Syntynyt kommunikoimaan

Taas joku evoluutio uskovainen syyttää minua kopioinnista, mutta Jumalan sanomaa ei kukaan ihminen voi omistaa.

𝐒𝐲𝐧𝐭𝐲𝐧𝐲𝐭 𝐤𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐤𝐨𝐢𝐦𝐚𝐚𝐧
Kieli ja sen käyttö on tärkein tekijä, joka erottaa meidät muista nisäkkäistä. Paitsi fyysisistä esineistä, osaamme puhua ajatuksistamme ja tunteistamme, ja pystymme keskustelemaan niin kuvitteellisista kuin todellisista asioista – menneistä, nykyisistä sekä tulevista.
Ihmiset ovat tehneet kokeita, joissa eläimiä on opetettu reagoimaan tiettyihin sanoihin. Esimerkiksi simpansseille on opetettu viittomakieltä tietyn rajatun käsitteistön käyttämiseen. Mutta yksikään eläin ei ole koskaan osoittanut sellaista kielellistä kyvykkyyttä, joka olisi lähimainkaan samaa tasoa kuin opettajillaan. Olemme todella ”tehty ylen ihmeellisesti”.
Kieli on osa ihmisenä olemista
Kieli on ihmisen olemassaolon keskeinen osa. Se tekee meistä eliökunnassa ainutlaatuisia. Miten ihminen sitten sai kielitaitonsa?
Onko se opittu kyky, joka on evoluution myötä kehittynyt alkukantaisista huudoista ja murahduksista, vai synnynnäinen ja olennainen osa ihmisenä olemista? Filosofit ja kielitieteilijät ovat väitelleet tästä pitkään ja erityisesti siitä lähtien, kun Charles Darwin kansantajuisti evoluutioteorian.
Monet asiantuntijat – haluttomina pohtimaan Luojan olemassaolon mahdollisuutta – ovat etsineet kielen kehitykselle ja käytölle luonnollisia selityksiä. Näin ollen he kertovat, että ihmiselle kehittyi sopivat äänielimet tuottamaan erilaisia puheäänteitä ja että aivojen kasvun myötä ihmiselle kehittyi kyky hallita ja käyttää näitä elimiä kommunikoinnissa. Meille kerrotaan, että aluksi ihmiset käyttivät murahduksia ja huutoja itsensä ilmaisemiseen ja pitkien aikojen kuluessa parantelivat niitä nykyiseksi puhutuksi kieleksi.
Kuuluisa 1900-luvun kielitieteilijä Noam Chomsky (ei kreationisti) yritti löytää selityksen kielen olemassaololle. Vastoin monien aikalaistensa kantaa hän tuli siihen johtopäätökseen, että ihmisen kielitaito on synnynnäinen kyky. Nykyään on saatu lisää todisteita tämän väitteen puolesta.
Lapset oppivat helposti puhumaan
On kiehtovaa seurata, kun pieni lapsi opettelee puhumaan. Aluksi hän ei osaa sanoa mitään, mutta muutamassa kuukaudessa, kuunneltuaan vanhempiensa ja muiden ihmisten puhetta, lapsi alkaa tuottaa ymmärrettäviä sanoja. Jonkin aikaa hän jokeltaa merkityksettömästi tutkiessaan äänteiden käytön mahdollisuuksia. Sanoja alkaa tulla ensiksi yksitellen (esimerkiksi ”äiti”, ”isi”, ”auto”), sitten lyhyinä lauseina (kuten ”tahtoo juoda”) ja myöhemmin pitempinä virkkeinä. Kieliopin monimutkaisuudella ei ole väliä – lapsi oppii puhumaan oikein. Noin viisivuotiaana hän osaa kaikki merkittävät kieliopilliset seikat, vaikkakin sanavarasto on melko rajallinen. Sanasto kuitenkin kasvaa harppauksittain, niin että teini-ikäisenä hän oppii uusia sanoja uskomattomalla tahdilla. Tämä kyky omaksua kieltä on itsessään todiste synnynnäisestä pyrkimyksestä kommunikoida.

5

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mutta todisteita on enemmänkin.
      Jos lapsi kasvaa kuurojen keskellä, sisäinen tarve viestiä voidaan nähdä vielä selvemmin, sillä voimme kommunikoida myös ilman puhuttua kieltä. Jos lapsi on kuuro ja vanhemmat käyttävät viittomakieltä, lapsi oppii ilmaisemaan itseään vaivatta myös viittomalla. Jos puolestaan vain vanhemmat ovat kuuroja, lapsi oppii silti viittomaan; puhumaan hän oppii luonnollisesti ja sujuvasti muiden ihmisten kautta. Tämän seurauksena lapsesta tulee kaksikielinen, koska viittomakieli on tunnistettavine kieli- ja lauseopillisine rakenteineen todellinen kieli, jossa käytetään äänteiden sijaan käsimerkkejä ja kasvonilmeitä. Täten halu ja kyky kommunikoida kielen avulla on olemassa, olipa henkilöllä varsinaista puhekykyä tai ei.
      Nicaraguan kuurot lapset
      Erityisen hämmästyttävä esimerkki edellä mainitusta löytyy kuurojen lasten parista Nicaraguasta, mistä Peter Radetsky on raportoinut. Noin viisisataa kuuroa lasta tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa vuonna 1980 perustetuissa kuurojen kouluissa. Siihen saakka heillä ei ollut vakiintunutta viittomakieltä. He olivat asuneet hajallaan ympäri maata ja kommunikoineet kuulevan perheväkensä kanssa elekielellä. Lasten elevalikoimat myös poikkesivat paljon toisistaan.
      Mutta kun he tapasivat toisensa kouluissa, he kehittivät nopeasti yhteisen viittomakielen. Aluksi kieli oli alkeellinen, mutta se vakiintui ennen pitkää säännöllisine kieli- ja lauseoppeineen. Judy Kegl, [newjerseyläisen] Rutgersin yliopiston behavioraalisen neurotieteen tutkija, kuvasi tapahtunutta ”ensimmäiseksi dokumentoiduksi tapaukseksi kielen syntymisestä”. Hän totesi: ”Kolminelivuotiaat lapset tutustuivat toistensa korvike-sekakieleen ja omaksuivat sen. Ja sitten, oman kielellisen luovuutensa tuloksena, heillä oli yhtäkkiä täysin kehittynyt kieli.” Tällä viittomakielellä ei ollut edeltäjää. Länsimaisessa kulttuurissa viittomakieli on kulkenut sukupolvelta toiselle, mutta näillä lapsilla ei ollut sellaista taustaa. Heidän kielensä oli täysin itse tehty. ”Ei ollut mitään mitä he olisivat voineet käyttää mallina”, sanoo Kegl. ”Se on selkeä todiste synnynnäisestä kielellisestä kyvykkyydestä.”
      Aadamilla oli kielitaito alusta asti

      • Ensimmäisillä ihmisillä, Aadamilla ja Eevalla, oli kyky kommunikoida toistensa (ja Jumalan) kanssa alusta asti kieltä käyttäen. Tämä sisältää älyllisen kyvyn (ja halun) kommunikoida, fyysiset vaatimukset puheäänteiden tuottamiseen ja kyvyn niiden kuulemiseen sekä älylliset ominaisuudet hallita äänteitä ja yhdistää ne käsitteisiin, joita ne edustavat. Koska heillä ei ollut kokemusta monista Jumalan käyttämistä sanoista, hyvin suuri osa heidän sanavarastostaan on saattanut olla pikemminkin sisäänrakennettua kuin opittua.
        Kun Jumala loi Aadamin, Hän sanoi hänelle useita asioita, kuten ”Syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista, mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman.”
        Jollei Aadamille olisi annettu ennalta ymmärrystä tiettyjen sanojen merkityksestä sekä kieliopista, Jumalan kommunikointi hänen kanssaan ei olisi onnistunut.
        Mutta Aadam ei ollut vielä nähnyt yhdenkään olennon kuolevan, koska kuolema tuli maailmaan vasta kun Aadam teki syntiä (Room. 5:12). Miten hän sitten olisi ymmärtänyt sanan ”kuolla”? Nykyään sanan ”kuolla” merkitys on meille liiankin tuttu, koska näemme kuolemaa ympärillämme jatkuvasti. Kuoleminen on meille niin epämiellyttävä asia, että käytämme siitä vähemmän vahvoja ilmaisuja kuten ”nukkua pois” tai ”mennä taivaaseen”.
        Raamatun tekstistä ei käy ilmi, ettei Aadam olisi ymmärtänyt tätä sanaa. Vaikka hän ei olisikaan ymmärtänyt sen täyttä merkitystä ja kauheutta, hänen on täytynyt tietää että se on huono asia. Jumala on saattanut selvittää sanan puhuessaan Aadamin kanssa paratiisissa. Joka tapauksessa tulemme siihen johtopäätökseen, että hän tiesi Jumalan käyttämän sanan tarkoituksen, ennen kuin hän sai käytännön kokemuksen kuoleman merkityksestä.
        Kieli oli tärkeä syy siihen, miksi ennen Eevan luomista Aadam ei löytänyt itselleen sopivaa kumppania eläinkunnasta, kuten 1. Moos. 2:2-20 kertoo. Eläimet eivät osanneet puhua! Aadam tarvitsi kumppanin, joka osaisi täydellisesti kommunikoida hänen kanssaan – sen lisäksi että hän voisi kasvattaa perhettään. Näin ollen Jumala antoi hänelle Eevan, ja Aadam totesi tämän juuri sopivaksi itselleen (1. Moos. 2:23). Jumala tiesi, mikä Aadamille on parasta, ja antoi sen hänelle auliisti – aivan kuin Hän nykyäänkin antaa kaikille, jotka luottavat Häneen.


    • Anonyymi

      Wow Artolla on hyvää (toki jonkun muun) - ja nopeasti luettuna validia settiä - aina tähän lauseeseen asti:
      "Aadamilla oli kielitaito alusta asti"
      Tässä hän pudottaa lukijan melko korkealta kanveesiin ottamaan lukua :D.

      Tulee mieleen jokin ROTin vanha teksti, joka alkaa pätevän oloisella - joskin sciencey-tyyppisellä - pohdinnalla, kunnes hän toteaa geneettisen rappeutumisen johtuvan syntiinlankeemuksesta. Kahvit näppikselle.

      Ardie, you almost made it :D. Olisitpa lopettanut tuohon.

    • Anonyymi

      Taasko olet vetänyt sieniä kun tulee niin sekopäistä teksitä?

      Ja oletko kauankin luulet olevasi jumala?

      Ja oletko hakenut apua näihin sinun harhoihin?

    • Anonyymi

      Sinä olet elävä todiste siitä, että kaikki ihmiset eivät ole syntyneet kommunikoimaan. Kommunikointi on KAKSISUUNTAISTA, mutta sinä olet täysin kykenemätön keskusteluun. En tiedä, johtuuko se pelkästään siitä ettet ymmärrä lainkaan asioita joista aloituksia tehtailet vai johtuuko se osittain myös ylimielisiyydestäsi ja itsekeskeisyydestäsi.

      Esität valheisiin ja ymmärtämättömyyteen perustuvia avauksia, joihin tuleviin kommentteihin ET OSAA VASTATA MITÄÄN asiallista, koska et ymmärrä lainkaan mitä kirjoitat tai mitä tänne kopioit.

      Keskustelu kanssasi on siksi täysin turhaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3045
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2291
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1533
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      891
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe