osoitettujen tavoitteiden ja niille annettavien resurssien tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Pelkällä valtionvarainministeriön kirjanpitopolitiikalla ei tätä tasapainoa löydy.

Kansanedustaja Vesa Kallion mielestä valtiovarainministeri Riikka Purrasta (ps.) on tullut pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksessa ylintä valtaa käyttävä ylipäällikkö.

Eduskunnan käsittelyssä ollut hallituksen esitys laiksi hyvinvointialueesta annetun lain muuttamisesta jatkoi hallituksen systemaattista työtä vallan siirtämisestä valtionvarainministeriölle.

Merkittävä osa lausunnonantajista toi esille, että vallan siirtäminen valtiovarainministeriölle uhkaa johtaa siihen, että taloudelliset tavoitteet menevät kaikkien muiden tavoitteiden yli hyvinvointialueiden ohjauksessa. Tämän myötä epätasapaino substanssilainsäädännön ja budjettilainsäädännön välillä korostuu entisestään.

Selkosuomeksi tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten tarvitsemat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut jäävät toissijaisiksi suhteessa valtionvarainministeriön kirjanpitotavoitteille.

On välttämätöntä, että toiminnan järjestäminen hyvinvointialueilla pystytään tekemään niin, että taloudellisten ja sisällöllisten tavoitteiden ja lainsäädännön välinen yhteensovittaminen on aidosti mahdollista. Tällä hetkellä hyvinvointialueet joutuvat ministeriöiden asettamien ristiriitaisten vaatimusten takia rikkomaan joko finanssipolitiikan tai palveluiden järjestämisen raameja tai jopa perustuslakia.

Kaikessa valtion harjoittamassa ohjauksessa pitää muistaa, missä todellisuudessa ohjauksen kohteena olevat toimijat elävät. Hallituksen toimet eivät voi olla irrallaan reaalimaailmasta. Tavoitteiden tulee olla sellaisia, että niiden pohjalta hyvinvointialueita voidaan johtaa määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti.

Selkosuomeksi tämäkin: hyvinvointialueille osoitettujen tavoitteiden ja niille annettavien resurssien tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Pelkällä valtionvarainministeriön kirjanpitopolitiikalla ei tätä tasapainoa löydy. Tämä politiikka ei voi elää irrallaan hyvinvointialueilta vaadittavista normien ja säädösten täyttämisvelvoitteesta.

Kun katsoo Purra-Orpon hallituksen kuluneen vuoden tekemisiä, on nähtävissä yksi selkeä ja johdonmukainen linja sen toiminnassa: valta halutaan siirtää valtionvarainministeriöön. Tämä tarkoittaa samalla, että muiden ministeriöiden ja ministereiden valta niiden vastuualueelle kuuluvissa substanssiasioissa murenee päivä päivältä.

Valtionvarainministeristä on tulossa ja osin jo tullut hallituksessa ylintä valtaa käyttävä ylipäällikkö. Ja kyyti on sen mukaista eli kovaa ja kylmää.

9

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tulejen ja menojen pitää olla oikeassa suhteessa.

      • Anonyymi

        Totuutta ei tarvitse perustella pitkillä kirjoituksilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totuutta ei tarvitse perustella pitkillä kirjoituksilla.

        Touutta pitää kertoa ymmärrettävästi ja usein pitkästi, jotta asioista tietämätön ja/tai ymmärtämätön ymmärtää.

        Jos luetun ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia, kannattaa lukea enemmän niin


    • Anonyymi

      Tulot ja menot, eli valtion budjetti ei ole oikeassa suhteessa Orpon hallituksen aikana.
      Ei ollenkaan oikeassa suhteessa.

      Asumisen tuet ja työttömyyden tuet ovat koskeneet noin 500.000 suomalaista. Kun tuet leikataan, niin puolen miljoonan suomalaisen ostovoima romahtaa. Useat sosiaalietuudet ovat lisäksi verotettuja, joten verokertymä heikkenee.

      Valtiovarainministeriön mukaan KOKONAISVEROASTE laski "rakenteellisesta syistä" noin 2,9 prosenttiyksikköä 2022 - 2023, joten verotulot vähenivät 8 miljardia euroa.
      Valtion tulot ovat lähinnä VEROTULOJA.

      ORPON HALLITUKSEN PÄÄTTÄMÄ HYVÄTULOISTEN VEROVÄHENNYS tekee verokertymään vuosittain noin 400 miljoona loven.

      Sanomattakin on selvää, että julkinen velka kasvaa, kun verokertymä pienenee. Orpon hallitus yrittää tasapainottaavaltion budjettia:
      - leikkaamalla sosiaaliturvan ja työttömyysturvan, jolloin verokertymä myös vähenee ja vain köyhyys kasvaa
      - lisäämällä varakkaiden uusia veroetuja, jolloin valtion verokertymä vähenee ja ulkomaan velan tarve kasvaa. Uudet veroetuudet ja tuloverotaulukkojen kevennys rikkaille tehdään ulkomaan velalla.
      Joten eriarvoisuus kasvaa.

      Sote-palveluissa hallitus yrittää "säästää" vähentämällä julkisen sektorin resursseja ja lisäämällä yksityisen puolen kela-korvauksia.
      18 euron Kela-korvaus yksityislääkärillä käynnistä nousee 30 euroon ja samaan aikaan terveyskeskuksia ja jopa sairaaloita suljetaan.
      Eriarvoisuus terveyspalvelujen saatavuuden suhteen kasvaa.

      Orpon hallituksen "uudistukset" ovat aiheuttaneet jo nyt isot konkurssikeskittymät, puhutaan konkurssiaalloista.
      Eriarvoisuus kasvaa sekä terveyseroina että taloudellisesti, kun pienituloisilta leikataan ja suurituloisille jaetaan lisää etuja. Onko Orpon hallitus poistamassa hallitusohjelmansa mukaan perintöveron, mikä toisi noin miljardin loven verokertymään?

      Sanomattakin on selvää, että julkinen velka kasvaa sosiaaliturvan leikkauksista huolimatta enemmän kuin edellisen kriisihallituksen aikana, ku verokertymä vähenee, eikä talouskasvusta ole tietoakaan.

      • Anonyymi

        Kun raha siirretään yhdeltä ihmiseltä toiselle, se ei katoa eikä sillä ole vaikutusta ostovoimaan.

        Opettele edes alkeet.
        Elämä ei ole Sirolaopisto.


      • Anonyymi

        Taas oli pakko kirjoittaa pitkä sepustus koska se oli satua.
        Totuuden kirjoittamiseen ei tarvita kuin pari kappaletta ja sekin vain, jos asia on monimutkainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun raha siirretään yhdeltä ihmiseltä toiselle, se ei katoa eikä sillä ole vaikutusta ostovoimaan.

        Opettele edes alkeet.
        Elämä ei ole Sirolaopisto.

        ... Kun raha siirretään yhdeltä ihmiseltä toiselle, se ei katoa eikä sillä ole vaikutusta ostovoimaan...

        Kun raha siirretään pienituloisilta varakkaiden ihmisten verottomille sijoitustileille, niin mikä vaikutus sillä on ollut valtion talouteen.

        Mikä vaikutus sillä on ollut ja mikä tulee olemaan, kun valtiovarainministeri Purra, persut, sanoi selkokielellä ennen vaalia, että
        PIENITULOISILTA EMME LEIKKAA?

        SOSIAALITURVAN JA TYÖTTÖMYYSTURVAN MILJARDIEN LEIKKAUKSET koskevat pienituloisia ja iso rahansiirto taskusta toiseen tapahtuu, kun köyhiltä leikataan ja rikkaille jaetaan veroetuja.


      • Anonyymi

        Menkää töihin ja lopettakaa kaljan litkiminen Kallion baareissa. Sillä pääsee paremmille tuloille. Jos yksi työpaikka ei riitä niin menkää kahteen työpaikkaan.
        On se ihme juttu, että töissä kävijöt eivät pysty mennä asumaan mihin tahansa pk alueella koska ei palkka riitä, mutta sossulla eläjö voi asua missä vain koska tuo pienellä palkalla toimeentuleva joutuu maksamaan tuo n lousen asumisen.
        Tällä viikolla YLE kertoi työttömien köyhtyneen lisää tämän hallituksen aikana eikä työttömät pääse enää matkustamaan ulkomaille tai syömään ravintoloissa
        kesällä, jne, jne.
        Voi luoja, meidän töissäkäyvien pitäisi maksaa vielä nämäkin. Ymmärrän ja hyväksyn asian jos olet oikessti työkyvytön sairauden tms vuoksi, mutta esim alkoholismi tms ei ole sellainen syy.
        Ja missään tapauksessa elämäntapaintiaaneille ei saa antaa mitään valtion rahaa eikä myöskäön eräälle vähemmistölle jotka eivöt tee työtä rotunsa lakeihin vedoten.


    • Anonyymi

      Todista väitteesi. Laita vaikka linkki siihen, miten suomalaisten käytettävissä oleva rahamäärä pienenee, jos rahaa siirretään vähemmän taskusta toiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      111
      2453
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1115
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1064
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1004
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      991
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      11
      904
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      883
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      861
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      40
      790
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      32
      759
    Aihe